dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

emptyline   Big Milk Straciatella
23 marca 2011 21:44
Nie mamy do dyspozycji pastwisk, pod spacerowy kryje się lekka praca, nie zamierzamy chodzić sobie na spacerki stępem po okolicy w weekendy. nie powiecie mi chyba, że koń, nawet spacerowy, który nie ma non-stop łąk pod nosem na owsie i sianku będzie miał zapewnioną odpowiednią dietę. No troszkę jakby uboga wyjdzie.
Litości  😵
emptyline, Tylko nie wiedzieć czemu takiemu koniowi MUSLI. Chyba, że pełnoporcjowo zamiast owsa.
A dla urozmaicenia?
emptyline ja dla Twojego konika bym poleciła np.cool mixy spillersa (czyli musli z mają wartością energetyczną) lub freizeit czy haferfrei marstallowego. też mam konia spacerowego -jest chory i nie można za dużo od niego wymagać. na owsie nie dalibyśmy rady, ponieważ często ma gorsze dni kiedy powinien chodzić grzecznie tylko stępem a po owsie to bomba zegarowa. lekka pasza tego typu daje wyciszenie i do tego koń pięknie wygląda, mimo tego że owsa nie je wcale lub 0,35kg na dobę(gdy się spacerujemy)  😉
ew.kup kompleks witamin jeżeli uważasz że ma ubogą dietę. syrop z leoveta activ jest świetny za 60zł a starcza na długo i konie go lubią  🙂
Jaki polecacie magnez na uspokojenie podawany do codziennej paszy - i rzeczywiście działający?
Wynalazłam taki Cortaflex - http://www.okser.pl/cortaflex-magnez-magnitude-p-5599.html
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
04 kwietnia 2011 18:17
Czy myoplast jest skierowany głównie dla koni wdrażanych w trening, czy również tych już w intenstywnym treningu? 😡
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
04 kwietnia 2011 18:29
WSKAZANIA DO ZASTOSOWANIA:
• w okresie początkowego treningu młodych koni , gdy mięśnie nie są jeszcze w pełni rozwinięte,
• u koni starszych w fazie treningu wstępnego po przerwie treningowej (np. po okresie odpoczynku, po urazach ,chorobach itd.);
• u koni wykazujących okresowe obniżenie sprawności funkcjonowania układu mięśniowego , objawiające się m.in. obniżoną zdolnością treningową , utratą elastyczności ruchu itd.;
• u koni z obniżoną elastycznością wybranych grup mięśni, w szczególności mięśni grzbietu;
• u koni starszych celem zapewnienia optymalnego zaopatrzenia mięśni w substancje odżywcze;
• w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego (zawody, intensywny trening).
klik
nyelle   buntownik z wyboru
04 kwietnia 2011 20:12
Karutek, znajomy właśnie zaczyna podawać nerwowej i pobudliwej 4-latce, która niedawno zaczęła pracę pod siodłem już trzecie opakowanie Marstall PIANO. Nie jest to wyłącznie magnez, tylko wieloskładnikowy suplement na wyciszenie i uspokojenie.
Wypytywałam go ostatnio i bardzo sobie chwali efekty.
Strucelka Ja obecnie podaje swojej 4 latce
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
04 kwietnia 2011 21:45
Koniczka :kwiatek:

Dramka daj znać jak zużyjesz i jakie efekty.
Jasne ze dam 😉

Ile płacicie za ogólne badanie krwi?
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
04 kwietnia 2011 21:57
Dramka ostatnio zapłaciłam za pełną morfologię z konsultacją wyników - 100 pln, wet był wzywany do stajni
Dobrze że spytałam..

wet który był u nas ostatnio krzyczy sobie 200zł  🤔
ash   Sukces jest koloru blond....
05 kwietnia 2011 08:24

wet który był u nas ostatnio krzyczy sobie 200zł  🤔

od Nas też wziął 200zł  😤
A ja nie wiem co was dziwi - jeśli wet ma dostęp do laboratorium i robi to u siebie to pewnie bierze 100, jeśli nie ma własnego laboratorium i musi próbki dowieźć a więc poświęcić czas i pieniądze na paliwo, to za to też kasuje. Nie rozumiem oburzenia.
Niby sam lab bierze 170..

