Pomoc naukowa (zadania, tłumaczenia itp.)
ja powiedziałam że 'potop' mi się nie podoba, ale żeby odpowiednio argumentować miałam za mało wiadomości o Sienkiewiczu, koleżanka która szła w druga stronę też... za mało o nim na lekcjach się dowiadujemy, żeby to uzasadnić, w dodatku ja zaczęłam 'język jest sztuczny' nauczycielka 'ale Mickiewicz też stylizował język na archaiczny', ale on był mistrzem! Sienkiewicz może mu buty czyścić. ani wte ani wewte.
U mnie w klasie hitem hitów byli Krzyżacy - pierwsza lekcja, wrażenia z lektury, 20 na 30 osób w klasie zgłasza się, że lektura im się nie podobała. Nauczycielka niezadowolona, dostajemy więc wypracowanie, w którym mamy uzasadnić, dlaczego wyraziliśmy taką opinię, a nie inną opinię. Parę dni później czytanie prac i co? Praktycznie wszyscy przeciwnicy opowieści o losach Zbyszka zaczynają wychwalać pod niebiosa, jakaś to wspaniała i wciągająca historia. 😁 Niech żyje wolność przekonań. 😜
Potop i Krzyżacy i w ogóle Sienkiewicz są super, co z tego, że trochę kiczowaty 🏇
Poczekajta aż dojdziecie do Ludzi bezdomnych, wtedy dopiero będzie płacz i zgrzytanie zębów 😁
Czy ktoś ma może pojęcie o rzutach cechowanych? dokładnie chodzi o nasypy i wykopy :kwiatek:
Jestem w podbramkowej sytuacji.
MAm napisać 5 zdań o czymkolwiek w gwarze kaszubskiej, i przetłumaczyć na polski literacji. Nie wiem czym to się je...
Mam wielką prośbę do Dobrej Duszy, która zna niemiecki- mam około dwóch stron A4 tekstu, z którego potrzebuję jednej informacji (z jakiego gatunku rośliny wykonano przedmiot). Czy znalazłby się ktoś, kto mógłby mi pomóc? Bardzo proszę 😡
Pilnie potrzebuję pomocy z zadaniem z chemii! Szczerze mówiąc, nie wiem, jak się za to zabrać, brakuje mi informacji...
Pewien związek składa się wyłącznie z węgla i wodoru. Zawartość masowych wodoru to 17,2414%. Znajdź wzór empiryczny i rzeczywisty tego węglowodoru.
Pilnie potrzebuję pomocy z zadaniem z chemii! Szczerze mówiąc, nie wiem, jak się za to zabrać, brakuje mi informacji...
Pewien związek składa się wyłącznie z węgla i wodoru. Zawartość masowych wodoru to 17,2414%. Znajdź wzór empiryczny i rzeczywisty tego węglowodoru.
Butan, C4H10
1. Z procentu masowego:
proporcja wegla w zwiazku to x
12x + 17.2414 = 100
x=6.89655
C6.89655 H17.2414
zeby obliczyc ich wzajemny stosunek dzielimy:
H/C= 17.2414/6.89655
H/C= 2.5
Nie mozesz miec C1H2.5, ani C2H5 (bo ma 1 wolne wiazanie, a masz miec kompletny weglowodor) Kolejny ktory pasuje jest C4H10, to jest butan czyli jest ok.
Ja znowu przybywam z wloskim :P muszę na jutro napisać prośbę o mniej wiecej takiej treści:
Bardzo prosimy Panią o przełożenie naszej grupie dzisiejszej kartkówki ze słówek(tego ze slowek w sumie nie musi być). Obiecujemy, ze napiszemy ja w kazdym innym wybranym przez Panią terminie, jednak dzisiaj nie czujemy się na siłach, a przecież chcemy osiągać jak najlepsze oceny. Jeszcze raz bardzo prosimy.
Pomoże ktoś? :kwiatek:
Nikt nie wie jak mi pomóc? 🙁
"w czterech zbiornikach o tej samej pojemności, tej samej masie, w tych samych warunkach ciśnienia i temperatury, znajdują się cztery gazy: tlen, azot, amoniak i dwutlenek węgla. Który z tych zbiorników jest najlżejszy?"
z prawa Avogadra będzie że najlżejszy jest zbiornik z amoniakiem, ale nie wiem jakie proporcje ułożyć żeby to udowodnić.
ktoś umie pomóc?
:kwiatek:
zadne proporcje 🙂 zakladajac ze to gazy idealne masz rownanie clapeyrona pV=nRT
jesli p i T sa takie same dla kazdego gazu, to staja sie stalymi. Zbiorniki sa jednakowe, czyli V jest jednakowe tez dla kazdego gazu. Czyli n=pV/RT jest takie same dla kazdego gazu. n=m/M czyli m=nM (masa= liczba moli X masa molowa)
Jesli n jest takie samo to o ciezarze decyduje M, czyli masa molowa, w tym przypadku najmniej dla amoniaku.
problem w tym że równania clapeyrona jeszcze nie mieliśmy i nauczycielka mogła by się trochę zdziwić...
