ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach

Halo, opowiadała mi Forta o PZJcie i faktycznie boleśnie 🙂 A wyszło mi tyle właśnie dlatego, żem niezrzeszona 🙂

Domiwa, dzięki dzięki! Zajmę się tym niedługo i mam nadzieję, że w 1 dzień załatwię 🙂
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
19 lipca 2011 19:46
Dzionka nie ma sprawy🙂 powodzenia
witam wszystkich  :kwiatek:
mam pewne zapytanie🙂
za tydzien mam zawody regionalne w skokach .
jestem zawodnikiem mam licencje wiec nie moge jechać towarzyskich prawda ?
to jeśli nie moge a mam konia ktory nie ma wykupionej licencji moge wystartować w  normalnej LL-ce?
czy mnie nie dopuszczą?
PROSZE o pooomoc  😵
roxxp a czemu nie mozesz jechać towarzyskich? skoro kon nie ma licencji to dla mnie jak najbardziej mozesz, no chyba ze w propozycjach zawodów jest jakos specjalnie wyszczególnione, że jeźdźcy z licencją nie mogą startować (ale wątpie by juz licencja W to uniemożliwiała, czasem zdarza się, że jak się ma wyzsza to nie mozna, ale tez nie zawsze)
Gdzie znajdę druczek na podpisy do klasy sportowej? Przekopałam chyba całą stronę PZJ i nie znalazłam, a pamiętam, że było coś takiego.
Jasnowata, ostatnio było na stronie WMZJ.
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
30 lipca 2011 09:22
Dziękuję  🙇 Tam nie zaglądałam 🙂
Posiadam brązową odznakę, zdałam konkurs licencyjny, jestem zarejestrowana w WZJ. I teraz pytanie - czy jak zdam już na srebrną, to muszę jakoś poinformować WZJ o spełnieniu wszystkich warunków na 3 licencję?
03 sierpnia 2011 07:36
Tak, musisz polecieć z odznaką i zaświadczeniem o zdaniu konkursu licencyjnego.
a jeśli w tym roku zdam egzamin licencyjny, a srebrną odznakę w przyszłym roku, to to się będzie liczyć? czy  będę musiała egzamin zdawać jeszcze raz w przyszłym ? 🙂
zalcia97, nie spotkałam się z tym, żeby się nie liczyło. Ani w przepisach niczego takiego nie ma.
halo  dzięki :kwiatek:, to dobrze, bo w tym roku chyba nie uda mi się zdać srebrnej -,- a licencja do startów jest roczna ? w sensie, ta którą się wykupuje? Bo jeśli mam regionalną, a od przyszłego roku chcę startować w ogólnopolskich, to muszę kupić ogólnopolską ?
zalcia97, na przyszły rok ogólnopolską. Zaktualizujesz w na licencję III gdy zrobisz odznakę.
halo dzięki 🙂 :kwiatek:
mam kolejne pytanie. W stajni organizujemy niedługo zawody towarzyskie, czy już od klasy P musi być karetka? czy można zrobić P bez? 🙂( mówię o skokach)
Gillian   four letter word
10 sierpnia 2011 22:23
dla własnego bezpieczeństwa karetka powinna być od początku do końca.
tak,ale pytam się jak jest w przepisach , z resztą nie ja to ustalam,ja tylko pomagam : x
Gillian   four letter word
11 sierpnia 2011 21:43
nie patrzcie na przepisy tylko na bezpieczeństwo!!!!!! halo!!!!
Mam licencję w skokach, ale teraz zapragnęło mi się startu w ujeżdżeniu.
Żeby uzyskać III licencję co muszę zrobić?
Na początku było napisane, że 3 razy P na 51%
ale w normach na klasę sportową (wiem, że to co innego niż III licencja) napisali, że 4x P na 55%...
i to jeszcze mnie nie dziwi, bo przepisy się zmieniają, ale w normach jest też 3xN, 2xC, 1x CC na 55%...

Czyli nie rozumiem, nie mając licencji wolno mi startować tylko L i P jak rozumiem. A co należy zrobić by móc jechać N (i więcej)?
Żeby startować w N i C musisz zrobić srebrną odznakę i zdobyć III klasę, czyli przejechać to 4xP na 55%.

