SIODŁA

episode, Długość żeber ma znaczenie? 🤔 Dlaczego?
wydaje mi się, że chodziło tu o długość odcinka piersiowego (od którego odchodzą żebra) kręgosłupa konia, a nie długość żeber jako takich
croopie bardzo Ci dziękuję za pomoc  :kwiatek: Mam kurcze tylko problem bo tego siodła nie sprzedają w Polsce. Nie wiecie czy ktoś je sprowadza? Bo używane też trudno znaleźć  🤔

Ja jestem wielką fanką Ratomek ujeżdżeniowych, siodło głębokie, usadzające, zdecydowanie dla długonożnych. Za dobrych czasów w Krakowie sprowadzała je p. Lena, ale nie wiem jak teraz.
Ja stałam się ostatnio posiadaczką takiego siodła używanego, ale w super stanie. Osoba z Krakowa, ale ogłoszenie znalazłam u nas w ogłoszeniach na re-volcie 😉
Możesz spróbować zapytać w konik.com.pl oni swego czasu mieli je wystawione na swoich aukcjach na allegro nówki. Zapytaj może Ci sprowadzą 🙂
Weronika*Wilga, Galina Zotowa przywozi prosto z Ratomki te siodła 🙂
W najbliższym czasie przyjedzie do Warszawy, bodajże następny weekend i będzie przyjeżdżać regularnie co dwa tygodnie 🙂

Najlepiej zamawiać bezpośrednio ze strony Ratomki 😉
kujka   new better life mode: on
28 lutego 2011 14:27
Weronika*Wilga, wcale nie jest trudno znalezc uzywane ratomki. odezwij sie do Byczek ona moze jeszcze takie miec.
ja tez wystawialam przez kilka miesiecy i generalnie "migaja" mi w ogloszeniach te siodla. ujezdzeniowe wlasnie.
Adaaa   Me gusta el caballo, me gustas tu!
28 lutego 2011 16:00
effemeryda no tak to jest syntetyk, jakościowo jak wintec, używane można łatwo na ebayu angielskim, dużoo taniej.
Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za pomoc  :kwiatek:
a jak jest z rozmiarami dla 1 jeźdźca ujeżdżeniówki i skokówki?
Często spotykam się z tym, że ujeżdżeniówkę biorą większą ze względu na głębokość - jak sądzicie?
efeemeryda   no fate but what we make.
04 marca 2011 13:01
znowu ja się jeszcze chciałam poradzić  😉
oczywiście dziękuję za wszelkie uwagi  :kwiatek:

gdyby mi się mimo wszystko nie udało znaleźć tej rajdówki daw-maga, a ta dostępna 18stka okazała się stanowczo nie dobra ani na mnie ani na konia, to czy mogłybyście polecić mi inne siodła? tzn. zależy mi żeby siodło miało dość głębokie siedzisko, dobrze trzymało i było miękkie  😜 ja wiem, że to już pewnie skrzywienie ale mi w hubercie czy prestige'u venezii jest za twardo stanowczo  😀
będę wdzięczna za podpowiedzi, a i zależało by mi, żeby siodło było jednak skórzane, nie mam dobrych doświadczeń z syntetykami.
A jeszcze powiedzcie co sądzicie o siodle ujeżdżeniowym KIEFFER MODEL WIEN? Chętnie posłucham opinii. Zastanawiam się między nim a Ratomką Germidą. Wiem, że oba muszę przymierzyć, ale zastanawiam się które jest warte większej uwagi? Proszę o pomoc.  :kwiatek:
zależy mi żeby siodło miało dość głębokie siedzisko, dobrze trzymało i było miękkie

