ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach

Solina   Wszyscy mamy źle w głowach że żyjemy hej hej la la
25 czerwca 2011 21:33
mam pytanie czy dziewczyna zaliczająca się do grupy młodzików może jechać oficjalnie zawody dla juniorów młodszych oraz czy junior młodszy może jechać oficjalne zawody w młodzikach?
czy są odnośnie tego jakieś przepisy i wymagania?
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
27 czerwca 2011 06:46
Trochę mało danych - ile lat dokładnie ma dziecko? kuc, mały koń czy duży koń? jakiej rangi ma to być impreza?

dużo wątpliwości rozwiewają regulaminy dotyczące sportu dzieci i młodzieży
http://pzj.pl/modules/wfdownloads/viewcat.php?cid=12
oraz regulamin OOM

jakbyś nie znalazł odpowiedzi,to pytaj,postaram się pomóc 😉
27 czerwca 2011 09:26
Ktoś, dobra kobieto ozłocę Cie zaraz po przeczytaniu regulaminu  😍
ja głupia szukałam w przepisach ogólnych w skokach  😡

edit: przeczytałam i nic nie rozumiem 🙁
dziewczynka ma 12-13 lat, koń ma 155cm więc mieści się w małych koniach. i pytanie brzmi czy ta para może pojechać na Międzywojewódzkie mistrzostwa młodzików? oraz czy mogą pojechać na mistrzostwa polski LZS juniorów i juniorów młodszych?
27 czerwca 2011 10:38
Solina, koń ma certyfikat na to,że jest małym koniem?
MP LZS mają swój regulamin?

jak ma skończone 12 lat,to jest pełnoprawnym juniorem młodszym,ale poczytam jeszcze....muszę znac regulamin MP LZSów żeby cię w błąd nie wprowadzić...a średnio weim,gdzie tego szukać.
27 czerwca 2011 11:17
Ktoś, kiedyś miał ale to było ok 2003r wystawiane.
problem w tym że też nie mam pojęcia gdzie znaleźć informacje o regulaminie i odpowiedzi na moje pytania.
z tego co wyczytałam to na MMM raczej nie mogą pojechać, mam rację?
27 czerwca 2011 11:50
szczerze,nie czytałam jeszcze tego regulaminu,w wolnej chwili zerknę i postaram się znaleźć regulamin MP LZSów.
27 czerwca 2011 12:59
Ktoś, dziękuje ci bardzo 🙂
27 czerwca 2011 13:06
może tu coś będzie?
http://www.lzs.pl/

jak nie ma,to na pewno jest jakiś kontakt,może spróbuj wysłać @

edit: wyguglałam coś takiego: [[a]]http://www.kkjk.pl/files/propozycje/MPLZS%202010.pdf[[a]]
opolanka   psychologiem przez przeszkody
30 czerwca 2011 11:00
Nie wiem, czy to co napiszę ma sens w świetle aktualnych przepisów, ale chyba niegdyś było tak, że można było startować w wyższej kategorii wiekowej, natomiast odwrotnie już nie. Ale nie dam głowy, czy moja odpowiedź jest na temat.
Solina nie może bo MMM można jechać tylko na kucu, najwyżej C grupy. Przynamniej za moich czasów tak było  🙂 A poza tym nie jest już młodzikiem w tym wieku 😉
05 lipca 2011 11:10
Frania, dzięki za odpowiedź tak tez myślałam.

żeby pojechać LZS trzeba być w nim zapisanym, czy to prawda?
czy ktoś wie gdzie można znależć treść porozumienia pomiędzy PZJ a Czeską federacją w sprawie startów na zawodach regionalnych i ogólnokrajowych??
Bo (mądra )pani w PZJ twierdzi że koń musi mieć paszport FEI żeby wystartować w Czechach w ichnim "P"  🤔 🤔

Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
12 lipca 2011 13:59
Czy mogę zwrócić się do PZJtu o zaświadczenie o posiadanej klasie sportowej? 😡
12 lipca 2011 16:42
zależy jaką masz klasę - III i II nadaje i potwierdza OZJ, dopiero wyższe PZJ  😉
Chciałabym znowu wykupić licencję regionalną bo ilość ZT jest tak mała, że nie ma gdzie startować, byłam zawsze w jakimś klubie, ale od dwóch lat startuje tylko ZT i nawet nie pamiętam gdzie ostatnio byłam zarejestrowana.. 😡

Muszę składając dokumenty przedstawić jakiś oficjalny 'wypis' z klubu w którym byłam, żeby zarejestrować się w nowym?

