Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto
I tu mam odmienne zdanie- bo w przypadku lustrzanki jeśli się nie chce drążyć można zostać z jednym obiektywem, ale jeśli ktoś wychodzi z założenia, że się chce rozwijać, to owszem fajnie byłoby spróbować na czymś prostszym, ale kupować? Nie, bez sensu, potem jest tylko aparat do taniej sprzedaży. Nawet na małych puszkach z nowymi obiektywami można już czegoś próbować, a nie czekać, aż się odłoży do tej upragnionej. W miedzy czasie można też dobierać obiektywy itd.
Natomiast jeśli ktoś chce dobrego, uniwersalnego aparatu do robienia zdjęć to proponuję kupić jakiegoś powershota- wiele z nich rowniez ma możliwość manipulacji przesłoną i czasem, mają duży zoom, i są dużo mniejsze i lżejsze od hybryd. I mniejsze- może dalej im do lustrzanki, ale ja bym się jednak na coś takiego decydowała. Tym bardziej, że taki aparacik warto mieć nawet jeśli się ma już lustrzankę- czasami wygodnie wsadzić coś do kieszeni na spacer zamiast taszczyć kilka kilo.
no wlasnie mam zagrych z lustrzankami, moj Canon EOS 400d przestal juz wystarczac... Chcialabym cos nowego? Co polecacie? Chetnie zostalabym przy Canonie...
u mnie sprawa się rozjaśniła, poszłam pofocić na mniejszych przysłonach i wszystko jest względnie ok, zmieniłam obiektyw i też jest ok. dziękuję za rady 🙂
ale MsCarmen, Dominiko kochana, zapytam ile kosztowałby przegląd i ew. czyszczenie? poza gwarancją? ach i jeszcze jedno. mam obiektyw kitowy i tam złamał mi się plastik mocujący z jednej strony. jak obiektyw podtrzymuję, to aparat go łapie i nawet silniczek af go łapie. zastanawiałam się czy opłacalna byłaby naprawa tego? bo to do wymiany idzie cały bagnet.
EDIT: i jeszcze jedno 🤣 pod jakim hasłem na allegro mam szukać przejściówki puszka nikon - obiektyw helios? bo szukam, szukam i znaleźć nie mogę.
EDIT: i jeszcze jedno 🤣 pod jakim hasłem na allegro mam szukać przejściówki puszka nikon - obiektyw helios? bo szukam, szukam i znaleźć nie mogę.
Adapter NIKON - M42 🙂
no wlasnie mam zagrych z lustrzankami, moj Canon EOS 400d przestal juz wystarczac... Chcialabym cos nowego? Co polecacie? Chetnie zostalabym przy Canonie...
Mnie mój EOS400d doprowadził do szewskiej pasji całkiem niedawno. W efekcie służy komuś na południu PL, a ja bawię się Nikonem D90. Jak ogarnę to powinno być nieźle. Pojawiło się wiele rzeczy, których w 400d brakowało bardzo, albo nie funkcjonowały jak chciałam.
Condina- a może powiedz dokładniej czego oczekujesz od nowego aparatu? Ma mieć tylko większą rozdzielczość matrycy plus kilka dodatkowych bajerów czy już coś bardziej zaawansowanego?
Jeśli tylko większą rozdzielczość, ekran LCD, szybkość zdjęć seryjnych, live view, tryb bw to w zupełności starczy Ci model 50D.
Jeśli już masz do tego ambicję na filmy, szybsze zdjęcia seryjne to wybierz 7D (ok 5 tyś zł samo body)
A jak juz naprawdę chcesz zainwestować w sprzęt co posłuży Ci lata, masz trochę gotówki to 5D Mark II to absolutny hit (i moje marzenie)- ok 8 tyś zł samo body
Mam problem fotograficzny i myślę, że ktoś z Was mi pomoże.
Jak odzyskać zdjęcia, które są zrzucone z aparatu na dysk twardy i niektóre z tych zdjęć są nadpisane, czyli jest miniaturka jednego zdjęcia, a gdy otwieram tą miniaturkę otwiera się zupełnie inne zdjęcia, a gdy robię "odśwież miniaturkę" to to zdjęcie, które było tylko miniaturką znika. Czyli nie mogę otworzyć tego zdjęcia, które jest miniaturką.
Mam nadzieje, że w miarę logicznie wytłumaczyłam o co mi chodzi 🙂
Bardzo proszę o pomoc :kwiatek:
Bee. czyszczenie to koszt rzędu 70-80zł, nie robią takich rzeczy na gwarancji (-: a jaki obiektyw? zależy co jeszcze uległo uszkodzeniu, niestety nie znam się na tyle od strony serwisowej, żeby cokolwiek powiedzieć. możesz wysłać go na ekspertyzę, za 30zł dostaniesz kosztorys z informacją co i za ile (-:
Czy warto kupować obiektyw z przebiegiem 4 tysiące zdjęć ? Dzisiaj o 20 licytuję i nie wiem, czy na pewno warto ...
WYdaje mi sie, ze przebieg obiektywu chyba nie ma jakiegos istotniejszego znaczenia, co innego body.
o, przeoczyłam że pytanie jest o obiektyw- cóż, chora jestem.
