Młode Konie

Raven   Dragon Heart & Shadow Hunter
05 kwietnia 2011 20:14
MoniaaA aaaaa szał!!! 😲 Pięknie młodzieniec wygląda! Widać że dorasta skubany 🙂
Raven milo Was znow widziec w robocie!

Dzięki! 😀 Całą zimę przebimbaliśmy, to czas spiąć poślady i wziąć się za siebie bo toż to skandal tak sie lenić 😁
I na przykład, jaram się okrutnie zmianą Gila kujki, który ze szczupaczka zrobił się koniskiem 😜

Zgadzam się! Z Gilsona naprawdę się przypakowany Pan Koń zrobił 🙂 Takie to to cinkie było, a teraz jest za co złapać 😉
Raven, rany, jak mi miło!
Dzieki!
Fajnie, że już ze swoim Dragonem wracasz do roboty, ciesze się 🙂
Mam nadzieję, że niedługo obie zawitamy tu ze zdjęciami mega pakerów! 🙂

slojma, wiesz to jest luzak jednego konia i koń jednego luzaka 😁
Raven   Dragon Heart & Shadow Hunter
05 kwietnia 2011 20:41
MoniaaA tez mam taką nadzieję 😀 A Ty coś pod siodłem dłubiesz ze swoim?
Gdybym cokolwiek z Drago robiła przez zimę, to pewnie już teraz byłby pakerem... Ale zrobiłam mu ferie 😉
[quote author=nopebow link=topic=1199.msg963566#msg963566 date=1301928998]
koń Paci chudy, jak nie wiem, ale markowa szmatka musi być... 🙄

szatka była kupiona za 2 miesiące przed koniem  🙄 🙄 przecież zdjęcie to tylko zdjęcie , nie z własnego pomysłu założyła gumy i co potem mi zarzucicie , że może jeszcze skaczę na gumach ?  😂 Koń tak macha głową pod każdym więc ma założone  😵 Napisałam , że ma młody wolne na pastwisku przez tydzień . Jeszcze może go nie karmię , nie czyszczę tylko jeżdżę żeby się pochwalić  🤔
kujka on ma 3 komplety ochraniaczy , a jeździłam w nich wczoraj ... Tylko po co mi ochraniacze na stęp i kłus ? bez niczego ?

[/quote]

Po to, ze kon moze strychowac, moze sie sploszyc, odskoczyc na bok, zahaczyc jedna noga lub kopytem o druga, zrobic sobie kuku. Zwlaszcza ze to mlody ogier, moze mu nagle odbic palma, moze zaczac galopowac (a jazda przewiduje tylko step i klus!), brykac, skakac itp i zrobic sobie krzywde. Wlasnie PO TO zaklada sie ochraniacze.

Ale zrobiłam mu ferie wink
Jak każdemu dzieciakowi/młodzieży należą się 😀
Ja ze swoim na tą chwilę nic z siodła bo czekam aż przyjdzie (freemax), za jakiś miesiąc, może troszkę dłużej powinnam coś wrzucić z jazdy. Ostatnio jeździłam jakoś na początku marca? Taaak, to była niezła bitwa.
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
06 kwietnia 2011 10:35
[quote author=Pacia link=topic=1199.msg964376#msg964376 date=1301979183]
[quote author=nopebow link=topic=1199.msg963566#msg963566 date=1301928998]
koń Paci chudy, jak nie wiem, ale markowa szmatka musi być... 🙄

szatka była kupiona za 2 miesiące przed koniem  🙄 🙄 przecież zdjęcie to tylko zdjęcie , nie z własnego pomysłu założyła gumy i co potem mi zarzucicie , że może jeszcze skaczę na gumach ?  😂 Koń tak macha głową pod każdym więc ma założone  😵 Napisałam , że ma młody wolne na pastwisku przez tydzień . Jeszcze może go nie karmię , nie czyszczę tylko jeżdżę żeby się pochwalić  🤔
kujka on ma 3 komplety ochraniaczy , a jeździłam w nich wczoraj ... Tylko po co mi ochraniacze na stęp i kłus ? bez niczego ?

[/quote]

Po to, ze kon moze strychowac, moze sie sploszyc, odskoczyc na bok, zahaczyc jedna noga lub kopytem o druga, zrobic sobie kuku. Zwlaszcza ze to mlody ogier, moze mu nagle odbic palma, moze zaczac galopowac (a jazda przewiduje tylko step i klus!), brykac, skakac itp i zrobic sobie krzywde. Wlasnie PO TO zaklada sie ochraniacze.

