Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

abre   tulibudibu
04 marca 2011 20:57
Dodofon, ale na pb skalowałaś. Wywaliło exif. Możesz spisać dane takie jak ISO, ogniskowa, czas otwarcia migawki, przysłona?
Dodo- trzeba było wysłać jednak te zaproszenia i poprosić miałabyś całe 600 do wyboru za darmo 😎

wysłałam 😲 😲, co prawda miałam urwanie głowy i fakt zapomniałam potwierdzić,  - specjalnie sprawdzę w wysyłkach bo mamy wszystko ewidencjonowane  😀iabeł:
na szczeście aparatów było chyba z 8, z czego ja robię najgorsze zdjęcia,
problem taki, że wielokrotnie chcieliśmy wziać fotografa - profesjonalistę i niestety NIE da się... po prostu wynika to ze specyfiki takich imprez,
trzeba sfocić np. z 200 stoisk i z 200-300 ludzi...
o ile stoisk mozna zrobic listę - to na stoisku A trzeba sfocić prezesa, - a z "ryja" znam go np. tylko ja,
na dodatek taki cycek nie siedzi na swoim stoisku - tylko u kolegi w innym pawilonie chleje wódkę, trzeba wiec iść do niego, wziąć go za ręke DOSŁOWNIE i wyciągnąć na jego stoisko i sfocić,

zupełnym przypadkiem udało mi sie złowić Prezesa MTP - szedł spiesznym krokiem - wiec podleciałam, że koniecznie do zdjęć - 5 fotek i dziekuje, na dodatek alfą robiłam która leżała na stoisku
później przy zgrywaniu fot - laska do mnie - kto to do cholery jest - no jak to kto? - prezes MTP... wiec sie nie da robic "siłą zewnętrzną"
Dodofon, to zatrudnij fotografa i z nim chodz po tych targach. Swoja droga, czym Ty sie zajmujesz, ze takie foty Ci potrzebne? 🙂
Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
05 marca 2011 17:23
dziewuszki, pytanie laickie. otóż mój aparat ostatnio ma problemy z ostrzeniem. i teraz pytanie - puszka, czy słoik? słoik nowy, praktycznie, kupiony pół roku temu (nikkorowska 50 1.8), za to puszka - Nikon D80, no już swój przebieg ma. żadne zdjęcie nie ma ostrości. czy ustawiam ręcznie, czy ma auto. co robić? jaki koszt serwisu (i tu pytanie do Dominiki, bo ona prawdopodobnie będzie znała zbliżone ceny  :kwiatek: )? i czy w ogóle opłaca się go naprawiać? (czy szukać już funduszy na nową puszkę).
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
05 marca 2011 17:44
Bee., wszystko masz poustawiane na af? przy obiektywie też? Małego czerwonego dziobaka na obiektywie masz na dół? W ogóle odpinałaś i podpinałaś jeszcze raz? Może go nie dokręciłaś?
abre   tulibudibu
05 marca 2011 17:47
Zacznij od wstawienia zdjęcia z parametrami, najlepiej pełnym exifem. Opisz okoliczności zrobienia zdjęcia.
05 marca 2011 18:11
Strzyga, wszystko niby ok, odkręcałam, dokręcałam, wszystko niby w porządku. strasznie mi af wariuje, nie wiem, ciężko mu złapać ostrość, i nawet jak łapie, to nic z tego. robiłam zdjęcia na krótkich czasach, w różnych warunkach, na statywie, bez. po prostu jak się na nie patrzy można to znieść, ale powiększy się i rozmazane. nie mam aparatu od wczoraj i mniej więcej wiem - czuję, że to coś z mechanizmem, puszka nie czyszczona.. no nie wiem. dlatego pytam o serwis.

