Dopasowanie siodła

palemka Nic się nie rusza.
tunrida Zdjęcia lubią przekłamywać właśnie.
Z tym poszerzeniem, to chyba skuszę się jeszcze o 1 cm. Tak czy siak chcę jeździć z żelem.  😀
Bay Tak to, dziękuję !  😅  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:

EDIT: ze znalezieniem łopatki i mojego konia jest wielki problem bo za łopatkami ma wałki tłuszczu/mięśni.

Mógłby mi ktoś zaznaczyć na zdjęciu gdzie powinny znajdować się panele?
Chodzi mi tylko o przód.

Ja siedzę w pracy i nie mam photoshopa ani niczego podobnego. Jeśli nikt Ci tego nie zaznaczy, to ja mogę swoje malunki pokazać w którym miejscu sama położyłabym panele, ale dopiero za kilka godzin jak wrócę do domu.
A moje ktoś oceni?  :kwiatek:
No nie wiem....ja bym kładła jakoś w ten deseń.

Fatamorgana- raczej nie dopasujesz siodła na wszystkie 3 konie, bo każdy z nich ma inny grzbiet.
Na każdym koniu siodło ewidentnie leci do tyłu.

Na pierwszym koniu- przedni łęk, moim zdaniem, mógłby od biedy być, o ile siodło nie opada w dół, po tym jak jeździec je przygniecie tyłkiem. Ale rozstaw paneli przednich jest chyba całkiem niezły. Rozstaw paneli niezły, ale wysokość od kłębu do łęku jakaś nieduża.

Na drugim koniu położyłaś siodło za bardzo z przodu, i leży na łopatce, przez co ciężko ocenić. Może gdyby je cofnąć leżało by nieźle jeśli chodzi o łęk.

Na trzeciego zdecydowanie za szerokie.

Nie wiem za bardzo o co pytasz? Chcesz dopasować jedno siodło na 3 konie? Czy chcesz znaleźć dobre siodło dla pierwszego konia? Jeśli chodzi ci o to drugie, to ciekawa jestem, czy po dołożeniu matesa z mocną korekcją tyłu nie byłoby lepiej zanim znajdziesz bardziej dopasowane siodło.
tunrida u nas tak jest tylko ciut bardziej z tyłu. Dzięki bardzo  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
To jak z tyłu, to nawet lepiej.
Ja siodłam blisko łopatki, bo inaczej konia mi brakuje z tyłu.
Ale wiesz.....ze mnie taki spec, jak i z Ciebie.  😉
Spece, spece. W poniedziałek wrzucę zdjęcie jak kiedyś miałam siodło "dopasowane", więc teraz to jestem spec 😀
tunrida dzięki 😉 nie chodziło o to, żeby dopasować jedno siodło do każdego konia. coś ty! Chciałam tylko wiedzieć jak indywidualnie na każdym leży. Jak pisałam wcześniej kupiłam od znajomej z pewnością, że na któregoś spasuje. Ale z tego co się przyjrzałam, to raczej je sprzedam  👀
Incantowa   Ask often, be content with little, and caress...
26 lutego 2011 00:09
Proszę powiedzcie czy wg Was to siodło pasuje (wiem, że mało widać na zdjęciu, ale wszystkie mam takie).

edit:wywaliłam zdjęcie, bo i tak nic nie było widać
tajnaa,
mnie_w_twoim_siodle_niepokoi,_że_nie_ma_przestrzeni_bo_obu_stronach_kłębu,_że_bardzo_blisko_kłębu_się_opiera.
Nie-wiem_czy_poszerzenie_to_rozwiąże 🤔
A_ktoś_twierdził,_że_na_bardzo_szerokich_siodłach_jeździ_się_wygodnie? 😁_Dopóki_ciało_się_nie_przestawi_na_pewno_nie.
sory za offtop ale - co ty masz z tą spacją?  😀
Halo- u Tajnej? U Tajnej nie ma przestrzeni wokół kłębu? Moim zdaniem tam jest duuuużo przestrzeni wokół kłębu.  😉

Incantowa- to zrób zdjęcia jak należy. Jako pierwsze zwraca uwagę, że tylne panele wiszą ci w powietrzu nad grzbietem. Siodło leci ci na pewno na tył podczas jazdy. Może gdybyś osiodłała bardziej z tyłu ( bo jak na razie to przyblokowałaś niepotrzebnie łopatkę) panele leżałyby inaczej. Ciężko powiedzieć coś więcej.
Incantowa   Ask often, be content with little, and caress...
26 lutego 2011 06:58
tunrida wielkie dzieki za odzew.  :kwiatek: Podziałam z fotkami.
Jestem w trakcie zakupu nowego siodła i postanowiłam najpierw sprawdzić stajenne zasoby. Na pierwszy ogień poszedł top dressage koleżanki. Jak waszym zdaniem leży to siodło?

