Siodła syntetyczne a skórzane

Ponieważ w syntetykach jestem zielona to mam takie pytanko. Czy to siodło to wintec 500 jakiś starszy model? Dobrze mi się wydaje? Co prawda z tej strony nie ma na szlufce oznaczenia winteca - chyba się starło, ale z drugiej jest.
Livia   ...z innego świata
02 maja 2011 16:26
faith, to daj znać jak się czegoś dowiesz 🙂
Zwracam się z pytaniem do właścicieli Wintec'ów a dokładniej modelu Isabell Werth. Czy ktoś jezdził z dużymi bloczkami jak i ze standardowymi? Jakie wrażenia? Ogólnie jak się z klockami jezdzi no i które z nich są wygodniejsze.. (chociaż to pewnie indywidualna sprawa) Nigdzie nie mogłam znalezć informacji na ten temat, a że zakupiłam to siodło bez klocków, to nawet nie miałam możliwości zorientować się jak wygląda jazda z nimi..
Ja jeżdżę z dużymi klockami, jednak nie rozumiem pytania? To raczej indywidualna sprawa, zależna on konieczności. Na pewno trzeba pamiętać że nie jest to siodło closekontaktowe, czyli nie będzie "usadzać" - usiąść w przypadku tego siodła trzeba samemu... 😉 Jednak sprawdza się zarówno z klockami mniejszymi, jak i większymi, jak i bez. Generalnie polecam.
04 maja 2011 13:06
MeLady, ja mam duże klocki w Isabell i musiałam się trochę przyzwyczaić, ale generalnie wygodniej mi się jeździ z dużymi (w siodle wszechstronnym mam małe bloczki) 🙂
lets-go  :kwiatek: uogólniając, to pytałam komu z jakimi klockami się lepiej jezdzi ; )

Livia  :kwiatek: więc masz też siodło wszechstronne Wintec? Jak się w nim jezdzi?  😀

Jeszcze co do klocków: Czy przypadkiem nie jest tak, że te duże w jakiś sposób zakleszczają? Bo mam dylemat i nie wiem jakie kupować w razie czego..  🤔 Wiem że najlepiej byłoby pojezdzic z jednymi i drugimi, wypróbować, ale niestety nie mam takiej możliwości.
04 maja 2011 19:02
MeLady, nie napisałam że to Wintec 🙂 Wszechstronne mam innej firmy, z małymi bloczkami.
MeLady, ja np. jeździłam z tymi największymi ujeżdżeniowymi, dla mnie w sam raz
ale sama musisz sprawdzić, patrz też żeby kolano nie wypadło Ci w połowie klocka
[quote author=lets-go link=topic=800.msg998685#msg998685 date=1304510303]
nie jest to siodło closekontaktowe, czyli nie będzie "usadzać" - usiąść w przypadku tego siodła trzeba samemu... 😉
[/quote]

a to closecontakty z zalozenia usadzaja?  👀

MeLady, jezdzilas wczesniej w siodlach z malymi albo duzymi klockami? masz moze trenera co doradzi? pomysl, odpowiedz sobie sama 😉
Livia, no tak, nie doczytałam  😡

Fantazja, z serii laickich pytań - ale jeśli jednak kolano będzie wypadało to znaczy że.. ? Na logikę biorąc to wystarczyłoby strzemię wydłużyć  😁
MeLady, no niestety bez względu na logikę nie wystarczy wydłużyć strzemię. Długość puśliska to jedno - ma być odpowiednie, a to czy bloczek nie jest za długi w stosunku do długości nogi to drugie...
MeLady, o właśnie, epk dobrze prawi
puślisko wydłuża się na tyle żeby mieć oparcie w strzemieniu
MeLady- stracisz możliwość prawidłowej pracy łydką
Aha, no tak. Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi i cierpliwość, od razu sytuacja mi się rozjaśniła. 😉
Nigna   Warto mieć marzenia...
06 maja 2011 08:47
Dziewczyny  ... siedze i od kilku tyg myśle co jest nie tak >_<

