Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?
rosek0, blagam, nie wytresujesz konia zeby sie rozluznil i zul wedzidlo... przeciez Cariotka, wlasnie to napisala.
oszczedz wstydu.
ja nigdzie nie napisałam o braku kompetencji roska tylko zapytałam się o WKKW.
edit: kujka źle zrozumiałam Twój post🙂
dresaż jest w pewnym sensie tresurą gdyż jest to jednak "uczenie zwierząt rozumienia i wykonywania poleceń"
ElaPe, to chyba tak jak cale jezdziectwo 🙂
ElaPe zwał jak zwał, byle by było na poziomie a nie ograniczało się do marnych sztuczek🙂
no oczywiście że tak
I dlatego naturalsi wzbudzają kontrowersje. Jak się poczyta roska, to zawarte zostaje połączenie czoło-blat.
Osiągasz rozluźnienie zawsze w ten sam sposób? Zawsze poprzez jedno wyuczone działanie?
I dlatego naturalsi wzbudzają kontrowersje. Jak się poczyta roska, to zawarte zostaje połączenie czoło-blat.
Osiągasz rozluźnienie zawsze w ten sam sposób? Zawsze poprzez jedno wyuczone działanie?
rosek ma konia wytresowanego: szepcze mu na uszko: koniu wrzuć na luz i koń sam sie rozluźnia
Igiełeczka z pavulonem i koń luźniutki aż miło 😀
hehe Strzyga chciałabym! wtedy życie byłoby takie piękne, jakby całe ujeżdżenie było schematyczne 😜 ale wtedy każda małpa w zoo chodziłaby na zawody🙂
Igiełeczka z pavulonem i koń luźniutki aż miło
tylko musi Rosek opanować dawkowanie - a do tego trzeba przeciez umieś mysleć
[quote author=kujka link=topic=11961.msg945877#msg945877 date=1300796730]
no oczywiście że tak
[/quote]
👀
To ja się tu zgubiłam.
Czyli tresura , ale jedne sztuczki są zgodne z kanonem a inne cyrkowe i zbędne?
dresaż jest w pewnym sensie tresurą gdyż jest to jednak "uczenie zwierząt rozumienia i wykonywania poleceń"
z tym ze ujeżdżenie to nie tylko "uczenie zwierząt rozumienia i wykonywania poleceń"...można powiedzieć, ze "uczenie rozumienia i wykonywania poleceń" to dopiero wstęp do ujeżdżenia.
[quote author=ElaPe link=topic=11961.msg945879#msg945879 date=1300796779]
[quote author=kujka link=topic=11961.msg945877#msg945877 date=1300796730]
no oczywiście że tak
[/quote]
👀
To ja się tu zgubiłam.
Czyli tresura , ale jedne sztuczki są zgodne z kanonem a inne cyrkowe i zbędne?
[/quote]
no Tania nie udawaj że nie wiesz o co biega
jeźdźcowi potrzeba jest taka "tresura" konia która docelowo da mu rumaka czułego na pomoce tak by móc go jeździc w sposób prawidłowy co docelowo wyrobi u konia tężyznę fizyczną i kocią elastycznośc tak by w rezultacie miec konia przyjemnego do jazdy, wytrzymałego i zdrowego.
czyli z tego wynika że tresura w sensie uczenia cyrkowych sztuczek jak aporotwanie czy stanie na piłce mu tych celów nie zapewni.
ale oczywiście tresura konia na np. podawanie nóg czy wchodzenie do koniowozu jest jak najb. wskazana.
[quote author=ElaPe link=topic=11961.msg945876#msg945876 date=1300796671]
z tym ze ujeżdżenie to nie tylko "uczenie zwierząt rozumienia i wykonywania poleceń"...można powiedzieć, ze "uczenie rozumienia i wykonywania poleceń" to dopiero wstęp do ujeżdżenia.
