Dopasowanie siodła

korsik, Equi Shop ma w ofercie dopasowanie siodła do konia w cenie, napisz do nich że masz wątpliwości, przyjadą fachowcy i zdecydują. 😉
To że te suche plamy są złe to wiemy.
Korsik a ty nie możesz zapytać jakiegoś fachowca ze sklepu?
Jak ktoś mierzył Tobie wcześniej konia (brał miare) to chyba bierze za to odpowiedzialność.
Moze by ci to jakos sensownie wytłumaczył, a Ty byś sie podzieliła ta wiedzą z nami  🤣
jutro zadzwonie i dopytam
czyli może to być przez to, że albo jest przestzeń albo az nadto wypchane?
Ja bym obstawiała, ze jest przestrzeń.
Ale tak sobie myslę, że może nowe siodło potrzebuje czasu żeby się "zgrać" z koniem.
Ktos tu kiedys pisał, ze wysłał siodło do poszerzenia do Bogdana, i przyszło ciut ciasne
ale Bogdan mówił ze po kilku jazdach siodło idealnie sie dopasuje i tak tez się stało.
Moze to tak troche jak z butami, kupisz nówki to są niezbyt wygodne ale jak w nich pochodzisz to sie dopasują do nogi
i są super. Bo gdyby to było siodło uzywane to diagnoza revolty byałaby - niedopasowane. Ale to nowe siodło spod igły to moze byc chyba inaczej. To taka tam moja refleksja, mogę sie mylić.
Moja pod wszechstronnym miała takie plamy:

Wygląda na to, że siodło przylegało wszędzie prawidłowo.
caroline   siwek złotogrzywek :)
22 marca 2011 22:33
zazwyczaj takie suche placki oznaczają miejsca gdzie ucisk siodła jest zbyt duży (siodło uciska tak mocno, ze zaburza krążenie krwi oraz funkcje skóry).

skoro siodło jest nowe to można liczyć na to, ze wełna w poduszkach "się" dopasuje.
ale dotychczas spotykałam się raczej z tym, ze siodło od początku pasowało, a po ok. miesiącu było sprawdzane czy po dopasowaniu się (ubiciu) wełny w poduszkach - nadal pasuje.
nie spotkałam się jeszcze z sytuacją odwrotną.

DaliaSoto, nie da się wykluczyć, ze jeśli wszystkie konie mają takie suche plamy pod przodem ławek, to wszystkie mają niedopasowane siodła. powiem szczerze - nie zdziwiłoby mnie to.

Nie wierze  😲  👀 Wczoraj patrze a ogier bez napierśnika  🤔

Jednak ta moja druga połowa udaje że mnie nie słucha i bredze a coś tam dociera  😁

Teraz musze zbadać te suche plamy  😎
Ja dziś będę testować moją ujeżdżeniówkę, która przyszła z poszerzenia - jest mega szeroka.  Zrobię zdjęcia po osiodłaniu, po jeździe i plamy po jeździe.
A u nas zaczęła się wiosna, klaczki się grzeją, a to oznacza że chłopak znowu chudnie i aktualnie mamy za szerokie siodło. Z korekcja matesem daje rade, ale jeszcze parę chwil i będziemy musieli sie przestać w tym siodle wozić bo będzie dotykało łękiem kłębu :/  👀 Powiem wam szczerze że mam dosyć już tego. Jakkolwiek nie dobrałabym siodła dla konia swojego to i tak będzie odpowiednie w danym momencie. Na prawdę poważnie sie zastanawiam co z tym zrobić i czy nie było by w naszym przypadku najmądrzej zaopatrzyć się w bezterlicówkę... :/  🤔 🤔
Hypnotize, albo coś z wymiennymi łękami
Siodło ostatecznie jest za szerokie! jest miejsce na żel albo mattesa.
Po jeździe

