Reproduktory, nasienie, krycie klaczy - co polecacie ?

christine   zawodnikowanie reaktywacja. on the go.
08 grudnia 2010 09:40
Vandamme jest super skoczny, ale nie nalezy do latwych w prowadzeniu. ciekawe czy to tez przekazuje.
christine
Chyba większość koni z lini og. Quidam de Revel ma "problemy z pyskiem", generalnie to nie są konie łatwe, ale we własciwych rękach  😜

christine
Chyba większość koni z lini og. Quidam de Revel ma "problemy z pyskiem", generalnie to nie są konie łatwe, ale we własciwych rękach  😜

Wiem coś o tym , mam kobyłe której pradziadkiem jest Quidam de Revel jest strasznie nadpobudliwa.
christine   zawodnikowanie reaktywacja. on the go.
08 grudnia 2010 15:03
no generalnie jeszcze nie siedzialam na latwy Quidamie i tak sobie luzno rozmyslam czy po Vandammie tez beda takie ciezko jezdne konie. do sportu material moze byc fajny, ale dla niedoswiadczonej osoby sie nie bedzie zupelnie nadawac 😉
Wiem z doświadczenia z moją kobyłą ze trzeba dużo pracy włożyć w takiego konia i na pewno jest to koń dla jednego jeźdźca. Mam od tej kobyły wałaszka jest jeszcze za młody by chodzić pod siodłem ale wydaje się na dzień dzisiejszy bardzie j zrównoważony.
16 stycznia w SO Bogusławice odbędzie się pokaz ogierów (zgłoszenia do 7.01), z SO i spoza neigo.  🏇
wiecie coś o ogierze Alvarez  ❓
Condina   Charakter, Charisma, Klasse.
06 stycznia 2011 17:51
christine

nie zgadzam sie!! mielismy kilka Quidamow i wszystki cacy w pysku i wogole...
Jeździłam kiedyś kobyłkę po Revelu. Twarda w pysku, niewygodna, nadpobudliwa i bardzo trudna do jazdy...
Katharina   "Be patient and trust in the process"
22 stycznia 2011 22:35
Wiecie coś może o tym ogierze http://www.newnordichorses.be/Pablo.htm jakie cechy przekazuje potomstwu itd ?
Ja mam ogiera po LORD STAR hol z matki po MY WILL kwpn. Zna ktoś może bliżej te dwa ogierki lub może coś o nich powiedzieć? Po prostu jestem ciekawa do kogo jest podobny mój nygus 🙂
Ma ktoś jakiś informacje o ogierach BIJOU BE po Balou du Rouet lub DE QUIDAMS po Quidam's Rubin?? 🙂
O potomstwo nie pytam - bo obydwa ogiery są z 2006r., ale może ktoś je widział, może coś o nich powiedzieć? 😀
A może ktoś ma jakieś zdjęcia? :kwiatek:
Dostałam dziś ofertę stanówki tym panem:

Ogier robi wrażenie, ale cena niestety już nie taka fajna 🙁
Ma ktoś może informacje o ogierze Kwartet ,o jego potomstwie co kryje ,sukcesy w sporcie .

http://www.bazakoni.pl/horse_82.html 

Będę bardzo wdzięczna za jakieś informacje . :kwiatek: 
Ma ktoś może informacje o ogierze Kwartet ,o jego potomstwie co kryje ,sukcesy w sporcie .
http://www.bazakoni.pl/horse_82.html 
Będę bardzo wdzięczna za jakieś informacje . :kwiatek: 

Monia trochę wstyd takie pytanie zadawać o legendzie.. To chyba jeden z najbardziej utytułowanych ogierów, ojciec wielu wybitnych koni m.in. Askara, Emetyta, Baroka, Chwały.
No ale w sumie kto pyta nie błądzi, wrzuć sobie hasło na Google'a i trochę poszperaj, dużo jest materiałów odnośnie samego Kwarteta jak i jego potomstwa i wpływu na hodowlę koni w Polsce.
m.in. http://elita.com.pl/koniemalopolskie/index.php?id=product&dzial=ogiery_angloaraby&&produkt=123

"Kwartet xo (FR), który dał wiele ogierów sprzedanych do Zakładów Treningowych i klaczy, które stanowią trzon hodowli
angloarabskiej. Potomstwo Kwarteta sprawdziło się przede wszystkim we Wszechstronnym Konkursie Konia
Wierzchowego, aczkolwiek w pozostałych dyscyplinach jeździeckich również można zauważyć jego synów i córki.
Najlepszym potomstwem były niewątpliwie obdarzony wybitnym ruchem Emetyt (finalista zawodów Grand Prix),
Askar (uczestnik olimpiady w Atlancie) i Barok (Zakład Treningowy w Kwidzynie ukończony z oceną bardzo dobrą)."

