Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

Huculska Ostoja   Fotografia Beata Gan
13 września 2011 20:17
nie bijcie  :kwiatek:

jakie obiektywy do SONY ALPHA 350

-ruch/sport

-portret

-makro

zdecydowanie  polecam Sigma 70-200mm F2.8 APO EX DG HSM MACRO II 😍  idealny obiektyw   do  sportu i makro ,  do  portretów też  😉
miałam go  z   sony a200 i obiektyw  świetnie z nim  współpracował ,  w każdych warunkach
szczególnie  na  hali  we  Wrocławiu.
makro  wychodziło  bosko ,  niestety  obiektyw  musiałam  sprzedać ,  bo  aparat  się  zepsuł ,  a  ja  zmieniłam  system na  canona   , ale na pewno  do  swojej  7d  go  kupie .
jak  znajdę   jakies   zdj. makro   to  wstawię 😉
Huculska Ostoja   Fotografia Beata Gan
13 września 2011 20:18
jutro  będą  zdjęcia 🙂
o to czekam na fotki  😀
bianca   At first I'm shy but then comes wine.
13 września 2011 22:10
Huculska Ostoja Zgadzam się, sportowe fotoreportaże na hali genialnie wychodziły. Do tej pory to moje ulubione reportażówki ever.  😍
Wiecie co dostałam wczoraj Nicona D90 jest świetny polecam ten aparat  👍
Wilejka   nie. na wiele sposobów !
15 września 2011 18:35
Nie ma to jak mainstreamowy Nicon !  🏇

dobra, tego nie było.
Przeglądam zdjęcia zrobione Heliosem, szczena momentami opada, a ja powtarzam sobie: kiedyś na pewno !
Ja się ostatnio bawię Zenitem, jak skończę kliszę i dostanę zdjęcia zobaczymy, co z tego wyjdzie 😉

Przy okazji mam pytanie dotyczące przejściówek canon-helios. Co wybrać i czym się kierować, bo na allegro ceny wahają się od 30 do 200 zł.
nie bijcie  :kwiatek:

jakie obiektywy do SONY ALPHA 350

-ruch/sport

-portret

-makro

Popieram Huculską Ostoję (z resztą kupiłam od Niej ową Sigmę). Do koni i do macro sprawdza się rewelacyjnie. Portretów, nie miałam okazji robić 😉

Oto kilka zdjęć (Alpha 500 + Sigma 70-200 f2,8)

Facella   Dawna re-volto wróć!
16 września 2011 11:06
nie piszcie proszę Nicon, to jest NIKON przecież.

Atamanka, ceny przejściówek mają taki rozstrzał, bo te za 30zł to kawałek cienkiego plastiku, bez soczewki = ostrzyć będziesz tylko do pewnego momentu, nie na nieskończoność. do makro i portretów w sumie dadzą radę.
tez 300zł to już są przejściówki z porządnymi soczewkami, czyli: mimo soczewki, o ile jest dobra, jakość nie pogarsza się tak drastycznie jak w przypadku tanich soczewkowych przejściówek. no i masz ostrzenie na nieskończoność.
które wybierzesz - to już Twoja własna sprawa.
Facella dzięki :kwiatek: W takim razie, tak jak myślałam, bez sensu brać jakąś najtańszą "byle była" 😉
16 września 2011 18:02
nie, nie, nie. tego nie powiedziałam. jeśli zamierzasz obiektywu używać sporadycznie i właśnie do makro/portretów itp, to najtańsza przejściówka byłaby ok. jeśli już potrzebujesz ostrzenia na nieskończoność, to warto zainwestować, bo to się powinno przełożyć na jakość zdjęć (tańsza = gorsze, droższa = lepsze, ale też nie zawsze! trzeba trafić, poczytać opinie o marce i konkretnym produkcie)
No wiadomo, nie będę kupować najlepszych i najdroższych, bo zwyczajnie nie potrzebuję, ale nie chce też potem żałować, że nie kupiłam lepszej patrząc na zdjęcia 😉 Poczytam zaraz na forach i coś wybiorę.
16 września 2011 18:19
jeśli kupisz jakąś bez soczewki, to nie powinna wpływać na jakość (-;
robi ktos tutaj fotki FLINTĄ ? + alpha 350 ?   🙂
Stiepan   can i ask you for something?
17 września 2011 13:27
Robiłem dynaxem jeśli to pomoże. Zastanawiam się, ile osób będzie wiedziało, co to dziadkowa flinta ;>
Wilejka   nie. na wiele sposobów !
24 września 2011 20:48
Niestety, moje ukochane "canonowskie" 18-200 idzie do kalibracji (jak tylko znajdę dokumenty :am🙂. Czy ktoś wie, jak długo się czeka na "wyleczenie" obiektywu i czy koszt przesyłki po naprawie pokrywam ja czy Canon ?
Stiepan za mało tu ludzi pokolenia Minolty 😉
26 września 2011 14:49
ja po prawdzie nie to pokolenie, a mam kolegę pasjonata i wydaje mi się, że wiem q-;

