Dopasowanie siodła

A moje siodło jedzie właśnie do mnie z poszerzenia. Do jutra pewnie nie dojedzie ale może w poniedziałek/wtorek już przymierzę i oczywiście wrzucę fotki.
P. Sebastian napisał, ze poszerzył je mocno, chociaż tego nie wymagało, ale chciałabym mattesa wrzucić pod spód czy inną podkładkę. Mam nadzieję, że się da.
Poczekamy, zobaczymy.
no wiec... zdjecia z "obciążeniem"

siedzi mi sie dobrze, nie bujam sie, tylko Cykuch juz mniej zadowolony:/ nie wiem czy przez siodło (bo grzbiet na 100%go nie boli, sprawdzała kilka razy) czy po prostu przez to, że po półrocznej przerwie nie podoba mu sie że ma coś robić i fochy strzela 🤔
No nie wiem... obawiam się, że w momencie, kiedy podniesiesz się z siodła (anglezując chociażby), tył siodła będzie Cię "gonił". Rozważyłabym podkładkę pod tył, a jeszcze lepiej znalezienie siodła z bardziej płaskimi poduszkami.
Moim zdaniem na 1 zdjęciu pod obciążeniem leży nieźle
Orzeszkowa
Z płaskimi poduszkami? Po co? Żeby leciało bardziej w tył? Moim zdaniem poduszki powinny byc bardziej dopchane, wieksze, tymbardziej ze sugerujesz podkładke pod tylne poduszki.

Hugolina009
Siodlo przy Twoim obciazeniu leci w tył. Jak wstajesz to sie unosi.  Jak dla mnie najlepszym rowiazaniem byłoby znalezienie innego siodła. Ale jak sie uprzesz to znajdź coś co troche te poduszki tylne podniesie.
Forumowa Livia pod swoje siodlo wszechstronne ma fajna podkladke.
chyba chwilowo je zostawie, na weekendowe jazdy, a w miedzy czasie intensywnie bede szukać innego 😉 jakies musze miec bo on juz sie wystarczająco "zbiesił" przez to nieróbstwo 😜 a jezdze na razie i tak glownie stępem i to pół godzinki dziennie🙂

dziekuje wszystkim za rady :kwiatek:
Masakry nie ma, nie zaszkodzisz mu tym jakoś strasznie. Moim zdaniem można jeździć , choć idealnie nie jest.
Nie popadajmy w skrajności. Gorzej niedopasowane siodła się widuje. ( wiem, że to nie powinno być wyznacznikiem, ale w skrajności nie ma co wpadać)  😉
no własnie cudu nie ma, wiec to tylko wyjscie chwilowe na czas zbierania funduszy i heja na bezterlicówke 🏇
gajara18   "Konia strzeż się z tyłu, psa z przodu, a kobiety
20 marca 2011 16:13
hej ja tu z takim pytaniem
Mam dwa konie jedna anglice i druga kuca gr.D
nie stać mnie na 4 siodła moje siodła to kieffer lech który idealnie leży na anglicy wiec ok .
drugie to roczny joy jumper  który ma pasowac na anglice i kucke na anglice jest ok z podkładką sioło poszeżone zostało ale na tą mała na której będe wiecej skakać masakra ...dopiełam popręg i patrze a poduszki tylne wcale praktycznie nie dotykają grzbietu i się tylko majta góra dól czy jest na to rada siodło poszeżałam w ihaha wydatek spory Pan Kostrzewa widział konia polecił poszeżenie ale jest tylko gorzej co z tym mozna zrobic zdujecia obiecuje jutro lub we wtorek ..narazie prosze o rade .
gajara tak naprawdę to można tylko kupić inne dopasowane siodło. Nic więcej nie zrobisz.
Dzisiaj pierwsza jazda po dopchaniu poduch. I powiem tak 🤔

Koń rozluźniony i chętny do przodu  😀

Dupa, łydki nie uciekały.

Tylko mam takie wrażenie że potrzebuje napierśnik że siodło za bardzo ucieka do tyłu  🤔

Dramka, na zdjęciu nie wygląda jakby było za bardzo z tyłu, jest w dobrym miejscu. Z tyłu masz jeszcze duużo miejsca 🙂
Sprawdź na skokach czy nie potrzebujesz napierśnika 😉
caroline   siwek złotogrzywek :)
20 marca 2011 17:48
Dramka, musisz sie przyzwyczaić, i tyle 😉
wygląda to bardzo dobrze 🙂
Z tyłu mam dużo miejsca bo kobyła jest dłuuga. Ale jednak przeszkadza mi że popreg nie jest w poziomie z siodłem  🤔
tajna
fajny art. Cześc 2 tez dobra. BTW nie miałam pojęcia ze w Rosji jest taki zacofanie pod tym wzgledem  👀
20 marca 2011 19:59
druga czesc tutaj: http://czterokopytny.pl/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=4&cntnt01origid=75&cntnt01returnid=75

poszerzanie prześwitu - powinno być wymiana łęku na szerszy 😉

poza tym - zacofanie w Rosji to jedno (kwestia dostępu do sprzętu, etc.) ale poza tym - u nas jest to samo 🙁 lepszy sprzęt jest dostępny, ale wiedza o dopasowaniu siodeł - na takim samym poziomie.