Ale twierdzi ze za 200 kompleksowo bada krew.. 🤔
05 kwietnia 2011 08:35
epk mój wet nie ma własnego labu, bo na wynikach mam czarno na białym, które laboratorium robiło analizę krwi mojego konia. Natomiast faktem jest, że morfologię robimy regularnie co roku, a wet nie skasował mnie za dojazd, bo akurat ma blisko do naszej stajni a przy okazji szczepił na grypę konia koleżanki.
ash   Sukces jest koloru blond....
05 kwietnia 2011 08:37
bjooork, do nas też nie dojeżdżał specjalnie. Był w stajni, więc przy okazji pobraliśmy krew.
Ja żadnego oburzenia nie widzę, dobrze jest wiedzieć po prostu że inni biorą mniej!
05 kwietnia 2011 08:41
spoko w razie czego polecam warszawiakom dr Sebastiana www.leczeniekoni.waw.pl
a moze warto napisac co jest w tej cenie + y tego co zrozumialam u bjoork tzlko morfologia, a u reszty moze cos wiecej
Czy stosował ktoś Officinalis Witamin Max ? Potrzebuję lekkiego wspomagacza do diety owies + siano+ czasem trawa.
Czytałam temat i wiem, że powinno się robić badania krwi, że powinno się uważać na przewitaminizowanie, ale ten Officinalis wygląda łagodnie  🙄 Chyba, że nie  👀
Krew zrobię przy najbliższej wizycie weta.
bjooork  :kwiatek:

Już się skontaktowałam i umówiłam  😀
ktory chevinal lepszy syrop/ granulki ?
Dołączam się do pytania misia997, ! Ktoś testował tego Officinalisa ?
witam,
mam serdeczną prośbę: czy ktos może próbował prearatu Equicalm LAbofarm (http://www.equistore.pl/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,537/option,com_phpshop/Itemid,7/)? Chodzi mi o coś, co pomoże uspokoić konia przy wprowadzaniu do przyczepy i później w trakcie transportu. Dobrze by było, gdyby skład był naturalny (w sensie - naturalne skladniki).

Czy ktoś to próbował? Albo może polecić jakiś sprawdzony środek?
Pytanie, czy mogę podawać odrazu po 15g tego cortaflexu zamiast najpierw 30g gdy koń nie ma większych problemów oprócz pykania w jednym stawie przez cały czas pracy?
http://animalia.pl/produkt,16087,558,Equine_Glucosamine_10.000_plus_MSM.html
ktory chevinal lepszy syrop/ granulki ?

Zoil, mnie bardziej "podchodzi" syrop, ale może to nie ma zbyt wielkiego znaczenia. Wprawdzie zapach ma nieco dziwny, koń mi leciutko kręcił czasem nosem, ale zjadał (mieszałam z paszą oczywiście).
Tak btw, kupiłam właśnie 5l baniaka Chevinala, są do tej butli jakieś pompki/dozowniki? Poprzedni baniak lałam "na oko" szczerze mówiąc, ale wolałabym mieć jakiś wygodny patent na to.
Forkate - Chevinalowych pompek nikt nie widział na polskim rynku od prawie 2 lat.
Polecam kupienie strzykawki w aptece za grosze. Odmierzenie potrzebnej ilości i wlanie w jakiś kubeczek lub coś podobnego.
Będziesz wiedziała ile lać.
Ja nie wyrzucam plastikowych opakowań które mają jednocześnie dozownik - przelewam Chevinale w taką litrową butelkę i mam wygodną, dokładną miarkę. Na dodatek nie szarpię się z 5-cio litrowym kanistrem. Ani to wygodne i wymierzyc trudno.
Dokładnie tak jak pisze szemrana. Najwygodniej przelać część do (oczywiście wcześniej umytego) opakowania po innym suplemencie, który ma dozownik i po problemie
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się