Condina ja zamieniłam właśnie 400D na 7D i jestem bardzo zadowolona. Choć muszę jeszcze dokupić sobie do niego jakiś jasny obiektyw, bo moja Sigma 4-5.6 przestaje dawać radę, zwłaszcza w ciemniejszych warunkach.
No to o 20:25 licytuję wymarzonego Canona 18-200 3.5-5.6 - trzymajcie kciuki ! 💃
Wilejka a nie lepej poczekać i dozbierać do Canona 18-200 2.8 ?
Wilejka a nie lepej poczekać i dozbierać do Canona 18-200 2.8 ?
A od kiedy to taki w ogole istnieje?
troszkę się załamałam
mam taki aparacik kupiony jako używany w doskonałym stanie:
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.1417-fujifilm_finepix_s1000fdsłużył mi dzielnie ponad pół roku a tu nagle...popsuła się klapka zamykająca miejsce dla baterii (i karty zarazem, bo są obok)
po prostu malutki płaski kawałek plastiku (2x1 mm) spełniający funkcję zatrzasku odłamał się i teraz sprężynka odpycha klapkę.
oczywiście taśma czarna izolacyjna (jakże elegancka) odkleja się po chwili
w zasadzie aparat nie do użytku, chyba że trzyma się palcem tę przeklętą klapkę
hhe 😀 nio to pojechałam 🙂
sorki , człowiek zmęczony , to juz nie kontaktuje :P
oczywiście chodziło mi o 70 - 200
obiektywy nie mają przebiegu... (-:
hmm, przebieg to może za dużo słowo, no ale przecież wszystko się "zużywa", więc także obiektyw, prawda ?
Nie zbierałam do 70-200 bo po pierwsze to zakres który mnie w ogóle nie interesuje, po drugie nie mam zamiaru kupować obiektywu za 3000 zł [w najlepszym przypadku] w momencie, kiedy jestem tylko uczennicą i nie zarabiam na siebie 😉 Może kiedyś, gdy będę już na swoim, albo bogato wyjdę za mąż 😉, teraz 18-200 ze światłem 3.5-56 w zupełności mi wystarczy.
Hej, słuchajcie, czy jest jakaś szansa sprawdzić przebieg w 400D Canona?
Niestety z karty niewiele już wyczytam - od dawna służą mi już do nowego aparatu. Czy jeśli ostatnie zdjęcie jakie nim robiłam na np. nr IMG_9020 to znaczy, że? Folder na karcie ma teoretycznie nr 172Canon, ale odkąd pamiętam miał chyba taki numer. Opanda niestety nie jest w stanie odczytać przebiegu Canona 😵
Chciałam sprawdzić przebieg w swoim przed sprzedażą, ale pani w komisie powiedziała, że Canon nie udostępnia takich danych. Niestety nie wiem, na ile jest to realne info.
Nie wiem jak jest w tych najnowszych Canonach, ale, żeby sprawdzić przebieg w xxxD są ponoć jakieś programy w sieci.
Jutro jadę zaopatrzyć się w filtry polaryzacyjne i szare połówkowe. I jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o firmy produkujące filtry.
Które są godne polecenia?
Mówią, że Hoya są godne polecenia. ;-)
Strucelka niemożliwe, na pewno się da Opandą. z tego co pamiętam Sony nie pokazuje, ale Canon owszem, tylko pod ciut inną nazwą (albo mi się pokręciło i jest dokładnie na odwrót). pogrzeb w sieci, na pewno coś znajdziesz. jak nie, to wyślij zapytanie do serwisu Canona na Żytniej w Warszawie (e-csi.pl)
Laguna zerknij sobie na testy na optyczne.pl
Marumi ma niezłe propozycje i w miare przystępne cenowo, w porównaniu do połówek Hoyi
http://allegro.pl/sigma-sd14-sigma-18-200mm-dc-os-ekspozycyjny-i1523392884.html o.O
To hobby jest fajne. Praktycznie codziennie człowiek dowiaduje się czegoś nowego. Szuka, pyta, rozmawia.
Witam wszystkich!
Chciała bym prosić o poradę. Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego, lepszego aparatu i mam na oku lustrzankę cyfrową Sony Alfa 390 + obiektyw 18-55 mm. Jest w ofercie Neonetu 😉 Czy to jest dobry aparat dla osoby kompletnie początkującej, a jeśli nie, to jakie inne modele polecacie? Jakie są jego wady i zalety? W związku z tym, że jestem kompletnie zielona w temacie fotografii i aparatów proszę o jak najprostsze i jak najbardziej zrozumiałe dla mnie odpowiedzi. :kwiatek:
Od razu powiem, że pewnie ten podstawowy obiektyw bardzo szybko przestanie Ci wystarczać (jest krótki i ciemny). Co do body to nie miałam go nigdy w ręku, do tego mam chyba za małe doświadczenie, żeby oceniać 🙂
dempsey, On ma tę klapkę na spodzie? Jak tak, i o ile nie używasz statywu, to zanieś do warsztatu, gdzie naprawiają aparaty, a panowie zrobią metalową płytkę przykręcaną własnie w miejscu, gdzie przykręca się głowicę statywu, która będzie trzymać klapkę zakniętą 🙂