epk, nie będzie nic takiego. I tak, możesz zrobić zawody "klubowe" , chociaż i tak poczytałabym co na to WZJ...
xxagaxx, moze kwestia lokalnych preferencji w takim razie, tu nie wpisuja w ksiazeczke i nie jest ona potrzebna, daja wydruk na kartce A4, ze x jest zdolna do uprawiania dyscypliny jezdziectwo i tyle.
karolina_, jak nie masz książeczki to oczywiście dostaniesz na kartce, nie ma problemu. Natomiast lekarz zawsze pyta czy się ma, bo wtedy jest kontynuacja w jednym miejscu.
xxagaxx, ja dałam książeczkę za pierwszym razem, i tak nie wzięli, powiedzieli że oni dają zaświadczenia i dali papier. Pewnie co lekarz sportowy to obyczaj.
Odkopuje. Czy ktoś z Was korzystał z tutoriali do nauki piaffu i pasażu w ręku? Namnożyło się trochę tego w sieci. Rozważam ten:
https://www.aubenhausen-club.de/en/shop/courses-programmes/academy-en/masterclass-our-way-to-the-piaffe/ ale trochę alternatyw jest. Ogólnie koń kuma czacze, ale jest kłopot z uniesieniem przodu, on lub być taki "oklapnięty" i nie wyciągać się dobrze z kłębu, a to nie chodzi o to, żeby dreptał. Probowalam i ze stępa w kierunku polkrokow/ piaffu i z kłusa w stronę zabrania przodu w górę do pasazu. Tu i tu nie nadążam czasami trzymać naraz rytmu na zadzie i przodu w górze, przydałaby mi sie jeszcze jedna ręką do trzymania dodatkowego bata 😂 trochę ułatwia bat z klapką, bo dźwięk jak dotykam do przodów albo do zadu go motywuje. Ale i tak szukam kursu zanim bydle mnie wykończy
Wracając do dyskusji o popularyzacji ujeżdżenia - Szwecja dopuściła startu w ujeżdżeniu bez nachrapnika.
Interesujące.
Glock Horse Performance Center wycofuje się ze sportu i hodowli w Holandii. Wszystkie konie zostają przeniesione do Austrii.
Szkoda. Ciekawe jak teraz bedze z dostepnoscia ich ogierow dla hodowcow no i z ich dalsza sportowa kariera. Dotad Johnson byl dostepny przez Nijhof a reszta przez Holstud. Zostawilismy klaczke po Taminiau myslac ze ten ogier pojedzie pod Minderhoudem do LA w 2028, a tu wychodzi na to, ze raczej zniknie 🙁.
karolina_, - ja bym jeszcze jej nie skreślała, są 4 lata do LA, a takie konie raczej nie idą w odstawkę. Wątpię, żeby po tylu inwestycjach ktoś je po prostu puścił na łąkę żreć trawę 😉
keirashara, heh, a Secret? 😎
Zuzu., Secret startowal bardzo malo i tylko mlode konie, jego kariera sportowa nigdy nie byla jakas wow. Natomiast Taminiau startowal regularnie, w tym juz normalnie zaczal chodzic CDI, Toto Jr po urlopie Gala tez wrocil do regularnych startow.
Może to tylko zmiana sponsora?
kotbury, albo emerytura, obaj maja po 50-pare lat. Ale tak czy inaczej, te konie zmienia jezdzcow.
https://www.facebook.com/share/p/15WD9bMHuk/ powiem szczerze, że ta para tak mocno odjeżdża pozostałym polskim zawodnikom...I to chyba jedyna para z IO, która aktualnie z sukcesami pokazuje się zagranicą. Jakie Wasze odczucia, oprócz tego, że kobyla jest przeogromną (kompletnie nie mój typ konia ujezdzeniowego, mimo miłości do Millenium).
