iberyjskie klimaty - konie PRE, andaluzy

Zorilla  Z kim jeździsz ?

Ja tutaj widzę brak podstaw pt.bardzo niestabilna ręka, która albo piłuje albo działa wstecz.
Rozumiem, że koń nie jest łatwy, ale ciągłym mieleniem w pysku go nie uspokoisz 😉
Nie ma co szpanować wspinaniem, bo ogólny obrazek jazdy nie zachwyca.
Nie było moim planem uspokajanie go przez piłowanie....  🤔 Bez przesady i nie o szpanowanie chodzi tylko zwykle hop, o, fajnie.
Kurde ile razy jeszcze to powtórze a wy napiszecie to samo - ani nie udowodnie ze tak nie jest zwykle, ani tego nie zmienie siedzac w domu, w 3h czy cos.
Ja tylko mogę powiedzieć, że fakt nikt nie jest idealny ani ja, ani wy ani nikt inny i ważne, żeby chcieć pracować nad swoimi błędami. Jedyne co ja mogę powiedzieć to, że Te Quiero naprawdę zaczyna fajnie chodzić i widuję tą parę regularnie na treningach i naprawdę miewają lepsze dni, kiedy Te Quiero jest spokojniejszy, zakmnięty w pomocach, a Zorilla ich nie nadużywa. Filmik jak już sama wspomnialą kręcony w bardzo iekorzystnych warunkach, bo nie dość, że za płotem koparka hałasowałą, to jeszcze plac dopiero co wyrównany i biedny Te Quiero na początku w ogóle nie chciał stanać na wyrównane ślady, a wiecie jaka to jest jazda na podekscytowanym, wystraszonym koniu od razu człowiek przestaje myśleć o sobie a skupia się na koniu. Wiem to sama po sobie gdy na treningu gdy koń spokojny ja przyzwocie siedzę, ręce mam spokojne, zaś jak koń zacznie się denerwować, usztywniać, pędzić to od razu trudniej siedzieć poprawnie i błędy tworzą sie same, choć wiadomo, że ideałem to nie jest a trzeba do niego dążyć. To takie tylko moje trzy grosze i już uciekam🙂
KarolaLiderowa   Lider moj dobry smok
07 kwietnia 2011 08:57
kolebka to nie jest watek o umiejetnosciach wiec juz wystarczy tego oceniania  🤬
Zorilla sama wie , jakie bledy popelnia i tyle i mysle ze nikt z nas tu nie jest w kadrze ujezdzeniowej tylko jezdzimy dla przyjemnosci 🙂
Mam nadzieje ze nie zniechecisz sie i dalej bedziesz wstawiala filmiki z Tequero , na Twoja obrone moge powiedziec ze ciezko jest jezdzic na koniu ktory byl szarpany na munsztuku i nagle wsiadac na wedzidle i delikatnie sobie radzic 🙂
Ja tez nagram moze dzisiaj filmik ze soba to dopiero bedzie co krytykowac haha 🙂
NO DZIEKUJE. TeQuiero niesamowicie sie zmienil, pewnie pod kims lepszym poszloby to szybciej, ale dobrze chodzi na delikatnym wedzidle, podwojnie lamanym, gdzie wczesniej ledwo reagowal na dzialanie munsztuka wlasnie.
zorilla trzymam za Was kciuki, dacie rade :kwiatek:

dostalam jeszcze kilka zdj tenora:

Ah, ah pare dni nie zaglądam i jednak nadrabiania jest!  😉

KarolaHeliowa macie super siodło !

Zorilla jakąż on ma małą główkę/krótką szyjkę? tak na filmiku wygląda!  🙂
a mam pytanie, czy TeQuiero wybija? bo Maniek wybija bardzo!

ostatnio bardzo spontanicznie wsiadłam i chodził cudownie! po naszych ostatnich kryzysach zaczynałam zapominać jak ten koń potrafi cudownie chodzić  😍

08 kwietnia 2011 21:34
Uwaga odpowiadam za Zorille , Tequero to kanapa najwyzszej jakosci !!!!
straszna szkoda ze maniek się nie mogl tak usposobic  🙄 ostatnio trenerka jak na niego wsiadla to powiedziala, ze juz sie nie dziwi ze "troche" mna rzuca  😁
09 kwietnia 2011 09:55
Moze jest sztywny bo cos robisz nie tak , albo bola go plecy? PRE sa raczej bardzo wygodne , Helio jak sie usztywnia jest dramatyczny !!!!
Juz pomijam oczywiscie momenty, kiedy on sie usztywnia, bo to jasne, ze wtedy nie jest przyjemny, ale jak chodzi rozluzniony to wybija w gore  😉 a galop ma mocno widowiskowy, co tez nie idzie w parze z wygodą  😁

