prawko

Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
16 stycznia 2013 22:35
Dworcika, a, przepraszam bardzo, kasa zapłacona za kurs, za egzamin to co? Pies? Na drodze leży? Czy może po tych kilku latach po prostu ci wydadzą prawko bez kolejnego egzaminu? No, chyba, że wszystkie koszta zwrócą, to ok. 🙄
Misskiedis, a cholera ich tam wie. Dowiedziałam się tego, bo niedawno robiłam kat. A i zwlekałam trochę z płaceniem za prawo jazdy. Kobietka w urzędzie spojrzała na wiek i powiedziała mi, że co prawda mnie to nie dotyczy, ale gdybym była ten rok młodsza i poczekała z opłatą do poniedziałku, to by był klops. Wynika z tego, że kurs+egzamin+dostarczenie wszystkich dokumentów razem z opłaceniem prawka, to dopiero całość dopełnienia formalności. Jeśli zabraknie choćby tego ostatniego i w tym czasie przepisy się zmienią, to robi się problem, bo prawo jazdy wydawane jest już na nowych zasadach.

Moim zdaniem kupy się to nie trzyma, no ale co zrobić?
Nie wiem czy później tylko wstrzymują wydanie dokumentu, czy jak to ma wyglądać...
ChemiK jak poszło ?

ja niestety we wtorek oblałam.. egzaminator był strasznie chamski i nieprzyjemny...  po 30 min jazdy wymusiłam na skrzyżowaniu i skończyło się interwencją egzaminatora 🙁  drugie podejście za miesiąc
Teoria zdana bezbłędnie🙂. Praktyczny 22 lutego 😉🙂🙂
Sluchajcie, czy zmiebily sie przepisy odnosnie tego, ze po 3 oblanych egzaminach nie trzeba juz wyjezdzic 5h zeby zapisac sie na kolejne podejscie?
Moon   #kulistyzajebisty
18 stycznia 2013 06:32
Sior mój zdał wczoraj!  😅
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
18 stycznia 2013 06:56
Jasnowata, ja w grudniu jeszcze musiałam, jestem w WORDZIE często i o takiej zmianie nie słyszałam
meithner, w jakim sensie "chamski i nieprzyjemny"? Czym to się objawiało?
Ile w końcu  pytań (do nauki) na nowe prawko? Szukałam testów i wszędzie wyskakuje mi,że 1200, a słyszałam,że ma być ponad 3 tysie  😵
Pytania sa niejawne wiec nie wiem czy znajdziesz. tez slyszalam ze kolo 3000

Dworcika za każdy manewr byłam zjeżdżana z góry do dołu, cokolwiek bym nie zrobiła. np. za wcześnie weszłam w zakręt,  za wcześnie hamuje, innym razem za szybko,  źle, bo przepuściłam kogoś na przejściu, a nie musiałam. Ciągle mu coś nie pasowało, chociaż nie zrobiłam niczego nie zgodnego z przepisami. wiadomo, dopiero się uczę i nie będę jeździć jak zawodowy kierowca, poza tym trafiłam na deszczowo- śniegową pogodę i starałam się robić wszystko bardzo ostrożnie.. ale już nie chodzi nawet o to, co mówił ale bardziej  w jaki sposób.. w pewnej chwili to chciałam już jak najszybciej opuścić to auto z jakimkolwiek wynikiem, żeby go już tylko nie słuchać..
meithner, rozumiem, faktycznie nieprzyjemny typ...
Nie martw się, następnym razem będzie lepiej!
tak bardzo bym chciała, żeby to było już ostatnie podejście 🙂
a jest na forum ktoś zapisany już na nową teorię ?
Meithner, w Lublinie zdawałaś? Jeśli tak, to chyba miałam z tym samym egzaminatorem pierwszy egzamin 😉
Zu, dzięki za odpowiedź. Kolega mojego taty, notabene czynny instruktor twierdzi, że od 19ego wcale nie trzeba wykupywać 5h. Chyba muszę przekopać przepisy :/
nie, zdawałam w Zamościu  🙂
Aha 🙂

Dobra, to mam pytanie do tych, którzy jeszcze się nie zapisali, są w trakcie kursu. Czy musicie brać jakieś profile kierowcy ze starostwa przez zapisaniem się?

edit: już znalazłam o tym profilu. Tylko tak tu jest o tym napisane: http://superauto24.se.pl/auto-porady/prawo-jazdy-bedzie-drozsze-od-19-01-2013-nowe-przepisy-dla-przyszlych-kierowcow_301839.html
I tak, profil kierowcy pozwala nam na rozpoczęcie KURSU. A ja mam kurs już zrobiony. To co? I tak mam wyrabiać ten profil? I ponownie robić (i płacić) badania, wniosek, zdjęcie? Bo wszystkie te dokumenty mam w WORDzie.
Jasnowata, podejrzewam, że nie - prawo nie działa wstecz. Zadzwoń do Wydziału Komunikacji i zapytaj, co w takiej sytuacji.
Tak zrobię... cyrk na kółkach z tymi zmianami.

