nie wierzę, że sklepy ot tak wycofały sobie te wadliwe egzemplarze 😉 nikon może sobie mówić, że te wadliwe zostały wycofane ze sprzedaży, ale nie widzę sieci sklepowych, które przebierają wszystkie aparaty z listą numerów seryjnych i odsyłają je do producenta. Także wg mnie "kwiatek" w postaci wadliwego egzemplarza może się jeszcze trafić, szczególnie jeśli chodzi o sprzedaż internetową.
Jeszcze tak odnośnie d5000 i d5100(bo o ten aparat też się ktoś wcześniej pytał) - oba aparaty będą oferowały podobną jakość zdjęć, bo matryca pozostała niezmieniona. Jako, że moje d300 umarło, pożyczyłem ostatnio d5100 od znajomego i podpiąłem obiektyw 70-200 F2.8(d5000 posiadam jako drugą puszkę, ale ciekawiły mnie różnice między następcą a poprzednikiem). Fotki możecie zobaczyć pod linkiem:
http://imageshack.us/g/195/dsc0029xx.jpg/. Pierwsze dwa zdjęcia mają podciągniętą saturację(bo wydaje mi się, że lekko wyblakłe zdjęcia daje ta matryca), reszta bez zmian w kolorze. Wywołane z rawów w lightroomie 3 z podstawowym wyostrzeniem.