co do plecow to raczej go nie bola, ale chyba zwroce na to uwage przy okazji, dzieki!  🙂
Tak to prawda jest mocno wygodny i dosc szeroki wiec mozna sie rozsiasc w klusie 😀 chociaz fakt faktem ze jak przyspiesza to przestaje byc tak kolorowo ale to przeciez norma 😉
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
11 kwietnia 2011 19:20
Zorilla widziałam wyniki z Bolęcina, jaki program ujeżdżenia jechałaś? Coś poszło nie tak, że tak mało %? I czemu zrezygnowałaś na skokach?
Strucelka to może ja częściowo odpowiem Hania jechała L wkkw i program do 1* wkkw, jechała samo ujezdzenie więc dlatego w wynikach pisze rezygnacja ze skoków i wkkw, a skoków, że nie jedzie już z tego co wiem postanowiła wcześniej. Co do oceniania to w sumie widziałam jeden przejazd ale przez LCD kamery więc niewiele, a drugiego nie widziałam, ogólnie oceniali dość surowo, choć i tak to co sie działo na LL nic nie pobije 🙄
L- wkkw zreszta jak widziałaś wyniki to było napisane:P i * wkkw, i jakos nie planowałam jechac * wkkw, tylko tak mnie wpisali jako ze jechalam samo ujezdzenie treningowo. nie tak poszło to ze było wiele straszących rzeczy, a ja wyjechalam bardzo pozno na rozprezenie gdyz zapoznalam sie z nieostateczna wersja list. ale jestem ogolnie zawodolona myslałam że bedzie bardziej wariował ze wzgledu na literki, szramki i w ogole zawody. a znow na rozprezeniu do * wieszali banery, rownali teren i stawiali przeszkody więc było hardcorowo mocno.
mimo tych przeciwnosci losu i nie losu ogólne wrazenie mam na +.
No własnie piękny mamy synchron 😀
Ale wiesz mam tez ocene 6 za kontrgalop od 1sedziego, a drugi stwierdził ze była zmiana nogi także ^^

Wrzucam wam filmik ze skoków Farolero XLVI, czyli PRE o który już tu gościł ponad rok temu za sprawa Strucelki, z sobotnioniedzielnego WKKW, startował w klasie L i zgarneli II miejscie (a startowało ponad 20par) 🙂 :
25 kwietnia 2011 09:01
Witajcie ,cos cisza u nas a ja mam dla Was niespodzianke 🙂
Calkiem przypadkiem stalam sie wlascicielka Lusitano walaszka o imieniu Vibrante 🙂 to ciezki przypadek i czeka nas sporo pracy ale to mnie cieszy bo ja lubie wyzwania 🙂
KarolinaHeliowa oczywiście konik świetny. Ale Helio jak dla mnie nr 1. Czekamy na więcej zdjęć  😍
Incantowa   Ask often, be content with little, and caress...
25 kwietnia 2011 11:40
KarolaHeliowa gratuluję nowego "synka"!
Życzymy sukcesów w "oswajaniu" strachów i rozwiązywaniu problemów oraz cierpliwości i wytrwałości. To pewnie potrwa "chwilkę", ale będzie warto.
Ja na początku miałam wrażenie, że mam do czynienia z koniem bez uczuć. Dziś się z tego śmieję.
Jestem ciekawa czy odkryjesz, że Lusitano różnią się od PRE. Podziel się spostrzeżeniami, proszę.

Klacz Incante Lusitano pozdrawia serdecznie Vibrante 🙂
26 kwietnia 2011 07:32
Incantowa juz po paru dniach widze jak te rasy sie roznia , Helio podczas pracy z ziemi na wolnosci bardzo sie rozprasza , Vibrante cala swoja uwage skupia na mnie i odbiera kazdy moj ruch. Kiedy pojawiam sie na padoku to stara sie nasladowac wszystko co robie , wczoraj chodzil za mna zygzakiem bardzo dokladnie stapajac tam gdzie szlam , jak znizalam glowe do trawy to natychmiast robil to samo. Helio ma swoje pomysly i najpierw cos odwinie a potem pomysli , Vibrante boi sie zrobic cos na wlasna reke i tlumi w sobie wszystkie konskie zachowania. Helio jest dumny i pewny siebie, Vibrante puki co przeprasza ze zyje. PRE trzeba caly czas kontrolowac bo chwila nieuwagi i on juz wlacza kombinowanie a Lusitano sa chyba jednak duuuuzo posluszniejsze 🙂
Mam z chlopakami bardzo duzo radosci 🙂
KarolaHeliowa gratulację  😅 śliczny chlopak  😉

O tak, potwierdzam w 100% że trzeba ich pilnować, z Maria jest kobinator niesamowity  😲 straszne to było dla mnie odkrycie, że grzeczniutki (w pierwszej chwili) Maniek jest tak naprawdę małym diabełkiem  😀
Jeżeli on czegoś nie wymyśli, to jest dopiero dziwne! No i trochę czasu mi musiało zająć, żeby polubić jego zagrania, ale teraz uważam, że to chyba najbardziej naturalna część jego natury  😁

No i pochwalę się, ze teraz to ja startowałam na naszych podwórkowych zawodach, i było całkiem fajnie  😁
Zaliczyłam lot jak sinusoida znad przeszkody na ziemię  🏇 Nie ma co, Mario ma psychike prawdziwego sportowca, jeszcze jak się ogarnę ja to może coś nam wyjdzie  😁

pozdrawiamy z szalonym Mańkiem  🙂
26 kwietnia 2011 08:36
Wow jak on pieknie skacze 🙂 gratulacje  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
KarolaHeliowa a skąd wytrzasnełaś Vibrante?
26 kwietnia 2011 09:02
Ollala piękie wyglądacie nad przeszkodą.