dziewczyny ile można pisać żeby DOPINAĆ popręg? Nie tylko lekko zapinać, ale dociągać tak jak na jazdę? Wtedy można coś w miarę o siodle powiedzieć.
ok, mój błąd, nie doczytałam. Rozumiem że bez popręgu nie ma czego analizować nawet rozstawu łęku?
Livia   ...z innego świata
26 lutego 2011 15:13
Podpinam się pod pytanie dziewczynki, bo zrobiłam dziś zdjęcia mojego nowego siodła, tyle że też "luzem"...  😵
Popręg moim zdaniem ma duuże znaczenie, bo ostatnio sprawdzałam jak leży siodło bez podkladki, bo Reszka schudłą przez zimę i się zrobiło za szerokie. Przy odbiętym popręgu wszystko wygląda ok, jest sporo miejsca nad kłębem, zaś jak się dopnie porządnie popręg to się okazuje, że siodło praktycznie leży na kłębie i dopiero z podkładką jest akceptowalne, więc z doświadczenia widzę, że właśnie popreg ma spore znaczenie.
no to odpowiedzcie sobie same na pytanie. Normalnie to siodło też tak luzem sobie leży?? Czy jest dociśnięte jeszcze przez popręg i wasz własny ciężar?
żeby zdjecia były takie na 100% trzeba dopiąć popręg. Zrobić zdjęcie jak wsiądziemy i po ok 15-20 min jazdy (nawet stepem) Wedy widać jak siodło układa się po chwili jazdy, pod ciężarem czyli tak jak normalnie codziennie jest użytkowane..
ja dziś wsiadłam po raz pierwszy po poszerzeniu i wymienieniu wypełnienia i normalnie BAJKA! Prosto siadłam, czułam konia pod obydwoma łydkami, a nie tylko pod jedną tak jak było wcześniej  😀 siodło leży perfekcyjnie  😍
Jeszcze raz wielkie dzięki dla Bogdana  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Chciałabym bardzo poprosić o pomoc w rozszyfrowaniu rozstawu lęku mojego siodła.
Jest to Stubben, konkretnie model to Siegfried II. Kupiłam je kilka lat temu jako używane, nie mając pojęcia, jak się okazuje dopiero teraz, o niczym. Dzięki re-volcie uświadomiłam sobie jaką krzywdę robiłam przez wiele lat swoim koniom ubierając je w za ciasne siodło.
Nadszedł ten moment, że musimy się rozstać aby zbierać fundusze na nowe siodło.
Nie chcę sprzedawać "czarnego siodła w dobrym stanie" więc chciałabym poznać jego rozstaw. I tu pojawia się problem. Nie umiem rozszyfrować numeru wybitego na tybince. Jest to C 300191 a dalej po prawo 81. Czy może ktoś się orientuje co tu jest rozstawem łęku? I czy coś więcej wynika z tego numeru? Niestety jak widać moja wiedza jest bardzo ograniczona ale staram się to zmienić  😉
Będę bardzo wdzięczna za pomoc 🙂

No i bardzo chciałabym podziękować całej re-volcie za wiele rzeczy, które mi uświadomiła, między innymi to jak istotne jest dopasowanie siodła nie tylko do siebie :kwiatek:
biorąc pod uwagę, że Stubben ma rozstaw od 29-36 to stawiałabym na 30.Jedyna możliwość w tych Twoich numerach  😉
To jest standard Stubbena
Tak podejrzewałam 😉
Dziękuję bardzo  :kwiatek:

edit: a może ktoś się orientuje jak rozstaw 30 Stubbena odnosi się do Prestiga?  :kwiatek:
jett   success is the best revenge
27 lutego 2011 14:50
Ja zapytam o ułożenie tego siodła. Nie znam się zbytnio na dopasowywaniu siodeł, może coś doradzicie. Koń nie mój, siodło nie moje. Jeżdżę kilka koni i jest tam tylko takie siodło i kulbaka.

http://img580.imageshack.us/g/obraz015cv.jpg/
tajnaa,
mnie_w_twoim_siodle_niepokoi,_że_nie_ma_przestrzeni_bo_obu_stronach_kłębu,_że_bardzo_blisko_kłębu_się_opiera.
Nie-wiem_czy_poszerzenie_to_rozwiąże 🤔
A_ktoś_twierdził,_że_na_bardzo_szerokich_siodłach_jeździ_się_wygodnie? 😁_Dopóki_ciało_się_nie_przestawi_na_pewno_nie.