[/quote]

wymaganie od 15 letniej Paci odpowiedzialnosci to jak rozmowa ze scianą. 😉 nie ma sensu, i tak nas  nie zrozumie. 😉
Najwazniejsze że  koń ma 3 komplety ochraniaczy ( które świecą  zapewne w szafce) i markowe ciuszki  😤

I taka miła sentencja ode mnie dla Paci : Jak sie nie przewrócisz sie nie nauczysz ... tylko koni żal.
Pacia powinna mieć podpis pod awatarem "tylko koni żal.."  😂

edit: galopada_, piękne stadko..
jestem zdziwiona postawą Paci. jest w moim wieku i myślę, że 15latka powinna umieć przyjmować krytykę i od czasu do czasu zachować się rozsądnie.
ale może Pacia jest jak wino... 😎
Miło poczytać i popatrzeć na to jak Wasze konie się rozwijają rosną jak szalone. Z Kucem dzielnie trenujemy(bardzo się stara i robi ogromne postępy,że na koniec treningu mam TAAKI uśmiech na twarzy  :emoty327🙂 i zaczynamy startować.
pozdrawiamy.
Malaaa ja za gumy byłam zjechana  🙄
no ale nie rozumiem w czym problem? 🙂
no bo " na koniach młodych nie powinno się jeździć w gumach " , a instruktor co tego konia codziennie widzi mi poleca , a ktoś kto go na oczy nie widział zakazuje  🤔wirek: i potem będzie , że niepotrzebnie coś zrobiłam  😵
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
06 kwietnia 2011 19:17
Pacia, zmień instruktora. A poza tym, parę dni temu pisałaś, że dasz się biedakowi odpaść, żeby nie wyglądał jak totalny trup. Widzę za bardzo chce się jeździć, żeby konia szanować?
Paciu,ale z tego co czytałam to dziewczyny nie tylko mówiły Ci o gumach,ale też o wielu innych rzeczach, więc się nie bulwersuj tylko przemyśl te rady, bo nie są one na pewno złośliwe, a w jakimś stopniu mogę pomóc. Kuc jest w intensywnym treningu i gumy tylko pomagają pokazać prawidłową drogę w dół. 🙂
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
06 kwietnia 2011 19:25
Malaaa,  i uwalenie się na ręce? Można się fajnie oprzeć i powyciągać na gumach, nie?
Malaa
Super, prześliczny jest Twój chłopak 🙂

A moja Młoda kończy dziś, lada chwila (za godzinkę) 4 lata. Z tej okazji czuję się zupełnie bezkarna i wrzucę małe zestawienie zdjęć 🙂
Klacz urodziła się, żeby było ciekawie, w Wielki Piątek. Od poczatku była kontaktowa i energiczna  😁

1 dzień
[img][[a]]http://i560.photobucket.com/albums/ss42/armara/Arcona%204-lata/arcona8.jpg?t=1302114285[[a]][/img]

Pierwszy miesiąc
[img][[a]]http://i560.photobucket.com/albums/ss42/armara/Arcona%204-lata/arcona5.jpg?t=1302114446[[a]][/img]

[img][[a]]http://i560.photobucket.com/albums/ss42/armara/Arcona%204-lata/arcona4.jpg?t=1302114445[[a]][/img]

3 miesiące
[img][[a]]http://i560.photobucket.com/albums/ss42/armara/Arcona%204-lata/arcona11.jpg?t=1302114504[[a]][/img]

6 miesięcy
[img][[a]]http://i560.photobucket.com/albums/ss42/armara/Arcona%204-lata/arconaodsadek.jpg?t=1302114546[[a]][/img]

Rok
[img][[a]]http://i560.photobucket.com/albums/ss42/armara/Arcona%204-lata/rok.jpg?t=1302114590[[a]][/img]

1,5 roku
[img][[a]]http://i560.photobucket.com/albums/ss42/armara/Arcona%204-lata/arcona1i5.jpg?t=1302114654[[a]][/img]

2,5 roku
[img][[a]]http://i560.photobucket.com/albums/ss42/armara/Arcona%204-lata/arcona2ipol.jpg?t=1302114723[[a]][/img]

3 lata
[img][[a]]http://i560.photobucket.com/albums/ss42/armara/Arcona%204-lata/3lata.jpg?t=1302114710[[a]][/img]

3 lata i 4 miesiące
[img][[a]]http://i560.photobucket.com/albums/ss42/armara/Arcona%204-lata/3lata2.jpg?t=1302114782[[a]][/img]
armara fajnie miec takie zdjecia od pierwszego dnia zycia  😀 młoda jest super!
aramra, dziękujemy i nawzajem: )
Lov   all my life is changin' every day.
06 kwietnia 2011 19:52
Pacia, zmień instruktora. A poza tym, parę dni temu pisałaś, że dasz się biedakowi odpaść, żeby nie wyglądał jak totalny trup. Widzę za bardzo chce się jeździć, żeby konia szanować?