a i zależało by mi, żeby siodło było jednak skórzane, nie mam dobrych doświadczeń z syntetykami.
  Trudno to wszystko w 1000zł zmieścić. Nie lepiej poczekać dozbierać i kupić coś lepszego?
Ja osobiście z rajdówek polecam to poniżej.Na pewno miękkie, wygodne itp. Moim zdaniem lepiej dołożyć i mieć cos porządnego niż używke.
04 marca 2011 14:39
wydaję mi się, że po prostu nie ma sensu kupować nówki, zwłaszcza, że jeżdżę teraz raz w tyg. a w przyszłym roku możliwe, że rzadziej  😉
Tylko ze siodlo uzywane może, podkreśłam może nie musi, być źle wyjeżdżone przez co nawet 1h tygodniowo może spowodować zły dosiad.
04 marca 2011 17:39
dlatego też używanego siodła nie kupiłabym bez możliwości przymiarki i sprawdzenia tego i owego 😉
Ja swoje arezzo kupiłam w ciemno.  🤔 Bez jazdy i bez przymiarki na konia  😁
04 marca 2011 18:32
no ale pewnie nowe  😀
Dramka, cuda się zdarzają 😁 poza tym, z tego co pamiętam, niedawno je poprawiałaś ? 😉
Ja swoje arezzo kupiłam w ciemno.  🤔 Bez jazdy i bez przymiarki na konia  😁

ale było xle dopasowane z tego co wiem 😉
efeemeryda jeżdżę mam okazje jeździć ostatnio w rajdówce Daw Maga bo okazało się, że obecnie koniowi w niej najwygodniej i z ciekawości sprawdziłam dzisiaj jaki to rozmiar i okazalo się, że 18" i powiem szczerze, że gdybym nie wiedziała obstawiałabym 17,5 bo normalnie w takich jeździłam i były ok a ta nie zauważyłam żeby była wiele większa (mam 178 wzrostu i 'normalna' budowe🙂, a i na koniu 153 ale dosc dlugim lezała ok.
04 marca 2011 20:20
aha w takim razie jeszcze jest nadzieja, nic no muszę wreszcie przymierzyć wtedy będę wreszcie wiedziała na 100% 😉
[quote author=Sankaritarina link=topic=31.msg916604#msg916604 date=1298811808]
episode, Długość żeber ma znaczenie? 🤔 Dlaczego?

wydaje mi się, że chodziło tu o długość odcinka piersiowego (od którego odchodzą żebra) kręgosłupa konia, a nie długość żeber jako takich
[/quote]

tak  :kwiatek: i miejsce, gdzie odchodzi ostatnie żebro jest miejscem, gdzie siodło MUSI się ''skończyć" i dalej po prostu NIE WOLNO mu leżeć.
Witam, ktos z was sie moze spotkal z siodlem windsor elite /spring tree/ ?Moge prosic o opinie?
Szukałam i nic nie znalazło. Rozstaw łęku 5 w Euroriding będzie równy jakiemu w Prestige?
jeździł ktoś w tym siodle i mógłby się wyrazić opinie? --> http://horseway.pl/skokowe/1526-courbette-lemetex-siodo-skokowe-vision-sk.html
czy Wasze nowe siodła też są tak przeokrutnie śliskie??
w moim siedzi się normalnie jak w plastikowym :/
BASZNIA   mleczna i deserowa
08 marca 2011 09:52
Endurka, nieeee, jak sie od Bodzia ma skoreczke antyposlizg to nieee 🙂
Czy mógłby ktoś napisać więcej o siodle PRESTIGE GREEN STAR? Jak sprawuje się podczas skoków i jak w czasie jazdy na płaskim? Czy jest to siodło z tych pomagających, czy 'trzeba się na nim wykazać ;D'?
sprzedamxx
Generalnie każdy Prestige moim zdaniem jest z tych siodel gdzie tzreba sie wykazac zeby poprawnie siedziec. Pomagaja w dosiadzie fotelowym :P jak poprawnie usiadziesz w Prestigu to potem w kazdym nie bedziesz miała problemów 😉  😂
sprzedamxx, Green Star to zdecydowanie nie jest siodło pomagające - wręcz przeciwnie. To siodło wszechstronne tak poza tym 😉
Wiem, że to siodło wszechstronne, niby o profilu skokowym, ale właśnie zastanawiam się, jakie są wrażenia z jazdy w nim na płaskim i w skokach...
I czy będzie dobre dla osoby średnio jeżdżącej, takiej jak ja - poziom mniej-więcej brązowej odznaki, tzn. czy sobie w nim poradzę, czy trzeba mieć już do niego dosiad idealny...
Ale i tak dzięki za opinie 🙂😉.
Ogólnie to te wszystkie ..Stary Prestiga, to taka linia bardzo eco  😉
Skóre mają taką plastikową, może to i wygodne, ale nie wzięłabym nawet jakby mi dopłacić mieli.

W tej cenie już sto razy lepszy jest Daw-Mag.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się