Dopasowanie siodła

bemyself, a mnie się wydaje, że nie szerszego łęku potrzebuje, tylko zupełnie innego typu terlicy i płaskich paneli.
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
15 sierpnia 2011 08:25
i nie wiem jakiego rozstawu szukać, bo nie wydaje mi sie az tak szeroka, a nie chce znow zle dobrac 🤬

Z pasi-konika można wypożyczyć miarkę wintec, która Ci przybliży jaka szerokość wchodzi orientacyjnie w grę. Może jakiś Łodzianin mógłby rzucić okiem?
bemyself, wrzuć zdjęcia siodła bez czapraka, siodło położone luźno bez popręgu i z popręgiem, a najlepiej umieść podobnie zrobiony filmik
ok, jutro postaram się taki filmik zrobic, wiem faktycznie jest duza roznica jak siodlo lezy z czaprakiem a jak bez,wielkie dzieki  🙇
Nigna   Warto mieć marzenia...
17 sierpnia 2011 11:50
jako że w wątku o syntetykach nie dostałam odp...
Spotkaliście sie z przypadkiem ROZERWANIA siodła na szwie przez podogonie (dokładniej motylek który sie wczepia aby zapiąć podogonie)
Bo moja Isabelke po miesiącu użytkowania podogonia zrobiła bum i rozerwała sie ; /
Nie wydaje mi sie żeby to było normalne. Myslicie że można zgłosić do reklamacji czy coś ?
jako że w wątku o syntetykach nie dostałam odp...
Spotkaliście sie z przypadkiem ROZERWANIA siodła na szwie przez podogonie (dokładniej motylek który sie wczepia aby zapiąć podogonie)
Bo moja Isabelke po miesiącu użytkowania podogonia zrobiła bum i rozerwała sie ; /
Nie wydaje mi sie żeby to było normalne. Myslicie że można zgłosić do reklamacji czy coś ?

To jest nie możliwe . Podogonie utrzymuje jednakową odległość siodła od ogona.Ruchy grzbietu (galop, praca dołem, okazyjny wypas) starają się przesunąć siodło. Jedyną siłą jaka może go utrzymać w stałym położeniu są siły tarcia (popręg , czaprak lub podkładka żelowa itd).
Takie użytkowanie nie prowadzi do urwania zaczepu. Trudno więc uznać reklamację.
Ale zastosowanie napierśnika skórzanego wraz z podogoniem to gwarantowane porwanie słabszego elementu w tym połączeniu.
Jeżdżę na koniku okrąglutkim i stosuję oba akcesoria (napierśnik i podogonie) , ale każdy z nich posiada element rozciągliwy.
Siodło jest zawsze w jednym położeniu.
Aby nadal korzystać z podogonia proponuję skorzystać ze sznureczka poprowadzonego tunelem siodłą (przedłużające podogonie)zamocowanego do obu kółeczek przy przednim łęgu. 🙂
Czy mógłby mi ktoś podać nr ( na pw) do Pani/Pana z Equishopu, który zajmuje się dopasowaniem siodła?
Poszedl pw

stworzylam cos takiego, mam jeszcze film z popregiem, ale nie mogę nigdzie znalezc karty SD z nim więc zaginął 🙁  😵
Teraz ja proszę o poradę.
Zmieniłam konia, siodło leży fajnie, lecz pomiędzy przedni łęk z kłąb mieści się 1 palec, więc wycięliśmy z kożucha podkładkę na kształt siodła, nadal mieści się 1 palec gdy ktoś siedzi na siodle. Więc pytam się, czy może być z tą podkładką, czy kombinować dalej...?
bemyself, mi się twoje siodło wydaje dużo za wąskie, leży bardzo wysoko nad koniem nawet z podpiętym popręgiem. No ale może niech się Bogdan wypowie, skoro już jest w tym wątku 🙂
Daniella_283, futro z kożucha jest cienkie w porównaniu do relugana i podkładek futrzanych.
Obawiam się że bez inwestycji w jakąś grubszą podkładkę się nie obejdzie - inaczej obetrzesz kłąb zwierzakowi.
A może wyciąć kawałek kozucha i naszyć na miejsce gdzie leży kłąb? Byłoby ok? 😉
To nie rozwiąże problemu, bo przestrzeń między samym kłębem a siodłem jeszcze bardziej się zmniejszy... tu chodzi bardziej o równomierne poniesienie całości (jeśli siodło jest w równowadze) - dlatego domowy sposób z kożucha się nie sprawdzi - to futro jest zbyt cienkie i mało amortyzujące.
Lepiej pozbierać troszkę pieniążków i kupić dobrą podkładkę - ewentualnie zainwestować tymczasowo a jakąś tańszą ale spełniającą funkcje.
i znalazlam filmik z popręgiem:

czy o takie filmy chodzilo?
bemyself według mnie nie jest za wąskie. Ale leci ciut w tył.
bemyself
Dziwne to siodło. Jerstem pewna ze wedruje za Twoim tyłkiem jak anglezujesz. Panele w ogole nie pasuja do tego konia. Powinny byc wieksze i mniej bananowe moim zdaniem. I teraz pytanie czy przy podniesieniu tyłu siodła nie okaze sie ze przód lezy na kjłebie w momencie jak jeździec w nie usiadzie. Takie rzeczy trzeba by juz zobaczyc na zywo i na zywo dopasowywac. Poza tym jesli kon bedzie chodził to lada chwila bedzie inaczej wyglądał.
to jest prawda, bo staramy sie cos zrobic z grzbietem. dziwne to siodlo jest bo to niby 18, a kolezanka o mikropupci jezdzila w nim dwa razy, i z boku nie bylo widac jakby bylo bardzo wielkie  🤔wirek:

Hypnotize PW  :kwiatek:
kupiłam winteca pro dressage, włożyłam łęk 34 i takie są efekty... jak tak teraz spojrzałam, to nie wiem czy nie za bardzo na łopatkach osiodłałam, ale mam tylko jedną ręke sprawną i było ciężko😡
ps. wiem, że konio ma brzuszysko, ale nie jest jeżdżony od ok 3 miesięcy 😕

bemyself, mam jeszcze kilka pytań zadzwoń jeśli chcesz, tak bedzie najlepiej 🙂

ps. nie pamiętam ile w cm ma biały łęk w wintecach, czy ktoś moze mi to podać?
wypowie się ktoś? :kwiatek:
bogdan ja bym ci chętnie zmierzyła, ale bez wyciągnięcia z siodła chyba się nie da co?
Na pierwszy rzut tyl siodla nie przylega do grzbietu.
mierzyłam już kilka siodeł i żadne nie przylegało 😵  a to ma najprostsze  panele z tyłu z tych wszystkich
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
25 sierpnia 2011 14:24
hugolina009, ja bym to siodło do tyłu jeszcze przesunęła...
czy mogłabym jeździć w siodle Daslo bez łęku?
malyksiaze, Jak to bez łęku?
wyciągnąć łęk i jeździć bez łęku.
Coś ala bezterlicówka.
Pytam z ciekawości.
dea   primum non nocere
25 sierpnia 2011 15:23
Bezterlicówka = bezłękówka, fajne  😎
Jeżdżenie bez łęku skończy się złamaniem terlicy, mam batesa po takim "enteligentnym" numerze. Szczęściem nie pękło mocno - malutkie pęknięcie akurat powyżej zakładanego łęku, więc po założeniu łęku wszystko się trzyma, ale delikwentowi, który tak załatwił mi siodło to....  🤬 🤦
malyksiaze, ale PO CO jeździć bez łęku??
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się