martyna0112 ja również Jaszkowa nie polecam. Dokładnie z tych powodów co opisały koleżanki, nic dodać ni ująć, odradzam. Mogę natomiast dla dzieci i młodszej młodzieży polecić Rancho pod Olszyną w Nowym Ciechocinku. Ośrodek świetny, nastawiony głównie na dzieci i młodzież, warunki doskonałe, zarówno baza noclegowa jak i jedzenie i ogólnie ośrodek świetny. Hala na niepogodę, konie przeróżne, kuce małe, kuce większe, duże konie, z przeróżnym temperamentem i dostosowane do potrzeb dzieci. Na jazdach są grupy ale nie jakieś gigantyczne i nie jest tak że ludzie tylko wożą się w zastępie ale na komendę instruktora robią mnóstwo ćwiczeń, te co są w stanie galopują, skaczą małe i większe przeszkody, na komendę w prawo zwrot-w lewo zwrot, ogólnie dobra zabawa i wycisk na jazdach jest też. Do tego bardzo bogaty program po jazdach, gry zabawy, ogniska, dyskoteki, pielęgnacja koni i bodajże codziennie wyjazd na baasen solankowy do Ciechocinka oraz mini zoo a tam pawie i inne zwierzątka. Dla takich młodszych dzieci super zabawa i niezapomniane wrazenia. Strona:
www.podolszyna.comJeżeli jednak ktoś jest już dobrze jeżdżacy i ma tak powyżej 15 lat to bardzo polecam Stajnię w Czarnym Błolcie. Ktoś już wspominał o tej stajni więc nie będe się bardzo rozpisywać ale powiem tylko że świetne miejsce na poprawienie umiejętności jeździeckich dla ludzi co już dobrze jeżdżą a nie mają możliwości szkolić się dalej bo w ich mieście nie ma takich koni i takiego instruktarzu.Jazdy prowadzone są bardzo profesjonalnie, instruktorce buzia się prawie nie zamyka na jeździe 👍 , pod koniec obozu ogromnie widoczna u ludzi jest poprawa dosiadu i ogólnie super. A do tego znacznie sprawę ułatwiają konie bo są z roku na rok coraz lepiej zrobione i ogólnie coraz lepsza klasa koni do nauki. Do tego warunki mieszkaniowe bardzo dobre, kulinarnie high wypas i ogólnie po jazdach duzo luzu co podkreślam jest dobre dla starszej młodziezy która już nie chce żeby ciągle coś narzucano-zajęcia takie czy srakie. Tam mozna naprawdę odpocząć, popluskać się w baseniku, pójść z psami na spacer lub do sklepu, polonżować jakiegoś konia i pomóc w stajni co jest dla mnie ogromnym plusem bo ja się podczas jednego obozu nauczyła, więcej niż przez 5 lat w poprzdniej stajni gdzie bywałam. Też baaaardzo polecam ale dla ambitnej starszej młodzieży 😁 Stronka:
www.stajniawczarnymblocie.pl