"Drugim prezentowanym synem klaczy Emerycha był jej pierworodny - 17-letni ogier Emetyt po importowanym z Francji, a zasłużonym w naszej hodowli ogierze Kwartet xo ex Quatour Charriere (Arlequin xo - Balise xo). Emetyt jest w znakomitym typie nowoczesnego konia rasy małopolskiej, bardzo poprawny, z doskonałym ruchem. Był równeiż świetnym WKKW-istą, jak również i skoczkiem, wygrywając dwukrotnie konkursy Grand Prix i Memoriał mjr Olędzkiego. Jest bardzo pożądanym ogierem kryjącym rocznie około 80 klaczy. Walory jego docenili również hodowcy zagraniczni, wydzierżawiając go celem poprawienia swego pogłowia - zarówno Niemcy, jak i Holendrzy. Emetyt dał liczne i bardzo pozytywnie sprawdzone potomstwo. Na Polagrze po ojcu zaprezentowani zostali jego synowie, a potem córki."

adriena dzięki wielkie ,szukałam o nim i nic nie znalazłam  😡  Kupiłam właśnie jego syna Bajdar i też nic nie mogę znaleźć na temat tego ogiera .
monia
Bo trzeba wiedzieć gdzie szukać 😉

W linku oficjalna notka ze strony w Janowie Podl.
http://www.janow.arabians.pl/pl/historia/angloaraby/ogiery-od-1990-do-1999.php

Najlepszymi synami Kwarteta był Askar - uznany w Niemczceh w związku trakeńskim i AA, jego syna sprzedano za sporą sumę do USA, wcześniej został uznnay w Neumunster i wygrał ZT w Marbach. W tym roku ZT w Niemczceh znowu wygrał syn Askara - og. Haskar de Chalupin
Niestety Askar nie został nalezycie wykorzystany w hodowli, mimo że jego potomstwo dość licznie zaprezentowało się w sporcie - Sadam (od Sada xx/Malmo) ujeżdżenie m.in. 4 miejsce w MPMK, 1 w OOM w 2007 roku, Tacyt (od Tina/Pers oo), złoty medlaista ubiegłorocznych MPMJ w wkkw, w wkkw startuje także jego pełny brat - Toledo II, Rabat (od Robinia/Emetyt) wkkw, w ubiegłym sezonie wysokie miejsca w konkursach klasy  P, Villaret (od Valagia xx/Chiavari) wkkw.

Askar miał pełengo brata - og. Arlekin, użytego w SK Walewice - dał tam uznnae ogiery m.in. Hegemon (od Haduda/Hippies) i Bahrain (od Bazylia/Campetot). Ten pierwszy dał uznanego ogiera Balet (wkkw).

Kolejnym bardzo udanym synem Kwarteta jest Emetyt, mimo wieku wciąż zachwycającym kondycją i wigorem. Sam Emetyt udanie startował w wkkw (czempion 6-latków) i skokach (dwukrotny zwycięzca memoriału mjr Olędzkiego) Nastepnie został uznany w zwiazku holsztyńskim i NRPS (Holandia). Emetyt dał w Polsce 23 uznnaych synów, w tym czempiona Zt w roku 2010 - ogiera El Ejido, a wcześniej czempiona 5 i 6-latków w skokach wał. Fin (padł przedwcześnie) czy staratującą jakiś czas temu pod Sławomirem Uchwatem klacz Flores Shagya.

Potomstwa Kwarteta jest dzielne i skoczne, ale różnie to bywa z charakterem - Emetyt jest złoty, daje konie bardzo jezdne, natomiast Askary są dzielne ale często również z nieciekawym charakterem.

Bajdar ma bardzo ciekawy rodowód, ale nie tylko przez Kwarteta tylko przez dziadka, og. Len. Len w rodowodach koni xo prawie nie występuje, ale jest ojcem utytułowanych koni sportowych m.in og. Imequyl czy Eternal.
Bajdar ma licencję ? Nie ma go w rozpisce PZHK

Bajdar ma licencje ,nie stoi nigdzie na punkcie bo jego właściciel zmarł a córka nim nie kryła .Dowiadywałam się czy mogę go wystawić na punkt w tym roku i powiedzieli że nie ma problemu ,muszę tylko zrobić badanie krwi i na dniach mają przyjechać na przegląd ogiera .