Nie pamiętam już wymogów, czy coś się zmieniło czy nadal przy wykupywaniu licencji potrzebuję zaświadczenie lekarskie (czy koniecznie książeczkę?), ubezpieczenie (jakieś specjalne?) i dowód wpłąty
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
15 lipca 2011 18:33
Z tego co pamietam musisz miec wypis. Chyba ze chcesz zostac w tym klubie to tylko oplaty. Dowod wplaty za skladk, ubezpieczenie 66 zl pzj wspolpracuje z jakas firma i badania lekarskie co pol roku. Nieraz klub ma w cenie skladek ubezpieczenie.

A teraz mam pytanie ile musze czekac na jakakolwiek odpowiedz na maila wyslanego do pzj? W ogole laskawie odpowiedza?
może być też zaświadczenie 😉

ja kilka lat temu zmianiałam klub i mimo, że niby trzeba nie brałam żadnego wypisu.
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
18 lipca 2011 21:24
Ja do rejestracji w PZJ(i nasz OZJ też tego wymaga) potrzebowałam pisemka z poprzedniego klubu tej treści:

"Wyrażamy zgodę na zmianę barw klubowych zawodniczki...." i podpis prezesa z pieczątką klubu.

Nie chcieli żadnych wywodów, tylko to jedno zdanie.
Nie bijcie, bo pewnie zadaję proste pytanie, ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi - czy jeśli zarejestruję się w WZJcie mazowieckim a nie w PZJcie, to czy mogę jechać regionalki w innym rejonie niż mazowiecki? Chodzi mi o tą pierwszą rejestrację.
19 lipca 2011 09:22
Dzionka, tak, regionalna działa na wszystkich regionalkach.
Ktoś, o matko, super! Dzięki za odpowiedź :kwiatek:

Edit: jeszcze jedno pytanie mam. Czy żeby startować w regionalkach muszę mieć książeczkę sportowca czy wystarczy orzeczenie lekarza medycyny sportowej? Na stronie OZJtu mam coś takiego:

4. zaświadczenie lekarskie (od lekarza medycyny sportowej

Da się do takiego lekarza dostać za free czy trzeba prywatnie i bulić stówę?
Dzionka , mi normalny lekarz (ogólny) powiedział, że nie ma uprawnień na wystawienie takiego zaświadczenia, musiałam iśc do sportowego🙂
Dzionka, bezpłatne sportowe mogą być tylko dla niepełnoletnich 🙁
Kurde, z torbami mnie puści ta rejestracja!! Już mi wychodzi prawie 300zł, a jeszcze lekarz... Masakra...
19 lipca 2011 18:18
Dzionka majac powyzej 21 lat musisz placic. Kwestia czy chcesz zrobic poprawnie badania w osrodku to wtedy jest 50 zl. A u prywatnego zalezy od uznania doktorka. 😉
domiwa, coś mi się obiło o uszy o możliwości załatwienia tego szybciej i, cóż, mniej legalnie 🙂 chyba tak też uczynię. Grr, nie wiedziałam, że to aż taki wydatek :/!!
19 lipca 2011 19:25
No wlasnie u prywatnego to zazwyczaj kasa= pieczatka i zegnam 😉
Ale trzeba mieć całą książeczkę czy wystarczy zaświadczenie, że mogę startować? Jak to jest?
Dzionka, na poziomie regionalnym jeszcze funkcjonuje coś takiego jak "karta zdrowia sportowca" - kartonik, gdzie tylko lekarz podpisuje - zdolny i data. Dobra wiadomość jest taka, że dorośli nie są tak rygorystycznie "egzaminowani" zdrowotnie. Ale podstawowe badania krwi/moczu warto mieć.
300 PLN wyszło ci dlatego, żeś "niezrzeszona"? To sprawdź sobie ile to kosztuje w PZJ - powinno cię pocieszyć  😤
19 lipca 2011 19:38
Ja mam np. ksiazeczke zielona dostalam w wzj przy rejestracji. ale niektorzy maja taka ksiazeczke papierowa ktora ma 4 strony w sumie 2 strony-4 polowki. taka tekturowa,sztywna i tam jest miejsce na parenascie pieczatek i wpisow. Ta tekturke dostajesz w przychodni od reki.
Sama taka luzna kartka raczej nie przejdzie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się