dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

Potrzebuję porady kogoś kto serio zna się na rzeczy - może Wam się uda 😉
Mój zwierz od dawna dostaje Chevinal Plus i wszystko było ok ale ostatnio zrobiłam kontrolne badania i wyszło, że powinnam zwiększyc profilaktycznie siarkę i selen. Potraficie polecić jakieś wiatminy/suplementy z większą zawartością tych pierwiastków?
Gdyby jeszcze wspomagały układ kostny to by już w ogóle było cudnie...

Sama szperam w różnych dodatkach ale może potraficie coś polecić...? 👀
Ramires
Tu masz przykładowe  suplementy, które zawierają jednoczesnie siarkę msm i selen.
W składy, ilośc tych pierwiastków (czyli ile jest cukru w cukrze) musisz wgryźć się samodzielnie
AUDEVARD Ekyflex Repair
CORTAFLEX Formula 1 Plus Pelletss
EQUIPOWER Glucosamin Pellets
EQUIPOWER Mineral
EQUIPUR Glykan
EQUISTRO Kerabol
CORTAFLEX Hemogen
CORTAFLEX Pro Pell Plus

szemrana dzięki :kwiatek:
Ale chyba muszę szukać dalej bo te z listy, które działają na układ kostny kosztują ok 500zł...  😵
Preparatów z siarką jest niewiele ale siarkę zawiera np. Cortaflex Powder - masz jednocześnie suplement na stawy i siarkę.
Preparatów z selenem jest masa - najczęściej wystepują z witaminą E.
caroline   siwek złotogrzywek :)
08 kwietnia 2011 21:17
siarkę najłatwiej znaleźć w tajemniczym MSMie 😉

MSM to skrót od metylosulfonylometan -organicznej postaci siarki.
http://www.femineus.pl/index.php?topic=45.0
caroline <facepalm> no tak. W sumie to dość oczywiste - dzięki za przypomnienie 😉
No to chyba zmieniam taktykę. Dostanie msm i coś na mięśnie (bo tego potrzebujemy do leczenia, a myślę, że w dobrym preparacie na mięśnie będzie selen)

Tylko czy jak dostanie - msm i preparat na mięśnie od weta to czy dodanie czegoś na stawy nie będzie grubą przesadą?
najtańszy MSM to chyba GP EQUINE Su Per MSM Liquid do wyboru w 1 i 4 litrowych opakowaniach.
Wiem, że jest chwalony - chyba nawet w kostno-stawowej dyskusji pare osób się o nim pozytywnie wypowiadało.
O, dzięki za pomoc :kwiatek:
bjooork Był u  nas Sebastian, bardzo sympatyczny lekarz. Dziekuje za polecenie  :kwiatek:

Ps. Wyniki w normie  😀
trzeszczki   kto nie miał rudego, ten nie miał najlepszego
18 kwietnia 2011 14:15
Hi

potrzebuję pomocy bo jeszcze na to konia nie rekonwalescentowałam  🙇

Ruda 3,5 tyg temu zaliczyła glebę w dzikim szale wiosenej wściekłości  na padoku i stłukła sobie dupsko. Był oczywiście wet, dostała pzreciwzapalne, przeciwbólowe, 3 tyg odpoczynku. Teraz powoli wracamy. W stępie brak kulawizny, w kłusie roboczym brak kulawizny ale w kłusie angażującym bardziej zad  w wygięciu na łuku (obity półdupek wewnątrz) kobyła się trochę broni. Chciałabym wspomóc jej rekonwalescencję i zastanawiam sie nad suplementem. Od 2 lat podaję preparaty na stawy i tu mogę opowiedziec prawie o kazdym dostępnym na polskim rynku ale z mięśniami nie miałam nigdy problemu.

Z tego co poczytałam preparat powinien miec kombinację wit E, selenu i dobrzeby było jakby była liazyna... a może coś więcej jeszcze trzeba? PROSZĘ O POMOC .

A może zafundować sesję masaży?

