Dopasowanie siodła
Konia spociłam ale znów pojawiła się gulka na kręgosłupie i cholera nie mam pojęcia dlaczego 🤔
Podejrzewam, że siodło jest za szerokie bo w tym miejscu innej możliwości nie ma. Po 10tym maja coś z tym robimy.
Siodło moim zdaniem w prawidłowym miejscu, na pewno nie dotyka łopatek, nie podróżuje po grzbiecie, przylega tył nawet jak się pochylam.
Plecy spocone równomiernie, czaprak w sumie też. Jutro smaruję siodło na całej długości jakąś pastą, jeżeli po jeździe odbije się na czapraku to znaczy, ze siodło za szerokie, jeżeli nie to nie wiem.
Dziwne do wszystko bo to jest jedyne siodło, które jak położę tak leży jak zejdę z konia, czaprak ani na milimetr nie drgnie.
Gulka jest niebolesna i znika 15-20 minut po zdjęciu siodła.
Co myślicie?
Croopie, a szkoda, szkoda, nie obejrzysz konia 😀
tajnaa- a ta gula jest w tylnej części pod siodłem?
A myślałyście żeby zamówic sobie kogoś z termokamerą?
Nie jest to wcale takie drogie, a pokaże dokładnie czy siodło przylega
całymi panelami czy nie, czy leci do tyłu czy do przodu. Te plamy potu naprawde
nie sa wiarygodne. Ja miałam równo spoconego konia a na termowizji wyszło ze jednak nie jest równo.
marysia550, dlatego właśnie twierdzę, że test plam potu jest niemiarodajny !! :
Dla mnie też nie jest miarodajny. Żeby koń się spocił musi wykonać dość dużą prace (kłus, galopy).
Nie mamy pewności jaki jest rozkład gruczołów potnych. Pot wędruje, ocieka, samo siodło go wyciska w wolne miejsca.
Ja zaobserwowałem ze koń z wilgotną sierscią (nie mokrą) po założeniu siodła i wykonaniu niewielkiej pracy (stęp) wydzielając ciepło szybciej odparowuje (wilgoć pochlania czaprak) wodę pod siodłem. Jeśli to zrobimy w odpowiednim czasie to uzyskamy suche "plamy"
w miejscach kontaktu grzbiety z siodłem.
Sam nigdy takich prób nie przeprowadzałem , ale zjawisko w/w obserwowalem.
Sprawdzonym sposobem (przeze mnie) jest ukształtowanie tzw "rybki" , którą potem przykładam do siodła (od dołu).
Pozdrawiam i Witam wszystkich (oglądam Was - łącznie ca 6dni ). Jestem więc w "tej samej klasie" , ale w ostatnim rzędzie. 😡
tajnaa- a ta gula jest w tylnej części pod siodłem?
Nie właśnie.
Jest prawie nie widoczna, ale jest i to mi nie daje spokoju i nie spocznę póki siodło nie będzie idealnie leżało.
Suche plamy widoczne na czapraku - zastanawiam się czy te suche boki przy rowku to efekt luzu, czyli siodło nie przylega czy przylega zbyt mocno i stąd ta gulka, chociaż w to wątpię bo tam otwór na kręgosłup jest szeroki.
AAAaaa!!!! 🙇
EDIT:
Dziewczyny. Chcę zrobić test czy siodło dotyka kręgosłupa w tym miejscu ale nie wiem czym wysmarować rowek matesa żeby wrazie W odbił sie na czapraku, tak by się sprało? Mąka?
Własnie nie mam kredy, a nie kupie jutro 🤔
tajna, siodłasz "w dziubek"? bo ja ostatnio tak sobie wydumałam 😎, że przecież w takim układzie nie da się spocić tego miejsca w którym masz te suchości, bo jest mocno wentylowane.
jak pierdzielę głupoty to bić.
Własnie nie mam kredy, a nie kupie jutro 🤔
tajna a nie lepiej (i łatwiej) sprawdzić siedząc na grzbiecie włożyć bat, czy cokolwiek innego w miare sztywnego od przedniego łęku do tylnego?? Wtedy możesz zobaczyć ile mniej więcej jest miejsca na całej długości,
Siodłam w dzióbek.
Jeżeli chodzi o sprawdzenia miejsca przylegania batem. Ciężko przez mattesa sprawdzić ale spróbuję.
a nie masz saddle fixa?? Jak wszystko na początku porządnie podniesiesz, żeby dzióbek był wraz z mattesaem to powinno się udać.
Zanim kupiłam saddle fixa, to ciężko mi było od przodu bata wsadzić, więc przez tylni łęk wkładałam. I wtedy przesuwałam w lewo/prawo góra/dół żeby mieć pojęcie jak tam sytuacja wygląda.
