Siodło skokowe
Bogdan Nie każdy zaczynając przygode ze skokami ma prawidłowy dosiad..niestety.
i to jest wielki błąd
Dramko,jak się nie ma co się lubi,to się sypia z własną żoną 😉
i współczuję,jeżeli ktoś zaczyna zabawę w skoki i nie ma kogoś,kto zadba o podstawowe wyszkolenie,które daje nie tylko bezpieczeństwo,ale i równowagę.
bez równowagi,nie da się rozwinąć w skokach...i niestety nad równowagą trzeba pracować zawsze,niezależnie co i ile się jeździ...im dłużej skaczę,tym więcej mam sobie do zarzucenia.i wstydzę się błędów,które popełniałam,które popełniam i które jeszcze długo,długo będę popełniać...i dlatego wsiadam na konia,by dać z siebie wszystko co w danej chwili mogę i by dziś być dalej,niż byłam wczoraj...każdy parkur,ba,każda skoczona przeszkoda pokazuje mi,jak dużo pracy jeszcze przede mną.
Hm, to podsumowując Waszą dyskusję.
Będąc rekreantem bawiącym się w skoki klasy L z ambicją na P jakie siodło powinnam sobie zafundować?
Trzymające - żeby niejako zmuszało mnie do prawidłowej jazdy i utrzymania pozornej równowagi w skoku czy cc żeby pod okiem trenera dążyć do prawidłowego dosiadu mimo początkowego domniemanego armagedonu?
Bo teraz to już chyba nic nie rozumiem.
Bogdan "i to jest wielki błąd"
zgadzam sie w 100% ale niestety takie sa realie i własnie "ambicje" 🙄
"joakul klasa L,P to jest zabawa w skoki, aczkolwiek dobry dosiad i tu jest podstawą bezpieczeństawa."
Jakie siodło polecasz na tą zabawe?
Ktoś
"im dłużej skaczę,tym więcej mam sobie do zarzucenia.i wstydzę się błędów,które popełniałam,które popełniam i które jeszcze długo,długo będę popełniać...i dlatego wsiadam na konia,by dać z siebie wszystko co w danej chwili mogę i by dziś być dalej,niż byłam wczoraj...każdy parkur,ba,każda skoczona przeszkoda pokazuje mi,jak dużo pracy jeszcze przede mną."
wyobraz sobie ze ktos moze miec takie samo podejscie cwiczac w siodle innym niz cc..
Ramires
"Trzymające - żeby niejako zmuszało mnie do prawidłowej jazdy i utrzymania pozornej równowagi w skoku "
trzymające nie pomaga w utrzymaniu równowagi w skoku 😉
czyli poniekąd przyznajesz mi rację...nie sądzisz,że łatwiej byłoby ci skakać "z koniem" gdybyś szybciej przesiadła się w CWD?🤣
jakoś chyba wolę spotkać się z matką ziemią,niż spełnić moją schizę zakleszczenia się w siodle w razie upadku z koniem....
Ramires sama sobie odpowiedziałaś-CC- bez wskazania na firmę ( tylko aby było dobrze dopasowane do konia).
btw Ramires - dla mnie bardzo miłym i utwierdzającym mnie w moim przekonaniu wpisem,byl wpis tunridy...która przesiadając się w cc poczuła,ze to nie jej wina,że źle siedziała...nie jej wina,że nie umiała skoczyć z koniem...nie jej wina,że bała się...
Dramka dlatego użyłam słowa "pozorną" bo z tego co tutaj piszecie wynika, że trudno wyrobić w takim siodle prawdziwą równowage, raczej tylko tak to wygląda.
Bogdan niby sama sobie odpowiedziałam ale bazowałam tylko na Waszych wcześniejszych wypowiedziach. Zastanawiam się czy rzucenie się na głeboką wodę nie będzie szkodą dla konia...?
Ktoś
W razie upadku z koniem to chyba nie ma znaczenia w jakim jestes siodle..
Ja kupiłam venecje ponieważ często sama pokonywałam przeszkode 🤣
Niestety Ja nie "przesiadłam" się w CWD 🙁 Ale jak tylko bedzie taka możliwość bede pożyczać 😀iabeł:
Po wczorajszej jeździe w CWD to dzisiaj moj arezzo było jak deska. I po co wsiadałam w cwd zeby tylko sobie smaku narobić 😵
Ramires w jakim sensie?