Z góry dziękuję za porady
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
18 kwietnia 2011 16:41
Ja bym się z Kasią Żukiewicz skontaktowała na Twoim miejscu.
Moi zdaniem zdecydowanie wcierać, rozgrzewać, masować. I nie żałować kasy na dobry preparat.
Może być  ECLIPSE Blue,  EQUIMINS Devils Claw Gel ,  VEYX Veyxat Sunlitan Lotion
Na suplementy jeszcze nie czas. Zbity mięsień to zbyt błahy powód do suplementacji.
Poleciłabym Ci oprócz wcierek suplement - Absorbine Ache Less z czarcim pazurem. Działa przeciwbólowo i przciwzapalnie.
18 kwietnia 2011 20:59
Ależ nie żałuję 🙂

Co roku wydaję ok 2000 na suplementy glukozaminowe itp np NAF Super Flex, Gelapony Arthro czy Mobility Dodsona, który notabene ma także czarci pazur w sobie. Wcierki teraz robię z Absorbiny i naświetlam podczerwienią (taka ręczna ludzka maszynka z masażem wibracyjnym). Kobyś po 3 tyg już nie kuleje ale ciągle zaciąga tą nogą. Jest pod stałą opieką weta (dobrego i uznanego, który przeprowadzała jej operację 2 lata temu). Kręgosłup sprawdzony, nie wykazuje nadwrażliwości więc przypuszczenia są na głębsze partie mięśni i zdaje sobie sprawę iż czas jest najlepszym lekarstwem ale chcę jej pomóc jak tylko mogę.
Myślałam nad:
[list]
[li]NAF Vitamin E, Selenium and Lysine [/li]
[li]Equine Vitamin E & Selenium  [/li]
[li]Foran V. S. L. Powder  [/li]
[li] z ziół: Dodson & Horrell Set Free ale może i Mobility (tu muszę się Caroline zapytać 😉 ) [/li]
[/list]

Wit E i Selen mają zbawienny wpływ na mięśnie przy obciążeniach treningowych, zakwasach ale czy przy rekonwalescencji? Z selenem też trzeba uważać bo za duża dawka też jest niebezpieczna... Sama już nie wiem: jak nie urok to sra...  🤔wirek:
trzeszczki jesli chcesz cos na prawde skutecznego przy uszkodzeniach miesni i na przyszlosc chroniacego miesnie to tylko hmb w duzej  dawce
trzeszczki

wit E + selen nic ci nie da, jak już kup ziółka mobility  😎

koniecznie skontaktuj się z Kasią  😉
19 kwietnia 2011 08:10
Dziekuję  wszystkim bardzo

Szczerze mówiąc Dramka liczyłam na Twoje doświadczenie  😉
Nie znalazłam innego wątku który by pasował pod moje pytanie, więc może tutaj mi pomożecie
ile ok. powinno kosztować badanie krwi?
czy każdy weterynarz może je wykonać? czy weterynarze dysponują laboratorium gdzie tą krew się bada czy gdzieś ją wysyłają?
jak często robić? kto mi potem wyjaśni winiki tych badań (skąd będę wiedziała czego mało czego dużo)?
z góry dzięki za każdą pomoc  🙇
Ówczesny trener tłumaczył mi to tak:
-raz do roku to minimum, niezależnie od tego czy pracuje, czy stoi
-dwa razy do roku to minimum, jak koń jest w treningu
I tej metody generalnie staram się trzymać.

U nas pobiera krew weterynarz odpowiedzialny za szczepienia/odrobaczenia, i on wysyła do laboratorium próbki. Ale wiem, że niektórzy sami pobierają krew, lub pobraną krew sami zawożą. Wtedy koszt jest niższy.

Ja w Wawie płaciłam ok 150zł (pełne badanie, pobranie+analiza wyników).

