DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

wczoraj odebrałam od ivett mój pokrowiec na siodło westowe, wstawię nie długo zdjęcia 😀
No to dziś miałam próbny teren z nowym padem.

Powiem tak.

-Pad jest SUPER. Materiał bardzo podobny do alcantary Anky, ale nieco sztywniejszy. Anki po praniach zrobiły się szmatko-kołderkami, a ten pad jest jednak sztywniejszy. Środek padu jest tak samo mięciutki jak Anki, tylko wierzchnia alcantara jest sztywniejsza.
-Podobnie zmienia kolor pod wpływem światła i podobnie ciężko uchwycić prawdziwy odcień padu na zdjęciach. (nie jest to aż taki kameleon jak Anki, ale jednak kameleon) Tak więc przepraszam, ale koloru nie udało mi się oddać właściwie. Raz jest złotawo- beżowawy, a za chwilę żółty i chłodniejszy.
-Wykonanie bardzo dokładne i porządne !!! Nie widzę nigdzie żadnej niedoróbki.
-Krój idealnie taki jak chciałam ( i to kocham w pracach DIY)
-Pod spodem świetna siateczka. Cały pad "oddycha"
- Kieszonka pasuje. W jedną wlazł jogurt i kanapka, w drugą aparat. Nie obijała mi się jakoś mocno o bok konia. Zbyt mała jest, by miała się jakoś mocno obijać chyba.

Z Anek nie zrezygnuję, bo jednak kameleońska alcantara Anky mnie urzeka, więc jeśli wypuszczą jakiś piękny kolor, to wezmę, jednak teraz zamawiam kolejne pady z kieszonkami, bo WARTE SĄ TEGO !!

Od dziś Passat ubiera się w firmie Caball.
tunrida świetnie wygląda ten pad od ivett pod siodłem, na prawdę rewelacja  🙂
Rewelacyjny ma też zadek w łapki  🤣 🤣
I pięknie czysto pod stajnia!
coś czuje,że Ivett bedzie miała dość duże zamówienie na te pady ..  👀
Z moich czapraków to nawet z sierści nie dało się dobrze wyczyścić  🤬 do tego zrobiły sie z nich takie kocyki,które teraz użytkuje nasz kot  💃Wcześniej mama wykombinowała mi turkusowy pad,podobny do tych,które robi  Ivett,tylko niestety po 2 czy trzech praniach rozleciał się.. dosłownie  😵 Jednak już wie co zrobiła źle i w przyszły weekend siadamy do maszyny  🏇
tunrida rewelacja  😀  i te kieszonki są boskie  😍
Rzeczywiście pięknie wygląda na koniu , bardzo zgrabnie się prezentuje ,  ale łapeczki są rewelacyjne   😜  
tunrida, pad piękny, ale co to za siodło? Wygląda jak przyklejone, chyba super dopasowane co?
dzionka-W sumie też DIY, bo to siodło od Bogdana HB Contact.  😍

Co do dopasowania...właśnie się zastanawiam, czy mi nie leci troszkę na tył. Dopasowywane było idealnie, kiedy koń był zdrowy i chodził ostro pod siodłem. A teraz po prawie roku odstawki koniowi nieco się ten grzbiet zmienił. Na razie się przyglądam, siodłając to bliżej, to dalej, ale możliwe, że w podkładkę wetkam coś co nieco uniesie tył. Nie chcę Bogdanowi głowy zawracać, bo koń zacznie chyba chodzić pod siodłem mocniej, więc możliwe, że znow się coś zmieni w tym grzbiecie lada miesiąc.\
Na pewno jest bardziej dopasowane, niż byłyby dopasowane inne siodła.  😍
No faktycznie leci do tyłu, ale jest takie ogólne wrażenie przyklejenia 🙂 Ech, ładne te ich siodełka, może kiedyś uciułam...
Jak osiodłam ciut dalej, jest lepiej. Muszę się przyłożyć do tego siodłania i w końcu przyjrzeć porządnie i ewentualnie poprawić.  😡 Wszystko do poprawienia mam na miejscu, więc NIC nie usprawiedliwia mojego zaniedbania.  😉

Dzionka- a jak Bosko się w tym skacze.  😍 Od razu plus 5 do dosiadu.  😜
Dziewczyny!
ma któraś z was może jakieś ścinki gąbek, których nie użyje już do padów? potrzebuję dosłownie kawałka, takiego dość cienkiego, do podkładki pod czarną do lonżowania na kłąb..
:kwiatek:

+ ile m sieci muszę zamówić na siatkę na siano, zawieszaną a 2 drążkach, tak, żeby weszła co najmniej 1 kostka siana?
tunrida Może wystarczy wyjąć futerko i nie będzie już leciało do tyłu?
To nie miejsce na dyskusje o dopasowaniu mojego siodła.  😉 Nie mogę wyjąć futerka, bo siodło jest dopasowane właśnie również biorąc pod uwagę Matesa. Po prostu po wyjęciu futra nie dość, że opadnie nie tylko przód, ale i tył i nadal będzie lecieć na tył, to dodatkowo będę miała dużo za szeroko z przodu. Myślę, że starczy, jeśli do tylnych kieszeni matesa włożę 1 wkład podnosząc w ten sposób tył i powinno być ok na ten moment.

Niestety momenty przebudowy, tycia, chudnięcia, odstawienia od pracy, wdrażania do pracy to momenty, kiedy siodło może sprawiać nam problemy.  Po ustabilizowaniu się końskiego grzbietu poproszę Bogdana o poprawki w siodle. Na razie poprawiania siodła mija się z sensem. Bo musiałabym poprawić jej jeszcze nie raz, wraz ze zmianą u konia.
Na resztę dyskusji zapraszam na priva.  😀
tunrida, absolutna rewelacja, pierwszy raz widzę szmatę z kieszonkami które nie są jakimiś wiszącymi wstrętnymi worami, te są prześliczne!! 😍 no ale Ivett nie od wczoraj, po prostu ma najfajniejszą polską produkcję derkowo szmatową 🙂
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
02 marca 2012 19:29
Ja już zamówiłam kolejny pad 😜
  🚫 Tunrida na ostatnim zdjęciu ten jogurcik  przed Passatem - wymiata!
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
02 marca 2012 20:48
Hahaha, zdjęcie z serii "co nie pasuje" 😂
Passatowi super w tym żółtym 😜
tunrida, absolutna rewelacja, pierwszy raz widzę szmatę z kieszonkami które nie są jakimiś wiszącymi wstrętnymi worami, te są prześliczne!! 😍 no ale Ivett nie od wczoraj, po prostu ma najfajniejszą polską produkcję derkowo szmatową 🙂

teraz to już naprawdę spuchłam  😉
Słusznie, bo to naprawdę super jakość przy bardzo dobrych cenach 🙂
02 marca 2012 21:06
ivett, tylko nie pęknij z tej dumy bo kto będzie te pady szył? 🤣
To ja się wetnę.
Maszyna odżyła i z prędkością światła skończyłam 😉
Lepiej by wyglądał bez kokardek ale co zrobić, miał być jak FP...
oj, do pęknięcia to jeszcze trochę mi brakuje 🙂
02 marca 2012 21:12
Zorilla, cudo 😍
Mimo że antytalent jestem kompletny to chyba jednak spróbuję nauczyć się szyć na maszynie 😵
jest rewelacyjny! ja też zawsze rozważałam uszycie padu z kieszeniami i mnie odrażały te w sklepach, bo wory takie wiszące. Ten jest super!
Zorilla też to przeżywałam 😉

Zairka   "Jeżeli jest Ci pisany to będzie Twój..."
02 marca 2012 22:36
Escada Twój ładniejszy niz oryginał!!! 😵 🙇
Bo te oryginały to brzydkie są  😀iabeł: 😀iabeł:
pewnie "pitu pitu" w związku z Waszymi zdolnościami, ale zaczęłam ostatnio bawić się w naprawianie sprzętu skórzanego... Nawijam na dwie igły i do tej pory zszyłam poduszkę kolanową w siodle w dwóch miejscach oraz nachrapnik. Super sprawa🙂 Jak mi się uda, to może wrzucę zdjęcia w ten weekend....  😡
Zorilla, bardzo fajnie, ale imo jeszcze lepszy efekt by był, jakby dolny brązowy pasek miał taką samą szerokość, co ten z boku 😉

escada, cudooo, i jeszcze te kolory 🤔erduszko: Jak Ci na grubość wypadają te pady?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się