Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)
Ja też podlewałam i nadal żyją 😀
katija spoko, zapytałam, bo wiele osób myli te zwierzaki (w sumie nie wiem jak). Fajnie tak mieć wiewióry "w domu". Znajomy starszy pan ma takie oswojeone, co mu z ręki orzechy jedzą, a jak im nie da rano przysmaku, to mu wyciągają różne szmatki, nakrętki, itp spod domu na podwórko...
nie poswiecisz go - o ile nalejesz tyle wody ile potrzebuje (nie utopisz 😉), to bedzie po prostu podlany i nic mu nie bedzie 😉
oczywiście, ze próbowałam 🤣
xxagaxx, ej, ja odkad powstal ten watek myslalam ze on jest wlasnie od takich pytan :P
no ale zwiednie? a moze wlasnie dostanie turbo i odzyje? 😀 🤣
spokojnie 😉, jest do takich pytań 😀😀 Te twoje mnie po prostu mega rozbawiło 😀 Ale tak pozytywnie :kwiatek:
co sie stanie, kiedy ktos podleje kwiatka woda gazowana?
(zeby nie bylo, nie probowalam - ale to watek od glupich pytan, wiec pytam :P )
Ucieszy się.
Podlewałam wiele razy, jak np. miałam końcówkę wody gazowanej w butelce, której nie chciałam już pić, bo np. stała kilka dni.
Wylewałam też do kwiatków wiele razy przeterminowaną herbatę z kubka (np. jakąś wczorajszą czy coś) i kwiatki nigdy z tego powodu nie narzekały.
Myślę nawet, że taka woda gazowana, czy herbata może mieć dla nich bardzo dobre działanie, bo zawiera więcej mikroelementów.
czy ktoś widział może film Demakijaż (reż. Maria Sadowska, 2009 rok)? ma ktoś może dostęp do tego filmu, lub wie, gdzie można go obejrzeć/wypożyczyć?
Julie, może się mylę, ale obiło mi się o uszy, że podlewanie kwiatków herbatą jest dobre bo kwiatki nie chorują na grzybicę.
Do kogo się udać po pomoc w opanowaniu stresu i emocji?
Może ktoś polecić jakieś książki lub konkretne kursy, które będą pomocne?
Dlaczego jeśli mięśnie bolą po wysiłku, to dopiero po jakiejś dobie?
Wylewałam też do kwiatków wiele razy przeterminowaną herbatę z kubka (np. jakąś wczorajszą czy coś) i kwiatki nigdy z tego powodu nie narzekały.
Myślę nawet, że taka woda gazowana, czy herbata może mieć dla nich bardzo dobre działanie, bo zawiera więcej mikroelementów.
Fusy herbaciane sa bardzo dobrym nawozem. Moja matka uzywa pod pomidorki w ogrodku.
Dlaczego jeśli mięśnie bolą po wysiłku, to dopiero po jakiejś dobie?
Dwie teorie:
Kwas mlekowy w mięśniach
Powstawanie kwasu mlekowego w mięśniach jest związane z procesem spalania glukozy, który to proces jest głównym dostarczycielem energii pożytkowanej na ruch. W przypadku gdy do mięśni jest dostarczana wystarczająca ilość tlenu spalanie glukozy przebiega w sposób kompletny. W procesie kompletnego spalania glukozy jako jeden z produktów przejściowych powstaje kwas mlekowy, ale jest on natychmiast przekształcany do kwasu cytrynowego, który jest dalej spalany do CO2 i wody w procesie zwanym cyklem kwasu cytrynowego. Gdy natomiast występuje deficyt tlenu, nie może on być przekształcany do kwasu cytrynowego i zaczyna się odkładać w tkance mięśniowej.
Spalanie glukozy z dostatecznym udziałem tlenu:
C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + 6H2O
Spalanie glukozy przy niedoborze tlenu:
C6H12O6 → 2C2H4OHCOOH
Wzrastające stężenie kwasu mlekowego odbiera się jako doznanie bólu w trakcie zbyt intensywnego wysiłku. Kwas ten jednak jest dość szybko odprowadzany z mięśni przez układ krwionośny, a następnie ponownie przetwarzany w wątrobie do glukozy w procesie zwanym glukoneogenezą. Cały ten cykl nazywa się cyklem Corich. W zasadzie po 2 godzinach od ustania zbyt intensywnego wysiłku fizycznego, cały kwas mlekowy jest odprowadzany z mięśni.
Zespół opóźnionego bólu mięśniowego (DOMS) [edytuj]
Ból mięśni, który występuje zwykle po 20 godzinach od wzmożonego wysiłku fizycznego zwany czasami "zakwasem" nie jest spowodowany kwasem mlekowym, lecz jest związany z występowaniem drobnych zniszczeń mechanicznych w strukturze tkanki mięśniowej, powstałych w trakcie intensywnego wysiłku. Ból mięśni pojawiający się 24-72 godzin po intensywnym wysiłku nazwano - zespołem opóźnionego bólu mięśniowego DOMS (delayed-onset muscle soreness). Zespół DOMS został opisany po raz pierwszy w 1902 przez Theodore'a Hougha, który wysunął hipotezę, że ten rodzaj bólu jest rezultatem uszkodzeń wewnątrz mięśnia. Nasilenie zespołu DOMS zależy od rodzaju wykonanego wysiłku oraz dominującego typu skurczu włókien mięśniowych.
