strzyżenie / golenie koni

Niestety. Przed pierwszym sezonem tłumaczono mi, że można odrastanie zgłuszyć odpowiednio ciepłymi derkami. U mojego konia? Bzdura  👿 Mogę go przegrzać, nawet zagotować, a i tak odrasta błyskawicznie. Taki zegar biologiczny, nic nie poradzę  👿
Korsik jak ostrza maszynki zaczynają się tępić to przekręcasz pokrętło w stronę bodajże plusa. To powoduje, że zębatki się ścieśniają ( ? nie wiem jak to nazwać :P ) i ostrzej tną
dzięki  :kwiatek:
to lecę golić
Sierra, mój koń do tej pory też tak miał. W jak ciepłej derce by nie stał to obrastał. W tym roku nastąpił zwrot. Bandos od stycznia do marca nie odrósł ani milimetra stojąc w mozno ubitym 200g. Nie wyrównały mu się nawet "zęby" od maszynki. Za to po rozderkowaniou w szpitalu odrasta szybko 🙂
christine   zawodnikowanie reaktywacja. on the go.
15 kwietnia 2011 14:52
Sierka w jeden sezon sie nie da 😉 zalezy od konia moj Byly trafil w raczki ktore nie sa specjalnie chetne do derkowania i w momencie kiedy u mnie juz stal w 150-200 to w nowym domu byl golusienki, nawet milimetra nie zarosl i stal...w polarku. zawalu dostalam jak to zobaczylam. a za to moje obecne dzikuny, ktore do tej pory tylko dupe wietrzyly po pierwszym gleniu mimo cieplych derek zybciutko obrosly, ale po drugim juz zostaly krotkie. takze nie przejmuj sie i za rok do boju 🙂
mtl   I M Equestrian
15 kwietnia 2011 15:09
moj derkowany od października do teraz, ogolony raz końcem listopada, drugi raz golić nie trzeba było  😜
Wszystko zależy od konia 😉
Moj jeden golony raz na początku sezonu, nie odrósł w ogóle, stał przewaznie w derce 220, przy wiekszych mrozach 300 g i nic.
Drugi, wydawałoby się, że większy, bardziej muskularny etc, musiałam golić 2 razy, stał w 300, przy mrozach w 450 a i tak już odrasta 😉
Może zatem jest dla nas nadzieja, co prawda już drugi pełny sezon zaliczyliśmy (pełny, bo mój koń jest golony i zimą i latem) i nic sobie Rudy z tego nie robi. Pierwszego go derkuje (w tym sezonie zaczęłam pod koniec sierpnia, a w zasadzie nie przestałam, a zamieniłam siatkę na bawełnę). Mówię wam, masakra  🤔wirek:
mtl   I M Equestrian
15 kwietnia 2011 17:49
mój za to zamiast długości sierści to bardziej kolor zmienia  😂
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
15 kwietnia 2011 20:57
Ja Likiera dogoliam wczoraj ostatecznie, calutki. Nogi i pół pyska i powiem Wam, że zaskoczył mnie niesamowicie. Na początku trochę się bał, ale później stał już jak wryty. Chyba mi chłopak zmądrzał 💘
Póki co oba stoją w przejściówkach bo w Krk zimno.
moją dzisiaj też ogoliłam, całą+pół pyska
kupiłam nową maszynkę delta 3 ale jakoś dziwnie świszczy, oprócz zwykłego 'hałasu' tak jakby piszczy, to normalne?
Hej mam pytanie
Czy jak ogolę teraz konia pierwszy raz mogą być jakieś problemy ze odrośnie mi mocnej czy coś ?