a jeszcze inna konkluzja to... o mój Boże, do czego to doszło, w pełni zgadzam się z Panią Nevzorow 😉 to znaczy zgadzam się z jej poglądami na temat jakości i sensowności używania siodeł białoruskich (jeśli dobrze odgaduję o której marce ona pisze...)
a z drugiej strony - niezmiernie się cieszę, że ktoś to wreszcie głośno powiedział/napisał.
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
20 marca 2011 20:48
To i ja tutaj sie wpisze. Nie wiem czy w ogole po tych fotkach da sie cokolwiek ocenic ale sprobuje. A pozniej postaram sie zrobic nowe.

po 1 i 2 nie da sie nic powiedziec.
po 3 łek moze byc ok
po 4 ksztalt lawek moze nei byc ok (nie anglezuje z toba siodlo?)
na moje oko leży całkiem nieźle, z drugie strony zdjęcia z czaprakiem przekłamują, więc osiodłaj konia bez czapraka.
moze by tak zrobic jakis zbior rad jak dopasowac siodlo do konia i jezdzca? bo 114stron i nadal ludzie pytaja o ocene..
20 marca 2011 21:01
dopiero co podlinkowałyśmy dwa artykuły
w wątku jest wieeeeele linków jak dopasować. są linki do filmików.
a i tak nadal pytają. i pytać będą.
będziemy ćwiczyć cierpliwośc 😉
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
20 marca 2011 21:04
Wlasnie mam zamiar zrobic na dniach. Dzisiaj czas pozwolil mi tylko na te na szybko.
Zrobie bez czapraka.Aha no i w tych zdjeciach jest zalozony zel jeszcze. Kiedy zaloze bez zelu to kobyla ewidentnie odczuwa dyskomfort. Ale najlepiej bedzie jak zrobie nastepne zdjecia

magda wydaje mi sie, ze nie anglezuje. przynajmniej na tyle co czuje w trakcie jazdy i ktos z boku obserwuje.

edit: ale chyba po to jest ten watek i forum. Czy ma polegac tylko na wrzucaniu linka? Ja wychodze z zalozenia, ze owszem warto czytac i to tez przez caly czas robie. Takze zanim wstawilam tutaj fotki. Ale po to jest forum by wymieniac sie spostrzezeniami? Oczywiscie nie w formie internetowego wszechwiedzacego nauczyciela czy jak tutaj dopasowywacza. ale zeby skonfrontowac swoje przemyslenia.
dempsey   fiat voluntas Tua
20 marca 2011 21:06
a z drugiej strony - niezmiernie się cieszę, że ktoś to wreszcie głośno powiedział/napisał.

no nie do końca głośno, skoro nazwa marki nie padła 😉
Dramka, jeżeli siodło nie przesuwa się jeszcze bardziej w tył, to leży w super idealnym miejscu teraz 🙂
20 marca 2011 21:07
[quote author=caroline link=topic=95.msg943855#msg943855 date=1300651154]

no nie do końca głośno, skoro nazwa marki nie padła 😉
[/quote]
jak dla mnie - close enough 😉
dempsey   fiat voluntas Tua
20 marca 2011 21:09
no w sumie jak się zastanowić, ileż to producentów siodeł dziala na Białorusi, to fakt.
Dramka, jeżeli siodło nie przesuwa się jeszcze bardziej w tył, to leży w super idealnym miejscu teraz 🙂

Myślisz? Dzisiaj jeździłam na płaskim bez skoków..
Dramka, ależ Ciebie trudno przekonać 😁 Jeżeli siodło po skokach będzie leżało tak jak na tym zdjęciu to podtrzymuję swoje zdanie z pełną odpowiedzialnością 😉
druga czesc tutaj: http://czterokopytny.pl/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=4&cntnt01origid=75&cntnt01returnid=75

Caroline- ten artykuł powinien byc na pierwszej stronie.
To jest to o czym pisałem kiedyś, najpierw dopasowac łęk do budowy konia,a potem zrobic siodło. A zarzucano mi,że źle to robię.To jest podstawa- dopasowanie łęku, a reszta to dodatki.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się