Wybór kierunku studiów
Ktoś a mogłabyś napisać kto na tych studiach studiuje? Mogłabym przeczytać listę studentów 5 razy a i tak bym nic nie wiedziała, mało osób z forum znam z nazwiska 😉
Ciekawi mnie więc, jak to będzie z rekrutacją 2010. Ponoć mamy duży niż (mój rocznik zwłaszcza, jeee 🏇 :hihi🙂, czy więc będą wymagać tej II licencji czy czegoś innego? W sumie nie obraziłabym się za takie info, lepiej w razie czego wcześniej się przygotować 🏇
Ciekawi mnie więc, jak to będzie z rekrutacją 2010. Ponoć mamy duży niż (mój rocznik zwłaszcza, jeee 🏇 :hihi🙂
Ja bym na to nie liczyła 😉 W moim roczniku też niby miał być niż i wielu moich znajomych na to liczyło (po przeciętnie zdanej maturze), no ale coz... Na dzienne zadna z nich sie nie zalapala 😉 Wiec lepiej sie bierz do nauki, nie tylko w szkole 😉
Scottie no właśnie. Piszą, że biorą pod uwagę tylko maturę z polskiego, języka obcego i jednego wybranego przez siebie przedmiotu. To co, z resztą na 3 mogę jechać? 🏇 😁
Mam złe wieści po przeczytaniu rekrutacji 🙁
http://www.awf.gda.pl/index.php?id=117KIERUNEK SPORT
STUDIA STACJONARNE I STOPNIA (limit do 36 osób)
STUDIA NIESTACJONARNE I STOPNIA – system zaoczny
(limit do 40 osób)
A. INFORMACJE O KIERUNKU
O przyjęcie ubiegać się mogą osoby, które udokumentują uprawianie sportu
kwalifikowanego w niżej podanych dyscyplinach olimpijskich przez co najmniej
3 lata i uzyskały minimum II klasę sportową.
W ramach kierunku możliwe jest podjęcie specjalizacji trenerskiej w dyscyplinach
olimpijskich prowadzonych przez uczelnię tj.: lekkiej atletyce, pływaniu, gimnastyce
sportowej, jeździectwie, piłce ręcznej, piłce siatkowej, piłce nożnej, koszykówce,
hokeju na lodzie, judo, tenisie, tenisie stołowym, szermierce, wioślarstwie,
żeglarstwie.
Sesje zjazdowe odbędą się terminach: 7 – 22.11.2009 r., 12 - 27.06.2010 r.
B. TYTUŁ ZAWODOWY I ZAKRES KWALIFIKACJI ABSOLWENTÓW
Absolwenci studiów I stopnia otrzymują tytuł zawodowy licencjata w zakresie
sportu a także dyplom trenera II klasy w dyscyplinie będącej przedmiotem
specjalizacji oraz uprawnienia menadżera sportu w obranej jako specjalizację
dyscyplinie. Uzyskana wiedza przygotowuje absolwenta do programowania,
organizowania i realizacji procesu szkolenia sportowego, zarządzania organizacjami
sportowymi. Miejscem pracy mogą być kluby sportowe, organizacje społeczne
kultury fizycznej i zrzeszenia sportowe, instytucje samorządowe i państwowe
odpowiedzialne za sport.
C. SZCZEGÓŁOWE ZASADY I TRYB POSTĘPOWANIA KWALIFIKACYJNEGO
1. Postępowanie kwalifikacyjne obejmuje:
— ocenę stanu zdrowia,
— konkurs świadectw dojrzałości,
— egzamin sprawności fizycznej.
2. W wyniku postępowania kwalifikacyjnego kandydat może uzyskać maksymalnie
60 punktów, z tego:
20 punktów za konkurs świadectw dojrzałości,
40 punktów za wyniki egzaminu sprawności fizycznej.
Egzamin sprawności fizycznej
Egzamin sprawności fizycznej obejmuje następujące próby:
a) obowiązkowy Test Cooper’a - bieg w czasie 12 minut oraz
b) dwie wybrane próby spośród trzech:
- bieg na dystansie 50 m.
- bieg ze zmianą kierunku, po kopercie 3 x 5 m.
