Młode Konie
Quanta 😍 😍 😍 jak ja bym chciała oddać w takie dobre łapki Gadzinę... W łapki skokowe 😁 cóż, może przypomnę się w hodowli, skąd jest, pokażę, jaki piękny i cudowny koń, i ujrzą ten drzemiący potencjał... 😁
Drzemiący potencjał dzisiaj pokazał, że karuzela mi nie straszna, raz się naciął na szranki ale potem dzielnie stępował 😉 Sruuu, na dniach trzeba siodło zakładać. Tylko nadal się wody panicznie boi, i kopyta mu z wiaderka szoruje... 👿
edit:
Pacia po pierwsze, zmniejsz zdjecia. Po drugie, takie zdjęcia to nie są zdjecia poglądowe. Ale i tak z tego, co widać, to NIE JEST dobrze odżywiony koń. Gdzie Ty widzisz zmianę, przytycie? Bo ja widzę wystający grzbiet i zapadnięty zad.
Pacia wiesz co szczerze wstyd by mi było takie zdjecia konia wstawiac. 🤬 Szczypior niesamowity. 😲 I powiem ci też mam pół trakenke która mimo obecnego schudnięcia po chorobie wygląda milion razy lepiej jak ten biedak.... Dosłownie Nasza szkapa. 😤
Może tak zanim zaczniesz z nim robic cokolwiek to daj mu przybrac na masie?
Wiesz WCALE tych żeber na pierwszym zdjęciu nie widać 🙄
Quanta boski , długo na niego czekałam az ponownie się tu pojawi 🙂🙂
no ciekawe że wet i inni mówią że to taki typ i że mu mięśni brakuje 😲 nie dziwne że 4 osoby co po mnie jechały zobaczyły go na żywo i zdanie zmieniły , nie podam nicków bo nie wiem czy mi wolno 🙄
edit : poza tym nie widzicie go na żywo - myślicie że się przejmuję tym że tak po mnie jedziecie ? Wiem to co sądzą ludzie którzy go widzą i raczej ich zdania się trzymać będę . Szkoda mi się denerwować bo same piszecie że nic nie widać na tych zdjęciach a jedziecie po mnie dalej 🤔wirek: Doczepcie się do dziewczyny której koń jest w wątku o photoblogach 😵 ten to źle wygląda
Pacia, no dawaj, sypnij nickami. Nikt się nie obrazi. Czekam na opinie tych osób, które są na volcie i widziały Twojego konia.
Co dajesz mu do jedzenia? Jaki owies? Gnieciony, czy cały? Jaką paszę? Suplementy, czy witaminy?
Jemu potrzeba dobrego odpasienia, a wyrobienia mięśni to na lonży. Czambon, albo lepiej trójkąty, na moje- minimum miesiąc. Skądś Ty wzięła tego swojego "trenera"?
Pacia jestes poporstu jedną wielką chodzacą porazką tego wątku.
Kazdy niepełnosprawny po tych zdjęciach zobaczy wychudzonego/ zabiedzonego konia. Czy to wogóle masz pojecie co to znaczy TYP BUDOWY?
Rece opadają. Jak do ściany.
Ale w sumie czego się spodziewać po nastolatce z brakiem jakiejkolwiek wiedzy.
Pacia, no właśnie - on nie ma zaniku mięśni zadu? Bo to przekracza normę nawet u chudego młodzika. On w ogóle nie chodził czy co?
zabeczka, a czemu nie wolno wstawiać zdjęć? Dziewczyna ma konia od 2-ch tygodni, a odpasienie potrwa z pół roku, czy przez pół roku ma fot nie wstawiać?
Czemu wstyd? Jak mamy się czepiać, to czy Twoja klacz stoi w takiej niskiej i ciemnej stajence? (to obora? )
Ma tam jakies okno na świat?
zabeczka17 🤔 tak
koń dostaje takie porcje jedzenia że nie wiem 😵 odczepcie się od mojego konia bo np. horka widziała go na żywo a jeszcze wczoraj po mnie jechała 😵
Pacia, znowu wyjdzie na to, że się czepiam i jestem be, ale koń był chudy i jest chudy jak nieszczęście. Nadal jest w opłakanej kondycji, i nadrobienie tego zajmie mu dobre parę miesięcy. Możesz napisać jeszcze raz dokładniej, czym, jak często i w jakich ilościach go karmisz?
W dodatku bardzo nie podoba mi się to ogrodzenie - jakby się uparł, to mógłby włożyć kopyto i byłaby kontuzja.
