Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

ewuś, dziękuję !! 🙂
Hermes   Może i mam podły charakter, ale za to dobre serce.
25 czerwca 2011 22:24
A mam do was takie pytanie, co sądzicie o fujifilm hs10 ? Bo mi szczerze mówiąc baaardzo zaczyna się podobać. Mam do dyspozycji teraz, bo koleżanka go ma i na prawdę chyba na razie dam sobie spokój z lustrzanką i zakupię na początek taki 🙂 Co wy na to?
Witam, jestem początkującym fotografem 🤣 i mam takie pytanko: czy do lustrzanki canona EOS 500D  mogę mieć obiektywy z innej firmy? Jak mogę to sprawdzić ,są jakieś parametry albo coś?
Facella   Dawna re-volto wróć!
26 czerwca 2011 10:58
Sigmy i Tamrony na pewno są z mocowaniami do Canonów (zawsze jest podane, jakie to mocowanie), no i są tańsze od Canonów jeśli o to chodzi :-D poza tym stare manualne obiektywy, jak Heliosy czy Industary, po podpięciu przejściówki będą pasować. tylko trzeba mieć przejściówkę.
Dziękuję bardzo za odpowiedz 🙂 cały czas czytam, czytam i się uczę pomału 🙂
26 czerwca 2011 11:20
nie wiem jak w 500D jest z AF, czy jest w puszce, czy trzeba mieć silnik w obiektywie. bo jak w puszce i obiektywie nie masz, to ostrzyć będziesz musiała manualnie. jak masz w puszce to tylko w manualnych obiektywach będziesz ostrzyć ręcznie.
Facella napisałam pv.
Czy mógłby mi ktoś doradzić w sprawie tego Nicona http://www.nokaut.pl/lustrzanki-cyfrowe/aparat-nikon-d5000.html 
Są tu propozycje z obiektywami ( ja się nie znam i nie wiem który jest dobry ) cena to tak do 2500- 2700  👀
Albo jeśli ktoś poleca innego Nicona to prosze napiszcie  😉
meganhorse(()): pamiętaj, że on nie ma silniczka w body, i przy manualnych obiektywach, będziesz ostrzyła ręcznie.
26 czerwca 2011 15:30
meganhorse(()), zależy do czego Ci on i jak bardzo zaawansowana jesteś.
Stiepan   can i ask you for something?
26 czerwca 2011 15:53
Hermes jeśli na prawdę nie chcesz lustrzanki, to ten kompakt to jeden z lepszych wyborów 😉 Widziałem, macałem, obrazki ten aparat produkuje bardzo przyzwoite.

Marthinka tak jak mówi koleżanka, można zastosować sigmy i tamrony. Z tym, że sigmy z canonami bardzo się nie lubią, bo canon nie udostępnia(a przynajmniej tak było jeszcze rok temu) sigmie swoich body do przystosowania. Dlatego sigma+canon to nienajlepszy pomysł, chyba że chcesz później wysyłać aparat z obiektywem do sigmy żeby Ci go skalibrowali. Większość obiektywów do canona ma silniki wbudowane, tylko prawdziwe dziadki występują bez silników. Canon 500d tak jak i wiele innych silnika w korpusie nie ma.

Bawarka i Facella wprowadzacie innych w błąd. Obiektyw manualny NIGDY nie będzie ostrzył sam z siebie dlatego że jest... manualny🙂 także po podłączeniu takiego obiektywu nawet do body z silnikiem i śrubokrętem użytkownik dalej będzie musiał go obsługiwać ręcznie(przede wszystkim jeżeli chodzi o ostrzenie, sterowanie przysłoną można mieć przy niektórych obiektywach manualnych w body - oczywiście nie w każdym). Wam chodziło chyba o obiektywy z autofocusem, jednak bez silnika w samym obiektywie. W takim wypadku silnik musi znajdować się w korpusie aparatu, a napęd przenoszony jest przez tzw. śrubokręt. Więc jeśli meganhorse kupi nikona d5000, będzie skazana na obiektywy które mają w sobie autofocus z silnikiem - czyli w systemie nikona oznaczone jako af-s, a u producentów niezależnych róóóóżnie.