to powiedz ze je w ksiazce znalazlas 😉
cwane 😀 dziękuję za pomoc :kwiatek:
laski, rzaden Clapeyron!! clapek to dp/dT=delta S/delta V 🍴
wy piszecie o rownaniu gazu idealnego!! pV=nRT
[[a]]http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_Clapeyrona_[[a]](stan_gazu_doskona%C5%82ego)
więc chyba dobrze piszą
a to co Ty napisałaś to to
[[a]]http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_Clausiusa-Clapeyrona[[a]]
Pigwa- podobno oba rownania wymyslil Clapeyron (ale wiele tu moze miec do rzeczy troche rozne nazewnictwo w roznych krajach), to rownanie o ktorym ty piszesz jest na zmiane stanu, tego nie ma w ogolniaku - rowniez dlatego ze po matmie na nowej maturze, to mozna co najwyzej ogarnac nierozniczkowa wersje tgeo rownania.
oki doki, fakt pominelam clausiusa 😉 i nigdy na pV=nRT nie mowilo sie ze to clapeyron, wiec dlatego moje zdziwienie 😁 co kraj to obyczaj 🙂 szko0da ze nie mam Atkinsa ksiazki w domu, ciekawe jak tam pisalo 🙂
rownanie gazu idealnego na bank bylo w szkole, clausiusa-clapeyrona nie bylo to fakt 🙂 wyprowadzalam go pamietam na egzaminie ustnym z fizycznej pod baczynm okiem profa, stresu nie zapomne 😂
czy ktoś zlituje się nad biedną kobietą i pomoże w ułożeniu 3 min prezentacji po włosku? łaaaadnie prosze! :kwiatek:
[quote author=Gienia-Pigwa link=topic=136.msg917903#msg917903 date=1298885341]rownanie gazu idealnego na bank bylo w szkole, clausiusa-clapeyrona nie bylo to fakt 🙂 wyprowadzalam go pamietam na egzaminie ustnym z fizycznej pod baczynm okiem profa, stresu nie zapomne 😂
[/quote]
omg, poplakalabym sie chyba jakbym to miala wyprowadzic, ale w sumie kto to ma umiec jak nie biedni studenci chemii 😉 u nas na egzaminie z chemii wystarczylo narysowac do tego wykresik (p/V) i zaznaczyc tez jak woda sie zachowuje nienormalnie, a w drugim podpunkcie obliczyc przy jakim cisnieniu lod sie stopi ilestam poniezej zera. Banal 🙂
Auf dem Bild sehe ich zwei Personen - eine Frau und einen Mann. Sie sind im Park, wenn es regnet. Junge Frau hat lange, dunkelbraune Haare. Sie trägt ein aschgraues T-shirt und lange weiße Hose. Im linken Hand hält sie den schwarzen Regenschirm.
Der Mann hat kurze schwarze Haare. Er hat ein helles Hemd und eine knielange blaue Jeans an. Sie haben keine Schuhe. Wahrscheinlich ihre Liebe ist so heiß, dass sie keine Schuhe zu spazieren brauchen. Ihre leichte Kleidung ist typisch für Frühling.
Ktoś mi sprawdzi, czy tu gramatycznie jest wszystko ok?
Potrafi mi ktoś to wytlumaczyć?

juz niekatualne 😉
Gdyby ktoś był tak miły i przetłumaczył mi zdania na niemiecki. :kwiatek:
1. Powiedz, że upadłaś i złamałaś nogę.
2. Zapytaj kolegę co go boli i jak się czuje.
3. Poradź twojej koleżance by zmierzyła temperaturę i poszła do lekarza.
4. Powiedz, że byłaś u internisty, lekarz zbadał Cię i przepisał ci leki.
5. Udziel porady żywieniowej twojemu koledze, który źle się odżywia. (3 porady)
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc. 🙂
Mógłby mi ktoś powiedzieć coś na temat Lubomirskiego i Sapiehy z Potopu?
Czy może ktoś wie co znaczy Kiefern-stämmchen. Czy to zbyt stolarskie określenie, że mój mały słownik nic nie pomaga?
daj cale zdanie, ale chodzi najprawdopodobniej o sosnowy pieniek 🙂
mógłby mi ktoś sprawdzić i wprowadzić poprawki do krótkiego tekstu z ang tłumaczonego z pol? :kwiatek: Bardzo proszę. Jestem raczej cienka w ang?
Oto tekst angielski:
Socha with dark hair.
Małgorzata Socha have played the main female role in new Cezary Pazura’s movie ‘Weekend’.
On set an actress underwent huge metamorphosis.
In production we will see her with dark hair. Once with long, brown hair with fringe. In another scene – with short, black hair.
Luckily, those are only hairpieces. Gosia is blonde everyday.
Has she looks good with dark shades?
Tekst oryginalny:
Socha w CIEMNYCH WŁOSACH!
Małgorzata Socha gra główną rolę
kobiecą w nowym filmie
Cezarego Pazury Weekend. Na planie aktorka
przeszła dużą metamorfozę.
W produkcji zobaczymy ją w ciemnych włosach. Raz w długich, brązowych z grzywką. W innej scenie
- w krótkich, czarnych.
To na szczęście
tylko peruki. Gosia na co dzień jest blondynką.
Ładnie jej w ciemnych odcieniach?
Gienia-Pigwa, dziękuję :kwiatek:
Jest to podpis pod zdjęciami (przedstawiają raczej cienkie, drewniane kije). W tekście nie znajduję wyjaśnienia czym to jest. Fpl.4, 1,2 mit Bast verbundene Holzruten; 3 Kiefern-stämmchen; 4 beidseitig angspitzter Kiefernstab
Ale mi pasuje pieniek 😀
Prosze cie bardzo 🙂 bo Stamm to pien, a zdrobniale to Stämmchen.