Ja jestem fanką Belli od jej pokazu na cavaliadzie, nieustannie życzę powodzenia
Karla🙂, a czy jakiekolwiek pary z PL kiedykolwiek się pokazywały za granicą z takimi sukcesami ? Myślę,że ta jest pierwsza i oby jak najdłużej.
Perlica dlatego napisałam, że odjeżdża całej reszcie- wszystkim, to jedyna para, która nawiązuje walkę z najlepszymi...czego wcześniej nie było. Niesamowicie się je ogląda wśród innych przejazdów. Jeszcze wieksza frajda,że przeciwnicy Jej startu na IO po raz kolejny tracą argumenty...ale mimo wszystko dziwne i przykre,że jest Sandra i długo, długo nie ma nikogo...🙁
Kobyła jest bardzo niesprzyjającej budowy, jestem pod wrażeniem tego jak udaje się zaangażować jej ciało do pracy
Nevermind, nie wiem skad taki pomysl. Jest duzo masywniejsza niz wiekszosc potomstwa Millennium, w ciagu ostatnich 2 lat tez bardzo sie nabudowala i przytyla. Ale poza tym jest charakterystyczna dla tego, co Millennium produkuje. Dobra szyja z dobrym osadzeniem, dosc krotki grzbiet i nie bardzo dlugie nogi w stosunku do klody. Okragly zad, mocno (za mocno) skatowane stawy skokowe. Dosc kompaktowe konie i ona jest taka kompaktowa. To zupelnie inne konie niz bezposrednio Easy Game, ktore czesto sa bardzo suche, wysokie, na tak dlugich nogach jakby mialy szczudla.
Karla🙂, Ona juz jako mlody kon miala swietny front, bardzo latwo przychodzilo jej ekstremalne uniesienie przodu przy jednoczesnym zachowaniu dobrego rytmu. Bardzo ja za to scieli w Ermelo, bo wygladalo to az nienaturalnie u 6 latki. Teraz do tego widocznie nabrala sily, poprawila sie aktywnosc zadu. Kobyla ma top piaffy i pasaze, a tym sie wygrywa duze czworoboki. Pozostaje zyczyc zawodniczce medali z tym koniem i tego, ze jej mlodsze konie beda rownie dobre albo lepsze i na dlugo zagosci w swiatowej czolowce. A reszcie polskiej kadry pozostaje zyczyc podobnej klasy koni, bo te co mamy w wiekszosci albo ziemia za mocno przyciaga, albo sa nierytmiczne, albo to i to. Bardzo jestem ciekawa przyszlosci Romeo w konkursach GP, to jeden z najciekawszych mlodych koni w PL w tej chwili.
karolina_ życzyć podobnych koni to jedno, ale należy też zwrócić uwagę na ogromną pracę jaką zawodniczka wykonała nad sobą i swoją jazdą.
karolina_, widziałaś może jej zdjęcia bez jeźdźca? Żeby podnieść taki grzbiet to jest spore wyzwanie. A w przeciwieństwie do tryliarda innych koni, Bella faktycznie go podnosi.
karolina_, ona ma mega niekorzystną budowę grzbietu, mnie zatkało jak zobaczyłam ja bez siodla
Korzystna czy nie korzystna, działa. W tej parze, mam wrażenie, koń chce robić to co robi i tam obie strony bawią się dobrze. Patrząc na przejazd dziewczyn i nagromadzenie mega trudnych elementów, aż się serce raduje że mamy taką parę. Dla mnie r e w e l a c j a.
adriena, zgadzam się. Jak koń ma serce do tego co robi to nic mu nie przeszkodzi.
Wie ktoś kim jest reprezentujący Polskę Roy First?
Mi się podoba zarówno para, jak i sam koń (mówię o Sandrze i Maxima Bella), w końcu mamy reprezentanta, na którego patrzy się z przyjemnością 🙂
A że koń ma jakieś wady, pokrojowe czy inne - pewnie ma, tylko co z tego? Życzę wszystkim nam takich koni, a przede wszystkim takiego skill’a aby właśnie takie rzeczy z nimi robić 😉