Dopasowanie siodła

Jasnowata, wstawiłaś swoje własne zdjęcie a nie konia, stąd mój śmiech 😉
Zauważyłam i szybko zmieniłam  😀
Jasnowata, ameryki nie odkryję - że masz problem? Spróbuj zrobić wywiad - w różnych firmach siodlarskich, w necie (raczej nie po polsku). Żeby miało szanse być dobrze potrzebowałabyś nowoczesnego siodła z takich, które można siodłać blisko łopatek - a łopatka ma przestrzeń na ruch. No chyba, żeby przypasowało jakieś na Haflingery - ale w tym temacie to w zasadzie nic nie wiem.
Siodło z tyłu przekracza miejsce połączenia żeber z kręgosłupem, zachodzi na wysokość słabizny 🙁
a jak tu przesunąć w przód? Potrzebujesz chyba swobodnej łopatki  🤔
dariamajka to Daslo?vmiałam identyczną sytuacje, siodło spooooro za wąskie (łęk 30), tylko ze w naszym wypadku nawet łęk 34 niewiele pomógł🙁 u ciebie szacuje na ten sam rozmiar, ale nie obiecuj sobie wiele po zmianie🙁 prawdopodobnie po przesunięciu siodła tył takze pójdzie do góry:/

Tak to Daslo 🙂
To co zmiana siodła? Czy jakąś podkładkę korygującą?
ja Ci nie powiem co masz zrobić ale mi doradzono zmiane 😉oczywiście w Waszym przypadku może to wyglądać inaczej, może warto sprobować założyć większy łęk i przesunąć siodło do tyłu?ja bym sie nie poddawała tak łatwo, każdy koń jest inny może akurat na Twojego będzie ok 🙂 a podkładki tylko zamaskują problem, jesli w ogóle uda sie jakąś wcisnąć pod spód
Halo, no właśnie cofnąć się już nie da i w sumie nie wiem co zrobić 🙁 Nie mam pieniędzy na super siodła, szyte na rozmiar itp. A to kupione niedawno, dobrze mi się w nim siedzi, koń też  nie narzeka, ale kurcze, maksymalnie cofnięte dalej wchodzi na łopatkę. 🙁
Jasnowata masz ten sam problem co ja. Koń z krótkim grzbietem i większość siodeł ma zwyczajnie za długie ławki. To siodło to Wintec? Ktoś mi właśnie na tym forum już pisał że Winteci należą do siodeł z wysuniętymi długimi ławkami. Może rozejrzyj się za jakąś skokówką, albo za bardzo popularnym tu Daslo
skokowka? Raczej na czworbok z nia nie wjade 😉 Tak, to Wintec, bardzo je lubie. Poprzednio mialam 2000 i nie bylo takie dlugie.
dlaczego rzekomo w skokowce na czworobok nie wjedziesz?

abstrachujac od dopasowania siodla do konia - jaki sens ma jazda w takim siodle dla ciebie?? zakładając, że kolano masz w prawidłowym miejscu siodła - którą częścią łydki masz zamiar działać i w którym miejscu przykłdać ją do konia??
Mi Wintec też bardzo się podobał jak go testowałam, jednak trzeba się zastanowić co jest ważniejsze, moje upodobania i wygoda (oczywiście też ważna) czy komfort i zdrowie konia. Nikt nie mówi o typowych skokówkach w których jeżdżą zawodnicy na poziomie ogólnopolskim. Ale siodła wszechstronne o profilu skokowym mają już inną budowę. Skoro tak ważny jest wygląd na czworoboku to czemu nie jeździsz w prawdziwej ujeżdżeniówce?
Wiem, że wg przepisów mogę wystartować nawet w skokówce, ale nie chcę. Chcę i trenuję ujeżdżenie, a nie skoki.

zakładając, że kolano masz w prawidłowym miejscu siodła - którą częścią łydki masz zamiar działać i w którym miejscu przykłdać ją do konia??
Nie rozumiem. Gdzie wg Ciebie ją teraz przykładam?

Skoro tak ważny jest wygląd na czworoboku to czemu nie jeździsz w prawdziwej ujeżdżeniówce?
Nie wszystkich stać na "prawdziwe ujeżdżeniówki".

Koń chodzi w tym siodle całkiem normalnie. Tzn, nie widać, żeby go coś uwierało, czy bardzo bardzo blokowało. Dlatego chciałabym coś z tym winteciem zrobić, ale wolałabym jednak nie sprzedawać. 🙁
Jasnowata przepraszam za OT ale ja bym się pierw zajęła kopytami Twojego konia, są tragiczne  😲
Że co? Tragiczne kopyta? Co w nich tragicznego?