Obecnie przyjmuje się, że DOMS powiązany jest z uszkodzeniami mięśni lub tkanki łącznej i następczą odpowiedzią zapalną niezbędną do regeneracji tkanek. Jedna z hipotez przyjmuje, że rozwinięcie stanu zapalnego wywołującego pobudzenie nocyceptorów (receptorów bólu) wymaga pewnego czasu, co tłumaczy opóźnione pojawienie się bólu.
czy ktoś widział może film Demakijaż (reż. Maria Sadowska, 2009 rok)? ma ktoś może dostęp do tego filmu, lub wie, gdzie można go obejrzeć/wypożyczyć? http://chomikuj.pl/Jaro_102/FILMY+2009/D/Demakija*c5*bc 😉
ciri uwielbiam Cię! ja jestem ślepa i nie mogłam znaleźć. baaardzo dziękuję. :kwiatek: :kwiatek:
EDIT: ale to niestety nie jest ten film. 🙁
[quote author=niemiłek link=topic=20.msg917451#msg917451 date=1298836718]
poszukuję filmiku z kurem do muzyki Eminema, kojarzy ktoś? :kwiatek:
ja mam na dysku, w necie szukaj: Anja Plonzke na koniu Tannenhof Solero
znalazłam 😉
[/quote]
dziękuję, jesteś wielka! 🙇
Ja się w prawdzie nie wstydzę zapytać, ale zapytam.
Z wątku "Ogłoszenia":
"Klacz niezwykle urodziwa, o bardzo dobrym, wydajnym ruchu. Zdrowa, nie wykazuje żadnych objawów chorobowych. Dobry charakter, łagodna i miła, bardzo szczera i przede wszystkim wdzięczna. Miała burzliwą przeszłość, potrzebuje spokojnego domu. Ujeżdżona, lubi skakać. Ogólnie potrzebuje sporo pracy, przez większość zimy stała. Z tego co wiem kilka lat chodziła w szkółce. Przez jakiś czas była przestawiana na styl west, ale znowu chodzi klasycznie. U mnie stoi prawie rok, chów otwartostajenny, jest towarzyska i dobrze dogaduje się z innymi końmi. Bardzo dobra matka. Dla dobrego i cierpliwego jeźdźca. Nadaje się do amatorskich rajdów. Wygodne chody, jest bardzo jezdna."
Co oznacza to co pogrubiłam?
Że jezdna, to jeszcze jakoś sobie wyobrażam, ale szczera? 🤔
Nie znam szczerego konia, a bardzo chciałabym poznać!
dla mnie szczery = karny, oddany, nie kombinuje, nie cwaniakuje.
hm, moje ogłoszenie. pewna instruktorka tak mówiła na konie wdzięczne, oddane i niekombinujące. i mi tak zostało 😉.
ja znam określenie szczery = jakkolwiek mu utrudnisz i tak wykona zadanie, np przeskoczy przeszkodę mimo kompletnej braku pomocy ze strony jeźdźca 🙂
poszukuję fana/fanki 'Czarodziejek' (tak ten serial) oglądałam to kiedyś ale już dawno nie a potrzebuję kogoś kto ogarnia te nowe serie, bo mam króciutkie zakończenie jednego odcinka i bardzo chcę się dowiedzieć więcej na ten temat😉
proszę :kwiatek: najlepiej na pw
Gillian - właściwie to znam to określenie bardziej od skokowej strony, czyli tak jak piszesz, wszystko ukończysz jeśli utrzymasz się na górze i w miarę wskażesz kierunek 😉 ale ogłoszenie nie dotyczyło stricte skoczka więc uogólniłam wyjaśnienie 🙂
Faktycznie, już chyba gdzieś to słyszałam właśnie w takim znaczeniu, w odniesieniu do konia.
Mi się oczywiście od razu pojawiają myśli, że koń jest taki prawdomówny, uczciwy i nigdy nie kłamie 😉
U nas zawsze się mówi, że koń jest szczery w skoku.
Mój problem przedstawia się następująco: kurier ma mój stary numer i dlatego sama chciałabym się skontaktować z uroczym panem od paczek. Jest to kurier z DPD, mam numer nadania paczki i teraz moje pytanie- na jaki numer mam dzwonić, żeby uzyskać informację o numerze telefonu kuriera?
najprościej pewnie do centrali DPD a oni pokierują dalej 🙂
JARA - dzięki :kwiatek: Zawsze mi się myli od czego psycholog od czego psychiatra 😡
A jakieś "materiały", żeby na początek spróbować sobie poradzić samemu?
czym sprać farbę do szkła z ubrań? da się w ogóle?
cała tubka mi wybuchła, oczywiście na ulubioną bluzę 😫
kupiłam czajnik elektryczny
i niestety ... woda w nim przegotowana śmierdzi plastikiem 🤔
czy jest na to jakaś rada?
asienka
a czy zagotowalas wode 2 razy przed pierwszym uzyciem? tzn zagotowac, wylac, wlac nowa i znow zagotowac i wylac.
pomoze tez zwykly ocet w bardzo niewielkiej ilosci