"joakul klasa L,P to jest zabawa w skoki, aczkolwiek dobry dosiad i tu jest podstawą bezpieczeństawa."
Jakie siodło polecasz na tą zabawe
żadnego, polecam dobrego trenera
prosze edytowac posty!
Ktoś a gdzie to ten wpis? Bo się cofam, cofam i nie wiżu 👀
Bogdan więcej telepania się, zaburzania równowagi konia a co za tym idzie lekkie maltretowanie pleców....? Ale chyba trochę przesadzam.
Jednak w takim razie nie rozumiem idei siodeł trzymających - jaki jest sens?
I mam jeszcze jedno pytanie (mocno żółtodziobowe) - jak bardzo odczuwalna jest różnica w jeździe w monoflapach i normalnych siodłach? Monoflapy są droższe, prawda? więc czy warto inwestować...?
Ramires, między mono a zwykłymi jest jedna zasadnicza różnica...mono są dużo bliżej konia.
i nie pamiętam kiedy był ten wpis tunridy,w lutym albo marcu,albo tu albo w dopasowaniu.
Ramires do zobaczenia jutro, po co ta dyskusja.
co do cen, nie zawsze jest tak,że monoflapy są droższe 🙂
Ktoś właśnie wiem, że są bliżej i to chyba dobrze więc dlaczego jeszcze nie zdominowały rynku?
Bogdan w sumie racja 😉 tylko na pw o której!
Bogdan Nie każdego jest stac na trenera a skaczać te żenujące L P w czymś trzeba, dlatego zapytałam co polecasz.
Ramires "Jednak w takim razie nie rozumiem idei siodeł trzymających - jaki jest sens?" Ja znam sens 🤣
"właśnie wiem, że są bliżej i to chyba dobrze więc dlaczego jeszcze nie zdominowały rynku?"
Bo każdy ma inne potrzeby, to tak jak z gumką, jeden chce blizej, drugi chce smakowy, a trzeci kolorowy 🤣
Ktoś Tylko tunrida nie pokonuje parkury 130 ani 100cm, a siodło cc to to jednak zostało stworzone do skoków, nie do nauki dosiadu lub lasu. 😎
Ktoś Tylko tunrida nie pokonuje parkury 130 ani 100cm, a siodło cc to to jednak zostało stworzone do skoków, nie do nauki dosiadu lub lasu. 😎
Że niby siodła CC nie zostały stworzone do prawidłowego, czyli w równowadze, jeżdżenia na końskim grzbiecie? Wytłumacz mi proszę, czego niby miało dowodzić to zdanie, bo już zupełnie nic nie rozumiem.
Co nie rozumiesz?
cc ułatwia jeźdźcowi zachowanie równowagi w każdej fazie skoku i jest do skoków siodło
a w innym siodle niż cc nie mozna jeździć prawidłowo i w równowadze??
Ja poprostu nie rozumiem po co komus siodło cc jezeli nie skacze..
[quote author=Ktoś link=topic=1249.msg998304#msg998304 date=1304458265]
a trzy - im później ktoś się przesiada z trzymającego siodła,tym trudniej mu PRAWIDŁOWO odnaleźć się w cc i np. nie lecieć na pysk na każdym lądowaniu,po takiej przesiadce.
[/quote]
No proszę, a podobno równowaga to coś niezależnego od siodła? To jak w końcu? Możecie z wrotki "ustalić jedną melodię" - tzn. zachować resztki logiki?
Ale to tak na marginesie.
Ronnio Zettermann twierdzi (skłonna jestem mu przyznać rację 😀iabeł🙂, że jakość CC jest tym ważniejsza, im... krótsze nogi ma zawodnik/amazonka - że wtedy każdy milimetr bliżej konia jest ważny i monoflap, i wycięcie na wysokości łydki... Może ktoś rozważy sobie także i to. Siodło trzeba wybierać niespiesznie i rozważnie.