Jest przestrzeń na 2 palce, dziś siodło poszło do poszerzenia, nie wiele potrzeba ale chcę żelkę wsadzić jakąś więc powinno być git 🙂
jak znaleźć łopatkę u konia - INSTRUKCJA STEP-BY-STEP:

1. Postaw konia prosto, uwiązanego lub niech go ktoś trzyma, żeby nie obracał głowy za bardzo na boki (nie wyginał się). Kon musi stać w miarę równo na 4 nogach (szczególnie na przednich)
2. Stań z boku konia, po jego lewej stronie (dla osób praworęcznych) twarzą do konia, na wysokości kończyny piersiowej.
3. Przenieś swój ciężar ciała na lewą nogę (dzięki temu obrócisz się lekko prawym barkiem w stronę zadu i twoja prawa ręka będzie mogła swobodnie wymacać łopatkę)
4. Znajdź grzebień łopatki (najbardziej wystający i najłatwiejszy element łopatki do wymacania pod skórą). Pojeździj po nim paluchami parę razy w dół i w górę (trzema palcami wskazującym środkowym i serdecznym- ich opuszkami)
5. Jedź do góry po grzebieniu (palce skierowane czubkami do góry) aż wyczujesz koniec grzebienia, naciśnij mocniej (delikatnie cały czas przesuwając palce minimalnie do góry) wyczujesz wtedy górną krawędź łopatki ustawioną prostopadle do grzebienia.
6. jeździj po niej delikatnie w lewo i w prawo aż będziesz pewny gdzie dokładnie przebiega
7. Jedź dalej palcami po krawędzi łopatki w prawo (i potem troszkę w dół, bo przecież dalej krawędź łopatki biegnie do dołu)
Już wiesz gdzie twój koń ma łopatkę.
Weź do ręki  kredę, namocz delikatnie w wodzie i powtórz wymacywanie łopatki prawą ręką, a lewą ręką rysuj na koniu jej kształt. narysuj grubą, solidną kreskę  (kreda najlepiej w kolorze kontrastującym do maści konia).
Weź konia na lonżę i popatrz jak "przemieszcza się" łopatka  w ruchu. Zapamiętaj to ułożenie (zasięg łopatki jak zostaje w tyle gdy kłoda idzie do przodu). To jest ten magiczny punkt dla siodła co by nie leżało na łopatce....

...piękna teoria czyż nie.... to teraz gratuluję komuś osiodłać konia z krótką kłoda w skokówkę tak, żeby siodło nigdy na łopatce nie leżało...  - w zasadzie można je od razu na zadzie położyć, heheh
kotbury ale przeciez chodzi o to żeby sztywna terlica nie leżała na łopatce. A same poduchy to już inna kwestia. Ja mam teraz siodło z dość mocno do przodu wysuniętymi poduchami, które na pewno leżą na łopatce.
kotbury ale przeciez chodzi o to żeby sztywna terlica nie leżała na łopatce. A same poduchy to już inna kwestia. Ja mam teraz siodło z dość mocno do przodu wysuniętymi poduchami, które na pewno leżą na łopatce.

Niektóre konie nawet na poduchy reagują blokada wykroku jeśli się na nie "nadziewają" cofając łopatkę. I nie ważne jak sa one miękkie, otwarte itd, są wrażliwce😉
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
28 lutego 2011 11:10
kotbury ja bym jeszcze dodała do tego: podnieś przednią nogę i zaznacz kredą miejsce gdzie konczy się łopatka- mamy wtedy juz dwie linie (miejsce łopatki w stój i przy ruchu)- i dopiero przy tych dwóch liniach zrewidowałabym ruch na lonży 🙂

Ja po założeniu siodła sprawdzałam jeszcze ile jest miejsca pod tybinką dla ruszającej się łopatki 🙂

edit. A propos zdjęć wrzucanych w celu oceny dopasowania siodła: drażni mnie że nie ma zdjęć robionych od tyłu pokazujących kręgosłup i rozstaw poduszek. Z boku i przody wszystko może być ok, po czym patrząc od tyłu moze się okazać, że siodło leży na kręgosłupie zamiast na mięśniach
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się