[/quote]
oczywiście że tak.
czy wy nie widzicie różnicy pomiędzy Chorałem a koniem chodzący w ujeżdżeniu? tak ten i ten umie sztuczki, ale jest różnica? chyba nie sztuczki są najważniejsze.
czy wy nie widzicie różnicy pomiędzy Chorałem a koniem chodzący w ujeżdżeniu? tak ten i ten umie sztuczki, ale jest różnica? chyba nie sztuczki są najważniejsze.
w ogóle chyba nie rozumiesz naszego przekazu.
możliwe, nie rozumiem czemu tak uparcie próbujesz doczepić do ujeżdżenia słowo tresura?
Nie jestem naturalsem to po pierwsze. W ujezdżeniu wkkw nie zauwazyłam piaffow naprzyklad 🤔wirek: co uwazam za sztuczke. A przy wykonywaniu cyrkowych sztuczek ala naturals konie nie sa rozluznione???
I ostatnie moje pytanie w tej beznadziejnej dyskusji, zwazywszy na jej poziom;
Igiełeczka z pavulonem i koń luźniutki aż miło
tylko musi Rosek opanować dawkowanie - a do tego trzeba przeciez umieś mysleć
, rozluzniasz róznie ale do konkretnego elementu dajesz codziennie inne pomoce??Czy takie same?
Cariotka, oj zgubilas sie w dyskusji kochana 😉
możliwe, nie rozumiem czemu tak uparcie próbujesz doczepić do ujeżdżenia słowo tresura?
jezu ale ty nic a nic nie kapujesz 🤔
to zależy rosek na jakim poziomie WKKW jedziesz, tzn oczywiście nie Ty, ale jeździec🙂
przepraszam 🤦 ale ciężko się nie zgubić jak ten wątek jest wielowątkowy
to zależy rosek na jakim poziomie WKKW jedziesz, tzn oczywiście nie Ty, ale jeździec🙂
przepraszam 🤦 ale ciężko się nie zgubić jak ten wątek jest wielowątkowy
No to moze powiesz mi na jakim poziomie WKKW jest wymagany element taki jak piaff, pasaz czy piruet w galopie np.
Program ujeżdżenia WKKW czterogwiazdkowy zawiera takie elementy ujeżdżenia jak półpiruety, lotne zmiany nogi, ciągi🙂 Piruet jest sztuczką? a półpiruet już nie?
Oczywiście ,ze w jakis tam sposob jest. Ale mniej efektowny? Mniej obrazujący to o co mi chodzi. I pisząc o ujezdzeniu nie chodziło mi o ujezdżenie na poziomie N czy C tylko na najwyzszym a pisząc o wkkw chodziło mi bardziej o cross a nie o czworobok. Ale widzę,ze najbardziej szczekajacy i obrazajacy zamilkli. Jednak szkoda mi klawiatury na ten watek.Eot.
to mogłeś napisać cross🙂 poprostu przyznaj że zrobiłeś błąd 😁
Napisałam ogólnikowo, błąd tylko wobec Twoich wypowiedzi, bo w innych nie ten sens jest zawarty.
rosek0, a ogarniasz w ogóle czym jest piaff? Jeśli się już dowiesz, będziesz wiedziała, dlaczego wchodzenie konia na piłkę to sztuczka, a piaff/pasaż/piruet nie.
Skoro dla Ciebie WKKW i kros to synonimy to też smutne, stereotypowe i tak na prawdę obraźliwe dla wukakawistów.
I NIE, przy wykonywaniu sztuczek cyrkowych, naturalsowe konie nie są rozluźnione w sensie jeździeckim. Czy Ty w ogóle jeździsz konno?
Wiem na czym polega piaff . Konie ma wolnosci piaffuja, na piłke nie wchodzą niestety. Ale nauczenie konia żeby robił nawet to co robi na wolnosci ale na komende, na okreslone pomoce przez człowieka ,równiez poniekąd jest sztuczka.Sztuczka to równiez jest tutaj uogólnieniem ale niechce mi sie w to wogole zagłebiać.
WKKW nie kojarzę tylko z crosem, zle napisałam , co wytłumaczyłam, tak Cie to bardzo mierzwi?
rosek0, to po co się odzywasz, skoro nie chce Ci się zagłębiać? Bo jak na razie do żadnych wniosków nie dotarłaś, wykazałaś się jedynie sporą ignorancją.