Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

Czy ktoś miał w łapkach nikona d7000 ? Bardzo mocno zastanawiam się nad wymianą body (obecnie D80). Zastanawiam się między d300 s i d7000. Do wyboru tego drugiego skłania mnie cena, ale chciałabym poznać odczucia kogoś kto ma to body 😉
Już dawniej o to pytałam, ale zapomniałem jak sie to robi i nie mogę odnaleźć.
Otóż w D300 nikonie jak sprawdzam zdjęcie na wyświetlaczu, to żawsze miałam pełne zdjęcie.
Teraz mam zdjecie w lewym gornym rogu - małe i full wykresów. Jak to zmienić z powrotem by było full zdjęcie?
Facella   Dawna re-volto wróć!
09 września 2012 12:36
strzałka w górę/w dół? w D3000 tak to działa...
Dokładnie tak jak facella pisze. Strzałka w górę/dół "wybierakiem".
Lena różnie, konie, ludzie, widoczki co przyjdzie do głowy. Lubie mieć aparat w przy sobie, a wtedy najlepiej jakiś mały podręczny obiektyw z takich co z reguły są do kupowanego aparatu.
Aflacja
Do takiego użytku w zasadzie najlepiej nadawałby się obiektyw o zalresie 18-200. Do koni 18-55 to zdecydowanie za krótko.
Racja, a 18 na krótkim końcu do widoczków i architektury nada się bardzo dobrze.
Aflacja
Ewentualnie możesz zakupić kit i dołożyć do tego jakiś dłuższy obiektyw np, 70-300 VR nikkor, albo tańszy, a też przyzwoity 55-300 vr.
Facella   Dawna re-volto wróć!
10 września 2012 15:54
Aflacja, ja kupiłam D3000 w zestawie z 18-55 i bardzo tego żałowałam, było mi za krótko. teraz moim podstawowym jest 55-200, wprawdzie ma problemy z AF (kupiłam go używanego), ale ja się nie ma co by się chciało... praktycznie już go nie odpinam, jednak do makro moja miłością jest 18-55 z soczewką.
Dziewczyny, ja kupiłam aparat z kitem a potem dokupiłam 18-200 i teraz kit leży w pudełku, a a ten drugi jest w stałym użytku w zasadzie do wszystkiego. Czasem brakuje jak za końmi idę, ale nie ma co narzekać  😉
Poszukuję praktycznej, sporej torby na lustrzankę + obiektyw. Ktoś coś poleci ?

Lovepro
[quote author=armara link=topic=52.msg1520372#msg1520372 date=1347386870]

Lovepro
[/quote]
Dziekuję, jakie przyjazne ceny, miła niespodzianka  :kwiatek:
Sporo  było zachwytów nad plecakami, torbami parę stron wcześniej.
Namawiam i namawiać będę na Lovepro każdego.
Mam od lat, uzywam intensywnie i nadal jest cały, bez śladów jakiegokolwiek zużycia.
Suwaki cale, szwy trzymają, rzepy mocne jak nowe.
Do tego dożywotnia gwarancja. Jak się coś jednak zepsuje - dostajesz nowe.
Moim zdaniem hicior.

I pewnie na rynku są jeszcze jakieś inne firmy produkujące równie wytrzymale sprzętowe nosidła jednak Lovepro znam, mam -  dlatego
z pełną odpowiedzialnością polecam każdemu
Już sobie zamówiłam, przy okazji odgrzebałam pokrowiec od "małpki" okazało się, że to lowepro. Moja torba niestety umarła - pasek, materiał spłowiał, powycierał się. Czas na zmiany  💃
Dzięki za naprowadzenie  :kwiatek:
Zareklamuj jeśli się zużyła 🙂
Zużyła mi się lustrzankowa "no name" 🙁 Ta lowepro wygląda jak nowa.
a ja zrozumiałam, że Lovepro się zużyło 🙂
A tyle teraz gadają, że młodzież nie umie czytać ze zrozumieniem :P
Wapniaków jak widac tez to dotyczy  😁
ja mam 2 torby Lovepro i są najlepsze!
a tyle co one przeszły, to inne by się pewnie 10x rozwaliły 😁
Witajcie Chciałabym się Was poradzić w sprawie zakupu lustrzanki cyfrowej dla osoby, która z takim aparatem zacznie swoją fotograficzną przygodę. Oczywiście lustrzanka do zdjęć amatorskich, ale koniowatych i psowatych, więc dużo zdjęć w ruchu i w plenerze, a także zdjęcia makro - głównie obiekty roślinne.