Nie mam żadnych dobrych zdjęć z jazdy, ale tu coś nie coś widać jak leży podczas ruchu. Z tym, że je troszkę cofnęłam. Na mnie proszę nie patrzeć - wydłużyłam strzemiona o 2 dziurki, znalazłam sobie miejsce (to była jedna z pierwszych jazd w tym siodle).

Jasnowata, Tajnej pewnie się nie podoba ogólna kondycja kopyt, która wygląda na tym zdjęciu dziwnie 😉 Tyły wyglądają jakby były przerośnięte i za długie, takie "postawione" [to będzie kopyto na "wysokich piętkach" ? ].
Tylko, że.... te zdjęcia to kiepsko oddają realność kopyta, więc jeśli nurtuje Cię zdanie Tajnej, wrzuć cuś do wątku kopytowego. 😉

Poza tym - to jest wintec z systemem cair? Jeśli tak, to sprawdź dopasowanie po jeździe a najlepiej - przy końcowym stępie kiedy siedzisz i obciążasz siodło. Luzem może leżeć fajnie, po jeździe może leżeć zupełnie inaczej.
O tak, w tyłach te piętale wyglądają porażająco. Żeby temat był o siodłach to ja na tego konia dałabym mniejsze siodło, tym bardziej, że Jasnowata jest drobnej budowy.
Nie mam zdjęć jego kopyt, ale jestem pewna, że są w dobrej kondycji. Regularnie strugane przez naszego najlepszego kowala w województwie (Mojsyma). Jedyne co im dolega, to to, że co jakis czas gniją strzałki, ale zgodnie z zaleceniami smarujemy siarczanem 🙂 na zdjęciu wyszły po prostu brudne i z tego co pamiętam 3-4 tygodnie po struganiu? No, ale nie o tym temat. W razie czego jest pw, chętnie porozmawiam 🙂
Dopisuję: jutro zrobię zdjęcia kopyt i chętnie posłucham co im dolega, ale nie w tym wątku.

Tak, jest system cair. A na co mam zwrócić konkretnie uwagę po jeździe? W stępie?
Na razie zauważyłam, że siodło zsuwa się podczas treningu, nie mocno, ale jednak. Lecz łęk wydaje się dobry, więc na razie domyślamy się z koleżanką, że to dlatego, że kucyk nic nie pracuje zadem (przerwa zimowa) i jak zacznie znów go poprawnie angażować, to być może siodło zostanie na swoim miejscu. W razie czego mam podogonie w pogotowiu, albo zacznę zbierać pieniądze na szerszy łęk.
Kolejny dopisek: To jest 17,5. 17 jest na styk na moją pupę 😉 Wcale nie jestem taka drobna niestety. 🙁
Jasnowata, Nie chcę podważać autorytetu kowala, ale fakt, że konikowi polskiemu te strzałki gniją co jakiś czas byłby dla mnie raczej alarmem i sprawą do przemyślenia. Mojemu też gniło i... wszystko pięknie przestało gnić po zmianie kowala 😉 [no i oczywiście po porządnym pilnowaniu czystości w boksie]

Ten system cair powoduje, że siodło mocno "siada", przylega do grzbietu. Po pół godzinie-40 minutach takiej porządnej, normalnej jazdy może się nagle okazać, że siodło jest mocno za szerokie na przykład albo, że nie przylega w którymś miejscu/miejscach. Chodzi mi tylko o to, żebyś po prostu dopasowanie sprawdziła -> ile palców w łęk włazi, jak się poduszki układają i tak dalej. W zasadzie powinno się tak każde siodło sprawdzać, tak myślę, ale przy wintecach & cair to jednak jest dosyć ważne.
Poza tym... chwila, -> ono się zsuwa do tyłu czy przesuwa do przodu?
Jasnowata, to siodło jest niepotrzebnie duże. Nie wiem jak w lustrze  😎 ale wobec siodła to jesteś wręcz wiotka  😀 Po co sobie komplikować życie? Nie ma miejsca na grzbiecie a upierać się na za duże siodło?
Ludzie rosną - jest spore prawdopodobieństwo, że ktoś chętnie wymieni siodło na większe.
Owszem, może się niestety okazać, że w dopasowanym (wymiarowo do jeźdźca) siodle nie ma tyle luzu i czuć błędy dosiadu i pracy grzbietu i wtedy trzeba będzie dobierać inny model. Ale wcale nie musi tak być.
Strzałki gniją mu od zawsze (dwa kopyta), a kowale różni się przewinęli 😉 Zastanawiałam się nad przyczyną oczywiście, ale domyślamy się, że to jednak genetyczne.

Ok, wszystko to sprawdzę. Dziękuję.
Przesuwa się do przodu.

