Dopasowanie siodła

Hypnotize, inni nie mieli problemu żeby je ocenić. Może po prostu nie chciało Ci się zobaczyć dodatkowego zdjęcia, które jest w linku  😎

Halo  :kwiatek: a uważasz że jeśli już, to lepiej byłoby wymienić łęk na szerszy, czy węższy?
MeLady, obawiam się, że to nie jest kwestia łęku 🙁 Oraz - że z tym siodłem sytuacji idealnej się nie osiągnie. Ale tragedii nie widać. No chyba, że koń orzekł inaczej 🙁
A może ktoś ocenić też moje siodlo (2 strony wcześniej)?

Poszerzać je czy nie ??
Nigna- cieżko ocenić, zrób fotkę całkiem z boku. A tak swoją drogą, to nie mogłabyś tej miarki mi narysować na kartonie lub kartce i pocztą wysłać?
Kayra   Kucusiowy wariat :P
09 kwietnia 2011 14:07
Dzisiaj odebrałam dopasowane siodło z KenTaura. Jestem zachwycona! Leży idealnie. Kuc ma w końcu swobodę na łopatkach. Ja czuje konia pod łydka. Postaram się jutro dodać fotki siodła dopasowanego i swojego starego 🙂
darolga   L'amore è cieco
10 kwietnia 2011 10:46
Nie mogę wysiedzieć mojego konia w stępie  😵  nie wiedziałam, że on może mieć taaaaaaaaaaaki wykrok, kiedy nic nie blokuje mu łopatek  😲  aż się boję jak zaczniemy kłusować, chyba będę musiała się pasami przypiąć...
vissenna   Turecki niewolnik
10 kwietnia 2011 10:47
Macie tutaj obiecaną drugą próbę:
Tym razem ujeżdżeniówka stubbena.
Moje odczucia z jazdy? O niebo lepiej - na pewno łatwiej było aktywować zad i koń też na fotach wydaje się szczęśliwszy. Niestety nie mam zdjęć porównawczych ale stubben ma bardziej "płaskie" ławki, więc problem odstającego tyłu rozwiązany. Teraz niestety to już nie mój problem, ale pewnie pojawię się tu jak już dostanę fotki nowego wierzchowca 🙂

za duże zdjęcia 🤦
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] po raz kolejny ogromne zdjecia
kujka   new better life mode: on
10 kwietnia 2011 10:50
vissenna, a masz fotki od przodu (a nie przodoboku) w pelnym siadzie? bo mi sie wydaje ze to siodlo dla Ciebie jest za male, no ale niestety - ciezko o pewnosc, kiedy zdjecia sa z takiej perspektywy (albo w polsiadzie? )
vissenna   Turecki niewolnik
10 kwietnia 2011 10:53
kujka siodło jest za małe  to 17 a na mnie powinna być 17,5. Ważne, że do Łaciata lepiej pasowało, z resztą to była ostatnia jazda na nim więc teraz będę szukała czegoś na nowego konia 🙂
Zmniejsz fotki!!!!!!!!!!!!!  🤬 🤬 🤬 🤬 🤬
Muszę się pochwalić, że właśnie ukończyłam certyfikatem kurs dopasowania siodeł 🙂
W ramach praktyki będę się swoją świeżo zdobytą wiedzą chętnie dzielić 🙂
kujka   new better life mode: on
10 kwietnia 2011 16:58
vissenna, kochana ja to bym Ci dala 18ke ze skrocona tybinka i mysle ze byloby miodzio.

croopie, mozesz cos o tym kursie opowiedziec? kto go prowadzil, co robiliscie? duzo sie dowiedzialas? dlugo trwal?
MeLady, jeśli nikt nie pisze, to zazwyczaj nie ma ani nic zdrożnego ani zachwycającego 🙂
Przód wygląda znośnie. Tył - z wiadomości tutaj wynika, że ten typ siodła tak miewa - sam z siebie nie wygląda z tyłu na dobrze przylegający. Ale pod obciążeniem być może leży dobrze.

A nie wydaje Ci sie ze jak bedzie jeździec wstawal anglezujac to tył bedzie podażał za jego pupą? I bedzie ciagle obijał o grzbiet.

Swoją drogą mam wrazenie ze dobrze osiodłany kon na zdjęciach MyLady bedzie miał to siodło na kłebie mniej lub bardziej.