abre, to do mnie? jeśli tak, postaram się o zdjęcia ale dopiero jak będę w mieszkaniu moim, bo tam mam dysk.
Bee., przy jakiej przyslonie? Ja nie moge patrzec na zdjecia 50mm f/1.8, bo sa zwyczajnie nieostre. Skoro mowisz, ze nawet jak autofocus zlapie, to nie jestes zadowolona, to moze chodzi po prostu o to?
05 marca 2011 18:24
ogólnie, to robiłam na różnych przysłonach, ale fakt, najczęściej, jak używam 50mm, to robię na tych największych. spróbuję jak będzie pogoda wyciągnąć i porobić na mniejszych - z większą głębią ostrości. a jeśli to nic nie da? co myślicie? czyszczenie?
i oczywiście  :kwiatek: za zainteresowanie moim problemem.
Dodofon, to zatrudnij fotografa i z nim chodz po tych targach. Swoja droga, czym Ty sie zajmujesz, ze takie foty Ci potrzebne? 🙂

nie da rady... opisywałam powyżej, nie chce by ktoś cały dzień ze mną chodził... to nie wychodzi, przerabialiśmy,

Dodo- nie doszły ani zaproszenia, ani pierwsze numery magazynu które obiecałaś wysłać, ani kolejne numery gdy mieliśmy się z mężem zapoznać z gazetą, aby w razie czego coś tam dla was skrobnąć 😎
Długo by wymieniać 😉

I powtórzę- trzeba mieć takiego fotografa co po prostu będzie latał z Tobą. Ty wyciągasz takiego delikwenta od flachy ustawiasz się z nim a fotograf cyk i lecicie dalej. A gdybys wzięla mnie to jeden problem z głowy- znam prezesa targów więc tu bym nawet sama go złowiła 😎
możecie polecić jakieś miejsce we Wrocławiu gdzie szybko naprawię aparat fotograficzny? Chodzi o to, że Zoom jest zanieczyszczony i nie działa.
Kawecan   Jeździec bez konia...
07 marca 2011 20:45
Ktoś miał do czynienia z Canon sx30 is ?
Akurat mi się spodobał tylko nie wiem jak ze zdjęciami, bo w łapkach fajnie leży, poręczny ale reszty nie wiem.
Bee. a co konkretnie chciałabyś serwisować?
juliadna   siwek czarnogrzywek <3
10 marca 2011 22:32

wyginilii mnie (prawidłowo)z wątku nasza twórczość fotograficzna tutaj więc przybyłam z pytaniem ;

czytałam już opinie ale do końca nie jestem pewna , a fotografia mnie już trochę mocniej wkręciła w magiczny wir swiateł ,cienie ,kolorów 🙂
i chciała bym po prostu rozejść się z moją alfo 380 i zaprzyjaźnić z nikonem D7000 . Myślicie że to dobry pomysł ? Do tego obiektyw Nikkor AF-S DX 16-85 mm f/3.5-5.6  i Nikkor AF-S 70-300  4.5-5.6 .  😉 co o tym sądzicie ?
  pomożecie albo zaproponujecie coś innego ?  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:

A może FED 5?
wybór jak najbardziej okej, ale rozwaliło mnie "rozejść się z ALFO" 😁
juliadna   siwek czarnogrzywek <3
11 marca 2011 09:33
MsCarmen   hahah  😡 każdy wie o co mi chodziło  :kwiatek: Dzięki 🙂
Wilejka   nie. na wiele sposobów !
11 marca 2011 14:05
Strasznie denerwują mnie ostatnio fora fotograficzne. Laik taki napisze, że chciałby 18-200, a cała reszta od razu napisze że lepiej kupić 70-200 f4 albo jeszcze lepiej 2.8, że obiektywami, które nie są z serii "L" [w przypadku Canonów] w ogóle nie warto się interesować, no i oczywiście że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego ... i tylko szkoda, że pytający chciałby sprzęt o parę tysiaków tańszy i z innym zakresem ogniskowych ... Nie wspominając już o tym, że nie każdego bawi noszenie ze sobą całej szklarni  🤔wirek:
Moon   #kulistyzajebisty
11 marca 2011 15:21
Wilejka, ano tak jest, dlatego przy takich pytaniach warto pisać budżet jakim się dysponuje na rzeczone szkło. ;-)

