Jakie pasze dajecie swoim koniom?
Mój jak dostawał mniej tej sieczki to pochłaniał każdą ilość słomy wrzuconą do boksu i się strasznie wściekał przy karmieniu.
Mój dzielnie i pokornie znosi swój los 😉
Dziewczyny czy jak bym podawała co drugi dzień pasze to byłby jakiś efekt ? Na stronie besterly jest napisane,że przy 3kg owsa dodawać 1,5 ich paszy. Wolałabym albo codziennie po 0,5 kg albo co drugi dzień po 1kg, jak wy sądzicie ?
Przede wszystkim jaka to pasza? Besterly ale jaki rodzaj?
Dla jakiego konia? (np Olimpic czy Dynamix dla konia idącego do przodu czy takiego do pchania)
Wiem, że pytanie było do dziewczyn ale mam nadzieję że nie obrazisz się jak będzie Ci próbował na nie odpowiedzieć facet.
arabianka22, a po co Ci ta pasza? dla smaku zeby kon mial cos kolorowego, czy ma jakis wymierny skutek dac to, ze kon ja je?
Green Grass oczywiście,że nie przeszkadza,każda pomoc mile widziana :kwiatek:
Besterly Basic dla niespełna 3 letniego konia który nie pracuje pod siodłem jest lonżowany kilka razy w tygodniu, bardzo spokojny i przeważnie się obija
kujka chciałabym żeby były jakieś efekty oczywiście, żeby również przybrał koń na wadze
Hartog balance co za zapaszek 😍
Niestety besterly dymanix nie zrobiło na mnie dobrego wrażenia 🙁 jakby zakurzona. 🤔
Green Grass :kwiatek:
Basic raczej podawałbym w odpowiedniej ilości, jeżeli ma coś dać. Jeżeli dla smaku, to sam owies wystarczy.
A jeżeli nie chcesz dużo wydawać to kup np witaminy Besterly Bestermine i do tego odpowiednia ilość siana i trochę owsa.
Z paszy Besterly które dają często dobry efekt przy małych porcjach można wymienić Herbic (dla kaszlaków - u nas kaszlakowi z RAO bardzo pomogło), Olimpic i Dynamix na energię. Olimpic stosuje moja siostra dla kobyłki bardzo do pchania i mówi, że koń i ma energię i chęć do pracy.
Ale biorąc po uwagę, że masz młodziaka jeszcze nie jeżdżonego żadna z tych wyżej nie będzie Ci odpowiadać. (no chyba że dla smaku to polecam Herbic)
Dramka - niestety to główna wada tej paszy, ale nie zauważyłem żeby konie po niej kasłały i prychały (itp). A podaję ją swojemu i energii przy miarce dziennie ma aż za dużo.
Jeżeli kogoś nie stać na pełnoporcojowe podawanie paszy i witamin to polecam Vitalic, konie świetnie po niej wyglądają i nie odbija im.
Moje konie po dynamix nie prychały. Skojarzyło mi się teraz że miarka tej paszy była taka ciężka 🤔
Bo jest sporo zbóż, trochę płatków i granulaty - zbożowy i z lucerny. Granulat zawsze waży, ale miarka to około 1 kg.
Ja dawałem Dynamixa w spodku i nie widziałem różnicy w energii między tą paszą, a inną znanej i znacznie droższej marki.
A mam prawie 2 worki w cenie tamtego jednego, więc mogę sobie pozwolić na stałe podawanie przez cały sezon, a nie jak wcześniej przed zawodami.
Zresztą zobaczymy w tym sezonie co wyjdzie z tej kombinacji paszami i mojego treningu, zawody w 4 tych samych miejscach co w zeszłym roku więc można porównać czasy, bo podłoże to samo, rozstaw beczek ten sam (bo na każdej arenie może być inny).
Jedyne co się zmieni w żywieniu od przyszłego miesiąca to to że będzie Olimpic, albo reprodic zamiast Dynamixa (zmiana musli na granulat). Wychodzi jeszcze taniej więc będę mógł sobie pozwolić na jakąś fajną sieczkę.
A mi się udało kupić HARTOGa po 49zł worek 😎
Ja zamówiłam 25 worków;p Oczywiście nie wszystkie dla moich koni.
Chciałabym mojej kobyle na czas powrotu do pracy zamienić owies na jakieś mało energetyczne musli. Pełnoporcjowo, więc chciałabym, żeby było względnie wydajne. Mogli byście coś polecić? W grę wchodzi St. Hippolyt, Eggersmann, Spillers i Dodson, bo dystrybutorów tych pasz mam na miejscu.
Aktualnie dostaje Pre Alpin St. Hippolyta i Irish Mash- raz w tygodniu.
