ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach
mam pytanie czy dziewczyna zaliczająca się do grupy młodzików może jechać oficjalnie zawody dla juniorów młodszych oraz czy junior młodszy może jechać oficjalne zawody w młodzikach?
czy są odnośnie tego jakieś przepisy i wymagania?
Trochę mało danych - ile lat dokładnie ma dziecko? kuc, mały koń czy duży koń? jakiej rangi ma to być impreza?
dużo wątpliwości rozwiewają regulaminy dotyczące sportu dzieci i młodzieży
http://pzj.pl/modules/wfdownloads/viewcat.php?cid=12oraz regulamin OOM
jakbyś nie znalazł odpowiedzi,to pytaj,postaram się pomóc 😉
Ktoś, dobra kobieto ozłocę Cie zaraz po przeczytaniu regulaminu 😍
ja głupia szukałam w przepisach ogólnych w skokach 😡
edit: przeczytałam i nic nie rozumiem 🙁
dziewczynka ma 12-13 lat, koń ma 155cm więc mieści się w małych koniach. i pytanie brzmi czy ta para może pojechać na Międzywojewódzkie mistrzostwa młodzików? oraz czy mogą pojechać na mistrzostwa polski LZS juniorów i juniorów młodszych?
Solina, koń ma certyfikat na to,że jest małym koniem?
MP LZS mają swój regulamin?
jak ma skończone 12 lat,to jest pełnoprawnym juniorem młodszym,ale poczytam jeszcze....muszę znac regulamin MP LZSów żeby cię w błąd nie wprowadzić...a średnio weim,gdzie tego szukać.
Ktoś, kiedyś miał ale to było ok 2003r wystawiane.
problem w tym że też nie mam pojęcia gdzie znaleźć informacje o regulaminie i odpowiedzi na moje pytania.
z tego co wyczytałam to na MMM raczej nie mogą pojechać, mam rację?
szczerze,nie czytałam jeszcze tego regulaminu,w wolnej chwili zerknę i postaram się znaleźć regulamin MP LZSów.
Ktoś, dziękuje ci bardzo 🙂
może tu coś będzie?
http://www.lzs.pl/jak nie ma,to na pewno jest jakiś kontakt,może spróbuj wysłać @
edit: wyguglałam coś takiego: [[a]]http://www.kkjk.pl/files/propozycje/MPLZS%202010.pdf[[a]]
Nie wiem, czy to co napiszę ma sens w świetle aktualnych przepisów, ale chyba niegdyś było tak, że można było startować w wyższej kategorii wiekowej, natomiast odwrotnie już nie. Ale nie dam głowy, czy moja odpowiedź jest na temat.
Solina nie może bo MMM można jechać tylko na kucu, najwyżej C grupy. Przynamniej za moich czasów tak było 🙂 A poza tym nie jest już młodzikiem w tym wieku 😉
Frania, dzięki za odpowiedź tak tez myślałam.
żeby pojechać LZS trzeba być w nim zapisanym, czy to prawda?
czy ktoś wie gdzie można znależć treść porozumienia pomiędzy PZJ a Czeską federacją w sprawie startów na zawodach regionalnych i ogólnokrajowych??
Bo (mądra )pani w PZJ twierdzi że koń musi mieć paszport FEI żeby wystartować w Czechach w ichnim "P" 🤔 🤔
Czy mogę zwrócić się do PZJtu o zaświadczenie o posiadanej klasie sportowej? 😡
zależy jaką masz klasę - III i II nadaje i potwierdza OZJ, dopiero wyższe PZJ 😉
Chciałabym znowu wykupić licencję regionalną bo ilość ZT jest tak mała, że nie ma gdzie startować, byłam zawsze w jakimś klubie, ale od dwóch lat startuje tylko ZT i nawet nie pamiętam gdzie ostatnio byłam zarejestrowana.. 😡
Muszę składając dokumenty przedstawić jakiś oficjalny 'wypis' z klubu w którym byłam, żeby zarejestrować się w nowym?
