Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

Nie musisz mieć nic na obiektywie. Ale pamiętaj, że nie będziesz mieć autofocusa tylko samo potwierdzenie AF przy przejściówce elektronicznej.

Skoro nie wchodzisz to myslę, że Emi sie nie obrazi, że wkleję tutaj zdjęcia robione jej (i sobie 😉 ) właśnie Heliosem.

A tu widać Heliosa 😉
trzynastka   In love with the ordinary
26 marca 2011 21:32
Tu u mnie masz heliosa.

Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
26 marca 2011 21:37
Spojrzałam właśnie na ten obiektyw jeszcze raz. Mam helios 44-3; 2,58. A zdjęcia świetne! Coraz bardziej nastawiam się na zmianę obiektywu. Sigma nie satysfakcjonuje mnie już, autofocus wariuje, nie umie się zdecydować czy zbliżenie dać na dalsze czy bliższe przedmioty. Nie wiem czy jej nie sprzedam i nie kupię Canona takiego samego jak moja sigma.
Jednak ruscy wiedzieli co to dobry sprzęt! 😜

Ale ważne, że jest potwierdzenie AF. Też mam czasem problem z ustaleniem ostrości na manualu dzięki mojej wadzie :/

ninevet, Cudne zbliżenia!
Notarialna- może i produkcja rosyjska, ale technologia niemiecka- w czasach wojny wykradziona z zakładów Zeiss'a
Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
27 marca 2011 13:42
Laguna, a ja w takim razie nazywa się ta przejściówka, która ma potwierdzenie autofocusa? zgubiłam już się trochę.
27 marca 2011 13:52
Potwierdzenie ostrości jest [chyba] proponowane tylko przy przejściówkach canon - m42.
Całość nazywa się "adapter Canon - M42 z potwierdzeniem ostrości" 😉 Jak wpiszesz na allegro, wyskoczy.
Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
27 marca 2011 13:59
a, to mnie nie urządza, nikona mam : ) dzięki za odpowiedź!
27 marca 2011 14:06
O nikonach musiałabyś więcej poczytać na jakimś tematycznym forum, bo zdaje mi się, że do was proponowane są przejściówki z soczewką i bez. Soczewka psuje jakość ale umożliwia ostrzenie na nieskończoność... ale poczekajmy na MsCarmen, bo mogę głupoty pisać albo mogłam pomylić z przejściówką na inny system 😉

Edit: jednak na allegro widnieją przejściówki na nikon z potwierdzeniem ostrości ale kosztują sporo
http://allegro.pl/adapter-af-nikon-m42-niesk-potw-af-i1488803639.html
Nie znalazłam nigdzie informacji w tym wątku, więc zadam pytanie: Jak oceniacie Canona 50D? 😉
A jak znaleźć zwykły adapter do nikona d80 (z heliosa)? Jakie ma oznaczenia?
27 marca 2011 14:47
Mia - allegro 🙂
Wpisz "adapter Nikon - M42" i poczytaj opisy sprzedawców.
Warto też się zainteresować i poszukać na jakiś forach tematycznych - http://forum.nikoniarze.pl/index.php jaka przejściówka jest najlepsza a który sprzedawca polecany 😉
Że allegro to wiem, bardziej chodziło o te oznaczenia. Dzięki :kwiatek:
Kawecan   Jeździec bez konia...
27 marca 2011 16:52
Mam takie głupie pytanie  😡
Co oznacza na moim obiektywie (od kompaktu) : 4.3-150.5mm 1:2.7-5.8 USM
:kwiatek:
4.3-150.5 mm to zoom a 2,7-5.8 to światło 😉 jeżeli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi 😉
a konkretniej mm to ogniskowa obiektywu, a f to przesłona 🙂
w co lepiej zainwestować:
Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX
czy
Nikkor AF 50mm f/1.8 D
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
27 marca 2011 18:03
bawarka, a do czego potrzebujesz?
to znaczy mam zamiar oczywiście fotografować konie, tylko uprzedzając pytania nie wybrałam tele, bo narazie nie czuję potrzeby kupowania ciemnego tele, zdecydowanie bardziej wolę mieć coś krótkiego ale jasnego, dlatego wybór padł na stałkę, a że te dwie akurat ze względu na cenę i moje potrzeby są ok, więc rozważam którąś z tych  😉
juliadna   siwek czarnogrzywek <3
27 marca 2011 18:24
Ah , przyszedł do mnie Nikon D7000 tak jak wspominałam że chcę go kupić  kilkanaście dni temu 😀  Bardzo się Cieszę , zobaczymy czy się dogadam 🙂
[quote author=idziosława link=topic=52.msg952320#msg952320 date=1301231553]
Nie znalazłam nigdzie informacji w tym wątku, więc zadam pytanie: Jak oceniacie Canona 50D? 😉
[/quote]

