Siodło skokowe

Zwariuję bo już zgupiałam 😜
Ktoś ma ELASTICA ?

Ja mam elastica i jeździ mi się w nim super 🙂 Siedzisko jest trochę twarde i po dłuższym terenie mnie trochę tyłek boli, ale to jest siodło de skoków a nie 2 godzinnych terenów 😉 Gdybym mogła to bym nie zamieniała na nowe.
Elastic to bardzo fajne siodło  😀
No fajne 🙂 Jest trzymające, ale nie ogranicza ruchów. Czy myślicie, że jak się przesiądę z sidney w tego equipa to się nie pogubię? Bardzo ciężko będzie mi się odnaleźć skoro od początku mojej przygody ze skokami zasuwam w sidney?
http://www.lamri.pl/equipe/equipe-expression-single-flap-siodlo-skokowe-jednotybinkowe-2.html
Nie wiem nie siedziałam w sidney. Dlaczego chcesz zmienić siodło? Najlepiej jak przed kupnem wypróbujesz sobie elastic.
kurde pomyliły mi się siodła  😡 Nie wiem jakim cudem, nie wyspana chyba jestem  😡
Ja jeździłam w sidney cały czas! W elasticu też, ale koleżanki i wydaje mi się, że te siodła są bardzo podobne. Większej różnicy nie czułam.

Dramka nie pasuje mi do konia i teraz mój koń stoi przez 2 tyg bo go bolą plecy  😀iabeł: Kręgarz powiedział, że mam się nie ważyć wsiadać póki nie kupie nowego.
Strasznie napaliłam się na tego equipa. Dzisiaj będę dzwonić i się dowiadywać o testowe.
Ktoś mam porównać siodło prestige do CWD? Troche inna "półka" - siodło za 9000 i siodło za 19000...hmm ktore lepiej wypadnie  🙄

Frania pogubiłam się.. 🤔 equipe czy elastic w koncu?
Boże ale namotałam  😵

Zapomnijmy o elasticu lepiej. Mam sidney i chcę się przesiąść w equipe.
Elastic jest super wygodne. I jest różnica między nim a Sidney, a przynajmniej ja czuję. 😀
Ktoś mam porównać siodło prestige do CWD? Troche inna "półka" - siodło za 9000 i siodło za 19000...hmm ktore lepiej wypadnie   🙄
no to ci powiem, że za 8000 można mieć nowe siodło lepsze od tego za 19000- karbonowy łęk,okucia przekuwane a nie odlewy, dakronowe przeszycia, dakronowe taśmy konstrukcyjne etc 😉
z tym, że to nie będzie CWD, zatem pewnie nie będzie mogło spełnić twoich oczekiwań 😁
Frania Masz prestige sidney?

Wrotki Żeby nie robić kolejny  🚫 z toba w roli głównej.

8000 to nie mój budżet 😉

Nie napiś CWD zrobił na mnie wrażenie. Przy kupnie wręcz byłam bardzo sceptyczna i przeciw. Siodło było kupione do handlu a po przetestowaniu zostaje bo jest takie boskie  😍
tak
Ktoś, dzięki za wyjaśnienia - teraz jasne.
To nie dla mnie sport zaczyna się od 150 - takie było zdanie Majora Olędzkiego, popularyzowane przez Andrzeja Orłosia.
Moim celem w skokach nadal jest rekreacja tzn. 130 jeździć bez najmniejszej zadyszki i z uśmiechem na ustach - a do tego jeszcze mi odrobinę brakuje - nadal mi się buzia przy skokach otwiera  😲
Z własnego doświadczenia to mogę powiedzieć, że nie ma tak złego (dla jeźdźca) siodła, żeby nie dało się przeszkód 145 przyzwoicie skakać - bo to stosunkowo najmniej zależy od siodła. Miałam kiedyś koleżankę, która na własnym "ziemniaczku" okserki 140 skakała w ładnym stylu na oklep, a uczyła się wyłącznie sama, dosłownie "za stodołą", na co dzień pracując w rzeźni. Koń za nią dosłownie poszedłby w ogień.
W trzymającym (naprawdę) siodle skakałam raptem dwa razy - przy okazji poszukiwania siodła dla "trudnego" budową konia - i wolałabym nigdy więcej nie musieć  😤 Ale znam sporo osób, którym takie siodła pasują - często są to dość potężni faceci, którym własne gabaryty utrudniają równowagę.
Większość życia jeździłam w siodłach pleszewskich (cóż, innych nie chciało być  🙁), może dlatego uważam, że CC to "łatwe" siodła, byle boczna równowaga była ustalona - "wybaczają" masę błędów, szczególnie w timingu.
Obecnie mam Vegę (by Amerigo) i jestem zadowolona  💃. Dobrze skakało mi się także w OS i w Cobrze, do prestiży jakoś nigdy nie miałam przekonania - więc na ten temat wstrzymuję się od komentarzy - co komu pasuje i tyle.
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
04 maja 2011 11:12