edit: Wysłałam maila do WORDu i dostałam odpowiedź, że nie potrzebuję ani godzin doszkalających, ani profilu kierowcy. Aby zapisać się na egzamin muszę uiścić opłatę 😉
omnia   żeby zobaczyć świat, trzeba przejść przez próg
21 stycznia 2013 15:28
oj, w piatek zdałam teorię  😀. teraz praktyczny 22 lutego. Umrę... mam nadzieję, że bedzie śniezyca  😁
omnia mamy w ten sam dzien🙂 o ktorej masz i gdzie zdajesz??
Dzisiaj oglądałam na jakimś programie informacyjnym, że w którymś WORDzie na 70 osób nową teorię zdało 9  🤔
tragedia, obym sie wyrobiła w te pół roku ze zdaniem praktyki, a jak mi sie nie uda to nawet nie podchodze do teorii na nowych  😵
nopebow, w bydgoskim 😀
Pytania odnośnie prawka, ale na kategorię A:

Mam skończone 24 lata, czytaj mogę od razu robić A - pierwsze pytanie brzmi, czy egzamin będę zdawać na czymś co ma >600cc i waży z pół tony? Znajomi zdawali na różnych motorkach, od 150cc do 350cc, ale nie słyszałam, żeby ktoś zdawał na większym. Pełne A chcę robić, bo jak się znowu durne przepisy zmienią to będą mnie mogli w d... pocałować, a z tymi A1, czy A2 nigdy nie wiadomo.

Drugie pytanie- mam od lat prawko na B, czy muszę zdawać osobno teorię na motocykl? Czy tylko praktyczny?

Trzecie pytanie- czy jeśli dorabiam kategorię, to muszę oodać prawko (z kat. B) czekać miesiąc aż wyślą mi nowy blankiet (z B i A)? Czy na miejscu dopisują w wydziale komunikacji? Jeśli muszę oddać, to w międzyczasie jeżdżąc autem w domu, bądź w Lodnynie skuterem ryzykowałabym potężny madacik... plus musiałabym specjalnie przyjechać po odbiór :/

Czwarte pytanie- Wiem, że dla nowych kierowców są jakieś debilne kursy doszkalające obowiązkowe po zdaniu prawa jazdy- czy obowiązuje mnie to również jeśli mam B od dawna, a dorabiam prawko na A?

22 stycznia 2013 08:48
ChemiK w Piotrkowie o 11.  :oczopląs:. i naprawdę marzę o sniezycy  😁
karolina_, nie jestem pewna czy weszła już ta zmiana motocykla. Dotychczas kujawsko-pomorskie (nie jestem pewna Bydgoszczy i Włocławka, ale pewnie też) zdawało na Yamaszce YBR 250. Na stronie WORD Toruń nadal taki model podawany jest jako egzaminacyjny. Nie wiem czy to zaniedbanie czy nie weszły zmiany. Jeśli zmienili motocykl, to faktycznie - ma być coś między 400-600ccm, ale co dokładnie, nie wiem. Różnica wagi nie jest tak ogromna - wybierane są motocykle turystyczne, więc to dalej będzie coś ok. 200 kg.

Zdajesz osobno teorię. Nie wiem dokładnie jak to wygląda po zmianach, ale na poprzednich zasadach było 12 pytań ogólnych, dotyczących przepisów ruchu drogowego i 6 pytań dotyczących konkretnej kategorii. Teraz jest pewnie podobnie.

Prawo jazdy oddajesz, ale dopiero przy odbiorze nowego. Nie ma chwili, kiedy zostajesz dokumentu. Jest możliwość odebrania prawa jazdy w Wydziale Komunikacji innego miasta, ale za granicę pewnie ni dy rydy. Możesz zostawić upoważnienie komuś innemu (upoważnienie, ksero dowodu os.), rodzice odbierają za free. Tyle, że w tej sytuacji to oni muszą oddać Twoje obecne prawko. Ale jak będziesz miała okazję, to przejdź się i zapytaj co w Twojej sytuacji. Powiedz, że siedzisz za granicą i prawko jest Ci potrzebne. Może mogłabyś dosłać/oddać później? Druga rzecz, że przy wydaniu nowego prawa jazdy, stare automatycznie staje się dokumentem nieważnym 😉

Kursy doszkalające chyba jeszcze nie wchodzą i zdaje się, że mają dotyczyć tylko kat. B.
A w czym pomaga sniezyca? 🙂
22 stycznia 2013 09:17
Nie widać pasów 😉. nie widac powierzchni wyłączonych. Wszyscy wolno jeźdżą. mało samochodów jest... Ma całe mnóstwo zalet :P
Jeździ sie wolniej, a skoro wolniej to i mniej i blizej 🙂 Ja tez chce sniezyce 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się