Poczytaj tutaj [[a]]http://www.optyczne.pl/88.1-Test_aparatu-Canon_EOS_50D_Wst%EAp.html[[a]]
abre   tulibudibu
28 marca 2011 09:57
Bee., o ile dobrze pamiętam potwierdzenie ostrości w Nikonach zależy od modelu aparatu.
[quote author=idziosława link=topic=52.msg952320#msg952320 date=1301231553]

Poczytaj tutaj [[a]]http://www.optyczne.pl/88.1-Test_aparatu-Canon_EOS_50D_Wst%EAp.html[[a]]
[/quote]
Dziękuję  :kwiatek:
28 marca 2011 19:55
Jeszcze tak a'propo wymiany sprzętu.

Od pewnego czasu mam wrażenie, że mój 350d mi już nie wystarcza i powinien iść w odstawkę. Nie satysfakcjonuje mnie już praca na tym modelu, a chciałabym mieć możliwość rozwijania umiejętności.
Mam możliwość testowania teraz 1000d, ale mam wrażenie, że ten aparat robi za mnie wszystko, a przecież foto na tym nie polega. Odstrasza mnie też duża ilość elektroniki w nim i zdecydowanie za prosty design. Przywiązałam się do tego mocarnego wyglądu 350d. Niby mam możliwość kupienia 400d, ale nie widzę sensu inwestowania w aparat, który jest używką i jest tylko o model wyżej od mojego obecnego. A chcę zostać wierna canonowi (na nikona i tak kasy tyle mieć nie będę 😁 )

Jakie body jest godne zainteresowania? Zależy mi na nie wieszającym się bodziaku, w miarę szybkiej migawce, która nie chodzi tak jakby miała zamiar wyzionąć ducha, bez większej elektroniki, ale też by body nie miało tego 'zabawkowego' wyglądu.
Patrząc na ceny i specyfikacje powoli głupieję. 😵
Moon   #kulistyzajebisty
28 marca 2011 19:58
... I podaj jeszcze ilość $ jaką dysponujesz na owe nowe body. ;-)
I też nie widzę sensu kupowania 400D. Pewnie rozsądnie byłoby przesiąść się na jakiegoś xxD lub nawet xD.
Mi osobiście marzy się 7D, aczkolwiek jak pisałam gdzieś, póki co muszę urzeczywistnić moją wyśnioną sigmunię 70-200 2.8 ;-)
28 marca 2011 20:02
Na bodziaka mogłabym przeznaczyć max 1200 zł.  🙂

Myślę też o sprzedaży mojej sigmy i kupieniu takiego samego canona. Niezdecydowane ostrzenie tego obiektywu doprowadza mnie do szału, a na canonie fociło mi się naprawdę fajnie. Czułam, że z aparatem wreszcie współpracuję 🙂
A jaki budżet?
Bo jeśli spory to polecam 7D. Matryca 18 Mpx, zdjęcia seryjne 8 kl/s, aż 19-polowy AF (pełnoklatkowa "piątka" ma tylko 9), 63-strefowy pomiar światła (czyli identycznie jak 1D) i obudowa ze stopu magnezu.
Jeśli nie dostanę dotacji to sobie kupię własnie 7D.

Jeśli budżet jest mniejszy to upoluj coś z półki dwucyfrowej. Np 50D lub 60D

EDIT- jak pisałam posta określiłas swój budżet. Z takim na Twoim miejscu polowałabym na używkę 40D.
Moon   #kulistyzajebisty
28 marca 2011 20:08
Celowałabym podobnież jak Laguna ;-)

Laguna, nawet mi nie mów o 7D! 😜 ;-)

Edit:
Notarialna, a cóż to za niezdecydowaną sigmę masz? :>
28 marca 2011 20:12
Też mi polecano serie dwucyfrowe i chyba się na taką zdecyduję 🙂

Moon, Sigma 70-300.
Moon- ja bardziej marzę o pełnej klatce. 7D to alternatywa.

Notarialna-tylko uważaj z 40D z migawką. Często szwankują. Moja też już czasami mówi NIE. Zresztą forumowa Emi tez się może na ten temat wypowiedzieć
28 marca 2011 20:17
Laguna, A na taki właśnie patrzyłam na allegro. Cena 50d i 60d poraża 😵 Ale musiałabym najpierw sprzedać sigmę, kupić canona, a dopiero potem body by nie zostać bez sprzętu ;-)

No i plus zenit z przejściówką, ale to dopiero pod koniec kwietnia.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się