PSY

JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
11 lipca 2012 23:55
Heval, Wojenka trenuje ze swoją Rudą cattelką.

Ja nie miałam furminatora, a miałam furmastera z zooplusa i na mojej Maszy i na owczarku kuzyna sprawdzał się fenomenalnie.
http://www.zooplus.pl/shop/marki/karlie/akcesoria_psa/pielegnacja_psa/139845

Nie wyrywał żywych włosów, bo podczas czesania psa kiedy się nie lenił nie zostawał na nim ani jeden włos. A kiedy pies już "puszczał" sierść, no poezja, tak zgarniał wszystko. Ale albo zgubiłam albo ktoś mi ukradł.
Tylko moja Masza zachowuje się tak jak napisałam Martva przy każdej szczotce (nawet przy gumowym zgrzeble Zivy, które przy takim futrze tylko ją głaszcze), potrafi się turlać po ziemi, podwieszać i zrobi wszystko żeby nie gmerać jej w futrze. Miałam cudowny plan zabrać ją na wiosnę do Escady na kompleksowy przegląd, ale stwierdziłam, że wstydu sobie narobię jak będzie się w wannie przewracać  😵
kkk nikt Cię linczować nie będzie 😉 w jakim sensie rezultat był gorszy? Mam oryginał i mam kilka 'podróbek' (choć nie uważam tego za podróby bo narzędzia o takim działaniu były na rynku jeszcze przed opatentowaniem i zaklepaniem tm pod nazwą furminator  - więc to żaden wynalazek 😉 ) i powiem szczerze, że na codzień wolę pracować jednym z tych bez trademarku. lepiej wyciąga, na płytsze zęby i gładszą powierzchnię, nie ma bajeru do oczyszczania ale jest mi on zbędny bo i tak nie używam. Z tym, że ja używam go najczęściej do wyciągnięcia tylko resztek sierści czy wygładzenia śladów po maszynce z nakładką, bo jeśli ktoś przychodzi na odkłaczanie psa to nie robi się tego furminatorem (ciekawostka - w przypadku goldenów i psów w tym typie sierści całe odkłaczanie przebiega bez użycia jednej szczotki czy jakiegokolwiek narzędzia - jedynie na koniec dla sprawdzenia czy coś zostało ale najczęściej jest to pare włosków z całego psa  😀 )

wg mnie porównanie jednego produktu do drugiego na kilku psach jeszcze nie dyskwalifikuje innych nie sprawdzonych przez Ciebie produktów - więc nie powinnaś tak uogólniać, że wszystko co nie jest firmy furminator to jest złe 😉
czy sa jakies neutralizatory psiego moczu, ktorymi mozna pryskac psa?
Wypiore suke dzis, w sobote idzie do groomera, zeby jej ogolic tyl.
Ona nie kuca do sikania, tylko w to siada i smierdzi tak, ze sie zbiera na wymioty.
A moze popuszcza i zostaje jej na futrze, ciezko stwierdzic.

Ja mam dzis jeszcze wolne, to ja wypiore, natomiast potem mam 8 dni pod rzad prace i z psem bedzie mama, po operacji kregoslupa, ktora psa do wanny nie wsadzi, zeby go umyc (stad chcemy ja ogolic, zeby mozna bylo ja umyc jakas sciereczka, choc mama i takich rzeczy nie powinna robic, bo nie wolno sie jej schylac)

w ogole zastanawiam sie, czy powinnismy ja dalej meczyc. Tzn czy my ja meczymy?
Dostaje kroplowki co 2 dni, sterydy, a i tak jest coraz gorzej. Powinnismy czekac, az przestanie calkiem wstawac?
Cuda juz sa, skarpetki z ABSem (juz nie zdaja egzaminu), buty to w ogole porazka (bo nie podnosi lap, zabija sie), teraz mamy naklejki antyposlizgowe ze stanow, ale gubi je praktycznie od razu, a mamy tylko 4 komplety
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
12 lipca 2012 07:01
Furminator jakiego używam to dokładnie taki produkt:

Czeszę nim psa, który ma złamany włos.