Co do d5000 - poza tym, że nie ma silnika, warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz. Niektóre modele d5000 miały problemy z zasilaniem. Jest w internecie strona, gdzie wpisujesz nr seryjny aparatu i mówi Ci, czy dany egzemplarz ma tę wadę, czy nie.

edit: składnia
26 czerwca 2011 16:04
Stiepan, ale ja dokładnie to samo napisałam o tych obiektywach... że mając w puszce silnik, to tylko manualne obiektywy będzie musiała obsługiwać ręcznie... czytaj ze zrozumieniem (-;
26 czerwca 2011 16:12
Wybacz, faktycznie. Tamto było tak nieskładne że aż się pogubiłem. Teraz 3 razy przeczytałem 😉
Stiepan: podobno już nie ma aparatów z wadą, były, ale zostały wycofane, podobno  🙄, zawsze dla całkowitej pewności lepiej sprawdzić.
Strona do sprawdzania numeru seryjnego D5000:https://www.nikondealernet.com/saD5000/

A co do manualnych obiektywów, to chodziło mi oczywiście o autofocus, ale napisałam tak, że wyszło co innego. Przepraszam.
26 czerwca 2011 22:47
nie wierzę, że sklepy ot tak wycofały sobie te wadliwe egzemplarze 😉 nikon może sobie mówić, że te wadliwe zostały wycofane ze sprzedaży, ale nie widzę sieci sklepowych, które przebierają wszystkie aparaty z listą numerów seryjnych i odsyłają je do producenta. Także wg mnie "kwiatek" w postaci wadliwego egzemplarza może się jeszcze trafić, szczególnie jeśli chodzi o sprzedaż internetową.

Jeszcze tak odnośnie d5000 i d5100(bo o ten aparat też się ktoś wcześniej pytał) - oba aparaty będą oferowały podobną jakość zdjęć, bo matryca pozostała niezmieniona. Jako, że moje d300 umarło, pożyczyłem ostatnio d5100 od znajomego i podpiąłem obiektyw 70-200 F2.8(d5000 posiadam jako drugą puszkę, ale ciekawiły mnie różnice między następcą a poprzednikiem). Fotki możecie zobaczyć pod linkiem: http://imageshack.us/g/195/dsc0029xx.jpg/. Pierwsze dwa zdjęcia mają podciągniętą saturację(bo wydaje mi się, że lekko wyblakłe zdjęcia daje ta matryca), reszta bez zmian w kolorze. Wywołane z rawów w lightroomie 3 z podstawowym wyostrzeniem.
Stiepan: ostatnie i 6 wyglądają jak nieostre, ale zważając na wiek mojego monitora (nowy się popsuł) to może tylko u mnie tak to wygląda.
27 czerwca 2011 10:09
Stiepan ostatnie jest faktycznie nieostre. do kolorów i jakości jakoś zastrzeżeń nie mam.

swoją drogą koń rewelacyjny i chciałabym go zobaczyć luzem  🙄
Stiepan i tu się mylisz, D5000 i D5100 będą absolutnie inaczej uwieczniały zdjęcia, bo D5100 ma już nowy przetwornik Expeed II. zobacz sobie na testy na optycznych, szczególnie na porównanie z D7000.

[url=http://www.optyczne.pl/155.7-Test_aparatu-Nikon_D5100_Szumy_i_jakość_obrazu_w_RAW.html]pstryk[/url]

Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
27 czerwca 2011 13:07
MsCarmen, po ile stoi u wad d300s? i d7000?
Kurcze, marzy mi się już nowa puszka =( 
27 czerwca 2011 13:38
MsCarmen, popraw linka (-;
Strzyga D300s 4358zł, a D7000 3667zł

dzięki dobremu modowi za ciachnięcie linka 😉
Stiepan - jaki cudowny koń, zakochałam się! 😍 😍 💘
padł mi obiektyw nie mój, chyba AF, ktoś wie ile może kosztować naprawa tego? Nikkor 18-200...
mery ciężko oszacować koszt bez dokładnie określonej usterki... wyślij Nikonowi na kosztorys
no wlasnie wiem, ale tak pytam orientacyjnie, czy ktos kiedys naprawial AF. nic to, zaniose go nawet osobiscie. bo w tym serwisie moja kolezanka siedzi...
MsCarmen, tak btw. Ubóstwiam kolor Twoich włosów *.*
28 czerwca 2011 20:06
Libeerte, one są dziełem fotoszopa  😀iabeł: a tak na serio, to ja też :-D
Facella, Haah, no tak, wszystko to wina fotoszopa ;3

A właśnie, czy oprócz PhotoScape i Gimpa, którego nie ogarniam jest jakiś program darmowy do obróbki zdjęć zbliżony do Photoshopa ? Bo ja jestem w trakcie przeglądania zdjęć z 2ch koncertów i PhotoScape nie ma tylu efektów jakie chciałabym uzyskać :P
Paint ma pewne zbliżone funkcje.
Libeerte dzięki (-: aktualnie jestem bardziej wypłowiałą marchewką, ale staram się trzymać fason 👀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się