Właśnie, foci/ł ktoś samyang'ami? Są bardzo przyjazne cenowo, czytam ostatnio intensywnie testy i opinie, bo mam chętkę zaczaić się na ten: http://www.samyang.pl/produkt,155,kategoria,1,samyang_35_mm_f14_as_umc_w_sprzedazy_od_kwietnia_2011 chciałabym coś jasnego do portretów, co byłoby (?) lepsze od canonowej 50tki 1.8 i szersze jeśli o kąt chodzi. Warto?

edit: zmieniłam link, bo głupota wyszła :P
11 marca 2011 15:45
Moon, węższe, nie szersze. To 85 mm.
Wilejka, jest troche prawdy i duzo rozsadku w takich radach. Z czasem apetyt rosnie i okazuje sie, ze nasze szklo juz nam nie wystarcza. Dlatego, jesli finansowo jest to mozliwe, warto od razu zainwestowac w lepszy sprzet, niz kupowac gorszy i tanszy, tylko po to, zeby za rok go i tak wymieniac na ten drozszy. Ja np. bardzo zaluje, ze kiedys wydalam prawie 1000zl na ciemne, kiepskie tele, bo po niecalym roku sprzedalam je (ze strata, a jakze) i kupilam tele f/2.8. Bylabym o kilka stowek do przodu, gdybym od razu zainwestowala w cos lepszego.

Moon, szersze niz 50mm niebardzo sie nadaje na portrety 😉
no to problem mi sie rozwiazal. Dostalam dzis aparat od meza- nowka sztuka Sony... bede probowac i uczyc sie wszystkiego. Duuuzo nauki przede mna. Fotolaik zaczyna....
natchniuza przecież 35mm w przeliczeniu (powiedzmy 1,5x jak w Nikonie) to 50mm (-; ja mam 35/1.8 i nie wyobrażam sobie innego szkła do mojego szkolnego studia.

sample na fejsbuku
http://www.facebook.com/album.php?aid=2088774&id=1551544380&l=7316372a51

Hermes   Może i mam podły charakter, ale za to dobre serce.
13 marca 2011 19:41
Chciałam zapytać jaką lustrzankę mogłabym sobie kupić na początek zabawy z fotografowaniem? Chodzi mi o to, żeby nie wydać na niego fortuny, ale żeby był w sam raz na początek 😉
Jako przejściówki między małpką a lustrem dobre są hybrydy - takie jak np. Finepix s6500 (obecnie nie jest produkowany, radzę szukać jego następców).
Dobre dla wyczucia o co cho z czasem naświetlania czy przesłoną, szeroki zakres funkcji, które możesz ustawić w trybie ręcznym i jeden obiektyw o szerokim zakresie ogniskowych.
No i lżejszy.
😉
Kawecan   Jeździec bez konia...
13 marca 2011 20:16
Już za parę dni kupuję Canona Powershot sx30 is.
Wie ktoś może jak się sprawuje, zdjęcia itd.?  😀
Zwłaszcza chodzi mi o te w ruchu.
cieciorka   kocioł bałkański
13 marca 2011 20:16
Ale lepiej kupić tanią lustrzankę, bo apetyt rośnie w miarę jedzenia- można dokupić obiektyw, a do hybrydy nie podepniesz.
13 marca 2011 20:18
cieciorka, ale tania lustrzanka też przestanie szybko wystarczać. I szkieł do taniej lustrzanki zajefajnych nie ma co kupować, potem zmienia się na lepsze body, ale dalej ma się średnie szkła i zakupowe kółko się kręci.
Jeżeli zacznie się od lustrzanki może zakręcić się w głowie od dostępnych w niej możliwości...wg mnie nie ma sensu kupować taniego lustra, a lepiej nauczyć się co i jak na jeszcze tańszej, a solidnej hybrydzie, a potem przerzucić na lustrzankę - ale już nie taką z najniższej półki.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się