Wow!! Niesamowite. A mówią że haflingery są użytkowo przeciętne....hmm...po tych skokach widać jak bardzo sie mylą :P
Mówią przeważnie tak Polacy ponieważ nie doświadczyli jak wszechstronne są konie rasy Haflinger. Mam znajomą w Niemczech ,która powiedziała mi ,że dziwuje się ,że w Polsce konie rasy Haflinger nie są tak doceniane jak w Niemczech. Pozatym hodowla koni rasy Haflinger np. w Niemczech ,Austrii czy też w Holandii jest na naprawde wysokim poziomie. W tych krajach istnieją odrębne związki hodowców koni rasy Haflinger, organizowane są Wystawy Koni rasy Haflinger ( krajowe, Europejskie i Światowe). W Niemczech za sportowego Haflingera ,który ma w swym rodowodzie znane sportowe Haflingery cena waha się od 5000 euro do 10 000 euro .Oczywiście inna jest cena konia Rasy Haflinger ,który nie ma tak dobrego rodowodu oraz nie jest koniem ani wystawowym ani sportowym - cena takiego dorosłego konia ujeżdzonego lub zaprzęganego wynosi około 2500 euro , z tym ,że zaprzęgowe Haflingery bywają droższe około 3000 euro. Wydaje mi się ,że jak na takiej klasy konie to te ceny są optymalne i nie wygórowane. Również we wakacje byłam na specjalistycznej wystawie w Niemczech koni rasy Haflinger i zapytałam jednego z hodowców koni rasy Haflinger o to dlaczego w Niemczech koń rasy Haflinger cieszy się dość dużą popularnością ? I ten Pan odpowiedział mi tak ,,że u nas w Niemczech ,od wielu lat selekcjonuje się konie rasy Haflinger ,dobieramy odpowiedniego ogiera do klaczy , hodowla koni rasy Haflinger polega na tym ,że nie hodujemy po to ,żeby był obojętnie jaki Haflinger ,ale po to aby można było go wykorzystać w przyszłości w sporcie . Również idealne są to konie dla ludzi jeżdżących rekreacyjnie ponieważ są to konie odważne i spokojne''.
Zauważyłam,że od 3 lat hodowla koni rasy Haflinger u naszych zachodnich sąsiadów zmienia się na lepsze - tzn. hoduje się Haflingery wg. norm które są niezwykle surowe -ogiery które uzyskują licencje na krycie muszą przejść kilka specjalnych zakładów tereningowych , są poddawane wielu testom ,a także muszą mieć 3 oceny bardzo dobre na różnych wystawach od różnych sędziów. Klacze również się sprawdza ,wymagane są wystawy na których mogą dostać stosowne do klasy Haflingera premie .
Zdjęcie ogiera rasy Haflinger wykonane podczas testów