Aktualnie badam krew raz do roku, nawet trochę rzadziej (raz na 18 miesięcy).
Nie chcę nawet myśleć co mój koń zrobi jak będzie miał pobieraną krew  🤔
skoro w wawie 150 to i ja może znajde w kuj pom jakiegoś weta który mi to po ludzkich pieniądzach zrobi...
dzięki  😉
a może ktoś kojarzy kogoś z okolic najlepiej toruń / bydgoszcz kto przeprowadza takie badanie?
:kwiatek:
cena zależy od tego co w krwi oznaczasz i praca weta nie jest w niej większością, cene dyktuję lab., a one w większości wszędzie podobnie
trzeszczki  :kwiatek:
emuu Ja zapłaciłam ostatnio 110zł z dojazdem  😀
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
22 kwietnia 2011 11:08
Ja skończyłam opakowanie D&H Daily Vits i już zamówiłam kolejne opakowanie 😁
Witaminy są świetne, Belfastowi co prawda ogon nie urósł za bardzo, ale za to grzywa tak strasznie, że ścięłam wczoraj chyba ze 3 cm 😲
Zamówiłam też algi Seaweed, zobaczymy jak się spiszą.
Ogólnie jak zwykle wielki + dla Dodsona, ich produkty są na prawdę rewelacyjne i skuteczne 😀
ash   Sukces jest koloru blond....
22 kwietnia 2011 11:15
Ja podaję już drugą butelkę Leovet VitminActive. Grzywa bardzo ładna i gęsta a ogon 🤔 nigdy takiego pięknego nie miał. Na pewno też duży wpływ mają podawane codzienne pasze D&H.
Czyli polecasz Strucelka daily vits? bo tez się nad nimi zastanawiam tyllko nie wiem czy lepiej Daily Vits czy Surelimb.
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
22 kwietnia 2011 18:17
magdzior tak, polecam bardzo 🙂 nie wiem jak sprawdzaja sie surelimb, ale tez sie nad nimi zastanawialam, poki nie kupilam daily vits.
Trochę Was zamęczę pytaniami o opinie 😡

-suplementy PAVO -> jakie opinie, konkretnie chodzi mi Multivit i NervControl
- suplementy EquiPower -> konkretnie magnez z tryptofanem i wit.B12

Koń w lekkim treningu ujeżdżeniowym (P/N), chodzi regularnie, jest z gatunku gorącogłowych 😉

z góry baaaaardzo dziękuję  :kwiatek:
Z suplementów pavo używałam Muscle Buida i powiem tak - działa, ale ŚMIERDZI  🤬 katastrofa proszek miał mega mocny zapach ANANASA koń nie chciał jeśc ani z meszem ani z niczym, nawet jak czosnek dodałam to dalej smierdziało ananasem tak sztucznie.
Natomiast o EquiPower mogę powiedzieć tylko, że ponoć to gorsza wersja EquiPura. Ale nie stosowałam, więc nie mówię, że są GORSZE czy złe.

Ps. ktoś mi powie czy w Chevinalu są elektrolity?  :kwiatek: Bo w NutriPlusie Cavalora znalazłam elektrolity w witaminach za niecałe 200 zł na 60 dni, więc niegłupie  🤔wirek:
EquiPower jest tańszy bo mniej skoncentrowany - podaje się więcej niż EquiPura
Drugą różnicą jest to, że w EquiPur minerały są chelatami  co nie jest bez znaczenia jeśli chodzi o przyswajalność. (choć niektóre EquiPowery także mają w składzie chelaty to jednak w mniejszej koncentracji)
Preparaty z chelatowanymi minerałami i witaminami są droższe od syntetycznych ale ich dawkowanie i przyswajalność znacznie wyższa.
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
26 kwietnia 2011 13:42
Szukam jakiegoś preparatu na wzmocnienie i szybszy wzrost rogu kopytowego/biotyny lub witamin z duża zawartością biotyny, co możecie polecić?
Szukajka mi wypluła jak na razie tylko biotynę orlinga :kwiatek:

EDIT: zapomniałam, że mamy wątek o biotynie. Już uciekam go studiować!
Zajrzyj tu samspam.pl porządny sprzedawca i przede wszystkim pierwsza ręka bez pośredników hurtowników i.t.d. więc ceny bardzo dobre. Możesz zamówić pojedyncze suplementy, gotową mieszankę suplementów lub mieszankę wg własnego pomysłu z dobrych składników (studiowałem szczegółowe specyfikacje) A i jeszcze jedno niebawem p. będzie oferował zioła.

uzytkownik proszony jest o zakoncznenie nachalnej reklamy.
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] reklama na forum
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się