prawko
Czyli zielony listek, 2 letni okres próbny i cała reszta udziwnien nie wchodzą?
A tego to nie wiem. Cisza na ten temat jest.
Odniosę się jeszcze do jazdy bez prawka-no tak jeśli policja złapie na zwykłą kontrolę to jakiś super poważnych konsekwencji nie ma,prócz odchudzonego portfela 😉 ale w przypadku kolizji nawet jeśli nie z winy osoby bez prawa jazdy to ta właśnie ma ogromne kłopoty-jeśli będzie poszkodowany to można trafić za kratki.O kosztach jakie w takim wypadku można ponieść nie wspomnę..
Zielony listek będzie.
W ogóle to mają problem z tymi nowymi przepisami. Podobno gdzieś PIS chciał żeby te nowe przepisy weszły dopiero za rok, ale zostali przegłosowani.
Koleżanka z pracy dziś mówiła, że podobno są tylko 2 firmy, które wprowadzają te nowe systemy i mało który ośrodek ma już nowy system. Do tego wciąż te dwie firmy się o coś tam kłócą. I może być tak, że zostaną wszędzie wstrzymane egzaminy, bo nie będzie systemu.
Chyba porwali się troche z motyką na słońce, za późno zaczęli sie przygotowywać na te zmiany bo przeciez nowe egzaminy miały wejść rok temu, ale przesuneli termin. Albo to tylko takie gadanie, wiadomo ile jest teraz w gazetach prawdy a ile jest podkoloryzowane, word w szczecinie twierdzi że jest przygotowany, a nowy system na zostać zainstalowany za 1,5 tygodnia.
W poniedzialek drugie podejscie i...strasznie mi z tego powodu wszystko jedno😉 nie wiem czy to dobrze,czy nie. Ale fakt faktem, ze baaardzo chcialabym juz to miec za soba, bo meczace jest to oczekiwanie po pare tygodni na egzamin. O kasie wydanej na dodatkowe jazdy nie wspomne..
kasska, ja to samo, ostatnio znalazłam 'paragony' i podliczyłam to... 🤔wirek: od razu je wywaliłam.
W poniedzialek drugie podejscie i...strasznie mi z tego powodu wszystko jedno😉
i dobrze!! ja po oblaniu za pierwszym razem weszłam do poczekalni z uśmiechem. A na 2gim w poczekalni czytałam ''Noce i dnie'' a ludzie się tak na mnie patrzyli 🤔 w ośrodku przez 3 tyg miałam jazdy dzień w dzień i już jakoś w środę chiciałam weekend, żeby mieć wolne, a nie wsiadać do samochodu
Powodzenia!
JARA, problem tkwi podobno w tym, że to ośrodki nie mogą się zdecydować na jedną firmę. W kujawsko-pomorskim jeden z ośrodków się wyłamał i klops, bo nie może być tak, że jeden będzie korzystał z innego oprogramowania ze względu na ryzyko różnic w trudności egzaminów.
Już wszystko wiem. Teoria podobno wchodzi tego 18, natomiast praktyka podobno ma sie nie zmienić aż do 2016.
a jak Ci poszło? Udało się? 🙂
Niestety i tym razem nie...
a co sie ma zmienić w praktyce 🤔 ? jedyne co słyszałam to egzaminator będzie mógł zadawać pytania o jakieś sytuacje drogowe, albo przepisy
Ze będzie 2-letni okres próbny, zielony listek obowiązkowy i prawko wydawane na 15lat
aaa czyli w sumie nie praktyka, tylko tak ogolnie o prawko chodzi :P
Cholercia... zadzwoniła dziś do mnie pani z Wydziału Komunikacji, żeby mnie poinformować, że do czwartku muszę lecieć i zapłacić za wydanie prawka, bo zmieniają się przepisy i jak tego teraz nie załatwię, to mi się opłata zmieni (nie łudzimy się, że cena spadnie, nie? 😁 ). Przy okazji dowiedziałam się, że zdjęcie mam złe i muszę dostarczyć nowe. Bo, cytuję, "uszko lewe musi być odsłonięte, a pani ma uszko zasłonięte". No dupkę, to całkiem nowe zdjęcie, rok temu je do dowodu i prawka robiłam, bo wyrabiałam nowe dokumenty :/
Eh... a chciałam poczekać z wyrabianiem nowego dokumentu do wiosny, bo mi ostatnio niespecjalnie z kasą pasuje ;p
Jest tu jeszcze ktoś z Lublina?
