iberyjskie klimaty - konie PRE, andaluzy

sweetgrafka jaki "śnieżnobiały" koń  😜
W czwartek robiłam próbe szlauchową i przebiegła pozytywnie, ale do jeziorka nie idzie sie zblizyc  🤣 🤣
KarolaLiderowa   Lider moj dobry smok
30 marca 2011 09:23
Moze sie ciesz z tego jeziorka , Helio wpada w wode jak pies mysliwski haha 🙂
Zamieszczajcie fotki Waszych podopiecznych , dzielcie sie metodami treningowymi 🙂
My rozpoczelismy prace na 2 lonzach i naprawde super to idzie , juz nawet step hiszpanski wychodzi ale to dzieki mojej pomocnicy Karolinie, ktora podczas mojej nieobecnosci sie nim zajmowala.
Moze fotka Was zachece do obudzenia sie 🙂

Jaki on jest cuuudny  😍
My w przyszły weekend robimy próbe i jade jakies 2 programy ujezdzeniowe w czasie WKKW.
Chciałabym jechac bardzo na AMP gdzie niestety jest runda C  😵
A nastraszyłas mnei troche tym ze wyskoczył i tylko raz miał okazje :P
30 marca 2011 22:39
Spokojnie nie nastawiaj sie zle , daj mu poczucie bezpieczenstwa a zobaczysz jak Ci sie odwdzieczy 🙂
My z Helio bedziemy trzymac kciuki i jestem pewna ze swietnie sobie poradzicie a pamietaj co bylo a nie jest nie pisze sie w rejestr haha 🙂
Mam nadzije ze moja kamera juz dojdze bo akurat teraz kupowałam, znajde jakiegos operatora i uda sie cos nakrecic, jak nie bedzie razic to zaprezentuje ^^
30 marca 2011 22:50
No ja mysle ze wstawisz 🙂 , ja tez Helio nagram w pracy 🙂😉)
Wątek stoi, nic się nie dzieje u was?
Wrzucam 3 zdjecia, jedno z naszej pierwszej jazdy z ciezarkami bardzo fajnie wyszła.
TeQuiero w koncu pewnie najeżdza na drągi, na hali to był hardcore, pojedynczy drążek był nie do przejścia i to dosłownie :P
Jedno bardzo podobne zdjęcie juz było, ale staram się udowodnić że wcale tak tragicznie nie wyglada 😀
A przejazdów jednak nie będzie bo jest za dużo koni do samego WKKW i odwołują starty w pojedynczych częsciach 🙁
Ale może nakręce Polaco i Farolka to jak się zgodzą to ich zaprezentuje  😉
03 kwietnia 2011 10:47
Kochana opowiedz o tych ciezarkach, po co jakie itd 🙂😉)))
Wczoraj zakupilam dla Helio drugie siodlo i dzisiaj mam nadzieje ze dorwe kogos milego komu wrecze aparat i nas obfoci to wieczorkiem wstawie 🙂
ciezarki co by poprawic troche dodania bo słabo to wychodzi, a chociaz jestem raczej anty fanka takich patentow to fajnei to wyszlo, jeden nie wiem ile wazy ale moze z pol kilo? skórzany kondomik wypełniony kuleczkami olowianymi. Po sciagnieciu z taka lekkoscia wymachiwał łapami i nawet pseudo pasaż był lepszy niz zwykle.
aczkolwiek na tym samym treningu na widok kartek ktore od 5min mialam w rece zaczal krecic cos jak spiny w super szybkim tempie, takze zmieniam dyscypline na reing  😁 😁
Wiecie może czy ASJ (Karolina Wajda) oferuje stanówkę swoimi ogierami?
🚫 Karola -  można wiedzieć jakie siodlo ? 😀
03 kwietnia 2011 22:11
O-M-E-G-A Baccara 🙂
dawno nie bylo tenora 😉

04 kwietnia 2011 20:22
Jak mu pieknie grzywa odrasta i jaki napakowany 🙂
wątek gdzieś się zapodział to go trochę wyciągnę:}

chciałam się pochwalić, że Mario ostatnio brał razem ze swoją właścicielką udział w podwórkowych zawodach skokowych i był genialny!  😅 nie mogłam się na nich napatrzeć i stwierdziłam, że jestem szcześciarą skoro moge się uczyć na takim koniu  😍 oczywiście wygrali!  😀

a co do nas samych, to jego cwaniactwo przerasta każdą miarę  😀 świetnie zdając sobie sprawę kto na nim siedzi robi mnie...w konia, stępując sobie hiszpańsko i nic sobie nie robiąc z mojego załamania, bo np. chciałabym zakłusować  😁 na szczescie udało mi się opanować jego szalone zamiary i na razie jest spokój  😉 co prawda szybko go nie poprosze znowu o takie sztuczki, ale kiedy nie robi tego sam z siebie to zabwa jest niesamowita!  🙂

pozdrawiamy was razem z szalonym Mańkiem  😉
To gratulacje 🙂 Ja możliwe ze w sobote bede jechac kucykowy parkur - 60cm 😀😀
W ramach sprawdzenia jak to on odbiera zawody...