Wrotki Żeby nie robić kolejny  🚫 z toba w roli głównej.
Dramko,proszę Cię,zacytuj w którym miejscu zrobił off topic?😵 bardzo grzecznie Cię proszę! czy każdy niewygodny dla Ciebie też temat lub taki,któy nie dotyczy prestige lub ewentualnie CWD będzie offem? 🤔

Ktoś mam porównać siodło prestige do CWD? Troche inna "półka" - siodło za 9000 i siodło za 19000...hmm ktore lepiej wypadnie   🙄

i zaraz po tym:
8000 to nie mój budżet 😉albo ja nie znam matematyki,albo ty zmieniasz zdanie szybciej,niż piszesz...z jednej storny porównujesz siodło za 9 i takie za 19...po chwili nie chcesz porównywać lepszego za 8? 🤔

halo,wreszcie zaczynasz pisać o własnych odczuciach...bo właśnie o własnych odczuciach tu piszemy...więc dlatego pytam Cię o konkursy 130/140/150 i Twoje odczucia na tych wysokościach w poszczególnych siodłach.
i nie wiem dlaczego w ciągu dnia czyta się Ciebie zupełnie inaczej,niż w nocy.i nie wiem,dlaczego nie jest to tylko moje zdanie ale i innych....
Ktoś, nigdy nie jeździłam konkursów 130/140/150 i raczej nie planuję. Nigdy też nie twierdziłam, że jeżdżę takowe. Spędzałam czas robiąc młode konie i odrabiając starsze - przygotowane szły pod juniorów i MJ na ZO. Odrobina specjalizacji w jeździectwie jest jednak konieczna.
Nigdy też nie próbowałam doradzać w jakim siodle takowe konkursy jeździć, na litość - od tego jest trener, bo chyba każdy na poziomie ZO ma trenera?
Co prawda obserwowałam, że jeśli jeździec się uprze - to żaden trener nie wybije z głowy niewłaściwego siodła  🙁
natomiast jeden i drugi rozbudowany tripel uczy odrobinę pokory, szkoda, że cierpią konie. Siodło skokowe zawsze powinno być takie, żeby skakało się wygodnie i bezpiecznie - tyle na ten temat.
halo Ostatnio miałam w łapkach vege 😎

🙇 święte słowa : co komu pasuje i tyle

a ze mi pasuje cos innego niz ktos i wrotki  🤬

Ktoś mi już sie znudziła ta dyskusja i bicie piany bez sensu  🙄

PS. To że siodło kosztuje 19000zł czy 9000 to nie znaczy że tyle dałam?

frania pytała o equipe i czeka na opinie..do tego ten wątek służy

sluchajcie- niby OT,ale nie do konca, dwa tyg.temu podczas posiadowki u kolezanki byl pewien lekarz sportowy zwiazany z pewna kadra jezdzcow w Europie,rozmawialismy o urazach itp. rzucil haslo, ze wraz z jakims tam ortopeda  zaobserwowali, ze spora czesc jezdzcow  po urazach kosci  miednicy ( szczegolnie kosci kulszowych i kosci ogonowej) nie jest w stanie poprawnie usiasc w siodlach z plaskim siedziskiem, ze podobno wygodniej,zdrowiej i latwiej (!) rowno im usiasc w siodlach z siedziskiem polglebokim  i glebokim. Mieliscie z takim czyms do czynienia? macie jakies wlasne opinie i odczucia na ten temat?
ja mam krzywa miednice-jedna kosc kulszowa mam inaczej ustawiona  w stosunku do drugiej, jezdze w roznych siodlach,od b.glebokich przez nalesniki,ale np. w dawmaga millenium,gp czy pessoa amo nie jestem w stanie db siasc i czuc sie ok.Swietnie jezdzi mi sie w stubbenach siegfriedach (kazdy model) srednio w arezzo prestiga beznadziejnie w norbercie koofie at,lepiej w fl.
Zaciekawilo mnie to zagadnienie i stad pytania.
Karla 🙂 Ciekawe  😲 Ja miałam złamana kość ogonową i mam krzywa miednice, i z tego powodu chyba nigdy dobrze nie usiade, ciagle mam wrazenie ze jedna noga dłuższa  🤔

Frania Koleżanka w stajni ma equipe i bardzo sobie chwali  😀
halo, czyli dla Ciebie sport to tylko grande pryyy i potęga skoku? :P
Jeszcze ciekawsze jest to że jedni twierdza że w innym siodle niż cc nie mozna jeździć prawidłowo i w równowadze a drudzy że L-P to zabawa i chyba siodło nie ma znaczenia  😵  😁
duunia   zawiści nożyczki i dosrywam z doskoku :)
04 maja 2011 13:08
no właśnie Karla🙂 to jest ciekawe z tą miednicą  🙄 ja mam np tak że mam przyrośnięty kręgosłup do miednicy którymś wyrostkiem 🤔, z lewej strony i mam lewa nogę krótszą... i to jeszcze ta noga jest np czasem po dużym wysiłku spuchnięta i zdrętwiała
mój koń jest zdecydowanie gorszy w prawo, nie wiem czy to ma jakiś związek??