I dalej podtrzymuję swoje zdanie, że jesteś w kiepskiej stajni pod opieką kiepskiego instruktora, gdzie nikt ci nie pokaże, jak prawidłowo opiekować się i trenować młodego konia.
edit:
koń dostaje takie porcje jedzenia że nie wiem
Sama ilość jedzenia nie wystarczy, żeby utuczyć konia! To zależy jakie jedzenia, jakiej jakości, w jakich proporcjach i wiele innych - znów wychodzi niestety twój brak wiedzy. Mając 15 lat masz prawo czegoś nie wiedzieć, ale tym bardziej potrzebujesz kogoś, kto pomoże ci w opiece nad tym koniem, a z twoich wypowiedzi mogę śmiało twierdzić, że jesteś pod opieką wygadanego "miszcza świata i okolic" z marnymi umiejętnościami i wiedzą.
czemu nie wolno wstawiać zdjęć? Dziewczyna ma konia od 2-ch tygodni, a odpasienie potrwa z pół roku, czy przez pół roku ma fot nie wstawiać?
Czemu wstyd?
może dlatego?
cytat z fbl paci
Dzisiaj troche się wysililiśmy na treningu bo koniec stania w miejcu ! Trzeba się do zawodów przygotować !
gdzie znajdę rozmowę na ten temat? 😁
Zabeczka, Ty lepiej napisz, jak tam Twoja młoda?
koń dostaje 2 - 2,5 miarki owsa , słonecznik , olej lniany , marchew , jabłka , suplementy
holo no sorry ale wycisk tzn. że ruszyłam go stępem i kłusem po ujeżdżalni ale ponad 30 minut 😵
megane trzymam ją w zabitej dechami ciemnicy i głodze żeby bardziej spuchła.
A dwa wkurza mnei fakt czytany na fotoblogu Paci - przygotowujemy się do zawodów.
Chyba w bilardzie, bo ten koń powinien najpierw zostac porzadnie odpasiony.
edit: AleksandraAlicja najpierw bardzo ci dziękuję ( kolejny raz 🙂 ) za pomoc w informacjiach. Dwa gula pękła, wypełzła ropa, mini ślad tylko został.
Młoda dodatkowo rzuca się na siano, owies. Nadrabia stracony czas 🙂 Dostaje też probiotyk, witaminki 🙂 Jestem mega szczęśliwa bo widac w oczach jak zdrowieje 🙂
halo - to co dziewcze pisze, to jedno, a zdjęć wstawiac nikt nie zabrania ... chyba, ze moderatorzy za wielkość 😀
zabeczka17 zawody są w październiku ! 😂
Pacia, czy Ty naprawdę jesteś tak tępa, że nie rozumiesz, że ILOŚĆ jedzenia nie jest równoznaczna z jego JAKOŚCIĄ? Sorry, ale to jest wkurzające, Twoje podejście. Po prostu żal, żal tego konia, że trafił akurat do Ciebie. Jak Ci się nie podoba nasze podejscie, i nie rozumiesz tego, co mówi kilkanaście osób, to weź się tutaj nie udzielaj i nie wstawiaj tych okropnych zdjęć, nie będziesz musiała się bulwersować na naszą reakcję.
Jezu, ale mi dziewucha ciśnienie podniosła..
Powiem Ci, że nawet łani żebra widać, ona ma taką budowę Twój też jest taki. U mnie w stajni jest koń, który jest taki jak twój i nie da się go utuczyć I nie przejmuj się szmatoholami, ja pisałam dalej, ale może dlatego, że lubię wkurzać ludzi
osoba widzi go często
megane trzymam ją w zabitej dechami ciemnicy
no wlasnie widzę... 😎
zabeczka17 zawody są w październiku ! 😂
I z czego ta radość ja się pytam?
Lov mi tak samo 😤
Pacia a zęby miał sprawdzane?
Pacia, to że nie umiesz odpasać konia, to nie znaczy że się nie da.
Pacia, ja pier***ę. W jeździectwie NIE MA pojęcia "taki typ". Koń Cię bedzie targał na prawo i lewo, spieprzał z padoku, rzucał się na Ciebie z zębami i też powiesz "taki typ"??? Ogarnij się dziewczyno, albo przestań tu pisać i denerwować ludzi.
oł jeeee zdjęcia skasowane 'bo za duże' 🤣
Pacia jestem normalnie i absolutnie fanką Twojej osoby i sposobu w jaki piszesz (nie licząc co :lol🙂 😀iabeł:
Fuksem zobaczyłam foty i hmmm jak by to powiedzieć tak żebyś zrozumiała 🤔wirek: Jak sto osób, które masz dookoła siebie w realnym świecie powie Ci żebyś zjadła ©ówno to zjesz?
