brąz super! chyba czas, żebyś zajęła się tym na szerszą skalę 🙂
cieciorka ja myślę że tu problemu by nie było tylko że człowiek ma ograniczone możliwości przerobu 🤣 🤣
Niebieski z właścicielem. A maszyna musi iść do serwisu bo coś przeskoczyło i igła idzie za wcześnie względem chwytacza na dole 😕 😕
Zorilla, bardzo trafna uwaga 🙂
Dziś przyszedł mój konik od Sio :kwiatek: i już przywieszony został w samochodzie jest śliczny 💃
W końcu dorwałam niepotklejaną tkaninę zamszopodobną! 😅 Jestem z tego powodu bardzo zadowolona. 🤣 Czekam jeszcze na paczkę z siateczką od jednej z forumowiczek i zabiorę się za długo oczekiwany szaro-srebrny pad. 🏇
Ktoś wie czy tą siateczkę można dostać na allegro?
Bardzo rzadko się pojawia, a przynajmniej pojawiała.
cieszę się 🙂 staram się jak mogę.......właściwie jak nie mogę to też się staram 🙂
Dziś przyszedł mój konik od Sio :kwiatek: i już przywieszony został w samochodzie jest śliczny 💃
A do czego go przyczepiłaś? Bo ja też chciałam, ale nie znalazłam właściwego miejsca, wszędzie, gdzie nie probowałam, za bardzo się dyndały (liczba mnoga bo mam dwa).
trusia, my mamy na lusterkach 😀
A nie dynda na lusterkach? Mi na lusterku tak się bujały, że bałam się, że się tasiemka porwie i odczepiłam.
trusia, no dynda sobie...
trusia mój sobie dynda ale nie jakoś bardzo i jest git, wszędzie teraz będzie ze mną podróżował 😀
trusia- a jak mocno skrócisz tasiemkę, to nie będzie dyndał mniej? ( może dziś, może dopiero w sobotę fotki padu z kieszonką w terenie i próba generalna)
Jakie to proste - skrócić tasiemkę. 😂 Aż sam z siebie się śmieję. Ale na usprawiedliwienie dodam, że skrócenie tasiemki to już DIY, a z tym u mnie kiepsko 🤣
:kwiatek:
Tunrida, a nie myślałaś o małych sakwach zamiast tych kieszonek? Na pewno ivett by zrobila coś pomysłowego i funkcjonalnego.
Podczas pierwszej próby kieszonki zwróć uwagę, czy nic nie będzie się z niej wysuwać w szybszym chodzie. Ja tak kiedyś miałam - kieszonka zamykana na klapkę nie zabezpieczała wystarczająco zawartości - wysuwało się jakoś bokiem, mimo że klapka zasłaniała całą górę kieszonki. Przyczyna mogła być w materiale, z jakiego kieszonka była zrobiona, nie wiem. Ale na pewno na początku warto uważać.
trusia- bo czasami na najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść. 😁 Poza tym słuchaj..zawsze możesz odesłać towar do producenta z prośbą o modyfikację. 😁 Jak dobrze zagadasz ( stwierdzisz, że zamawiałaś z ewidentnie krótszą tasiemką) to może przeróbkę dostaniesz gratis i tylko koszty przesyłki pokryjesz. 😜
Miałam różne pady/czapraki z różnych materiałów i różnym krojem kieszonek i nigdy z żadnego nic mi nie wysuwało się, ani nie wypadało. Ale spoko...dzięki za obserwację i poradę.
Co do zachwytów nad padem wstrzymuję się dosłownie ostatkiem sił. Pełną ocenę chcę dać raz a porządnie, z fotkami i po próbie terenowej. ( a najlepiej jeszcze po praniu, co też może uczynię)
Dziewczyny mam do Was pytanie, ciężko mi przeczytać cały wątek więc nie denerwujcie się bo pewnie jestem setną osobą, która pyta o materiał.
Sama chce zrobić czaprak a'la pad, wiem, że do środka gąbka, na wierzchni materiał alacantara, ale co pod spód żeby nie obtarło konia? Wie, któraś z Was jak dokładnie nazywa się ta siateczka? Czy macie może inne pomysły?
I jak jest z praniem takich czapraków? Ta alacantara nie niszczy się? W ogóle nadaję się to do prania? Czy na wierzchni materiał używacie czegoś innego?
Dziękuję za podpowiedzi.. biorę się do tego pierwszy raz i dlatego jestem taka 'zielona'.
:kwiatek:
Rudzinka, również noszę się z zamiarem uszycia padu i na pierwszy ogien pójdzie mikrofaza. Jest bardziej miękka jak alkantara i dlatego pojdzie na calość padu. Poza tym jest tańsza więc jak coś nie pójdzie tak to będzie mniejszy żal.
cranberry
dzięki za pomysł może też skorzystam bo tak jak mówisz, jak coś pójdzie nie tak to dużych strat nie będzie 🙂
Czyli mówisz, że lecisz tym materiałem całość? tak samo spód?
Dokładnie tak planuje zrobić. Myślę, ze powinno być ok.
Czy ktoś mógłby mi podać link do photobloga Hypnotize? :kwiatek:
Z jakiej taśmy robicie lamówki do derek(przydatna byłaby nazwa)?bo ja znalazłam taka piękną błękitną w pasmanterii ale za twarda jest 🙁
Rudzinka- alcantara się świetnie pierze. Mam padzik od escady i pierze się lepiej od tych nie-alcantarowych.
Pady alcantarowe się dobrze piorą. Ale osobiście przed każdym praniem czyszczę spod padu z największych zanieczyszczeń i staram się usunąć sierść (kiedyś zatkało mi się takie siteczko w pralce właśnie sierścią). Pierze się je dobrze nawet w automacie w 30-40 stopniach 🙂 Natomiast czapraki bawełniane piorą się okropnie. Mam beżowy czaprak jaskółkę Colorado i pomimo 2 prań dalej są ślady kurzu na lamówkach i w zagłębieniach po pikowaniu. Czaprak był założony tylko raz i od tamtej pory nie mogę go doprać.
.
Jest bardziej miękka jak alkantara i dlatego pojdzie na calość padu.
Chcesz dać microfazę pod spód padu? 🤔
Ta pierwsza od góry się na pewno nadaje. Co do reszty nie wiem. A w polimexie nie kupuje się na belki przypadkiem? Czy w Łodzi jest sklep detaliczny gdzie można dostać tą siateczkę?
jeszcze znalazłam takie coś:
http://www.dlatapicera.pl/może komuś znane?