Jaką szkołę możecie polecić?
Nie za bardzo rozumiem tego liścia. Jeśli ktoś jeździ różnymi samochodami, np. swoim, taty, kolezanki itp. To za każdym razem musi to przyklejać ? Czyli jeśli będę miała gdzieś pilny wyjazd to powiem "nie mogę jechać bo liścia nie wzięłam" ?
Ogólnie egzaminy mi się nie podobają. Po co jest ten łuk skoro prawie wszyscy robią go na zasadzie "pierwszy pachołek - skręt, drugi pachołek - odkręcamy itd." ? Stwierdzam, że o wiele bardziej przydatny by był egzamin z wjazdu do garażu, czy przejazdu w bardzo ciasnym miejscu, bo przecież nie raz na drodze są takie sytuacje. U mnie koło bloku czasami przejeżdżam tak, że między samochodem po prawej i lewej dzielą mnie centymetry.
można kupić listek na przyssawkę. co nie zmienia faktu, że to głupie. listek może raczej prowokować innych kierowców, do głupich zachowań wobec młodych kierowców.
za to zgadzam się w pełni z drugą częścią wypowiedzi. byłaby sprawdzona ta sama umiejętność, ale w normalniejszych warunkach. i może nawet taniej wyszłoby to dla ośrodków, bo miałyby mniejsze place do utrzymania.
jutro pierwsze podejście, teoria i praktyka, proszę o kciuki! 🙂
Idę nasmarować, co by się nie zatarły 🙂
Czyli, jak zdałam teorię w czwartek (10.01) i zakładamy, że zdam przez te pół roku praktykę, to nic mi się nie zmieni w kontekście wydania prawka i jego okresu ważności?
Prawo jazdy, bez względu na to czy wydane już na podstawie nowych przepisów, czy jeszcze starych, i tak będzie zmieniane w 2028 roku, czyli po 15 latach od roku 2013. Rocznik 2014, wymieni swoje w 2029, rocznik 2015 w 2030 itd. itd.
Od piątku prawa jazdy wydawane będą na nowych zasadach, czyli osoby, które pójdą płacić za dokument w piątek, będą płacić i wyrabiać swój dokument już na nowych zasadach.
Ale jaja! Poszłam dziś do fotografa po te nowe zdjęcie. Chwilę rozmawialiśmy i dowiedziałam się, że możliwe, że dokumenty wydane na nowych zasadach będą miały inny typ zdjęcia - takie, jak w paszporcie.
Zaznaczam, że nie mam pewności. Fotograf, który robił mi dziś fotkę sam jeszcze nie ma takich wytycznych, ale takie sygnały do niego dotarły.
W dowodzie osobistym, tez chyba musi byc takie jak w paszporcie czy mi się zdaje tylko?
casines, nie musi być. Jest takie "normalne". Tylko paszport ma zdjęcia jak z kryminału.
Ja będę miała już na nowych zasadach pewnie, a pani nie kazała mi wymieniać tego zdjęcia.
Dokumenty masz już złożone w Wydziale Komunikacji i opłacone prawo jazdy?
Wreszcie doczłapałam do Wydziału Komunikacji, żeby za swoje prawko zapłacić (pani mnie telefonicznie poganiała w zeszłym tygodniu).
Na miejscu dowiedziałam się, że od poniedziałku opłata będzie wyższa o ok. 10zł. Poza tym osoby, które nie mają skończonych 25 lat i do końca tego tygodnia nie uiszczą tej opłaty, nie będą mogły mieć wyrobionego prawa jazdy kat. A. Nawet, jeśli zdążyły zdać już egzamin.
Moim zdaniem bzdurne to to. Rozumiem, że wnosi się opłatę na podstawie nowych przepisów, prawo jazdy może być wydane na czas określony itd. Ale wstrzymane? Bez sensu.
Czekam na jakies informacje od Was, odnosnie nowej teorii, wybieram sie na C, nie zdazylam po starych zasadach🙂
Wydawac sie moze, ze test jednokrotnego wyboru bedzie latwiejszy, niz tak jak jest teraz, filmiki mam nadzieje beda dluzsze i da sie wylapac znich, ale pytania o budowe ciezarowki mnie przerazaja!
Jutro pierwsze (i mam nadzieję ze ostatnie) podejście do teorii na B. Prosze trzymajcie kciuki o 16.30