Siodło skokowe
Ja mam z tym problem jeżdżąc równolegle skoki i konie wyścigowe. I nie tylko ja. 🤔
wyobraź sobie , że identyczny problem, miewają ludzie którzy nie siedzieli nigdy w wyścigowym siodle...to jest problem złego wyszkolenia, a nie tajemniczej "wyścigowej maniery"- no bo skoro miewają ją ludzie nigdy nie kentrujacy w pigotach niby dlaczego miałaby byc to konsekwencja takich strzemion? 🤔wirek:
...no ale ludzie zawsze lubią być "szczególni" i mies specjalistyczne wytłumaczenie dla swoich złych nawyków...zwyczajne złe wyszkolenie, to dla nich za mały powód do popełniania błędów- oni muszą mieć jakiej kardynalne powody przecież 😁
duunia Co za duże 🤔
Frania dla mnie terlica drewniana w siodłach Equipe je przekreśla.
tak z ciekawości..Dramko co masz przeciwko drewnianym terlicom?
tak z ciekawości..Dramko co masz przeciwko drewnianym terlicom?
jak to co...to że nie są zrobione z karbonu 😁
z tym ze nie wiem, czy w siodłach refleks materiału jest tak ważny jak w łucznictwie, gdzie drewniane ramiona łuków zostały wyparte, dopiero przez karbonowe ramiona właśnie.
Ja pzezylam lekki stres... Siodlo leci do zszywania..
Na 5-10 min przed wjazdem do start boxu.. pekly mi przystulu od siodla, i bylo wielkie poszukiwanie siodla na rozprezalni, dostalam jakiegos equipa.. dwa skoki i start w 3*...
15 min pozniej, i mogloby byc nieciekawie..
dlatego kiedyś się jeździło na dwóch popręgach, z tym drugim "przez siodło".
wrotki jasne, że mają i da się wszystko zrobić, ale jest trudniej. Dużo trudniej. 😉
Nadal tak sie jezdzi.
skoro tak,to i tak byłaś bezpieczna.
wrotki jasne, że mają i da się wszystko zrobić, ale jest trudniej. Dużo trudniej. 😉
użalasz się nad sobą zwyczajnie- lepiej pracować, niż szukać powodów swoich słabości 😉
[quote author=Frania link=topic=1249.msg996716#msg996716 date=1304355106]
Ja mam z tym problem jeżdżąc równolegle skoki i konie wyścigowe. I nie tylko ja. 🤔
wyobraź sobie , że identyczny problem, miewają ludzie którzy nie siedzieli nigdy w wyścigowym siodle...to jest problem złego wyszkolenia, a nie tajemniczej "wyścigowej maniery"- no bo skoro miewają ją ludzie nigdy nie kentrujacy w pigotach niby dlaczego miałaby byc to konsekwencja takich strzemion? 🤔wirek:
...no ale ludzie zawsze lubią być "szczególni" i mies specjalistyczne wytłumaczenie dla swoich złych nawyków...zwyczajne złe wyszkolenie, to dla nich za mały powód do popełniania błędów- oni muszą mieć jakiej kardynalne powody przecież 😁
[/quote]
Z tym się nie zgodzę-siodło wyścigowe zarówno treningowe jak i przykładowo 1kg są tak ukształtowane,że łydka ma być z przodu, a tyłek na tyle. Jak ktoś jeździł tylko na takich siodłach to nawet w ortopedycznej Venecji będzie siadał z nogami na łopatkach konia.
To ze nadal tak sie jezdzi, nie jest rownoznaczne z tym ze ja tak mialam zapiete siodlo.
ja akurat takiego problemu nie mam 😉 ale ja skoki jeżdżę od 8 lat, a wyścigowe konie może 2-3, więc jestem w stanie zrozumieć dziewczynę, która przez 10 lat jeździła tylko (?) wyścigi bo naprawdę jest jej trudniej niż ludziom, którzy nie mają tak wyrobionych nawyków. I nie mówię też że to nie jest do zrobienia bo jest.