- podciąganie się na drążku.
Test Cooper’a
Wykonanie: na komendę „na miejsca” uczestnik staje nogą wykroczną przed linią
startową w pozycji startowej wysokiej. Następnie na sygnał „start” rozpoczyna bieg
w czasie 12 minut. Próbę wykonuje się na bieżni okólnej 400 metrowej.
Dystans mierzony z dokładnością jednego metra.Wszystko można przeczytać w linku wyżej, strony od 21 do 24 tyczą się tego kierunku, a wcześniej można znaleść info na temat wyników matur itp.
Chyba czas zacząć biegać 😵 I robić II licencję (ciekawe jak 🙄 🙁)
Strucelka, a III już masz? Żeby zrobić II to nie takie hop siup 🙄
Strucelka,poleciało pw do Ciebie.
wbrew pozorom,jak ktoś się bawi w pingwinienie to chyba najłatwiej II dresiarstwem załatwić?jakie są normy na II w uj?
Lotnaa hmm, do III (w ujeżdżeniu) jestem w trakcie zbierania oczek 🙁 Brakuje mi 2, ale w październiku jadę Mistrzostwa Małopolski, najpierw P-10R, a jeśli przejdę dalej to są półfinał i finał jako P-8. Oprócz tego są 2 dniowe ZR w tym samym czasie (i miejscu) i mogę je jechać na drugim koniu. I tak chyba zrobię.
Co do II licencji, niestety zdaję sobie doskonale z tego sprawę. Musiałabym przejechać N w uj (bo do skoków mi za daleko) 4x62%. I to już w przyszłym roku 🙄 Maturę będę pisać w 2011.
Ogólnie? Czasami cuda się zdarzają 🙄 🙁
edit: napewno 4x62% w N na ZR
http://www.pzj.pl/upload/dl/A_Ujezdzenie/Przepisy/Klasy_sportowe_normy_ujezdzenie.pdf
Aa, ja myślałam że maturę masz w 2010. Dasz radę 🙂
Lotnaa taak, tylko jeszcze trzeba mieć konia na te Nki, bądź co bądź 🙄
Ale zacisnę du** i dam radę!! 🏇
Ano, trzeba 🙁 Na hucułku może być ciężko.
Ale masz czas, będzie dobrze,
w ramach przygotowan na weterynarie robie zastrzyki wlasnemu zwierzakowi 🏇 najpierw dzielnie pod okiem weterynarza zrobilam z niego krolika doswiadczalnego i zrobiłam niby zastrzyk z 5 razy, a teraz juz sama w domu biegam z igłą. i pomyslec, ze kiedys na widok igly, strzykawki i krwi dostawałam zawału 👍
Edytka, zdecydowałaś się???
nie zdecydowalam sie w 100%. wysle aplikacje i zobaczymy co bedzie: albo vet albo master z prawa 😁
No to trzymamy kciuki 😅
Moja znajoma niedawno skończyła pierwszy miesiąc pracy, i na początku była zupełnie przerażona tym, że sama musi podejmować poważne decyzje dotyczące zwierzaków. Ale teraz już kocha swoją zajęcie.
Chociaż opowiadała mi, że miała też kiedyś taki dzień, że tylko usypiała 🤔
Hm, wygląda ciekawie.
Zastanawia mnie jedna kwestia - jak wygląda sprawa koni? Ich stopnia wyszkolenia, użytkowania na codzień?
Czy osoby mające własne konie mogą je przywieźć i jeździć na własnych?
Moona ktoś tu wspominał, że wymogiem jest posiadanie własnego konia.
A ja się pochwalę, że dzisiaj złożyłam papiery na arabistykę na UW 🏇
będzie wieczorowa i jako drugi kierunek, ale to od zawsze było moje marzenie...mam tylko nadzieję, że sobie poradzę, bo słyszałam, że ciężko jest...może jest wśród voltowiczów jakiś orientalista?? 👀
Z tego co sie orientuje to kujka 😉
edit: ucielo mi kogo 😎
sushi, ja Ci moge powiedziec troche o warszawskiej orientalistyce, o arabistyce rowniez (a moze raczej-w szczegolnosci).
i nie martw sie - na wieczorowej nie jest tak ciezko. ciezko to jest na dziennej. ludzie placacy za studia sa dla nich zbyt cenni, zeby ich tak latwo kosic. Z kim bedziesz miala arabski, wiesz juz?
ooo Kujka 😎 wszelkie rady mile widziane 🙇
a ty ara studiujesz? Który rok jeśli można wiedziec?