tajnaa, to kieffer ? Ty nie miałaś Sylwestra ?
Tak to Kieffer, Sylwestra miałam ale już dawno poszedł w świat, był zbyt wąski i za bardzo ortopedyczny dla mnie.
Fantazja
No wlasnie z tym wymięnnym łekiem to też średnio, bo koń mi z wagi spada nie tylko przy kłębie, wszedzie się zmienia i poza łękiem nie pasują czasem poduszki, bo odstają, w niektorych miejscach nie dotykaja grzbietu tak jak powinny... Wiec musiałabym wymieniac łeki i miec system wymiany poduszek :/
Hypnotize,  ja wiem, że to trochę maskowanie problemu, ale Mattes Correction System by nie pomógł? Bo ja mam wrażenie, że na takie częste zmiany to nie dasz rady przerabiać siodła, nie w Polsce.
epk
Mam mattesa correction system i faktycznie pomaga. Ale... no właśnie, aktualnie problem polega na tym że w momencie siodłania bez korekcji łęk jest jakies 1,5 palca od kłębu. Jak wsiade, to już dotyka tego kłebu ( a koń dopiero zaczyna sezon wiosenno-chudnięciowy ) , osiodłany z korekcja przodu bardzo pomaga i nie dopuszcza do sytuacji zebym jakkolwiek konia obiła. Ale tak jak piszesz to jest maskowanie problemu i ja generalnie średnio się czuję jeżdżąc na własnym koniu w siodle które mu nie pasuje. Tymbardziej że zauwazyłam małą bo małą ale jednak, bolesnośc przy łopatkach, ktroej od zmiany siodła w ogole nie było. Dlatego dobija mnie temat siodeł już, a szczególnie siodeł dla mojego konia. Bo to już 5 nasze siodło zmieniane ze wzgledu na : wage, mięśnie, ból, dczucia konia, sztywność/rozluźnienie . W tym aktualnym najlepiej pracuje i nie pokazał mi na jeździe ze coś złego się dzieje. Gdybym nie miała "zboczenia" na tym punkcie, pewnie w ogole by mi nie przyszło do głowy że siodło zrobiło się za szerokie. No i gdyby nie to że jak go masowałam znalazłam miesca bólu i napięcia.
kujka   new better life mode: on
24 marca 2011 12:22
Hypnotize, no to moze idz do tematu o bezterlicowkach, poczytaj i sie zastanow 😉
Kupiłam nowe siodełko dla mojego konia i chciałabym się dowiedzieć czy coś po tym zdjęciach widać?
Zdjęć jest dość dużo, ze względu na to gdyż chciałam jak najwięcej rzeczy pokazać.
Koń ma na tym siodle łęk ma 30.

dariamajka narazie jest lekki dramacik. Siodło nie dość, że za wąskie o jakieś trzy rozmiary, to jeszcze założone za bardzo na łopatkach.
Pod przedni łęk zmieściłabyś pewnie flaszkę wódki.
Okey dzięki, to przesunę je bardziej.
Tylko nie będzie wtedy za bardzo na 'tyłku'?
przesuwanie chyba tu niewiele poprawi...
Nigna   Warto mieć marzenia...
24 marca 2011 20:06
Dziewczyny a co powiecie o Wintecu na siwej ; d ?

Pan z Ihaha był przekonany że rozstaw łęku jest dobry : )
Ile razy można mówić że TRZEBA PODCIĄGAĆ POPRĘG!!!  🤦 🤦 🤦  Dopiero wtedy siodło układa się mniej więcej tak jak na jeździe.
cieciorka   kocioł bałkański
24 marca 2011 20:27
Nigna, co to za wintec swoją drogą?
Nigna   Warto mieć marzenia...
24 marca 2011 20:30
oj faktycznie  😲 Zrobie zdjęcia z dociagniętym popręgiem...
cieciorka : Isabel Werth ; )
dariamajka to Daslo?vmiałam identyczną sytuacje, siodło spooooro za wąskie (łęk 30), tylko ze w naszym wypadku nawet łęk 34 niewiele pomógł🙁 u ciebie szacuje na ten sam rozmiar, ale nie obiecuj sobie wiele po zmianie🙁 prawdopodobnie po przesunięciu siodła tył takze pójdzie do góry:/
Co powiecie? Może cos wymyślicie ciekawego 🙂 (przepraszam za niereprezentatywną kondycję grubasa, ale po zimie jesteśmy no)

mam dość małą rączkę

edit: złe zdjęcie  😡
caroline   siwek złotogrzywek :)
24 marca 2011 20:51
Nigna, siodło na łopatce i wygląda na ciut zbyt wąskie (IMO)

Jasnowata, ahahahhahaha mniej samokrytyki 🤣 od razu grubas 🤣
Grubas, grubas, bebech mu wisi, szyjka szczuplutka, zadek też stracił na wartości  🤣 no, ale troszkę potrwa zanim odbudujemy stan wakacyjno-jesienny  🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się