Tak wygląda moja Isabelka po miesiącu użytkowania. Nie mam pojęcia co jest przyczyną takiego porysowania o.O Aż mi sie wierzyć nie chce że puśliska (specjalne Wintecowskie które PODOBNO miały być stworzone aby  nie rysować siodeł ) ....
blagam o rady , niedługo dostane nową Isabel i nie chce jej porysować jak tej ._.
06 maja 2011 09:09
Nigna  😲

To jest moja Isabellka, nie wiem ile w życiu przeszła, ale pewnie trochę - i tybinka wygląda tak:
06 maja 2011 09:40
Livia- ale ty masz ten starszy model tak  ?  Tzn nie pokryty zamszem .
Nie no ręce mi opadają >_< Z zamszem nic sie nie dzieje a miejsce gdzie jest syntetyk to jakas porażka >_<
Chyba będe wkładać puśliska pod siodło, tylko nie wiem czy to coś da bo moze czapsy wycierają ._, no masakra
06 maja 2011 09:42
Nigna, tak, to starszy model, ale ma ten niby zamszyk wszędzie oprócz tych części na łydkę.
06 maja 2011 09:51
No to sie poddaje bo moje ma tak samo  😵

A jakie masz puśliska ? zwykłe skórzane  ?
Ciekawe czy można oddać do reklamacji puśliska które NIE USZKADZAJĄ SIODŁA , działające wręcz przeciwnie >_<
06 maja 2011 10:02
Mam stare skórzane, dostałam w komplecie z siodłem. Dziwna sprawa... może spróbuj jeszcze z innymi puśliskami, żeby się przekonać czy to puśliska, czy wada siodła po prostu?
Nigna Mam moja Izabelkę od czterech lat, (kupiłam nową) puśliska mam Prestige'a - do niedawna korzystałam z niej codziennie - wygląda praktycznie jak nowa. Może warto zamienić puśliska na lepszej jakości?  :kwiatek:
06 maja 2011 13:40
http://www.ihaha.pl/product_info.php?cPath=146_147&products_id=678
Prosze to moje ukochane puśliska które cytuje: "wykonane są z bardzo miękkiego, podwójnie przeszywanego, nowoczesnego materiału imitującego cielęcą skórę, który nie niszczy tybinek siodeł. "
Yh myslałam że wintec zna sie na rzeczy. Cóż musze zainwestować w skórzane puśliska : (
mnie się wydaje, że stare izabele, mają ten fragment pod łydką skórzany! i to jest różnica 😉

ja mam stare isabel i nie ma problemu ( z tym, że faktycznie puśliska mam prestige) a niedawno kupiłam nowe 2000 i już po pierwszej jeździe z puśliskami wintec było widac przetarcia(ale na materiale syntetycznym)
Moja Izabelka fragment pod łydką mają syntetyczny + puśliska Prestige nie ma ani śladu - może warto albo zmienić pusliska, albo nawet zareklamować siodło? Bo to nawet dziwne, forumowa Felix też ma Izabelkę, także syntetyczną, z tym ze ona ma puśliska Wintec, i też nie ma w zasadzie śladu...
Znowu ja mam kolejny dylemat ; ))
Mam pytanie czy myślicie ze te puśliska: http://cgi.ebay.co.uk/Wintec-T-Bar-Stirrup-Leathers-/150598456218?pt=UK_Horse_Wear_Equipment&hash=item23105e139a
są identyczne jak te, które wstawiła niedawno w linku Ninga? (http://www.ihaha.pl/product_info.php?cPath=146_147&products_id=678)
tych puślisk jest 2 rodzeje, jedne są z syntetycznego zamszu a drugie są z syntetycznej skóry i mają 2 rozmiary dłuższe i krótsze
Nigna, a nie możesz chować puślisk pod tybinkę?
Daslo w wersji ujeżdżeniowej, ale super 😅
Czy ktoś się orientuje, czy Ravenna ma długie czy krótkie przystuły?
chyba dlugie z tegoz co mi wiadomo. tez sie czaje na nia😉
11 maja 2011 10:06
faith, a ze sklepu coś ci odpisali? 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się