marne są szanse że dostanę gdzieś fabrycznie nową Sigmę 70-200 ale bez stabilizacji? wycofali ją z produkcji w momencie w którym jeszcze trochę i byłoby mnie na nią stać -.-
pilnie:
mam nikona D300,
zgrywam zdjęcia i zamiast JPG zgrywają mi sie TIFFy...
😲 😲 😲
zawsze zgrywały sie JPGi - jak to zmienić - czy foty da sie uratować? ja nie ma tifów - nie odczytuję
gdzie to nastawić? przestawić?
Dodofon, sprawdź czy nie przestawiłaś sobie formatu zapisu 🙂
Tiff jest lepszy niż jpg, jest formatem bezstratnym co pozwala na większą ingerencję w postprocesie bez utraty jakości.
Większość programów graficznych (również darmowych) powinna otworzyć tiffy i zapisać je jako jpg.
Dodofon, sprawdź czy nie przestawiłaś sobie formatu zapisu 🙂
Tiff jest lepszy niż jpg, jest formatem bezstratnym co pozwala na większą ingerencję w postprocesie bez utraty jakości.
Większość programów graficznych (również darmowych) powinna otworzyć tiffy i zapisać je jako jpg.

już poprzestawiałam
ja nie mam photoshopa i tiffa nie mogę obrobić w innych programach ;-(
Otworzysz je w Gimpie albo IrfanView i zapiszesz sobie jako jpg.
Facella na pewno ktoś w necie ma, sprawdź InterFoto, giełdy foto i allegro.
01 października 2011 14:09
tym z allegro to już nie ufam  🙄 a używany boję się kupić, bo to już poważny sprzęt i nie wiadomo, co w takim używanym może siedzieć (lub nie)
hej
ma ktos moze ktorys z tych aparatow i moglby mi cos o nich powiedziec + wstawic jakies fotki?

nikon d3100
nikond d3000
canon eos d550
nikon d90

Ktory sposrod nich byscie polecali?
Fisia tu masz przykładowe fotki ze wszystkich aparatów http://www.pixel-peeper.com/
Wie ktoś może, czy gdzieś w Toruniu dostane obiektyw szerokokątny, albo rybie oko do Nikona D5000? Cena tak do 1000. 🙂
Stiepan   can i ask you for something?
02 października 2011 02:19
MsCarmen zamiast kopnąć fotoamatora w tyłek to mu jeszcze podsuwasz narzędzie porównawcze  🤬 : )

Fisia jeśli pytasz o takie rzeczy to nic Ci nie da przeglądnięcie przykładowych fotek. W jakości zdjęć dla twojego oka nie będzie różnicy. A jeśli już pytasz o te aparaty to d3100 i d3000 są lustrzankami entry level dla laików, co w praktyce oznacza, że oprócz programów manualnych i półmanualnych będą miały mnóstwo trybów tematycznych, dokładnie jak w aparacie kompaktowym. D90 to starszy, ale bardziej zaawansowany model - masz więc łatwiejszy dostęp do wszystkich funkcji, górny wyświetlacz i inne "półprofesjonalne" bajery. D3100 będzie nieco lepiej pracował w słabym oświetleniu. Ja osobiście brałbym d90 ale wiem, że potrafiłbym wykorzystać jego funkcje. Jeśli chodzi o Ciebie i wybór między d3100/3000, a 550d to musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy bardziej kręci Cię logo canona czy nikona.
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
02 października 2011 03:32
To i ja się laicko zapytam.
Z ciekawości zerknęłam na zdjęcia Sony H9 (bo takowy posiadam) i większość (oczywiście nie wszystkie) jest taka szczerze powiedziawszy średniej jakości...  I o tyle o ile na samym początku było ok, to obecnie jakość zdjęć jest słaba i bardzo ciężko sobie radzi z różnym oświetleniem. I tu pytanie- fotograf sierota, czy te podstawowe Sony naprawdę są takie słabe?
Dodam, że pojęcie mam słabe, ale jakieś mam. Byłam na kursie, na manualu coś wykrzesam, a jednak ani mi, ani fotografowi prowadzącemu nie badzo wychodziło...
a ja mam pytanie:
Czy ktos ma nikona d80?
i czy jest zadowolony z niego?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się