Mam tylko nadzieję, że nie ma czegoś takiego, że skoro to wieczorowa, to będą nas sobie olewać... arabski będe miała z jakimś Kassem 👀
sushi, z Georgesem!! Jest uroczy, uwielbiam go xD tylko mu nie podpadnij, to bedziesz zyc. I ucz sie.
Nie na arabistyce, na ssm. Ale mam zajecia z arabistami i ucze sie arabskiego (najpierw z G. Yacoubem, potem z G. Kassem), wiec znam arabistyke dobrze, bo dowiaduje sie od kazdego co i jak, poniewaz mam zamiar rozpoczac po tym roku studia na dziennej (w tym roku pisze licencjat z ssm). Wlasnie od Kassa wiem, ze wieczorowa traktuja troche po macoszemu bo zal im wypuszczac tyle kasy z raczek (A WO to najbiedniejszy wydzial na UW...). Nie znaczy to ze olewaja, ale wymagaja mniej niz od dziennych, ciagna was bardziej uszy. Na arabistyce sa fajni wykladowcy, jest dobra kadra. Nie wiem co prawda jak to wyglada teraz z podzialem wieczorowe-dzienne, ale ogolnie wiekszosc arabistow z ktorymi mialam zajecia prowadzi je bardzo ciekawie i ogolnie sprawiaja wrazenie dosyc ludzkich (choc nie wszyscy, ja bym uwazala np na Mechmut-Mendecka, ale moze to takie wrazenie...?)
a czemu arabistyka? uczylas sie kiedys arabskiego?
aha - jak bedziesz miala problemy z jezykiem - nie ucz sie u znajomych arabow. juz lepiej idz do ludzi z wyzszych rocznikow. Przecietny arab nie zna na dobrym poziomie fushy - czyli literackiego jezyka jakiego uczymy sie na uniwersytecie i mozesz sobie narobic wiecej problemow niz pozytku. Ogolnie jezyk trudny dla przecietnego europejczyka, mi ciezko oceniac bo jakos przychodzi mi dosc latwo ale wiem ze duzo osob ma problem. oczywiscie wiekszosc osob ktore odpadaja, wyrzucana jest wlasnie ze wzgledu na coz.. no brak pedypozycji do nauki tego jezyka. Odkad weszla nowa matura i ludzie dostaja sie na te studia ze wzgledu na nia, a nie na test predyspozycyjny i rozmowe kwalifikacyjna, Arabistyka nie ma wplywu na to, kogo przyjma i zdarza sie tak, ze po pierwszym roku zostaje naprawde garstka osob... :/ niestety, dla takich kierunkow jak ten (i cala reszta na tym wydziale), nowa matura byla zabojcza :/
a czemu arabistyka? uczylas sie kiedys arabskiego?
nie uczyłam się nigdy arabskiego, ale zawsze chciałam, ten kierunek chodził za mną już od prawie dwóch lat... ogólnie teraz jestem jeszcze na romanistyce, ale tak jakoś mi się poukładało w tym roku, że wszystkie znaki na niebie i ziemi mówiły, żebym na tą arabistyke spróbowała, no więc zobaczymy 🙂 bo rome studiuje ze względu na język, a arabistyka mnie caała interesuje, kultura, historia no a język to już wogóle 😜
więc mam nadzieję, że predyspozycje będe miała, bo zapału i dobrego nastawienia mi nie brakuje 😉
z tego co sprawdzałam, to zajęcia mamy mniej więcej te same i z tymi samymi osobami co dzienni (ale z Panią, o której wspominałaś, nie). A jak słynny profesor Danecki?? 😎
sushi, jak dla mnie - super 🙂 jest mily, ma zawsze blysk w oku i mine jakby zaraz mial powiedziec swietny dowcip, dobrze sie go slucha i nie zauwaza, ze wyklad sie konczy. no i oczywiscie ma ogromna wiedze, ale o tym chyba nie musze pisac.
trudnosc z nauka arabskiego jest taka, ze nie jest podobny do jezykow europejskich ktorych uczymy sie na codzien. ale zycze powodzenia 🙂 no i ciekawe co powiesz jak zaczniecie sie uczyc wymowy xD
masz zajecia z dr Pachniak? to jest dopiero super babka!