Odechce jej się jeździć, odechce 😁

armara ale fajne takie wspominki 😉

Ja jestem bardzo zadowolona z Młodego dzisiaj. Najpierw trochę próbował mnie ciągać na lonży i coś odwalać, ale potem ładnie kłusował, równym tempem, i nawet stęp był, a nie przejscie z kłusa do stój 😅
Po czym 15 minut wychodziłam z nim ZE stajni... 🤔wirek: Coś mu się przywidziało chyba, wczoraj to samo, mam jedynego niepowatrzalnego konia, który wychodzi ze stajni na marchewke 😂
Lov mój Młody w lecie wychodził z boksu na marchewkę bo robił strajk. Za to na czempionacie stwierdził iż jego noga do boksu nr 57 nie wejdzie, nie ma mowy koniec kropka próbowałam go tam wepchnąć ze 20min...za to do boksu 58 wszedł bez najmniejszego zawahania... 🤔wirek:
drawa14   Kiedyś wszystko sie kończy....
06 kwietnia 2011 20:41
Armara i Malaa piękne te Wasze Młodziaki 🤣

Czekam tylko aż moja zacznie chodzić po siodłem 😀 Ale to jeszcze troszkę czasu 😀
Póki co Pandziorek chodzi na padoku i bawi się z innymi końmi 😀

Pozdrawiam
Zdjęcia młodego z pierwszych zawodów 🙂 Pochwale się a co :P
Hrabinka, piękny ten kasztan, i wygląda jak stary wyga  😀 Jak poszło na zawodach?
dzięki wielkie, zawody poszły dobrze, wcale fakt że startuje nie zrobiło na nim zrażenia 🙂 A na tym mi zależało pokazać mu co to zawody zanim zacznie startować w skokach 🙂 Noty miał całkiem dobre z notatką "koń posłuszny"  😅 On właśnie zachowuje się jak stara wyga nic nie robi na nim specjalnego wrażenia 🙂 No może nauka zmiany nogi troche go ruszyła, ale tylko trochę. 
milusia   czas na POZYTYWNE zmiany!!!
07 kwietnia 2011 06:51
Malaaa-jak poszły pierwsze zawody?  🙂
Hrabinka-świetny ten Twój młodzian i fajnie razem wyglądacie  🙂
MoniaaA-bierz sie za tego swojego wielkoluda, jak sie porzadnie ujezdzi, napierze masy z pracy to bedzie taaaaka maszina ze szok  😀
milusia, coś tam się biorę, łazi trochę na lonży na trójkątach (zauważyłam, że po 3-4 razach krótkich sesji na trójkątach zaczaił o co kaman z własnym ciałem, teraz lata mi na sznurkach z nosem w dole gdy go poprosze, fajnie sprężynując grzbietem, więc chyba mu te wypinacze pomogły ogarnąć się z własnym cielskiem 😉 ).
A wsiadać zaczynam jak tylko przyjdzie siodło.

O matko, mój koń za miesiąc i 19 dni kończy 5 lat  🤔  😵
kujka   new better life mode: on
07 kwietnia 2011 11:23
MoniaaA, opierdzielaliscie sie ot co! do roboty dziada starego!!

Duszek po pierwszej jezdzie w nowej stajni (i pierwszej nie halowej) troche go znosilo na rozne strony, ale przy tej pogodzie (pizgalo bardzo) i koniach daleeeeko, to byl bardzo grzeczny. takze po tej probie generalnej konczymy czajenie sie i zaczynamy robote 🙂
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
07 kwietnia 2011 12:10
A ja dostaję zawału 🙁 moje dziewcze ma zołze 🙁 był wet, podał zastrzyki z penicyliny 🙁
Ehhh tyle czasu babsztyl cieszył się dobrym zdrowiem 🙁  😕
ash   Sukces jest koloru blond....
07 kwietnia 2011 12:15
żabeczka, co to jest zołza?
Gdzieś już o tym czytałam dawno temu, ale nie mogę znaleźć nigdzie 🤦
AleksandraAlicja   Naturalny pingwin w kowbojkach ;-)
07 kwietnia 2011 12:26
żabeczka, co to jest zołza?
Bakteryjne zapalenie górnych dróg oddechowych wywołane przez Streptococcus equi. Zazwyczaj nic strasznego.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się