MyLady
Zwracam hnor, nie widziałam tych zdjęć. Widziałam jakieś jedno wczesniej,.
Hypnotize, owszem - wydaje mi się, a nawet  wydaje mi się, że, gdy tył siodła tak bardzo nie koresponduje z liniami grzbietu - to trzeba szukać innego siodła  🙁 Z tym, że to może być tylko i wyłącznie wydawanie się  🙁
vissenna To 17"?
Co myślicie o tych siodłach?
Przepraszam za jakość jutro postaram zrobić lepsze 🙂
Ehh, no to jestem w kropce.. Spróbuję w najbliższym czasie porobić zdjęcia w kłusie. Jeśli jednak będzie ono szło w górę - myślicie, że pomoże podkładka podnosząca tył siodła?
MeLady podkładka podnosząca tył koryguje siodło lecące do tyłu, a siodło które sie unosi nie koniecznie leci do tyłu..
MonikaxD, IMO oba zdecydowanie wyglądają na niedopasowane - lecą na przód i będą uciskać kłąb w czasie jazdy. Ale ja nie jestem spacjalistą, i przez internet też dużo nie da się powiedzieć, bo to raczej taka doraźna diagnoza - żeby dobrze sprawdzić pasowność siodła, potrzeba specjalisty, który obejrzy siodło "na sucho" i w ruchu.
No taak, przepraszam  😵 Nie myślę dzisiaj logicznie..
bostonka
Wiem że są niedopasowane i właśnie dlatego też wstawiałam zdjęcia 🙂
Zastanawiam się czy nie powinno to być węższe siodło. 28 było by lepsze? to jest M
Wiem że potrzebny do tego specjalista ale chciałabym usłyszeć też różnych zdań na ten temat chodź zdjęcia dużo ni pokazują bo są bardzo słabej jakości. ;/
MonikaxD, przez forum nikt Ci siodła nie dopasuje. Zazwyczaj da się zauważyć na zdjęciu, że siodło nie pasuje (ale nie zawsze!) ale dopasować siodło musi specjalista. Siodło zapewne powinno być węższe, raczej nie da się stwierdzić przez internet o ile.
Okej rozumiem. Dzięki.
MonikaxD cieżko jest napisać coś na bank nie widzac konia i siodła na żywo.

Po pierwsze sprawdź jak siodło leży po obciężeniu (jak wsiądziesz) dasz radę wcisnąć palce pod przedni łęk? ile? Czy jesteś w stanie np. wcisnąć bata z przodu i wyciągnąć z tyłu (wtedy siodło nie lezy na kręgosłupie) jak sytuacja wygląd po ok 15min jazdy (nawet samego stępa, bez żadnych podkładek, najlepiej i bez czapraka.

To tak najogólniej. A i tak najlepiej zobaczyć na żywo 😉
xxagaxx
siodło ( to drugie ze zdjęć) rusza się jego tył. Tak jak wcześniej koleżanka zaóważyła że jest za szerokie przodem na bank bo właśnie tył się rusza. Z tym batem to nie wiem 🙂 z palcami też dokładnie nie sprawdzałam.

Wstawiłam zdjęcia bo chciałam zobaczyć taką ogólną opinię, siodło i tak już jest sprzedane, idzie na wymianę bo wiem że jest nieodpowiednie na mojego konia 🙂

Dziękuję za wskazówki 🙂  :kwiatek:
rusza?? czy po prostu siodło leci Ci w tył ( że przedni łęk jest wyżej)

Bo nie spotkałam się ze stwierdzeniem ze tył się rusza to za szeroko z przodu  🤔 Może leżeć na kłębie, może też wisieć i wtedy siodło nie leży równo, i tył siodła może "podróżować".
źle wytłumaczyłam siodło za szerokie na mojego konia z przodu i leży na kłębie. 🙂
Widziałyście ten wynalazek do pomiarów i odtwarzania kształtu grzbietu co zdobył nagrode na Equitanie? Topograf Pro.
Fajnie jak by cos takiego weszło do "seryjnej produkcji". Jest napisane ze długo zachowuje kształt. Zdjęcia na necie niestety nie znalazłam
ale jest w Swiecie Koni więc zeskanowałam. Nie wiem czy to legalne jak nie to przepraszam autora p. M. Mąkose
Nigna   Warto mieć marzenia...
14 kwietnia 2011 06:16
marysia550 - już odesłałam miarke ; ) Tylko ją wyporzyczyłam
MonikaxD, przez forum nikt Ci siodła nie dopasuje. Zazwyczaj da się zauważyć na zdjęciu, że siodło nie pasuje (ale nie zawsze!) ale dopasować siodło musi specjalista. Siodło zapewne powinno być węższe, raczej nie da się stwierdzić przez internet o ile.

To ciekawe..bo Ja siodło poszerzyłam o 3 rozmiary w ciemno i dzięki re-volcie  :kwiatek: Wszystko na podstawie fotek..

Bo żaden "specjalista" do mnie przyjechać nie chciał.  😤
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się