Tez miewam ten problem, na koncu treningu jak juz sie koń wkurza i nie wie co bym chciała to "napewno chodzi o lewade!" ew. step hiszpanski ale jak o step chodzi to bardzo duzego problemu mozna sobie narobic nie karcac konia gdy sam wykazuje taka inicjatywe. Problem jest potem ze stępowaniem jako takim.
O to ja muszę zobaczyc Te Quiero na parkurze! Nawet nie wiedziałam, że będzie kucykowy.
Ja też nie haha ale znalazłam się w zgłoszonych na stronie mzj :P
Coś tam wprawdzie wspominałam ale zobaczymy czy to w ogole dojdzie do skutku...
05 kwietnia 2011 21:31
No to swietnie dziewczyny ze konie daja rede 🙂 , co do hiszpana to absolutnie samowola powinna byc karana ale Tequero ma troche styki przepalone i jemu sie myli a ze jest ambitny to stara sie zgadywac o co chodzi. Jak sie zacznie go karac to znowu skonczy sie blokada 🙁
My mamy nowe siodlo i robimy prezentacje 🙂
Pięknie w nim wyglada 😀 Chociaż ten błekit jakoś mi już nie pasuje.
No własnie to jest największy problem - czasem na najdelikatniejszy bacik czy skarcenie reaguje tak jak trzeba a czasem staje i stoi dopóki nie postanowi sam ruszyć :/ Ale to już rzadkość, jedynie pod damskim siodłem czesciej sie pojawia, gdzie nie umiem sie rownomiernie usadzić i zadziałać wiec to nie bidoka wina.
Kurcze chce w końcu jakieś zdjęcia czy coś mam nadzieje ze dorwe na tych zawodach jakiegos operatora...
Ja Wam chętnie porobię zdjęcia czy filmiki jeśli nie będę wtedy siedziała na koniu oczywiście
Dzisiejsza 'próba kamerowa' 😀 Średnio chodził, wszedzie kopary, a slady opon traktora przecież mogą zaatakować  🤔wirek:.

Zorilla super🙂 widać, że się stara - no i avatar świetny🙂

Ps. a wysłałabyś mi te filmiki, które mi nagrywałaś czy są za duże? byłabym wdzieczna🙂
Dzisiejsza 'próba kamerowa' 😀 Średnio chodził, wszedzie kopary, a slady opon traktora przecież mogą zaatakować  🤔wirek:.

Zaraz mnie wszyscy zeżrą, ale ja tu nie widzę żadnej lewady, tylko wspięcia, poza tym strasznie nerwową jazdę, mało przyjemną dla konia. Życzę jak najlepiej ale moim zdaniem nie ma się czym chwalić.

gosiamakosa ale u nas lewada wyglada narazie tak a nie inaczej, napisalam ze nie byla to najlepsza nasza jazda. i nie napisalam nigdzie zeby wynosic mnie na piedestał bo jestem mistrzem.

co robie nerwowo i nieprzyjemnie dla konia? pytam się normalnie a nie w stylu 'jestes debilką i chce sie pokłucić':P
Zorilla masz PW 😉
Ja też nie jestem mistrzem, ale wydaje mi się, że nie tędy droga do lewady. Widziałam ten element kilka razy na żywo i wyglądało to mniej więcej tak, że koń najpierw podstawiał zadnie nogi pod kłodę, a następnie powoli odrywał od ziemi przód. Lewada jest najwyższym stopniem zebrania konia.
Tu lewada (co prawda w koszmarnej jakości ale widać: http://video.google.com/videoplay?docid=-3630150063986391480#)

A co mi się głównie nie podobało? To, że cały czas widać jak cofasz rękę, mieszasz mu w pysku, ciągasz za wewnętrzną wodzę...  Widamomo ćwiczenie czyni mistrzem, najważniejsze starać się poprawiać swoje błędy 🙂 Wszyscy je robimy.
06 kwietnia 2011 17:03
Zorilla ja bym zmienila nazwe z lewady na wspiecia i mysle ze powinnas mocno ograniczyc reke. Troche za bardzo mu mielisz w buzi i on na to zacznie zle reagowac . Tequero wyglada ladnie i dobrze ze idzie do przodu 🙂 rozgryzanie nowego konia nie jest proste.

Dobra, odpisze wam hurtowo - tak wiem ze reka tu jest przesadzona, przeciez jasne ze tez to widze I wcale nie jestem z niej zadowolona. To sa nasze proby robienia czegokolwiek, sztuszki w formie rozrywki a nie udowadnianie zebrania. Wroce domu I zmienie nazwe, zeby mnie przypadkiem na yt nie zbanowali:p. Niestety ja sama ucze sie postepowac z 'przytrzymanym' koniem (w sensie psychicznym:p), a on jest jaki jest I czasem chcialabym za szybko cos miec. Takze spoko, staram sie mu nie miedlic w mordce, chociaz jasne ze sie czasem lapie na przedadzaniu z reka. Znamy sie dopiero 2miesiace, jest lepiej niz bylo ale ciagle szukam drogi do niego 😀. Na swoja obrone powiem ze  trwaly roboty przed wkkw takze nikomu nie bylo lekko😉.

nazwa zminiona

extra ten filmik 100 letni, na mnie robi wrazenie czas w ktorym stoi ten siwek tu
, jego długość.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się