Escada - dziękuję za radę co do zobaczenia skóry, idę obadać jak to wygląda.
Swoją drogą, czy mogłabyś mi polecić coś konkretnego do czesania mojego psa? Boska gubi sierść cały rok, całkiem sporo tego wychodzi. Kompletnie nie wiem jak podejść do tematu - gumowa szczotka u nas nie zdawała egzaminu, a niby czytałam, że jest idealna do takiej sierści. Inna sprawa, że może miałam jakąś nie za dobrą czy coś... Zatem gdybyś mogła podrzucić jakiś konkretny pomysł byłabym bardzo zobowiązana!
Ja stosuje furminator do ONka i jest dla mnie nieoceniony. Żadna inna szczotka nie dawała rady
kkk nikt Cię linczować nie będzie 😉 w jakim sensie rezultat był gorszy? Mam oryginał i mam kilka 'podróbek' (choć nie uważam tego za podróby bo narzędzia o takim działaniu były na rynku jeszcze przed opatentowaniem i zaklepaniem tm pod nazwą furminator  - więc to żaden wynalazek 😉 ) i powiem szczerze, że na codzień wolę pracować jednym z tych bez trademarku. lepiej wyciąga, na płytsze zęby i gładszą powierzchnię, nie ma bajeru do oczyszczania ale jest mi on zbędny bo i tak nie używam. Z tym, że ja używam go najczęściej do wyciągnięcia tylko resztek sierści czy wygładzenia śladów po maszynce z nakładką, bo jeśli ktoś przychodzi na odkłaczanie psa to nie robi się tego furminatorem (ciekawostka - w przypadku goldenów i psów w tym typie sierści całe odkłaczanie przebiega bez użycia jednej szczotki czy jakiegokolwiek narzędzia - jedynie na koniec dla sprawdzenia czy coś zostało ale najczęściej jest to pare włosków z całego psa  😀 )

wg mnie porównanie jednego produktu do drugiego na kilku psach jeszcze nie dyskwalifikuje innych nie sprawdzonych przez Ciebie produktów - więc nie powinnaś tak uogólniać, że wszystko co nie jest firmy furminator to jest złe 😉

nie wyciągał tak martwego włosa jak robi to trademark 🙂 używając go juz po jednym pociągnięciu podszerstek super wychodził i dość szybko duża górka się usypywała z włosa. Przy użyciu innego urządzenia efekt nie był tak spektakularny.

ok, już nie uogólniam
hej! a czy możecie mi polecić jakiś działający zamiennik furminatora dla doga niemieckiego? byłabym bardzo wdzięczna  :kwiatek:
z suczy sypie się jak z choinki, a wszelkie szczotki i czesadełka są do bani :/

i czy jest jakiś sposób na wyczesanie dożej głowy? bo tam ma najwięcej martwych włosów i strasznie mi zbrązowiała przez to, hodowczyni mówiła że jedyna opcja to wyskubać palcami, ale chyba jestem jakaś lewa w skubaniu bo skubie i skubie a efektów brak 🙁
Czy moglibyscie polecic specjaliste-ortopede w Warszawie ?
Chodzi o konsultacje szczeniaka (4-5 miesiace), ktory kuleje i ma wstepnie rozpoznana dysplazje (po rtg).
Bardzo pilne.
baba jaga - a co chcesz dalej robić z tym szczeniakiem?
Ortów w Wawie "jak psów"... różnią się cenami i poziomem wyk. zabiegów - co to za pies i czego sie dopatrzono w RTG?
Endurka
Najbardziej to by sie chcialo cieszyć jego zdrowiem  🙂
A tak serio.
Ortów jak psów ale właśnie o to chodzi, ze są różni i różnie dostępni. Chodzi o to żeby była szybka konsultacja bo jest podejrzenie dysplazji stawu biodrowego ale wg wlasciciela ta diagnoza jest za wczesna i nie do końca trafiona.
Pies kuleje więc jakiś powód należałoby znaleźć i mu zaradzić.
Może wiecie cos o doktorze lek. wet. Marcinie Krajewskim z kliniki na Bemowie.
Wlasciciel zapisal sie rowniez do doktora Jacka Sterny ale to dopiero 26 lipca jest szansa więc słabo tyle czekać z utykającym psem. To tak w skrocie.
baba_jaga, w Wawie długo nie siedzę i nie mam obeznania, ale słyszałam, że jak dysplazja to do Janickiego na Wawer. W lutym pies mi strasznie utykał i pojechałam do niego, bo Bach od dawna ma zdiagnozowaną dysplazję. A on zamiast na tym się opierać, odpytał mnie o wszystko, przebadał psa "od nowa", obmacał, powyciągał, zasugerował kręgosłup, zrobił zdjęcie i faktycznie to wyszło. Po tej wizycie już do końca zimy pies nie kulał, więc naprawdę polecam.
Heval, Wojenka trenuje ze swoją Rudą cattelką.

