Kącik Ujeżdżenia

epk, nie będzie nic takiego. I tak, możesz zrobić zawody "klubowe" , chociaż i tak poczytałabym co na to WZJ...
xxagaxx, moze kwestia lokalnych preferencji w takim razie, tu nie wpisuja w ksiazeczke i nie jest ona potrzebna, daja wydruk na kartce A4, ze x jest zdolna do uprawiania dyscypliny jezdziectwo i tyle.
karolina_, jak nie masz książeczki to oczywiście dostaniesz na kartce, nie ma problemu. Natomiast lekarz zawsze pyta czy się ma, bo wtedy jest kontynuacja w jednym miejscu.
xxagaxx, ja dałam książeczkę za pierwszym razem, i tak nie wzięli, powiedzieli że oni dają zaświadczenia i dali papier. Pewnie co lekarz sportowy to obyczaj.
Odkopuje. Czy ktoś z Was korzystał z tutoriali do nauki piaffu i pasażu w ręku? Namnożyło się trochę tego w sieci. Rozważam ten:
https://www.aubenhausen-club.de/en/shop/courses-programmes/academy-en/masterclass-our-way-to-the-piaffe/ ale trochę alternatyw jest. Ogólnie koń kuma czacze, ale jest kłopot z uniesieniem przodu, on lub być taki "oklapnięty" i nie wyciągać się dobrze z kłębu, a to nie chodzi o to, żeby dreptał. Probowalam i ze stępa w kierunku polkrokow/ piaffu i z kłusa w stronę zabrania przodu w górę do pasazu. Tu i tu nie nadążam czasami trzymać naraz rytmu na zadzie i przodu w górze, przydałaby mi sie jeszcze jedna ręką do trzymania dodatkowego bata 😂 trochę ułatwia bat z klapką, bo dźwięk jak dotykam do przodów albo do zadu go motywuje. Ale i tak szukam kursu zanim bydle mnie wykończy
Wracając do dyskusji o popularyzacji ujeżdżenia - Szwecja dopuściła startu w ujeżdżeniu bez nachrapnika.
Interesujące.
Facella   Dawna re-volto wróć!
20 listopada 2024 13:44
Glock Horse Performance Center wycofuje się ze sportu i hodowli w Holandii. Wszystkie konie zostają przeniesione do Austrii.
Szkoda. Ciekawe jak teraz bedze z dostepnoscia ich ogierow dla hodowcow no i z ich dalsza sportowa kariera. Dotad Johnson byl dostepny przez Nijhof a reszta przez Holstud. Zostawilismy klaczke po Taminiau myslac ze ten ogier pojedzie pod Minderhoudem do LA w 2028, a tu wychodzi na to, ze raczej zniknie 🙁.
karolina_, - ja bym jeszcze jej nie skreślała, są 4 lata do LA, a takie konie raczej nie idą w odstawkę. Wątpię, żeby po tylu inwestycjach ktoś je po prostu puścił na łąkę żreć trawę 😉
keirashara, heh, a Secret? 😎
Zuzu., Secret startowal bardzo malo i tylko mlode konie, jego kariera sportowa nigdy nie byla jakas wow. Natomiast Taminiau startowal regularnie, w tym juz normalnie zaczal chodzic CDI, Toto Jr po urlopie Gala tez wrocil do regularnych startow.
Może to tylko zmiana sponsora?
kotbury, albo emerytura, obaj maja po 50-pare lat. Ale tak czy inaczej, te konie zmienia jezdzcow.
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
05 grudnia 2024 13:25
Plus jest w ciąży 😉
https://www.facebook.com/share/p/15WD9bMHuk/ powiem szczerze, że ta para tak mocno odjeżdża pozostałym polskim zawodnikom...I to chyba jedyna para z IO, która aktualnie z sukcesami pokazuje się zagranicą. Jakie Wasze odczucia, oprócz tego, że kobyla jest przeogromną (kompletnie nie mój typ konia ujezdzeniowego, mimo miłości do Millenium).