Nie chce dodawać jej owsa póki nie zacznie chodzić w miarę regularnie przynajmniej w dwóch chodach z początkami galopu. Czy może nie ma to żadnego sensu, głupio myślę i na razie nie dodawać nic? Będę bardzo, bardzo wdzięczna za pomoc :kwiatek:
Moja kobyłka, też właśnie wchodzi powoli w trening, na razie tylko stęp i dostaje Reform Musli St.Hippolyta. Super pasza na utycie i nieenergetyczna. Zdecydowanie polecam. Szczególnie jak ktoś ma problem z za niską wagą. 😉)
arivle, dopóki koń nie pracuje (pracuje-pracuje, a nie np. przemieszcza się szalone 3 minuty w wyższym chodzie 😉) we wszystkich chodach normalnie, to - poza wyjątkowymi sytuacjami - nie ma powodu, żeby "już" zmieniać mu dietę. nadal jest przecież rekonwalescentem! moim zdaniem to częsty błąd - koń ledwo zaczyna pierwsze kłusy, a wiele osób leci już zmieniać pasze na "roboczą" - bo koń już nie kuleje i już "kłusuje". taaaa... 2 minuty... a potem płacz, że konia nosi po ścianach i jest nie do opanowania po kontuzji 😉
jednym słowem - do czasu PEŁNEGO powrotu do NORMALNEJ pracy odradzam zmienianie diety. zwłaszcza drastyczne. a wszelkie pasze wysokoenergetyczne, w tym owies, polecam dodawać dopiero kiedy naprawdę czuje sie taką potrzebę podczas jazdy - ani sekundy wczesniej i absolutnie nie "na wszelki wypadek".
jesli świerzbią cie rece i musisz cos zmienić (często to sprawa bardziej psychologiczna niż rzeczywista koniecznosc wprowadzenia zmian - takie symboliczne odciecie sie od stresujacego okresu kulawizny) to zmien albo dodaj sieczkę - nie wplynie to ujemnie na dietę konia (nie doda energii ani nie powinno upaść konia), a tobie bedzie lżej na sercu 😉
Ktos wie ile wazy miarka D&H build up'a?
Misia, nikt przede wszystkim nie wie jaką masz miarkę! 😂
nabierz te swoją miarkę, wsyp zawartość do foliowego woreczka i zważ. będziesz wiedziała.
nie masz wagi? to wez woreczek i połóż na wadze w pierwszym lepszym sklepie spożywczym.
banalnie proste. a dane będą najdokładniejsze.
Misia-ja mam miarke egessmana i wchodzi tak ok 0,75 kg
Caro, Gryglodor, dzięki za odpowiedź.
Caro, piszę o czymś nisko energetycznym, żeby NIE dodawać owsa na czas powrotu do pracy, a żeby kobyła miała siłę i energię do . Oczywiście mówię o dodaniu paszy w momencie gdy zacznie chodzić już w miarę regularnie. Dodanie owsa chciałabym jak najbardziej opóźnić. Może nawet wprowadzić go dopiero w okolicach lipca/sierpnie, kiedy koń będzie już całkowicie sprawny. Mówisz, że do tego czasu sama sieczka jej wystarczy? Nie spadnie z masy, będzie miała wystarczającą ilość składników mineralnych? :kwiatek:
caroline Bo ja juz mam tak zakodowane ze miarka = niebieska standartowa miarka pavo. Przepraszam za niesprecyzowanie 😉
Milusia dziekuje :kwiatek:
Mówisz, że do tego czasu sama sieczka jej wystarczy? Nie spadnie z masy, będzie miała wystarczającą ilość składników mineralnych? :kwiatek:
no niestety - to zależy JAKA sieczka i w jakiej ILOŚCI 😉
owies nie jest niezbędny koniowi do zycia. niezbędne jest siano w dużej ilości. owsa koń moze nie dostawać w ogóle i będzie sie czuc doskonale i może normalnie pracować.
łiii po niecałych 2 tyg po zmianie diety moj kon świeci się niczym świetlik , I jak gdyby nabiera fajnej masy na szyi 🙂
zdjęcia trochę kiepsko porównywać bo po pierwsze jest w derce ale innego nie mam podobnego
ok. 3 tyg temu
http://img705.imageshack.us/i/snc01405.jpg/i dzisiejsze
[quote author=D+A link=topic=25.msg940085#msg940085 date=1300386037]
Ja zamówiłam 25 worków;p Oczywiście nie wszystkie dla moich koni.
[/quote]
Jesteś jeszcze lepsze od mnie 😎 Ale taka okazje nie można było przegapić 😜
gdzie dorwałyście tak tanio ?
A ja w sumie się dziwie, że kiedy jakoś w zeszłym roku pasze tak poszły w górę, teraz po podniesieniu vatu też, stary dobry Eggersmann praktycznie cen nie zmienił. Za worek Cool Mixa 66 zł... I to nie na promocji. Wow 😍
A z witamin ktoś podawał te St.Hippolyt Sempermine? Bardzo korzystnie wychodzi worek 15 kg, 160 zł, patrząc na to że małe wiadro 7,5 kg kosztuje 100 😁 i fajnie wyglądają, jak muesli, i ten zapach.. 😍
w stefanidisie był tydzień z ceną 49 zł za worek
Lov ja podaję je mojej kobyłce! są świetne. bardzo poprawiła jej się sierść, grzywa jest super i ogon, a kopytka... ;DD i ten zapach, po prostu go uwielbiam! 😉)
[quote author=equi.dream link=topic=25.msg942238#msg942238 date=1300543160]
w stefanidisie był tydzień z ceną 49 zł za worek
[/quote]
że też ja zawsze przegapię takie rzeczy
equi.dream, Nie jesteś sama w przegapianiu takich promocji. Ja też przegapiłam 🙁