Dziękuję  :kwiatek:
Igor Bissenik, przyjmuje w Wawie na Puławskiej.
operował i prowadzi psa moich znajomych, dyspazja stawów łokciowych... zjechali pół PL żeby potem trafić do Niego
12 lipca 2012 10:18
Nawet nie wiedzialam, ze furminatorem mozna czesac psy krotkowlose. On przy takiej siersci nie drapie skory? Ja bullowa siersc "szczotkuje" gumowym iglakiem, kapie ja tym nawet i fajnie sciaga kartwa siersc.
no właśnie ja nie wiem czym czesać, teoretycznie furminatory (przynajmniej tak mi się wydawało) są do podszerstka, którego dogi nie mają, ale już kończą mi się pomysły, bo wszystko się po niej prześlizguje i nic nie zbiera. Dostałam kiedyś radę żeby czesać psa brzeszczotem, ale raz spróbowałam i dziękuję.
12 lipca 2012 10:55
Takiego iglaka mam i u mnie się spisuje 🙂

Te furkidzowe cudeńka strasznie mnie męczą  😜 Ma ktoś z Was taką obrożę, to tylko taki "bajerek" czy pochodzi w niej mój (nie szarpiący sie i generalnie nie niszczący) pies trochę?
Śliczne, bardzo śliczne. Gdybym natknęła się na to w sklepie, na pewno bym zaraz kupiła.
Fajne ale chyba zależy dla jakiego psa. Widzę w tym jakiegoś yorka czy pudelka.
Muffinka na ich stronie wzorów jest mnóstwo, więc nie tylko właściciel jorka dałby radę wybrać coś dla swojego psa 😉
A no może.  Myslałam, że mówicie tylko o tym konkretnym zdjęciu 😉

edit: a gdzie ta strona na której jest tak dużo wzorów?

edit: znalazłam 😉 hehe sierota ze mnie.
12 lipca 2012 13:07
Nie polecam Furkidzow 😉 Owszem wzory mają piękne, nadają się dla wszystkich psów, nie tylko yorków, ale jak dla mnie to tylko obroża do chodzenia po domu (o ile ktoś trzyma w domy psa w obroży).

Tak szybko brudzącej i niedopierającej się obroży jeszcze nie miałam. Zamówiłam ją na re-votlowe urodziny, a teraz chętnie bym się tego pozbyła.
je też niestety więcej już nie kupię furkidza... wzory są piękne, wykonane super ale materiały jednak słabe ( żeby nie uogólniać mówię o swoim, takim ślicznym żółtym) Czarny dostał na zająca 🙂 brudzi się, poprzecierąły się dziury... do psich szmatoholików nie należę więc wrócę do sprawdzonych zaprzęgowych manmatów. wzorów jak na lekarstwo ale są niezniszczalne

edit:foto
My mamy komplet niezniszczalnych rogzów (ten miękki model w łapki, Alpine chyba) i chciałam kupić coś nowego. Ale chyba poprzestanę na nowym kolorze Alpinów  🤔wirek:
(ciekawostka - w przypadku goldenów i psów w tym typie sierści całe odkłaczanie przebiega bez użycia jednej szczotki czy jakiegokolwiek narzędzia - jedynie na koniec dla sprawdzenia czy coś zostało ale najczęściej jest to pare włosków z całego psa  😀 )

to jak najlepiej odkłaczyć swetra?
po wygranej walce z paczkomatem (JARA to bardzo proste się okazuje także jakbyś kiedyś miała jakiś blisko to polecam 😉 ) mamy elektrolity..pachą cudnie.. coś czuję że współspacz będzie psu podbierał po swoich treningach  😂

ale Czarny jakoś dziwnie na mnie patrzy, że ma sok pomarańczowy w misce  🤔wirek:
12 lipca 2012 18:03
Mnie zaskoczylo jakie to wielkie oakowanie. Ja daje mniej niz jest opisane na opakowaniu, przy karmach z wyzszej polki latwo przedawkowac.Pozatym musze przypilnowac Maszy czy ona w ogole to pije.
duże fakt 🙂 mnie zdziwiło że smakowe  🤔

ja też podglądam czy Czarny pije  🤔wirek:
czy ktoś z Was używał takiego ziołowego dodatku do jedzenia dla psa, który ma łagodzić działanie psiego moczu na rośliny?

Mój trawnik zawsze był byle jaki, a do tego cały w wypalone plamy  😵
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się