w każdym razie  w kwestii siodła to zaobserwowałam że jeśli tylko siedzisko jest miękkie to wszystko inne nie ma dla nie znaczenia 🙂
miałam kiedyś ortopedycznego saphira, ale pozbyłam się bo mnie denerwował bardzo
ale miałam daw maga gp i też sprzedałam mimo że był miękki, to mimo wszystko jakoś tak był wyprofilowany ze mnie ściągało na tył... chociaż nie najeździłam się za długo w nim, bo od razu trafił się kupiec
mam stubbena parzivala, ale też się pozbędę go raczej

edit; venezie też miałam, też się pozbyłam, za bardzo jednak wyklockowane i ciężkie siodło było
Frania ja jeżdżę na jednym koniu w equipie emporio(chyba) i bardzo sobie chwalę, co prawda ciężko mi się do czegoś odnieśc bo nie miałam do czynienia ze zbyt dużą ilością różnych siodeł. Co mi się od samego początku w tym equipie spodobało to bardzo wygodne poduszki i bardzo fajnie się w nich kolano(noga) układa.
Anaa, pisałam - nie dla mnie 🙂 tylko wg. Olędzkiego 🙂 Nie pisałam, czy się z tym zgadzam 🙂
Dla mnie jeździectwo to sztuka: kwestia talentu, praktykowania, dążenia do mistrzostwa...
Bardzo chciałbym, żeby osiągnąć poziom specyficznie pojmowanej rekreacji - żeby najtrudniejsze zadania sprawiały wyłącznie frajdę i przyjemność, żeby wszystko lekko wychodziło...
Standardowe pojęcia sport i rekreacja są przecież dobrze poklasyfikowane: rejestrujesz się jako zawodnik i startujesz w oficjalnych zawodach = uprawiasz sport. Sport zawodowy jest wtedy, gdy osiągasz z tego tytułu regularne przychody. A co do rekreacji-że-rekreacji to, gdy 20+ lat temu zdawałam egzamin na instruktora rekreacji, otrzymałam m.in. temat: "Eufreniczne wartości rekreacji"  😍 i tego się trzymam.

Siodła stworzono wieki temu po to, żeby ułatwiać życie jeźdźcowi i cały czas szuka się sytuacji optymalnej, najczęściej jest to jakiś kompromis. Cudowne jest to, że siodła są coraz lepsze i dziś nikt już nie musi się męczyć na np. "masztalerskim" placku  💃
A co myślicie o siodłach johna whitakera?
[quote author=Dramka link=topic=1249.msg998534#msg998534 date=1304501511]
no to ci powiem, że za 8000 można mieć nowe siodło lepsze od tego za 19000- karbonowy łęk,okucia przekuwane a nie odlewy, dakronowe przeszycia, dakronowe taśmy konstrukcyjne etc 😉
z tym, że to nie będzie CWD, zatem pewnie nie będzie mogło spełnić twoich oczekiwań 😁
[/quote]

wrotki a jakie jest to siodło za 8 tyś lepsze konstrukcyjnie od CWD?? Pytam niezłośliwe, z czystej ciekawości.
może ktoś mi powiedzieć jak się skacze i pracuje w Sidneyu? Trzymające? 😀 Mięciutkie? 🙂 Frania! Akurat teraz musiałaś dać to ogłoszenie?!  😁 🤬
Trzymające jest, ale nie za bardzo. Według mnie tak w sam raz 😉

A miękkie za bardzo nie jest.

ja chyba nie powinnam się teraz wypowiadać na jego temat  😁
nie musi być bardzo trzymające. Musi dać mi swobodę ruchu. Czasem mocniej pchnąć tyłkiem.. Ale żeby nie pozwalało mi latać strasznie..
Na pewno nie jest najgorsze. Kiedyś jeździłam w siodle z tak baaaaaardzo wyczuwalną deską, że nic mu nie dorówna.  😁 Poprzednie moje, które uwielbiałam też super miękkie nie było. 🙂

kurczeee, Daw Mag GP  jest miękki i dobrze mi się w nim jeździło, ale chyba za miękkie.. Może to wina, że nie było wyklepane.  🙄

Kusi teraz mnie strasznie ten Sidney.  🙄
Nie jest jakieś mega twarde(może z tym, że jest twarde to przesadziłam) ale jeździłam parę razy na takich fotelach, że się zsiadać nie chciało  😜 Teraz mi się w głowie poprzewracało 😉
spoko, rozumiem. 🙂
a poduchyyy? 😀
sandru co ty chcesz "pchać tyłkiem"? Masz czuć "deskę" pod tyłkiem czy konia? Kurczę, jakieś niesamowicie nowatorskie jeździectwo się nam tutaj tworzy. Pchanie tyłkiem desek, trzymanie równowagi za pomocą trzymającego siodła, pomaganie młodym koniom trzymającym jeźdźca siodłem....
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się