Nie nie mam, jutro sprawdzę batem tak czy siak. Siodłałam z wielką starannością coby się nic nie zagięło,mimo to gulka jest. Kurcze 🙁
Właśnie na lonży nie widać żeby się podnosiło, ale jak wsadziłam koleżankę (fakt że ledwie anglezującą) to zauważyłam że z jej ruchem siodło szło w górę. Zastanawiam się tylko czy jest fizyczna możliwość w siodłach Prestige wypchać poduszki tak żeby przylegały do pleców? Jeśli tak to ryzykować u mojego regionalnego rymarza czy bezpieczniej wysłać np. do Ihaha?
Po jeździe plecy obadałam, obmacałam porządnie, nie było nigdzie boleści, nawet przy na prawdę mocnym dotyku, a mięśnie były rozluźnione.
wioletka.s
Tylko musisz wiedzieć dlaczego siodło anglezuje razem z koniem..
wioletka- może siodło na szyję poleciało?
Na pewno nie poleciało na szyję, było dokładnie w tym miejscu w którym go założyłam ( a po naczytaniu się tego wątku zwracam szczególną uwagę na zakładanie siodła w odpowiednim miejscu :hihi🙂 Brak mi zupełnie pomysłu dlaczego tak jest i co można z tym zrobić.
My mamy ten sam problem z siodłem versailles. Mi sie wydaje że jest za szerokie i z futerkiem lepiej bedzie leżało.
Jeszcze wtrącę mój przypadek.
Koń jest osiodłany tak:
Macie wrażenie, że siodło leci za bardzo na przód?
Z drugiej strony plamy potu są prawidłowe, a gdyby leciało to byłoby sucho w części przylegania paneli z przodu?
tajnaa Może bez mattesa byłoby lepiej? Bo według mnie leci w przód. Zauważyłaś czy może podczas jazdy nie zsuwa się do przodu ??
Siodło ani drgnie, bez mattesa jest źle, siodło leci bardzo na przód bo są puste miejsca przy kłębie.
Bes mattesa wykluczone, obije kobyle kłąb.
Szczerze - jeśli gulka jest niebolesna i znika po jeździe, to co ci przeszkadza ? Może to zwykły opojek ?
A skąd by był opojek na kręgosłupie? 🤔
Znika ok 20 minut po zdjęciu siodła.
opojek czego? kręgosłupa? 🙄
jeśli rzeczywiście siodło powoduje to "coś", to nie jest ok i nie mozna tego olewać...jak ktoś nie wie, nie zdaje sobie sprawy to co innego, ale jeśli wiesz i udajesz, że wszystko jest ok a koniowi w tym czasie być może dzieje się krzywda, to jest to nie do przyjęcia 🤔
moim zdaniem sprawdzanie siodła batem w stój nie ma sensu, bo jeśli siodło dociska do kręgosłupa to dzieje się to w ruchu, w szybszym chodzie np podczas anglezowania czy galopu a wtedy nie da się spradzić
oprócz tego ono prawdopodobnie nie dociska przez cały czas tylko momentami, jak siadasz w siodło lub "wjeżdzasz" w siodło tyłkiem w czasie galopu
a ja tak jeszcze a propos tego testu potu - dziś obejrzałam czyściutki czaprak po jeździe - te "brudne" plamy były prawie wszędzie oprócz małych fragmentów na froncie, ale spocone tam było tak jak wszędzie indziej... więc zgłupiałam nieco 😉
Czy to oznacza, że coś jest nie tak czy po prostu koń w jednym miejscu lepiej doczyszczony? 😉
piglet absolutnie tego nie lekceważę! po 10tym maja będziemy poprawiać siodło.
Zastanawiam się tylko czy rzeczywiście siodło dotyka kręgosłupa z mattesem, jak i czym posmarować siodło/mattesa żeby sprawdzić czy od tego jest gulka.
ja sprawdzałam innymi siodłami...węższymi i bezterlicówką, która nie ma twardych elementów...i gulki (bo u mnie były 2 czy 3) były tylko w tym siodle zbyt szerokim...więc poprostu więcej go już na konia nie założyłam
przy czym ja mam 4 siodła, więc łatwiej mi było sprawdzać, ale może ktoś ze znajomych pożyczy Ci jakieś iine siodło na jazdę?
tajnaa, ok, poniosło mnie 😁 opojek na kręgosłupie to wcale nie jest takie nietypowe 😉
Swoją drogą, tajnaa sprawdzałaś samo siodło ? Nie ma jakiś wystających elementów w prześwicie między ławkami - blaszek, kawałków skóry, nadmiernego wypełnienia ? Terlica nie jest złamana, nadłamana, pęknięta ?
Z tego co pamiętam to Kieffer, tam zdarzają się takie rzeczy.
Sprawdzałam, ugniatałam sprawdzałam czy się poddaje pod naciskiem pod kątem złamania terlicy.
Wiecie co? w każdym siodle były gulki, poza bardzo wąskimi nie było takich cudów. Serio.
Mój koń ma tak nietypową budowę, że poprawiam to samo siodło chyba 4x. To jest jedyne które nie klapie tyłem i przylega po całości.
Mogę pożyczyć siodła ale w stajni są same za wąskie. 🙁 nic tylko muszę czekać na P. Sebastiana.