Hehe, to, że nie jest podobny to już zdążyłam zauwazyć :P pożyczyłam notatki z lektoratu od koleżanki, która też sie uczy na UW i coś tam próbuję z nich zrozumieć 🙂
z dr Pachniak nic nie mam, Kass, Lewczuk, Godzińska, Grodzki, Mularczyk, Danecki i Yacoub- to moja przyszła kadra 😎
zobaczymy co powiem w sobotę, mam wtedy dwa arabskie, wiadomości o religii i fonetyke/kaligrafie, to dopiero będzie dzień prawdy :P
Kujka dziękuję bardzo za informacje :kwiatek: jakby co, to będe do Ciebie uderzać z pytaniami 😎
z notatek niewiele zrozumiesz, ale moze pomoze Ci ksiazka Georgesa Yacouba i Adnana Abbasa - Arabski dla Polakow.
Yacoub tez jest super tak swoja droga, ma genialny glos, poproscie go kiedys zeby poudawal roznych polskich aktorow ^^
Na Godzinska uwazaj - to czepliwa, humorzasta stara panna, duzo ludzi ma u niej poprawki a nawet warunki z tej calej antropologii. na szczescie jak ja zdasz to juz chyba nie bedziesz sie z nia wiecej meczyc, ona zasadniczo jest z Turkologii. JAk ma dobry humor to do rany przyloz, ale jak jej cos nie przypasuje to pojezdzi po Tobie jak po lysej kobyle... :/ a na egzaminach lubi dawac podchwytliwe pytania i czepiac sie szczegolow.
Lewczuk (o ile dobrze kojarze nazwisko) - tez spoko 🙂
tez sie dostałam na orientalistyke, ale się rozmyśliłam 🤣
ale to nie jest ostateczna decyzja, moze mi się kiedyś odmieni 😉
Ale mam fajny plan zajęć 😅
[url=
https://usosweb.ar.krakow.pl/kontroler.php?_action=actionx:katalog2/osoby/pokazPlanZajecStudenta(os_id:17978;token:HcxBDoQwCIXhu3ACqFIEDmOqZZKuZjLdmBjvbnX3Ld7@2fiiU7m6F3m9GghGzIMmVirdNHMRIqZc2iey5lD9aoqAjejEbDMprnYtDg29dWwV@2bTqCyPxyKOX@2ftHf6PEnBbCWfwCv24@3d;timebase:1254348000)]Tutaj plan[/url]
i czwartki wolne
a ja się dostałam na trzeci kierunek
Ja kompletnie nie wiem na co mam iść... 🙄 Niby mam jeszcze 3 lata na wybór studiów, ale znając mnie w końcu i tak nic konkretnego nie wybiore i pójdę byle gdzie, a znalezienie czegoś dla nie jest łatwe bo:
1. musi to być związane z bilogią
2. za biurkiem też nie mogę siedzieć bo wysiedzenie 45min w ławce jest dla mnie bardzo ciężkie
3. muszę mieć z tego porządną kase(żeby starczyło na konie 😉)
Chciałam iść na:
1.weterynarię(nie brzydzę się krwi, nie raz widziałam sekcję zwłok, specjalnie wrażliwa nie jestem, interesuje mnie to baardzo i kocham konie) ale na ten kierunek jestem chyba za głupia
2. AWF(właściwie kim bym po tym była?)
3. zrobić byle jaki papier i jeździć konie, ale to mogę robić puki jestem młoda i zdrowa(właściwie nie do końca bo z moim kręgosłupem i stawami nie ciekawie), a potem?
naprawde nie wiem co mam robić.... 🤔