Myślę o dwóch chyba najbardziej popularnych firmach: CANON lub NIKON z modelami: Canon EOS 550/ lub 600D versus Nikon D5000 lub  D5100

Mam nadzieje, że nie wywołam sporów- co lepsze między fanami obu firm 😉

A może ktoś podpowie mi jeszcze zupełnie inne rozwiązanie...
Dziękuję z góry za wasze wskazówki.
szemrana
Jakbym pisała normalnymi zdaniami, a nie skrótami myslowymi to pewnie byłoby Ci łatwiej 😉
Przy okazji poszukiwań trafiłam na taką stronę:
http://equipobag.blogspot.com/
Ciekawi mnie tylko jakość i trwałość takich produktów. Te kolorowe paski do aparatów wydają się być przyjemnym ożywieniem

ewamloda
Lustrzanka, lustrzanką, ważniejsze dobre szkło.

BTW
Ponieważ sama na dniach robię małą rewolucję sprzetową i przeglądałam dużo ofert, gazetek stron foto itp nasunęło mi się pytanie. Czy canon nie ma czasem szerszej oferty ? W zakresie zwłaszcza 70-200/300. Jasne szkło, nowe w granicach 5 tys. zł, f4, stałe światło poniżej 4 tys. Nikon jakoś trochę został w tym temacie czy mi się wydaje tylko ?
Ewamloda po pierwsze i najważniejsze- to na początek nie nastawiać się,że zdjęcia będą amatorowi wychodzić od razu. Aparat sam perfekcyjnych zdjęć nie zrobi, nawet jeśli jest to profesjonalna lustrzanka. Także warto poczytać jakieś poradniki o fotografii, trochę się dokształcić.

Ja mam nikona d5100. Szczerze mogę Ci polecić, bo jest całkiem przyzwoity. Niestety standard czyli 18-55 bardzo mnie ograniczał, także szybko postarałam się o inne szkło. Dorobiłam się tego nikorra
http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/nikkor/nikkor-af-s-dx-55-300mm-f-4.5-5.6g-ed-vr/
I tym obiektywem robie generalnie wszystko- makro, zawody, portrety.
Jeśli chodzi o zdjęcia w ruchu- tryb sport dla amatora jest w sam raz. Wiele razy dawałam kompletnym laikom do łapki jak potrzebowałam zdjęcia z treningów lub zawodów i dawali rade  😉
Szemrana,Baffinka, macie racie, szkło jest równie ważne jak dobra amatorska lustrzanka zakup takiej rozważam. Na początek myślałam o 18-135 mm. 
A jeśli chodzi o przygotowanie teoretyczne- to jak we wszystkim trzeba swoje przyswoić🙂.
Ważne jest dla mnie, co piszę Bafifinka, że laik też sobie poradzi z d5100, a przecież ja też będę chciała mieć zdjęcia z jazd na koniu i wtedy nie mam wpływu na to jak wyjdą foty.
ewamloda
Jeżeli myślisz o zdjeciach koni, to od razu wyposaż się w szkło z typu 55-300/70-300. Ja mam ten sam obiektyw co baffinka i jestem zadowolona.
Moje zdjecia z zawodów możesz sobie obejrzeć tutaj i tutaj.
Armara cenna wskazówka🙂 dziękuję. A zdjęcia właśnie oglądam, pełen profesjonalizm🙂
A aparat to też nikon d5100 czy coś bardziej professional?
Nie, nie stare wysłużone D80. Dzięki za komplement. W każdym razie obiektyw porządnie wykonany, celny, w miarę szybki AF - w tej cenie to jedyny słuszny wybór.
Nikon właśnie ogłosił przybycie D600 😀
http://nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/consumer/d600
ewamloda, wszystko byle nie Nikkor 18-135. Gorszego szkła (poza Sigmą 24-60) nie znam.

armara, kolorowe paski pewnie fajne ale ja jednak stawiam na neopren, zwłaszcza gdy na szyi wiszą 3 kg a ja z nimi chodzę przez 12 godzin.
madmaddie   Życie to jednak strata jest
13 września 2012 13:58
Nikon właśnie ogłosił przybycie D600 😀
http://nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/consumer/d600

ja jestem właśnie po przeczytaniu dyskusji na jego temat na fb.
coś w ten deseń
-przewaga Nikona nad Canonem rośnie
-w tej cenie Canon proponuje mi coś lepszego
i tak w nieskończoność, uwielbiam to  😜
abre dzięki za podpowiedź.Po zagłebieniu się w temacie szkieł na początek bedą dwa: czyli 18-55 i 55-300mm. Natomiast w sprawie puszki jeszcze decyzji nie podjęłam,czyli dylemat jest między canon eos 600d, a nikon d5100. Na razie zgłebiam temat teoretycznie.

Mam jeszcze takie pytanie techniczne, czy obiektywy starszych modeli lustrzanek Canona ale nie cyfrówka pasują do nowych cyfrowych aparatów? wieczorem sprawdzę model bo mam dwa obiektywy od jakiegoś tradycyjnegoo Canona.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się