KarolaHeliowa niesamowite to, co napisałaś o różnicach widocznych tak od razu.
Gdzieś w necie przeczytałam, że Lusitano są do pracy a PRE do kościoła (czyli w hodowli jednych postawiono na użytkowość a drugich - na wygląd). Ciekawe, czy to potwierdzisz.

Moja tak na mnie nie reaguje na pastwisku. Tylko pozazdrościć, to bardzo cenne. Wykorzystaj to.
Niestety poważnym problemem dla mnie, jest jak sobie radzić z jej strachem. Jak się wystraszy, to kompletnie tracę z nią kontakt. Zawraca na zadzie i "odpala wrotki", a robi to w ułamku sekundy.  Gdyby w grę wchodził szarżujący byk, to taka reakcja na pewno ratowała by życie... tyle, że tego byka nie ma.  😉
Dzięki dziewczyny, to są naprawde moje wielkie starania, bo skakać nie umiem, a on bardzo się pali  🙂

Z tego co zrozumiałam, Incantowa twoja klaczka jest taka "ozięłbła"? To jest ogólnie chyba cecha charakterystyczna dla koni tych ras, bo Maniek też uczuciami nie grzeszy, czasami mam wręcz wrażenie, że po prostu mnie nie znosi  🙄 tak jest, czy to może ich częśc uroku?  😉
26 kwietnia 2011 10:30
Ollala tak "oziębła" to świetnie dobrane słowo.  🙁
Taka była przez kilka miesięcy. "Oziębła" była też do innych koni. Naprawdę się o nią martwiłam.

Teraz jakbym miała innego konia. Bardzo się zmieniła. Zaczęła się mną interesować. To w naszym przypadku ogromny sukces. Odnalazła się też w stadzie, co mnie bardzo cieszy.
Tyle, że spędzam z nią więcej czasu i to wcale nie w siodle (miała kontuzję i to niedługo po pierwszych jazdach pod siodłem). Np. siedzę z nią w boksie, bo bardzo się tego bała. Dosłownie "siedzę".  Bardzo dużo czasu poświęcam na głaskanie po głowie, bo to było miejsce nietykalskie (jeszcze nie wszędzie mogę dotknąć).
I od razu zanaczam, że nie była źle traktowana.

Mam do czynienia z końmi od lat, ale ten koń ciągle zaskakuje mnie jakimś niestandardowym, niekońskim zachowaniem.
Tak się wtrącę z moją ulubienicą odpoczywającą w popołudniowym słoneczku

Niestety grzywa zjedzona przez źrebaka dopiero odrasta 🙁
27 kwietnia 2011 07:54
Incantowa to bardzo dobrze ze siedzisz z nia w boksie i czasem poprostu z nia jestes 🙂 . Ale nad jej lekami muszisz popracowac bo nawet ucieczka przed bykiem powinna byc kontrolowana , Helio sie tak kiedys zabieral ale duuuuzo pracy i od ponad roku nie odnotowalam zadnej ucieczki. Musisz stac sie dla niej wsparciem , kiedy sie przestraszy to czeka na Twoja reakcje i jesli Ty ja klepiesz i mwoisz ze jest ok to tak wlasnie jest 🙂 . PRE i Lusitano to nie latwe konie tak naprawde bo potrzeba im solidnego wyszkolenia , cenia sobie dominacje czlowieka. Na calym Swiecie w wiekszosci konskich show to wlasnie te dwie rasy sa gwiazdami i czesto chodza na oklep i bez oglowia 🙂 . Co do ozieblosci to ja sie z tym nie spotkalam , one sa jak psy ktore bardzo szukaja kontaktu z czlowiekiem ale trzeba do nich dotrzec. Co do uzytkowosci to PRE sa waleczne i ja sie z tym kosciolem troszke nie zgodze , a Lusitano poddancze 🙂
27 kwietnia 2011 19:52
KarolaHeliowa wiem, że jeszcze ogrooom pracy przede mną.
A z tym kościołem to miał być ukłon w stronę urody PRE. Twój Helio jest wręcz zjawiskowy. 🙂
27 kwietnia 2011 20:53
Incantowa bardzo Ci dziekuje a raczej Helio 🙂
Obydwaj moi chlopcy wymagaja ciaglej uwagi i bardzo konkretnego postepowania z nimi , ale wiesz jezdziec ze mnie zaden to sie w psychologa bawie  😉
Dziewczyny od Lusitano jakie macie do nich papiery?
Ja dostalam jakis dziwny niebieski paszport, chyba przewozowy ale nic z niego nie wynika nawet ojca i matki nie ma a Vibrante ma i numer i palenie, no i co ja mam teraz zrobic?
Mam kolezanki ktore znaja Portugalski ale jak mam szukac hmm?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się