Moj byl pierwszy raz w zyciu golony w grudniu (w medium trace clip). Drugi raz (juz w calosci) - tydzien temu. A od grudnia nie odrosl wcale  🙂

Moj tez w przejsciowce stoi. Ogolony tydzien temu, stoi w ortalionie na polarze i nie sadze zeby mu bylo za cieplo 😉
[size=10pt][size=10pt]Angeel[/size][/size]

Tak ja che ogolić we wtorek pierwszy raz nie był nigdy golony .
Ale jestem dobrej myśli  😀
Korsik nie powinna 😉 może dużo sierści w filtrze albo coś
tylko właśnie maszynkę czyściłam i oleiłam kilka razy w ciągu golenia

moje ogolone:
[img]http://i116.photobucket.com/albums/o31/karola111/IMG_1112.jpg?t=1302980691[/img]
asior   -nothing but eventing-
16 kwietnia 2011 20:26
korsik, to nie jest normalne. Musisz lekko dokrecic noze i oliwic je czesciej.
kurcze, ona zaczęła tak robić już przy goleniu pierwszego konia,
nawet tuż po naoliwienieu i dokręceniu ostrzy na maksa i tak tak robi

aha i świszczy tylko jak nie golę konia, jak golę to wydaje dormalne dźwiękie
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
16 kwietnia 2011 20:43
korsnik mojej kolezanki maszynka ma tak samo 😉
asior   -nothing but eventing-
16 kwietnia 2011 21:53
Na maksa nie powinnas dokrecac ostrzy. Lepiej zostawic sobie dokrecanie na pozniej, jak juz sie troche stepia  😉  Nie wiem, moja swiszczy tez przy odstawieniu, ale jak naoliwie to przestaje.
tzn docisnęłam tylko na chwile bo chciałam sprawdzić czy bedzie piszczeć
🙂 jak Wam się podoba?
Constantia   Adhibe rationem difficultatibus
18 kwietnia 2011 18:02
Z tym piszczeniem to normalne, dlatego trzeba co jakiś czas naoliwić. Niestety w sierści jest mnóstwo kurzu  😀
ircia2   KARULA ZOŁZULA:)
19 kwietnia 2011 09:43
🙂 jak Wam się podoba?

świetna ta jaskółka!!!
niektóre maszynki właśnie gwiżdżą zamiast rzęcholić normalnie, mają taki dzwięk i juz. co do dokręcania ostrzy to raczej polecane jest ostrzenie a nie dociskanie, bo jeśli ostrze jest tępe i nie tnie gładko to zmszona do tego maszynka będzie się przegrzewać...

ja leczę zakwasy po niedzieli.. wpadłam do dziewczyn na groble, ogoliłam 6 koni i psa :P 
Przymierzam się do pierwszego golenia...
w związku z czym zastanawiam się czy lepiej myć konia przed, czy po strzyżeniu ?
Przepraszam za może dość oczywiste pytanie dla niektórych...  😂
Przed, przedluzysz zycie ostrzom.
Po zimie, a i nie tylko pelno syfu (ziemia) w siersci.
dzięki... tak myślałam  😅
Właśnie przyszła do mnie maszynka Oster A5 i pojawił się problem...
Nie mam doświadczenia z maszynkami więc proszę o pomoc.

Na filmie (2:15) jest objaśnione, że po zdjęciu ostrza, metalowy element powinien ostawać - w maszynce
która do mnie przyszła, ten element leży, nie odstaje i nie da się go odgiąć.

Nie wiem czy należy wymienić ten element czy nie - jednak zapasowy element który mam też jest tak samo nieruchomy 🙁
Nie wiem czy dobrze to objaśniłam a na zdjęci strzałka wskazuje to o co mi chodzi.
Nie wiem czy to jest głowica... próbowałam znaleźć taką  część w internecie, ale bezskutecznie...

Wie ktoś jak rozwiązać ten problem? co mam naprawić albo ustawić?

EDIT:
chyba się udało... ponieważ maszynka długo była nieużywana, to ta zapadka się położyła - trzeba było użyć trochę siły i śrubokręta  😅
mogę się pochwalić? 😀 pierwszy raz trzymałam maszynkę do golenia i goliłam cokolwiek  👀 maszynka oczywiście "ludzka" 😉 koleżanka stwierdziła, że delfinek wyszedł najlepiej 🙂

kujka   new better life mode: on
04 maja 2011 23:06
Zygzak, kolezanka sie nie zna - Misiu jest boski!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się