Koniki polskie

Z ich wiekiem to jest wgl dosyć ciekawa, ale smutna sprawa.
Nutka urodziła się w 2002r., została zaźrebiona jak miała ok. roku (!!!!!!!), także Nemo urodził się w 2004...
Ktoś wyjątkowo nieodpowiedzialnie ją dopuścił w tak młodym wieku, no ale ok, najważniejsze, że dobre zdrówko ma i ona i synek 🙂
Jasnowata, są ścieżki dla koników http://www.babciapolka.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=672:x-wita-konika-polskiego-cd&catid=40🤔port-turystyka coś takiego jest w Wojnowie i Jasło: http://www.jaslo4u.pl/viii-piknik-z-konikiem-polskim-w-trzcinicy-newsy-jaslo-9346

Huculska Ostoja, mogłabyś powiedzieć coś więcej o tej ścieżce? Jakie były przeszkody itd. Masz może jakieś zdjęcia?
Sisisa, szkoda tylko, że Jasło jest najbliżej w naszej okolicy ;(
Qń, no, ty do Jasła masz chyba dosyć blisko, u mnie trochę gorzej, a tak bardzo bym chciała wystartować  w ścieżce.. ;//.
mam 135km to tak sobie  🙄

ale coraz więcej koników polskich na lubelszczyźnie i podkarpaciu, a tu nadal ni widu ni słychu o jakichś imprezach, szkoda, bo to zwiększyłoby promocję koników
A jak jest z tym rodowodem? Pewnie trzeba mieć?
Mój, jak wiadomo, paszportowo NN 🙁

A odbywają się pokazy, np. ujeżdżeniowe? Tak jak u hucułów był w Żurawiejce i chyba Gładyszowie?
wydaje mi się, że rodowód muszą mieć w ocenie hodowlanej, a konkursach amatorskich raczej nie 🙂
przynajmniej tak powinno być
Qń, no a ja mam 231 km więc troszkę więcej ;P...
Gdzie konia przenosisz ;>?
Jasnowata, co do rodowodu to teoretycznie pewnie trzeba mieć, a jak jest w praktyce to już musisz pytać organizatorów...
Jestem tylko ciekawa, bo i trenować do takich cudów nie mam gdzie, a już bardziej nie mam jak się wybrać w taką podróż  😉 Choć pewnie byłby to prawdziwy żywioł kucyka 🙂
Konik polski na którym jeżdżę - Lipton m. Lawenda, o. Oracz

huzarova, ooo... Co słychać u Huzia ;D?  🚫
A myszaty to ogier, czy wałach?
I to jest kolor myszaty! A nie jakieś bułane niewiadomoco  😁 Huzarova, fajny jest 🙂
Huculska Ostoja   Fotografia Beata Gan
30 marca 2011 20:28

Huculska Ostoja, mogłabyś powiedzieć coś więcej o tej ścieżce? Jakie były przeszkody itd. Masz może jakieś zdjęcia?

heh  za  dużo  by  pisac 😉  a nie mam  już  siły ,  zmęczona  jestem :P
juz  pisałam  o  tym  na  forum  koników  polskich : http://konikipolskie.phorum.pl/viewtopic.php?t=88
sa  tam  zdjęcia  przeszkód 😉

a  tu  wszystkie  zdjęcia  z Wojnowa : http://picasaweb.google.com/115898623965182243048/SwietoKonikaPolskiegoWojnowo2010
Ja ogółem jeżdżę na kucyku szetlandzkim mieszanym z konikiem polskim  😍 .
Jest baardzo zdolny skokowo, ostatnio skoczyliśmy 1.00 m .  💘  😁 . Ale oczywiście ze skoków nie mam żadnych zdjęć . ;dd
Więc wstawie jeszcze z grudnia 2010 🙂
Freecopy ja poproszę o fotkę w całej okazałości  😀
Ja pokażę fotkę z wczoraj - Nutka : )
Daniella_283  okej, narazie tylko te znalazłam ;dd
Skoczyłam dziś na moim Horsie 120 cm i jestem hepi  😅.
Negri   Miłość na dwa serca i 6 nóg.
06 kwietnia 2011 21:22
Sisisa gratulacje.

Freecopy twój kucor jest bardzo podobny do  'mojego' < 33 😀

i ' moj '
drugie zdjecie pod kol
LatentPony   Pretty Little Pony :)
08 kwietnia 2011 09:13
To i my się pochwalimy 🙂 Konik polski, niektórym pewnie dobrze znany - Lolek 🙂

Przez zimę głównie się lonżowaliśmy:

Ale trochę luzu też się czasami przyda 🙂

Czasami potrafię wyglądać sympatycznie:

A niedługo wracamy do skoków:

I będziemy się świetnie bawić 🙂
A to moja Bajka:
Jeszcze takie coś znalazłam ;p
małe nóżki. <3
ładny jest.  😉

wasze też mają taką okropną grzywkę jak siano?  😵
Mój ma śliczną, długą, czarną i gęstą grzywę 🙂. Reszta równie ładne (tylko mega poplątane, bo nie czeszę ich).
gęsta tak, nawet miękka, ale mnóstwo jej i takie jak futro, a nie jak grzywka.  🙄
Jeeju, wasze koniki w robocie, w wersji fit, a moja kulka po zimowych terenach od czasu do czasu wygląda... cóż, zdjęcia w załącznikach. 😜
Ja mam konika typu - rude-nie-wiadomo-co 🤣

Wsiadłam na nią tego samego dnia... Iiii koń olewający łydkę, kompletnie na nią nie reagujący, ogólnie gnający do przodu, z głową zadartą do góry... Odmienił się po zaledwie kilku przejściach stęp - kłus, kłus- stój.  😍 Tak mało, a tyle może zdziałać... 💃
...a potem przesiadłam się na mojego konia i było mi w kłusie dziwnie wolno, te takty się taaaak ciągnęęłyy...  🤣
Maea ale rude jest fajne  😀 naszemu do wersji letniej tez jeszcze dużo brakuje nadal zarośnięty że hej  😵
sandru, u moich jest normalna, gładka ;D.
Elear, dokładnie. Moja zarośnięta, gruba i bez kondycji.  😡
A w jakich stajniach trzymacie konie? Angielskie/drewniane czy murowane?
Angielska, chyba, że jest potrzeba to przenoszona jest do malutkiej murowanej obok. 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się