ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach
Halo, opowiadała mi Forta o PZJcie i faktycznie boleśnie 🙂 A wyszło mi tyle właśnie dlatego, żem niezrzeszona 🙂
Domiwa, dzięki dzięki! Zajmę się tym niedługo i mam nadzieję, że w 1 dzień załatwię 🙂
Dzionka nie ma sprawy🙂 powodzenia
witam wszystkich :kwiatek:
mam pewne zapytanie🙂
za tydzien mam zawody regionalne w skokach .
jestem zawodnikiem mam licencje wiec nie moge jechać towarzyskich prawda ?
to jeśli nie moge a mam konia ktory nie ma wykupionej licencji moge wystartować w normalnej LL-ce?
czy mnie nie dopuszczą?
PROSZE o pooomoc 😵
roxxp a czemu nie mozesz jechać towarzyskich? skoro kon nie ma licencji to dla mnie jak najbardziej mozesz, no chyba ze w propozycjach zawodów jest jakos specjalnie wyszczególnione, że jeźdźcy z licencją nie mogą startować (ale wątpie by juz licencja W to uniemożliwiała, czasem zdarza się, że jak się ma wyzsza to nie mozna, ale tez nie zawsze)
Gdzie znajdę druczek na podpisy do klasy sportowej? Przekopałam chyba całą stronę PZJ i nie znalazłam, a pamiętam, że było coś takiego.
Jasnowata, ostatnio było na stronie WMZJ.
Dziękuję 🙇 Tam nie zaglądałam 🙂
Posiadam brązową odznakę, zdałam konkurs licencyjny, jestem zarejestrowana w WZJ. I teraz pytanie - czy jak zdam już na srebrną, to muszę jakoś poinformować WZJ o spełnieniu wszystkich warunków na 3 licencję?
Tak, musisz polecieć z odznaką i zaświadczeniem o zdaniu konkursu licencyjnego.
a jeśli w tym roku zdam egzamin licencyjny, a srebrną odznakę w przyszłym roku, to to się będzie liczyć? czy będę musiała egzamin zdawać jeszcze raz w przyszłym ? 🙂
zalcia97, nie spotkałam się z tym, żeby się nie liczyło. Ani w przepisach niczego takiego nie ma.
halo dzięki :kwiatek:, to dobrze, bo w tym roku chyba nie uda mi się zdać srebrnej -,- a licencja do startów jest roczna ? w sensie, ta którą się wykupuje? Bo jeśli mam regionalną, a od przyszłego roku chcę startować w ogólnopolskich, to muszę kupić ogólnopolską ?
zalcia97, na przyszły rok ogólnopolską. Zaktualizujesz w na licencję III gdy zrobisz odznakę.
mam kolejne pytanie. W stajni organizujemy niedługo zawody towarzyskie, czy już od klasy P musi być karetka? czy można zrobić P bez? 🙂( mówię o skokach)
dla własnego bezpieczeństwa karetka powinna być od początku do końca.
tak,ale pytam się jak jest w przepisach , z resztą nie ja to ustalam,ja tylko pomagam : x
nie patrzcie na przepisy tylko na bezpieczeństwo!!!!!! halo!!!!
Mam licencję w skokach, ale teraz zapragnęło mi się startu w ujeżdżeniu.
Żeby uzyskać III licencję co muszę zrobić?
Na początku było napisane, że 3 razy P na 51%
ale w normach na klasę sportową (wiem, że to co innego niż III licencja) napisali, że 4x P na 55%...
i to jeszcze mnie nie dziwi, bo przepisy się zmieniają, ale w normach jest też 3xN, 2xC, 1x CC na 55%...
Czyli nie rozumiem, nie mając licencji wolno mi startować tylko L i P jak rozumiem. A co należy zrobić by móc jechać N (i więcej)?
Żeby startować w N i C musisz zrobić srebrną odznakę i zdobyć III klasę, czyli przejechać to 4xP na 55%.
Ale co do:
ale w normach jest też 3xN, 2xC, 1x CC na 55%...
nie wiem dlaczego tak. Kiedyś o to tu pytałam, ale nie uzyskałam konkretnej odpowiedzi.
Rozwiązaniem tego problemu jest fakt, że trzeba oddzielić trochę licencję od klas sportowych. Faktem jest, że licencję zdobywa się poprzez klasę sportową, ale raz uzyskawszy licencję (w wypadku III i II) ma się ją już dożywotni. A klasę sportową zdobywa się co roku i jest to wskaźnik tego jaki poziom zawodnik reprezentował w sezonie poprzednim.
Hmmm, Koniczka, czyli to jest tak, że jak w tym roku zdobędę III klasę i srebro (=mogę jeździć N i C), to w przyszłym roku zanim ponownie wykupię licencję, to MUSZĘ przejechać znów 4xP, czy tam 3xN?
Nie bardzo mogę to sobie wyobrazić.
Jadę w styczniu do związku wykupić sobie III licencję na 2012. A klasy już nie mam(miałam w 2011) i muszę ją znów zdobyć? Dobrze rozumiem? A jeśli nie zdobędę znów klasy, to co się wtedy dzieje?
Jasnowata, mylisz klasę z licencją! Jeżeli zdobędziesz w tym roku III klasę i srebro to dostaniesz III licencję i masz ją DOŻYWOTNIO. Czyli nie musisz potem robić znowu III klasy. W 2012 po prostu wykupujesz licencję, przedstawiasz papiery, że zrobiłaś III klasę i masz III licencję. Zresztą jeśli chodzi już o same klasy sportowe to za wyniki z 2011 dostajesz klasę sportową na rok 2012.
Oj, przepraszam, mylą mi się te nazwy 😡
A czy te 3xN, 2xC na III klasę, to nie jest dla tych zarejestrowanych przed 2007r.? Bo ci, których obowiązują już odznaki i tak muszą przejechać 4xP, bo więcej nie mogą.
Nie jest gdyż jeśli chodzi o samą klasę sportową to jest ona ważna tylko rok. Czyli robisz pierwszy raz III klasę - dostajesz III licencję i sobie jeździsz to N i C, ale żeby mieć III klasę na rok następny to musisz wypełnić znowu normy i wtedy już możesz skorzystać z tego N i C.
Aaaaaa, chyba już rozumiem. Czyli załóżmy, że III klasę zrobię do września i do grudnia mogę sobie jeździć N i C. A w przyszłym roku wykupuję sobie III licencję, ale nie mogę jeszcze jeździć N i C, tylko muszę znów "uzyskać" (potwierdzić?) wymagania na III klasę, tak?
Nie. Jak zrobisz III klasę do września, to idziesz do związku jeździeckiego i aktualizujesz licencję z wstępnej na III. W styczniu wykupujesz licencję na rok 2012 i masz od razu III licencję i możesz jeździć N i C do woli. III licencję masz już dożywotnio (chyba, że zrobisz wyższą) i do śmierci możesz jeździć N i C. Klasa sportowa to jest zupełnie odrębna sprawa, która nie uprawnia tak naprawdę do niczego (poza tym, że poprzez nią uzyskuje się licencję) jest tylko sposobem na określenie poziomu zawodnika. Jeżeli w tym roku wypełnisz normy na III klasę to w roku 2012 będziesz miała III klasę sportową. To jaką będziesz miała klasę w 2013 zależy od Twoich wyników w 2012.
To jest dla mnie zbyt skomplikowane, muszę przeczytać 6 razy. Dobra, już zrozumiałam. Chyba 20.00, to juz nie moja pora, bo dopiero teraz to mi się wszystko wydaje logiczne. Dzięki Koniczka za rozjaśnienie dziecku sprawy :kwiatek: