Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

Siwa953   przyszłość zaczyna się dziś, nie jutro.. :)
15 sierpnia 2012 13:04
hej,kupiłam pierścienie pośrednie z AF
doczepiłam do aparatu(canon 550d),podłączyłam obiektyw(tamron 70-200 2,8) niby ostrzy zdjęcia ale ostrości nie ma w ogóle. odłączyłam pierścienie- normalnie ostrzy, wszystko ok a jak mam pierścienie to dupa  😵
pomocy - dodam ,że instrukcja jest po angielsku a ja miałam dopiero rok angielskiego  😂
Sprawdz na roznych konfiguracjach pierscieni. U mnie (nikon) przy 3 pierscieniach ze stalka tez nie chce ostrzyc, przy dwoch nie ma tego problemu.
15 sierpnia 2012 13:25
próbuje i na 1 i na dwóch .. i nic,jedynie raz mi naostrzyło na 13mm a obiektyw ustawiony na 200, inaczej nie dało rady,aż mnie już oczy bolą od tego rozmazanego obrazu 👿
edit: kupiłam też filtr UV który ma małe wyszczerbienie przy obudowie, nie wiem czy mi przyjmą to do reklamacji? mogą powiedzieć ,że to ja zrobiłam,tym bardziej ,że macnełam to palcem co by zobaczyć co to jest  🤔wirek:
ale mam dziś szczęscie  😵
A recznie dajesz rade wyostrzyc?
15 sierpnia 2012 15:05
chyba sobie odpuszczę te pierścienie bo to nie na moje nerwy ..
także jakby ktoś chciał kupić do canona to mam na sprzedaż. mają 2 lata gwarancji
Facella   Dawna re-volto wróć!
16 sierpnia 2012 10:29
ja gdy zakładałam soczewkę na 55-200 to też nie szło nic wyostrzyć, chyba że kosztem zamknięcia przysłony i nieprzyjemności z tym związanych, na maksymalnej ogniskowej nie szło nic, aberracja jak diabli, gdzieś nawet mam jeszcze te zdjęcia. może to o to samo chodzi, spróbuj na 70mm, ostrz ręcznie i przymknij przysłonę, tak do 4.0...
No i stało się. Jestem właścicielką jednej z eLek Canona - niestety ze światłem 4, ale na 2.8 niestety nie ma opcji. Jutro debiutuje na treningu do mistrzostw dolnego śląska 😀  😅 😅
Koniecznie się pochwal. 😜
22 sierpnia 2012 21:56
ja tak offtopowo - ale w czym, kiedy i gdzie te mistrzostwa?  👀 mój rejon, chętnie bym się wybrała focić (o ile znajdę czas i dojazd  🙄 )
Mistrzostwa Dolnego Śląska w Machnicach - skoki of course! 🙂

pochwalę się fotami z zawodów! Za jakiś tydzień :P
23 sierpnia 2012 22:07
aaaa to aż mistrzostwa? kurczę, akurat nie mogę )-:
A żałuj - będzie co oglądać - lecę kibicować Tomkowi G. żeby utrzymał tytuł mistrza Seniorów!  🏇
Ja mam - za taką cenę REWELACJA. Uwielbiam robić nią zdjęcia ludziom - typowa portretówa. Super się sprawuje  😉
No właśnie chce ją kupić z myślą o ludzkich portretach, rodzinnych imprezach i Bajce. 😀 Ależ mnie korci już wcisnąć ten przycisk Zamów. 👀
Mogę Ci podesłać jak chcesz kilka fot robionych tym obiektywem  😉  na PW zapraszam 🙂
Wcisnąć "kup" i się nie zastanawiać.
To świetne szkło za niewielkie pieniądze.
WARTO
Poprosiłam tatę, żeby spojrzał w sklepie w Niemczech czy może jest taniej, a mama sprawdzi u nas w Media. Jeśli nigdzie nie ma taniej, to natychmiast zamawiam, żeby zdążyć przed wyjazdem. 😅
flygirl, na Digital24 sprawdź. Mój kumpel tam pracuje i zazwyczaj mają dobre ceny

[edit] Fotojoker ma super cenę
Już KUPIŁAM. 😜 😜 😜 Pierwszy naprawdę mój i tylko mój obiektyw, umieram ze szczęścia. 😍
Będziesz zadowolona! 🙂 GWARANT
Dziewczyny mam pytanie czy opłaca się wymieniać nikkora 55-300 na 70-300 ? A może zbierać na Sigmę ? BTW dlaczego sprzęt foto tak podrożał, jeszcze pamiętam jak 70-300 kosztował ponizej 2 tys. zł, a teraz. Obłęd  🙄
dziewczyny pomocy!!
ostatnio nie robiłam zdj moim nikonem, dzis chciałam zrobić wyciągam go z pokrowca a tam na monitorku napis err!!
nie wiem co robić  😕 😕
1. Czy obiektyw jest poprawnie podpięty
2. Czy próbowałaś wyjąć baterię na chwilę (minutę) włozyć i włączyć aparat od nowa
3. Zajrzyj do instrukcji i spójrz co oznacza owo Err, może uda się to ogarnąć na spokojnie 🙂
z obiektywem próbowałam przyłączałam nawet dwa inne to samo, wyciągałam baterie, karte, czyściłam styki i nic!  😕
załamka, nie wiem nawet co mam zrobić
Time zaraz PM'ka poleci bo znalazłam coś o tym na forum lotniczym 😉 Ale chyba do serwisu bu trzeba było podejść.
Na wszystkich programach pokazuje Ci ten err?
Patrzyłam po kilku forach i zalecają przeczyścić styki obiektywu zarówno w obiektywie, jak i w aparacie. Jeśli to nie pomoże - serwis.
Możliwe, że coś się stało z migawką.
chyba zostaje serwis  😵
nie wiecie jaki może być koszt naprawy?
oglądałam filmiki jeszcze ale jak zobaczyłam, jak rozbierają cały aparat to po 1minucie wyłączyłam, KATASTROFA!
a ja bez aparatu jak bez ręki!  😕 😕 😕
Zakupiłam ostatnio body Canon 40d 💃. Podstawowy obiektyw 18-55mm miałam ze starego aparatu, ale prawdopodobnie jest zepsuty gdyż przy podłączeniu do aparatu i próbie robienia zdjęć wyskakuje błąd i jest tak tylko w przypadku tego obiektywu. I zastanawiam się czy ewentualnie zakupić taki sam (18-55) czy może zamiast tego 28-80mm? Co lepiej?  👀
Opowiedz, co najczęściej fotografujesz 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się