Ale co do:
ale w normach jest też 3xN, 2xC, 1x CC na 55%...
nie wiem dlaczego tak. Kiedyś o to tu pytałam, ale nie uzyskałam konkretnej odpowiedzi.
15 sierpnia 2011 18:13
Rozwiązaniem tego problemu jest fakt, że trzeba oddzielić trochę licencję od klas sportowych. Faktem jest, że licencję zdobywa się poprzez klasę sportową, ale raz uzyskawszy licencję (w wypadku III i II) ma się ją już dożywotni. A klasę sportową zdobywa się co roku i jest to wskaźnik tego jaki poziom zawodnik reprezentował w sezonie poprzednim.
Hmmm, Koniczka, czyli to jest tak, że jak w tym roku zdobędę III klasę i srebro (=mogę jeździć N i C), to w przyszłym roku zanim ponownie wykupię licencję, to MUSZĘ przejechać znów 4xP, czy tam 3xN?
Nie bardzo mogę to sobie wyobrazić.
Jadę w styczniu do związku wykupić sobie III licencję na 2012. A klasy już nie mam(miałam w 2011) i muszę ją znów zdobyć? Dobrze rozumiem? A jeśli nie zdobędę znów klasy, to co się wtedy dzieje?
15 sierpnia 2011 18:28
Jasnowata, mylisz klasę z licencją! Jeżeli zdobędziesz w tym roku III klasę i srebro to dostaniesz III licencję i masz ją DOŻYWOTNIO. Czyli nie musisz potem robić znowu III klasy. W 2012 po prostu wykupujesz licencję, przedstawiasz papiery, że zrobiłaś III klasę i masz III licencję. Zresztą jeśli chodzi już o same klasy sportowe to za wyniki z 2011 dostajesz klasę sportową na rok 2012.
Oj, przepraszam, mylą mi się te nazwy  😡
A czy te 3xN, 2xC na III klasę, to nie jest dla tych zarejestrowanych przed 2007r.? Bo ci, których obowiązują już odznaki i tak muszą przejechać 4xP, bo więcej nie mogą.
15 sierpnia 2011 18:42
Nie jest gdyż jeśli chodzi o samą klasę sportową to jest ona ważna tylko rok. Czyli robisz pierwszy raz III klasę - dostajesz III licencję i sobie jeździsz to N i C, ale żeby mieć III klasę na rok następny to musisz wypełnić znowu normy i wtedy już możesz skorzystać z tego N i C.
Aaaaaa, chyba już rozumiem. Czyli załóżmy, że III klasę zrobię do września i do grudnia mogę sobie jeździć N i C. A w przyszłym roku wykupuję sobie III licencję, ale nie mogę jeszcze jeździć N i C, tylko muszę znów "uzyskać" (potwierdzić?) wymagania na III klasę, tak?
15 sierpnia 2011 18:57
Nie. Jak zrobisz III klasę do września, to idziesz do związku jeździeckiego i aktualizujesz licencję z wstępnej na III. W styczniu wykupujesz licencję na rok 2012 i masz od razu III licencję i możesz jeździć N i C do woli. III licencję masz już dożywotnio (chyba, że zrobisz wyższą) i do śmierci możesz jeździć N i C. Klasa sportowa to jest zupełnie odrębna sprawa, która nie uprawnia tak naprawdę do niczego (poza tym, że poprzez nią uzyskuje się licencję) jest tylko sposobem na określenie poziomu zawodnika. Jeżeli w tym roku wypełnisz normy na III klasę to w roku 2012 będziesz miała III klasę sportową. To jaką będziesz miała klasę w 2013 zależy od Twoich wyników w 2012.
To jest dla mnie zbyt skomplikowane, muszę przeczytać 6 razy. Dobra, już zrozumiałam. Chyba 20.00, to juz nie moja pora, bo dopiero teraz to mi się wszystko wydaje logiczne. Dzięki Koniczka za rozjaśnienie dziecku sprawy  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się