Nie pamiętam już wymogów, czy coś się zmieniło czy nadal przy wykupywaniu licencji potrzebuję zaświadczenie lekarskie (czy koniecznie książeczkę?), ubezpieczenie (jakieś specjalne?) i dowód wpłąty
Z tego co pamietam musisz miec wypis. Chyba ze chcesz zostac w tym klubie to tylko oplaty. Dowod wplaty za skladk, ubezpieczenie 66 zl pzj wspolpracuje z jakas firma i badania lekarskie co pol roku. Nieraz klub ma w cenie skladek ubezpieczenie.
A teraz mam pytanie ile musze czekac na jakakolwiek odpowiedz na maila wyslanego do pzj? W ogole laskawie odpowiedza?
może być też zaświadczenie 😉
ja kilka lat temu zmianiałam klub i mimo, że niby trzeba nie brałam żadnego wypisu.
Ja do rejestracji w PZJ(i nasz OZJ też tego wymaga) potrzebowałam pisemka z poprzedniego klubu tej treści:
"Wyrażamy zgodę na zmianę barw klubowych zawodniczki...." i podpis prezesa z pieczątką klubu.
Nie chcieli żadnych wywodów, tylko to jedno zdanie.
Nie bijcie, bo pewnie zadaję proste pytanie, ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi - czy jeśli zarejestruję się w WZJcie mazowieckim a nie w PZJcie, to czy mogę jechać regionalki w innym rejonie niż mazowiecki? Chodzi mi o tą pierwszą rejestrację.
Dzionka, tak, regionalna działa na wszystkich regionalkach.
Ktoś, o matko, super! Dzięki za odpowiedź :kwiatek:
Edit: jeszcze jedno pytanie mam. Czy żeby startować w regionalkach muszę mieć książeczkę sportowca czy wystarczy orzeczenie lekarza medycyny sportowej? Na stronie OZJtu mam coś takiego:
4. zaświadczenie lekarskie (od lekarza medycyny sportowej
Da się do takiego lekarza dostać za free czy trzeba prywatnie i bulić stówę?
Dzionka , mi normalny lekarz (ogólny) powiedział, że nie ma uprawnień na wystawienie takiego zaświadczenia, musiałam iśc do sportowego🙂
Dzionka, bezpłatne sportowe mogą być tylko dla niepełnoletnich 🙁
Kurde, z torbami mnie puści ta rejestracja!! Już mi wychodzi prawie 300zł, a jeszcze lekarz... Masakra...
Dzionka majac powyzej 21 lat musisz placic. Kwestia czy chcesz zrobic poprawnie badania w osrodku to wtedy jest 50 zl. A u prywatnego zalezy od uznania doktorka. 😉
domiwa, coś mi się obiło o uszy o możliwości załatwienia tego szybciej i, cóż, mniej legalnie 🙂 chyba tak też uczynię. Grr, nie wiedziałam, że to aż taki wydatek :/!!
No wlasnie u prywatnego to zazwyczaj kasa= pieczatka i zegnam 😉
Ale trzeba mieć całą książeczkę czy wystarczy zaświadczenie, że mogę startować? Jak to jest?
Dzionka, na poziomie regionalnym jeszcze funkcjonuje coś takiego jak "karta zdrowia sportowca" - kartonik, gdzie tylko lekarz podpisuje - zdolny i data. Dobra wiadomość jest taka, że dorośli nie są tak rygorystycznie "egzaminowani" zdrowotnie. Ale podstawowe badania krwi/moczu warto mieć.
300 PLN wyszło ci dlatego, żeś "niezrzeszona"? To sprawdź sobie ile to kosztuje w PZJ - powinno cię pocieszyć 😤
Ja mam np. ksiazeczke zielona dostalam w wzj przy rejestracji. ale niektorzy maja taka ksiazeczke papierowa ktora ma 4 strony w sumie 2 strony-4 polowki. taka tekturowa,sztywna i tam jest miejsce na parenascie pieczatek i wpisow. Ta tekturke dostajesz w przychodni od reki.
Sama taka luzna kartka raczej nie przejdzie.