Na zdjęciach może nie ma umierającego konia, ale jest koń, który nie ma kompletnie mięśni grzbietu. Rozumiesz dziecko co to znaczy? To znaczy, że go boli jak ktoś na nim jeździ, jak koń pracuje.
Najpierw odkarm go i wtedy poodkłada mu się ładnie tłuszcz, a dopiero później przerabia się go w mięśnie. I przestań robić z siebie kretynke i skoro już publikujesz idiotyzmy na publicznym forum to chociaż sięgnij np. do wątku o odżywianiu.
Mimo napiętego grafiku wpadnę chyba sobie do tej Twojej stajni z aparatem na małą rozmowę z trenerem 😀iabeł: 😉
Szkoda mi się z wami kłócić bo mnie rozśmieszacie - jakoś wet stwierdził że brak mięśni a wy że masy nie widząc konia ? 😂
mtl tak i to niedawno , tam był po prostu nie ruszany - mięśnie zniknęły
Megane, to nie jest wątek "Zdjęcia naszych koni". To jest wątek "Młode konie". Nie polega na zdjęciach. Dla każdego kto tu pisze dobro młodego konia jest bardzo ważne.
A Pacia musi! błyskawicznie dojrzeć i się ogarnąć (także w tym co wypisuje) bo inaczej zniszczy konia! Mamy na to spokojnie patrzeć?
Dla konia nie ma większego nieszczęścia niż głupi właściciel.
Nie mówię, że Pacia takim jest (to juz niech każdy sam wyciąga wnioski) - ale mądrzeć musi w przyspieszonym tempie. To na pewno. Nie ona pierwsza, nie ostatnia 🙁
Pacia, 🚫 ale: ile razy dziennie ten owies? Dostaje paszę? Jeśli tak, to jaką? Jakie suplementy konkretnie? Robiłaś badania krwi, żeby wiedzieć, jakich suplementów potrzebuje? Samym owsem konia nie utuczysz i dodatkami w postaci jabłek i marchewek konia nie utuczysz. Próbowałaś otrębów lub/i wysłodków buraczanych?Zresztą jest tu wątek o żywieniu koni, zajrzyj tam i zapytaj o radę w ustaleniu menu.
Megane to dzowń do Toizu!
Pacia, nie będę Cię ani gonić ani bronić...
ale zapamiętaj, jeśli ktokolwiek mówi, że ten typ tak ma to w to nie wierz, bo na pewno racji nie ma... koń to nie chart 🤔wirek:
Żaden koń w dobrej kondycji nie ma tak wystających kości kulszowych, kręgosłupa na wierzchu, żeber i braku zadu (nie mówię, o budowie konia dla jasności) - nikt Cie nie wini za stan konia, bo go takie kupiłaś na własne ryzyko (czy też raczej rodziców)... jednak jeśli chcesz, by Ci służył długo i bez problemów, to pozwól mu przytyć i nabrać masy, bo ja na razie to nawet na swój wiek nie wygląda.
Kwestia mięśni nie ma tu nic do rzeczy - z reszta jak koń nie ma minimum podstawowej masy, to nawet nie będzie miał z czego tych mięśni robić.
Jesteś pewna, że koń nie ma zębów do roboty?
Nie piszę tego ze złośliwości, ani ja ani osoby na forum - po prostu czasem warto posłuchać starszych i bardziej doświadczonych ludzi.
Wiesz, czasem nie chce się słyszeć tego co się powinno - delikatne sugestie i aluzje nie dochodzą do uszu - znam takie przypadki jak weterynarz będąc na wizycie u pewnej os zbyt delikatnie coś zasugerował, efektem czego sprawa została zbagatelizowana i pominięta 🤔...
Nie wstyd przyznać się do błędu... wstydem i głupotą jest przy nim trwać.
Ile masz tego konia? - bardzo krótko - koń z dnia na dzień nie przytyje. Daj mu z te 2 mc świętego spokoju - skup się i traktuj to jako wstępny "trening" podtuczenie go (czerp z tego radość, że możesz mu w ten sposób pomóc), a potem bierz się za delikatną pracę - w innej kolejności zrobisz mu po prostu krzywdę!
Może załóżcie osobny wątek " Pacia i jej koń " 😵 🤔wirek: