kącik skoków

Ktoś   Dum pugnas, victor es...
02 kwietnia 2011 11:24

edit, ale to tak wyglada, jakby obie rece byly bardzo nisko
dla mnie też obie są nisko i w takiej samej pozycji.

nie ważne kto to siedzi.  😉
a dla mnie to bardzo ważne kto siedzi - bo pewne sytuacje i pomysły można z góry wyluczyć - doświadczony zawodnik nie będzie proponował rozwiązań,o których wie,że są nieskuteczne lub nieprawidłowe.

Ktoś, nie sadze, by byla to awaria bo taka reka pojawia sie nie tylko na tym zdjeciu. jakies inne pomysly? 🙂
jeżeli nie awaria,to trzeba poczekać na odpowiedź ludzi,którzy byli na tych konsultacjach i słyszeli,jakie ćwiczenie zaproponował trener,nakazując takie,a nie inne ustawienie obu rąk...

gdyby to było jednostronnie,to faktycznie można by snuć podejrzenia,że otwiera drogę w lewo - ale wtedy drugą wodzą by spychała,a nie trzymała w identycznej pozycji.

wróciłam właśnie z jednego z treningu prowadzonego dla adeptów kursu instruktorów sportu - prowadzi je dziś i jutro p.Piotr Piasecki...uwielbiam słuchać i oglądać jego treningi  😍..gdyby kazał mi najechać na okser siedząc tyłem - zrobiłabym to  😁 😜

p.s edit - o dzięki Ponia.a wyjaśnisz,dlaczego tak nisko obie ręce?
Ponia   Szefowa forever.
02 kwietnia 2011 11:34
Ktoś, druga ręka jest oddana normalnie. tutaj widac prawa rękę, coprawda na innym skoku.

tu z kolei są obie w tej samej pozycji.

zobacz,że wodza prawej  ręki na zdj wstawionym przez kujkę idzie 'normalnie po szyi, wyżej nie tak nisko jak lewa.

napisałam w poprzednim poście,że ma tendencje do uciekania w prawo, jednak jest to moja prywatna obserwacja z treningów i mój osobisty wniosek ;]
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
02 kwietnia 2011 22:22
Ponia, hi, hi - po tym siwku z filmiku to wszystko musi być proste 🙂
Ponia, macie pytania  😉 a konkretnie o filmiki, kiedys wstawialas link z youtuba z przejazdami poszczegolnych osob. Macie nagrane rowniez tym razem?
I opisz jeszcze wiecej, najlepiej wszystko😀 Jak trener kaze jezdzic na codzien konie, czy zaleca jakies cwiczenia, co macie robic w domu.
03 kwietnia 2011 19:54
chciałam tylko powiedzieć,że miałam fantastyczny trening  😍

niby banał - po linii środkowej szereg na fulę stacjonata-okser,potem albo w lewo do stacjonaty z ustępowaniem od bandy w galopie,albo analogicznie w prawo do oksera...i zakochałam się na nowo w swoim koniu  🙇
Ponia   Szefowa forever.
03 kwietnia 2011 20:54
halo, i tak samo jeździł na zupełnie nowym koniu ... na którym siedział 1 raz... 😜 😍
zobaczyłam jak niewiele umiem, i mam ciężką depresję... ;]

ciekawska, w tej chwili jeszcze nie ma tych filmików, ale jak będą to podrzuce.
Wszystkie omówienia dotyczą poszczególnych koni i jeźdzców, przyznam szczerze ze tym razem słuchałam tylko uwag trenera co do mojej jazdy, bo korzystałam  też z możliwości dyskusji i omówienia ich z zawodniczką naszej kadry ;-)

Często ludzie  nie chcą/  boją się / wstydzą się pytać / i prosić o pomoc, a to naprawde otwarci ludzie i wystarczy zapytać. ;-)

a opowiesz, jakie rady i uwagi dawal odnosnie Twojej jazdy? na czym sie skupial? co kazal poprawic lub nad czym pracowac?
Ponia   Szefowa forever.
03 kwietnia 2011 21:58
Przedewszystkim muszę przestać chcieć zawsze wszytsko zrobić idealnie ;-) to moja największa wada.

nie mogę wciąż sama szukać idealnych dystansów,  poprostu utrzymac dobry rytmiczny i energiczny galop i nie przejmować sie jeśli czasem wyjdzie większy skok - ale główną zasadą jest utrzymanie dobrego, energicznego galopu.

musze pilnować wycofania przed przeszkodą (  z  pilnowaniem kontaktu i mocnym dojechaniem od dołu - tak aby mieć konia przed sobą), zwłaszcza ramion bo zaczełam mieć tendencje do lekkiego wychodzenia w przód ramionami przed skokiem tym samym "wypuszczając" cała energię z zadu.

Popracować muszę nad w/w plus właśnie podniesieniem fouli przy skróceniach bez utraty skompensowanej energii 😉

ps. a patrząc na jazdę  L. van Astena..  - to przedewszystkim nauczyć sie jeździć 😁
super🙂
kiedy nastepne konsultacje?

ps. a patrząc na jazdę  L. van Astena..  - to przedewszystkim nauczyć sie jeździć 😁

wez przestan;]
Ponia   Szefowa forever.
03 kwietnia 2011 22:23
ciekawska,
Orgnizowane przez FSIO najprawdopodobniej znów cykl jesienno zimowy czyli ok październik/ listopad br.
a moje prywatne jeśli wszystko się uda to mniej więcej lipiec / sierpień 😉
04 kwietnia 2011 07:18
Ponia, jakie trener ma zdanie dotyczące regulacji przed przeszkodą,gdy mimo prawidłowego,rytmicznego galopu nie gra?
pan Piasecki robił w sobotę kursantom ćwiczenie - rzucony na ziemi drąg,od zakrętu było 9 ful i mówił,że mają regulować zaraz po wyjechaniu z zakrętu,a nie na ostatnich 2-3 fulach,dbać o równy rytmiczny galop,ale korekty robić jak najwczęsniej się da.Dbać o lekkiego przodem konia.

aaa i jeszcze zawsze zapomniałam Cię zapytać - odległości w liniach i szeregach - trend jest na stawianie raczej do przodu czy raczej ciasno?
Przepraszam, że się wam wetnę w waszą dyskusję na temat konsultacji  :kwiatek: ,ale muszę się pochwalić 🙂

Wróciłam z zawodów i jestem okropnie dumna z obu koni. Pierwszy nasz start w tym roku,hala węższa niż w domu, przeszkody kolorowe, straszące, jakieś fale, podmurówki, sama się ich bałam 😉  A konie siła spokoju, zwłaszcza z Fausta puchnę, bo to jego trzecie w życiu zawody dopiero, i przyglądał się, bo jest patrzałkiem, ale skakał wszystko, i nawet nie myślał żeby nie skakać, a najlepsze jest to, że dawał mi się naprawdę momentami fajnie prowadzić. 
Rambosz na swoje 4 parkury zrobił jedną zrzutkę, a w zasadzie ja zrobiłam, bo poleciałam mu okropnie na łeb, puszczając wodze na tripelku, a że był to  P-tkowy tripelek, to miał prawo opuścić nogi i nie dokryć tak jak trzeba. Pierwszego dnia udało nam się nawet P wygrać.

Nie mogę się doczekać następnych startów, pierwszych N-ek i w ogóle  💃
Ponia   Szefowa forever.
04 kwietnia 2011 15:31
Ktoś, ponieważ ja mam problem jak wyżej pisałam z ciągłymi próbami  szukania idealnego odskokou, mi powiedział,że mam poprostu galopować i czekać na skok. Nie wychodzic do przodum, tylko czekać i nie panikować jeśli  będzie kawałek za daleko lub blisko.

Na co zwróciła mi uwagę A. Lusina, to po przeszkodzie mamy  jechac do przodu, zmagazywnowac energię, impuls żeby później ew. było z czego skracać, czy jak wyjdzie blisko żeby koń miał z czego wyjść. A nie na odwrót, bo potem nie mamy z czego skoczyć.
Tak w skrócie po przeszkodzie :"jazda do przodu 😉" żeby potem było z czego kompensować tą energie.

aa i jeszcze przed samą przeszkodą nie próbójemy skracać czy coś bo jak wiadomo przeszkadzamy 😉

no i co do tego wygalopowania, jeszcze wróce do przejazdu L.van Astena, on poprostu dobrze wygalopowywał zakręty w równym rytmie i pomimo tego,że  pierwszy raz siedział na tym koniu, to wszystkie odskoki mu pasowały  😵  wyglądał ten przejaz naprawdę książkowo.

to tak troche zamotane, opowiem CI dokł. jak się spotkamy 😉
ale mam nadzieję,że wiecie  o co mi chodzi 😉

Gosic, Gratulacje!
Czy tylko mi nie działa zakładka ze zdjęciami na stronie FSiO ??
Moon   #kulistyzajebisty
04 kwietnia 2011 16:23
Klami, skopiuj ten link do nowego okna i dopisz "h" na początku, żeby tło http://...
Ktoś źle link wstawił.
ale to sa i tak te same zdjecia strzygi co na swiecie koni
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
04 kwietnia 2011 16:42
magda, jestem monopolistą 😀
eterowa   dawniej tyskakonik ;)
04 kwietnia 2011 20:40
Ktoś tu pytał, jak nam idzie praca ujeżdżeniowa.  Mam kilka zdjęć więc wstawiam.
Zdaję sobie sprawę, że do poprawienia jest jeszcze dużo, ale chyba jesteśmy na dobrej drodze 😉
04 kwietnia 2011 20:57
nie przeciągaj wodzy przez szyję(głównie 2 fota),raczej otwieraj do środka wewnętrzną rękę...no i złap te wodze,bo kontakt jest niestabilny 😉

co do Twoich wcześniejszych filmików - wybacz,ale na podstawie jednego skoku,na pojedynczej przeszkodzie,nie pokuszę się o opinię.

Ponia, czyli trener w zasadzie nic nowego nie powiedział,a raczej przypomniał o tym,o czym nie nalezy nigdy zapominać 😉

Gosic, gratulacje,oby tak dalej 🙂
czyli przypomnial o tym, co najwazniejsze. i co jest zarazem najprostsze, a najtrudniejsze  😉

i uprzejmie donosze, ze w polowie sierpnia jest Zagorow  😉
"Ponia, czyli trener w zasadzie nic nowego nie powiedział,a raczej przypomniał o tym,o czym nie nalezy nigdy zapominać"

Ktoś To mój główny problem o którym ciągle zapominam.. 😵  🤬
Ponia   Szefowa forever.
04 kwietnia 2011 21:23
Ktoś, ciekawska, dokładnie ;-)  bo w tej kwestii nie ma żadnej Ameryki do odkrycia tak naprawdę 😉
i ciągle bedę się odwoływac to jazdy van Astena, bo naprawde wydawało mi się przez chwile ,że to jakaś bajka.. i że nie oglądam tego na żywo😉  ( wiem,jestem juz nudna :P ale wciąż nie mogę wyjść z zachwytu  😜 :kocham🙂
ale o to w tym wszystkim chodzi najzwyklejszy rytmiczny i energiczny galop  🏇
Mi to by wystarczyło jeździć tak jak Ponia 😍, ale  pamiętam jak na którychś z konsultacji wkkw u nas, skakaliśmy parkurowo małe techniczne rzeczy i za nic mi odskoki nie pasowały bo jak zwykle chciałam przekombinować i wymierzyć najlepie jak się da. Trener powiedział wtedy właśnie to o czym mówi Ponia i zwrócił uwagę, że na krosie kiedy jedzie się energicznym galopem większość odskoków pasuje i nie ma problemów z odległościami, odkąd powiedział żebym jechała energicznie myślac o przeszkodzie jak o krosówce nagle wszystko zaczęło pasować i wcale nie musiałam kombinować tak jak wcześniej.
04 kwietnia 2011 22:05
ciekawska, to tym razem wypijemy,co by kolegom Niemcom,tak smutno nie było,że od rana piją...

wtedy każdy odskok będzie pasował...shnela 🙂

Ponia, Ktoś - dziękuję  :kwiatek:

Ostatnio na jednym z treningów trener właśnie generalnie mnie opieprzał, że te złe odległości biorą się z jeźdźca mierzenia, cykania i jazdy do tyłu. 
I że kiedy koń jest galopowany dołem, galopowany w zakręcie i do przeszkody,w rytmie, to ta odległość powinna się jakby sama znaleźć, a kiedy zdarzy się ciut bliżęj czy dalej, nie powinno być problemem, jeśli spełni się powyższy warunek.

Zresztą wczoraj sama się o tym niejako przekonałam, bo na parkurze, kiedy dochodzą nerwy, po prostu galopuję. I nagle się okazuje, że parkur przejechany bez błędów,płynnie, i wszystkie skoki - o dziwo - dobre. Bo poziom stresu nie pozwala mi na kombinowanie i sporo rzeczy robię już automatycznie.
Np trener  mówi po parkurze "tam w linii widziałaś, że ciasno i bardzo fajnie go skróciłaś na pierwszej fuli a potem równo dojechałaś" a ja na to "taak, naprawdę?" 😁
No dobra, a na huk mi te pióra  😁
Tak naprawdę, to jestem tak szczęśliwa, że konisko rozskakuje się mimo wszelkich przeszkód, przypadków i rozlicznych przerw...  💃
że aż filmik wrzuciłam (wprawy z YT to nie mam  :icon_redface🙂
05 kwietnia 2011 09:53
halo, nic nie widac prawie 🙁 z boku niech ktoś kręci,będziemy mogli sobie pooglądać 🙂 a tak to widac ostatnie 1,5 przeszkody 😉

Gosic, tez tak mam,że na parkurze robię niektóre rzeczy podświadomie,często nawet nie liczę ful jadąc linię,po prostu staram się równo galopować - no chyba,że wiem,że muszę przytrzymać bo będzie kłopot...albo wiem,że jak od razu nie wejdę dużym lotem i nie rozjadę do przodu,to muszę trzymac i dobijać dodatkową fulę...chyba te odruchy wyrabia się startując po prostu 🙂
mi zawsze tłuczono do głowy, że konia do przeszkody należy dojechać równym energicznym galopem i cierpliwie czekać na wybicie, nie wyprzedzać, nie poganiać ogólnie nie przeszkadzać koniowi. Mój i tak ma ze mna tyle problemów, że jakbym jeszcze sama zaczęła mu wyliczać fule czy tam mierzyć odległości to pewnie skończyłoby się to nienajlepiej  😁

Może kiedyś się dorobię zdjęć lub filmików z treningu  🤣

bo na chwilę obecną  mam fotki z podskoków z szeszłego roku jeszcze zanim zaczęłam jeździć z trenerem  🙄

halo - nic nie widać, kręć z boku będzie lepiej ( a to Ty na koniu czy córa?)
eterowa   dawniej tyskakonik ;)
05 kwietnia 2011 11:48
Ktoś akurat ręce przekładam rzadko, ale ogółem mam z nimi problem, dziękować za uwagę ^^
Głównie chodzi mi o konia, bo ja o swoich błędach wiem, co niestety wpływa też negatywnie na konia, ale będę pmiętać 😉 Dla porównania tak Eter chodził rok temu, a potem w listopadzie. Najbardziej razi zad baardzo wysoki ;/
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,49.msg769874.html#msg769874
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się