A sytuacja, gdy skacze się 110/120/130+ a nie ma komu trafnie doradzić w doborze siodła (do potrzeb jeźdźca), jest... no, wydaje mi się co najmniej dziwna 🤔wirek:
halo okazuje się że...
po pierwsze osoby jeżdżące grand prix w venecji to nie niepełnosprytni, tylko bardzo sprytni 😲
po drugie nie w siodle cc sie leci się na pysk tylko w siodle wszechstronnym ponieważ przy lądowaniu tył cie dobija
po trzecie gdzy skacze sie 110 to zabawa i nie wazny w czym sie skacze 😉
Zwariuję bo już zgupiałam 😜
Ktoś ma ELASTICA ?
A powiedzcie mi czy prestige black star to też siodło trzymające?
Zwariuję bo już zgupiałam 😜
Ktoś ma ELASTICA ?
Ja testowałam Elastica i na moim koniu to była porażka, strasznie katapultowało mnie to siodło, ale to może "wina" specyfiki chodów mojego konia, którego kłus jest dość mocno wybijający. Spróbowałam sobie też coś na skoczyć, ale to już była totalna porażka.
Z Prestige'ów ze starszych modeli to polecam M.Robertsa, Meredith i Arezzo (chociaż trochę nie pasowało mi w nim siedzisko).
No proszę, a podobno równowaga to coś niezależnego od siodła? To jak w końcu? Możecie z wrotki "ustalić jedną melodię" - tzn. zachować resztki logiki?
logika,to dla Ciebie bardzo abstrakcyjne pojęcie,mimo pseudo mądrych wtrąceń w temat,które dokonujesz od dawna...
otóż,równowaga jest sprawą NIEZALEŻNĄ od siodła,natomiast o ile trzymające siodła maskują problem z równowagą o tyle cc nic nie maskują i pseudo równowaga leci na pysk 🥂 nagle ktoś,kto uważał,że ma równowagę,przekonuje się,że jej nie ma.
natomiast ktoś,kto od początku jest prawidłowo szkolony i ma wypracowaną niezależną równowagę,odnajdzie ją w każdym siodle - choć tak jak wcześniej pisałam,kosztem komfortu,skuteczności i bezpieczeństwa 😎
już rozumiesz halo? 😂
halo,a co Ty z własnego doświadczenia doradzasz na parkury 150/160?bo przecież dopiero od tej wysokości zaczyna się dla Ciebie prawdziwe skakanie...więc cc czy jednak trzymające? 😎
a Ty Dramko,marzysz teraz o CWD,gdzie jeszcze tydzień temu,miesiąc temu,rok temu,zaklinałaś się,że dla Ciebie istnieje tylko prestige 😁 prestige kupił pakiet większościowy CWD? 👀
A powiedzcie mi czy prestige black star to też siodło trzymające?
dość mocno trzymające.
ewuś, dzięki za odp :kwiatek:
mocniej niż venezia czy porównywalnie?
Ktoś
"a Ty Dramko,marzysz teraz o CWD,gdzie jeszcze tydzień temu,miesiąc temu,rok temu,zaklinałaś się,że dla Ciebie istnieje tylko prestige prestige kupił pakiet większościowy CWD?"
i? zdanie zmieniać nie wolno? Jak można marzyć o czyms w czym sie wcześniej nie siedziało?? Prawda jest taka że mu już w dupie sie przewala bo mam bardzo dobre obecne siodło. Do końca życia bede próbować różne siodła i może zmieniać zdanie. Bardzo ciekawa była siodła Bogdana po waszej reklamie ale niestety u nas nikt w tym nie jeździ i nie mam jak wypróbować, zostaje mi czekać na tunridy.
aniaagre Black zdecydowanie mniej trzyma niz venecja, ma mniejsze poduszki i siedzisko półgłębokie. Tylko w skoku trzyma przednia wystająca poduszka.
i? zdanie zmieniać nie wolno? Jak można marzyć o czyms w czym sie wcześniej nie siedziało??
Jasne, że można zmienić zdanie, z tym że wcześniej je wypowiadając trzeba zaznaczyć że dana opinia jest oparta na dosyć ograniczonym doświadczeniu, np "dla mnie istnieje tylko Prestige, ale dotąd jeździłam tylko w Prestige". Usiadłaś w CWD i zmieniłaś zdanie, a jeszcze nie siedziałaś jeszcze w Butecie, czy siodle Max Benz 😉
Ktoś Nie jeździłam dotąd tylko w prestige..siedziałam w kieffer, stubben, passier, daw-mag itd.