A ty oczywiście musisz wszystkim dawać do zrozumienia, że są beznadziejni albo mają beznadziejnych trenerów 🤔wirek: Lepiej wszyscy trenujmy z wrotki 🙄
A ty oczywiście musisz wszystkim dawać do zrozumienia, że są beznadziejni albo mają beznadziejnych trenerów
skąd niby ten wniosek?...jedyne co dawałem do zrozumienia, to to, że najłatwiej jest użalać się nad sobą, znajdując "wyjątkowe/bohaterskie/oryginalne..etc" alibi dla swojej niepełnosprawności.
Z tym się nie zgodzę-siodło wyścigowe zarówno treningowe jak i przykładowo 1kg są tak ukształtowane,że łydka ma być z przodu, a tyłek na tyle.
w skokówce też trzeba mieć, jak sama nazwa wskazuje, dupę z tyłu...jak w skokówce skrócisz strzemiona, to biodra pójdą do tyłu jeszcze bardziej, normalny mechanizm balansowania, nie rozumiem histerii, a i Frania poniekąd przyznała, że "no problem"
po prostu jak człowiek czyta twoje wypowiedzi to ma takie wrażenie.
dobra koniec 🚫 wracamy do siodeł 😉
jaki jest orientacyjny koszt zrobienia siodła u Bogdana? zaczynam się coraz bardziej przekonywać.
zastanawiam się ciągle close contact czy nie. Nie wiem czy za cieńka w uszach nie jestem.
duunia Według mnie tybinki za długie masz.
Bogdan To że są drewniane 😉
Wrotki Wszedzie gdzie się pojawiasz robisz 🚫
natt92 Zdradzisz pana 😀
Wrotki Wszedzie gdzie się pojawiasz robisz 🚫
nie lubisz Dramko drewnianych terlic, bo są zrobione z drewna? to nie wiesz , ze nie ma drewnianych łęków robionych z innego materiału? 😁 🚫, ale jak dla mnie to uzasadnienie niechęci do drewnianych łęków najgłupsze z możliwych...może lepiej juz było napisać :"zapomniałam dlaczego nie lubię drewnianych łęków" 😂
dziekuję Dramka, :kwiatek: dupka mi sie wydaje ok ale tybinki to masz rację...ech a ja tak lubię to siodło 🙄
Ja nie musze się tłumaczyć 😉
duunia Jak lubisz i ci wygodnie 🤣
no właśnie nie tak do końca, bo człowiek czasem nie wie że grzeszy 😉
Dramko, jeśli chodzi o CWD- to tylko seria 2G jest na carbonach reszta jest na drewnianych terlicach.
duunia ale jak nie jest świadomy, to chyba nie grzech 😉
bogdan Dlatego kupiliśmy własnie model 2G - siodło jest elastyczne i daje możliwość skrętu w osi
a to fakt, też będziemy takie robić
ps. jeśli przeszłaś z prestige na cwd to super, szacun
Bogdan Ja zostaje przy swoim prestige arezzo 😉 cwd jest dla marcina.
Na młodej dzisiaj mi się bosko siedziało, wygodne, trzyma jak trzeba chociaż nie ma dużych poduch. Tylko wrażenie jakby człowiek leciał do przodu przez te duże poduchy z tyłu 🤔
Dramka, być może jest za szerokie z przodu. Mówimy o CWD?
CWD 😉 Być może, ponieważ mam wrażenie że bardzo blisko leży kłębu. Wypróbujemy z podkładką. :kwiatek:
Ja mam konia hercules a marcin ma sztachety 😵
bogdan Dlatego kupiliśmy własnie model 2G - siodło jest elastyczne i daje możliwość skrętu w osi
i dlatego dygresja o drewnianych ramionach w łukach, nie była "nie na temat"...drewno tez może być bardzo elastyczne.
Może być..ale nie bardziej niz tworzywo.
no właśnie zależy jakie drewno i jakie tworzywo...przed karbonem, w łucznictwie, żadne tworzywo nie wyparło klejonego drewna.
Ale mówa o siodłach nie łucznictwie 😁
raczej o materiałoznawstwie, o którym nie masz najmniejszego pojęcia, a z dużą pewnością siebie ferujesz absurdalne wyroki.
...no i zapewniam, ze sam karbon nie zapewnia optymalnej elastyczności...choćby dlatego że jest to materiał stosowany w technologi kompozytowej...tłumacząc dla laika, technologi mieszanej.