Jeśli znajdę kogoś z mniejszym rozmiarem, chętnie spróbuję, czemu nie. Miałam wcześniej 17 winteca i było na styk, nie czułam się w nim dobrze.
Jasnowata, ale litości! Każde! siodło jest inne! Wiesz, ile jest typów Winteków? I jeszcze są indywidualne różnice. Chcesz uprawiać ujeżdżenie? musisz pogodzić się z bolesnym (dla człowieka) i nieustannym (najczęściej) procesem dobierania i/lub pasowania siodła.
Chcesz "jeździć na bele czym"? OK ale nie nazywaj tego ujeżdżeniem.
Jasnowata, wiesz skąd bierze się gnicie strzałek? To nie jest genetyczne! Raczej koń ma ciasne kopyta i strzałka nie pracuje jak powinna.

Siodło masz za duże i tyle -to że tobie się wydaje, że jest na styk, to kwestia materiału i tego że to siodło "trzyma" obiektywnie jest ZA DUŻE.
Postaram się wypróbować mniejsze siodło.
Sugerowałam się firmą, no cóż, uczę się na błędach.
Jasnowata, ja nie rozumiem, najpierw prosisz o rady a później jednak wiesz lepiej.
Dziewczyny napisały:
-za wąski łęk (dlatego siodło ucieka do przodu)
-siedzisz na tylnym łeku dlatego wydaje się tobie że siodło jest akurat - i pewnie przód podnosi się do góry i wtedy całe siodło przesuwa sie do przodu
- sama piszesz, że koń nie pracuje zadem i nie będzie skoro siodło mu nie pasuje
Przez całą strone dziewczyny dają ci do zrozumienia że, TO SIODŁO NIE PASUJE NA TEGO KONIA, albo zmień łek na większy i wtedy zobacz albo zmień siodło.

A co do kopyt to jak zmiana kowala nie pomogła to może zmień preparat, wybór na rynku jest spory 
+skoro zaczynasz zabawe w ujezdzenie to nie katuj sie dlugimi strzemionami tylko naucz sie najpierw na krotkich dobrze wszystkiego a potem pomysl o dlugich, co przy dosc malym koniu i tak bedzie trudne
Jasnowata posmaruj sobie piętę siarczanem, odczekaj chwilę jak zaboli i zmyjesz to pomyśl czy to dobry sposób na zdrowe strzałki 😉

Siodło, jeżeli to wintec to co za problem wymienic łęk na większy? jak 4 palce się mieszczą między kłębem a siodłem to  😲
DaliaSoto, wcale nie chcę wmawiać, że wiem lepiej. Piszę tylko to, czego się sama domyślam. Zrozumiałam, że siodło nie pasuje, dlatego już znalazłam mniejszy rozmiar, mam nadzieję, że uda mi się dokonać wymiany.
-siedzisz na tylnym łeku dlatego wydaje się tobie że siodło jest akurat - i pewnie przód podnosi się do góry i wtedy całe siodło przesuwa sie do przodu
- sama piszesz, że koń nie pracuje zadem i nie będzie skoro siodło mu nie pasuje

Prosiłam, aby nie zwracać uwagi na mnie na tych zdjęciach. Wydłużyłam strzemiona i teraz siedzę w dobrym miejscu. A siodło przesuwa się też pod trenerką, a ona jednak siedzi wyraźnie lepiej ode mnie 😉

Nie wiem jaki łęk jest w tym siodle co znalazłam. Ja mam czarny. Jak i ten nowy będzie za wąski, to wymienię. Dla mnie 100zł, to nie jest mało, ale coś wymyślę.

Tajnaa, zaraz poleci pw 🙂

edit: dopisek
Jasnowata łęk do Winteca w Pasi Koniku kosztuje 89 zł. Poszukaj na allegro albo nawet zapytaj w re-voltowym dziale ogłoszeń, może ktoś ma i chętnie odsprzeda. Poza tym bodajże forumowa Hugolina montowała w Daslo łęk od Winteca więc może do Winteca da radę włożyć łęk od Daslo a te kosztują już ok. 30 zł. Może ktoś zgodzi Ci się wypożyczyć do przymiarki.
89 + przesyłka 🙂
Zobaczymy, najpierw chcę się dowiedzieć, czy w ogóle uda mi się wymienić to siodło. Znalazłam u p. Kostrzewy i czekam na odpowiedź.
Ja na dniach będę miała drugi łęk od Daslo mogę Ci go przesłać, akurat rozmiar Ci nie pomoże bo też 30 ale możesz sobie sprawdzić czy wejdzie do Winteca. A jak będzie pasował to nie problem już za 35 zł kupić odpowiedni rozmiar.
ash   Sukces jest koloru blond....
25 marca 2011 15:37
Łęki od Winteca nie pasują do Daslo ani na odwrót!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się