Łał 83,41 😱
Ja jestem fanką Belli od jej pokazu na cavaliadzie, nieustannie życzę powodzenia �
Karla🙂, a czy jakiekolwiek pary z PL kiedykolwiek się pokazywały za granicą z takimi sukcesami ? Myślę,że ta jest pierwsza i oby jak najdłużej.
Perlica dlatego napisałam, że odjeżdża całej reszcie- wszystkim, to jedyna para, która nawiązuje walkę z najlepszymi...czego wcześniej nie było. Niesamowicie się je ogląda wśród innych przejazdów. Jeszcze wieksza frajda,że przeciwnicy Jej startu na IO po raz kolejny tracą argumenty...ale mimo wszystko dziwne i przykre,że jest Sandra i długo, długo nie ma nikogo...🙁
Nevermind   Tertium non datur
08 grudnia 2024 22:46
Kobyła jest bardzo niesprzyjającej budowy, jestem pod wrażeniem tego jak udaje się zaangażować jej ciało do pracy
Nevermind, nie wiem skad taki pomysl. Jest duzo masywniejsza niz wiekszosc potomstwa Millennium, w ciagu ostatnich 2 lat tez bardzo sie nabudowala i przytyla. Ale poza tym jest charakterystyczna dla tego, co Millennium produkuje. Dobra szyja z dobrym osadzeniem, dosc krotki grzbiet i nie bardzo dlugie nogi w stosunku do klody. Okragly zad, mocno (za mocno) skatowane stawy skokowe. Dosc kompaktowe konie i ona jest taka kompaktowa. To zupelnie inne konie niz bezposrednio Easy Game, ktore czesto sa bardzo suche, wysokie, na tak dlugich nogach jakby mialy szczudla.

Karla🙂, Ona juz jako mlody kon miala swietny front, bardzo latwo przychodzilo jej ekstremalne uniesienie przodu przy jednoczesnym zachowaniu dobrego rytmu. Bardzo ja za to scieli w Ermelo, bo wygladalo to az nienaturalnie u 6 latki. Teraz do tego widocznie nabrala sily, poprawila sie aktywnosc zadu. Kobyla ma top piaffy i pasaze, a tym sie wygrywa duze czworoboki. Pozostaje zyczyc zawodniczce medali z tym koniem i tego, ze jej mlodsze konie beda rownie dobre albo lepsze i na dlugo zagosci w swiatowej czolowce. A reszcie polskiej kadry pozostaje zyczyc podobnej klasy koni, bo te co mamy w wiekszosci albo ziemia za mocno przyciaga, albo sa nierytmiczne, albo to i to. Bardzo jestem ciekawa przyszlosci Romeo w konkursach GP, to jeden z najciekawszych mlodych koni w PL w tej chwili.
karolina_ życzyć podobnych koni to jedno, ale należy też zwrócić uwagę na ogromną pracę jaką zawodniczka wykonała nad sobą i swoją jazdą.
Nevermind   Tertium non datur
09 grudnia 2024 05:51
karolina_, widziałaś może jej zdjęcia bez jeźdźca? Żeby podnieść taki grzbiet to jest spore wyzwanie. A w przeciwieństwie do tryliarda innych koni, Bella faktycznie go podnosi.
karolina_, ona ma mega niekorzystną budowę grzbietu, mnie zatkało jak zobaczyłam ja bez siodla
Korzystna czy nie korzystna, działa. W tej parze, mam wrażenie, koń chce robić to co robi i tam obie strony bawią się dobrze. Patrząc na przejazd dziewczyn i nagromadzenie mega trudnych elementów, aż się serce raduje że mamy taką parę. Dla mnie r e w e l a c j a.
adriena, zgadzam się. Jak koń ma serce do tego co robi to nic mu nie przeszkodzi.
Wie ktoś kim jest reprezentujący Polskę Roy First?
Mi się podoba zarówno para, jak i sam koń (mówię o Sandrze i Maxima Bella), w końcu mamy reprezentanta, na którego patrzy się z przyjemnością 🙂
A że koń ma jakieś wady, pokrojowe czy inne - pewnie ma, tylko co z tego? Życzę wszystkim nam takich koni, a przede wszystkim takiego skill’a aby właśnie takie rzeczy z nimi robić 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się