Jutro przywiozą go już do mnie więc zrobię zdjęcia  😉 
Bajdar ma bardzo ciekawy rodowód, ale nie tylko przez Kwarteta tylko przez dziadka, og. Len. Len w rodowodach koni xo prawie nie występuje, ale jest ojcem utytułowanych koni sportowych m.in og. Imequyl czy Eternal.
A Len to kolejna legenda polskiego WKKW 🙂 Poza tym wspaniały Marten xxoo ( który jest m.in. ojcem doskonałego WKKW-isty i skoczka wał. Skok informacje tu: http://ps-showjumping.home.pl/autoinstalator/wordpress2/?page_id=39.
Idąc "tropem" Lena xo, znalazłam jego prawnuka, ogiera Irches od Irimy po Milczanie i po Chef Supreme xx. Rodowód ciekawy, duży udział pełnej krwi.
KLIK! <= odnośnik do bazykoni

Wg portalu koń urodził się w 2006 i w 2009 brał udział w MPMK-C dla 4-latków. Błąd? Był 5, więc otarł się o licencję... Wiadomo, kto jest właścicielem? Ten koń jakoś startuje? Będą kolejne próby uzyskania licencji?

Koń szalenie mi się podoba, choć być może całkiem nieuzasadnienie. Skokowo nie powala, z tego, co widziałam po zdjęciach - przód wisi, ale koń "pracuje szyją", grzbietem.
zdjęcie z próby terenowej
Mam słabość do koni tak zaawansowanych w krew.

Znalazłam nawet filmiki na youtube:
próba ujeżdżeniowa
ruch
Marten wystepuje także w rodowodzie słynnego Tamarillo (William Fox-Pitt), poprzez Tarnika (Walezjusz-Tarnina) który jest wnukiem Martena po kądzieli.

maea
Irches urodził się w 2005 roku (już poprawiłam w bazie), wydaje mi się, że jego właścicielem jest Marek Modelewski (chyba nawet był koń w ogłsozeniach, ale możliwe że coś pokręciłam).
armara dzięki za informacje! 😉)
w ogłoszeniach? na sprzedaż?

Marek Modelewski to dalej zawodnik KOPRAS?
Tercet ogier Alvarez daje kopie matek z wyglądu, poprawia ruchowo i ma dobry charakter (zrównoważony i dzielny). więc jeśli masz ładna kobyłę o poprawnych chodach to wyjdzie poprawny źrebak, lecz jeśli babeczka posiada niepożądane cechy to na 90% źrebol je odziedziczy.
w niemczech jego potomstwo robi karierę sportową, ale jak widziałam źrebaki po nim u nas i ich matki w większości szkoda było nasienia.

mam pytanko czy ktoś spotkał w sporcie potomstwo po ogierze Azarro/Argentinus/Zeus(potem zmieniono mu  imię na AACHEN) hod. klatte jego jedyne zdjęcie jest moją ikonką przy logingu, interesuje mnie jezdność tych koni, współpraca z jeźdźcem. wiem że dawał świetne matki hodowlane.
maea
Nie jestem pewna, czy był w ogłoszeniach. Widziałam jakiś czas temu ogłoszenia koni p. Marka Modelewskiego, na pewno był sybir, ale nie wiem czy Irches czasem też ?
Był 5, więc otarł się o licencję... Będą kolejne próby uzyskania licencji?

Dlaczego_"otarł_się"?_Miejsce_OK,_może_wynik_słaby?_albo_bonitacja? :/
[quote author=Maea link=topic=5087.msg913733#msg913733 date=1298635462]
Był 5, więc otarł się o licencję... Będą kolejne próby uzyskania licencji?

Dlaczego_"otarł_się"?_Miejsce_OK,_może_wynik_słaby?_albo_bonitacja? :/
[/quote]

Na MPMK chyba miejsca 1-4? Skoki 1-5, ujeżdżenie 1-3? (to się chyba zmieniło? kiedyś, wydawało mi się, że miejsc licencjonowanych było więcej?) Mylę się?
Nie siedzę w tym tak mocno i długo, więc mogłam coś pokręcić.

Ale serio - spokojnie 🙂
Ujeżdżenie 1-5, skoki 1-8 a wkkw  1-6.
Ujeżdżenie 1-5, skoki 1-8 a wkkw  1-6.

Jeju! Też coś mi się wydawało, że tych miejsc było więcej, ale byłam pewna, że coś zmienili (zaostrzanie kryteriów, cokolwiek). A ja sprawdzałam na stronie PZHK i patrzyłam na kryteria wg kategorii B zamiast C! 😡

...Więc być może faktycznie wynik albo bonitacja, bo w bazie ogierów go nie znalazłam...
Szukam informacji na temat ogiera Szkrab (Arcus xx - Szampanka / Łowicz) hod. SK Ochaby. Czy jest po nim jakieś potomstwo? Mile widziane zdjęcia ogiera.
http://www.bazakoni.pl/horse_23253.html
Startował w WKKW pod Pawłem Rutkowskim. W tym roku wg wykazu PZHK kryje w Prudniku.
Z góry dziękuję za pomoc.
gajara18   "Konia strzeż się z tyłu, psa z przodu, a kobiety
18 marca 2011 11:26
Chciała bym pokryć swoją angliczke ogierem Carlos Dz
oto papier jej klacz Gajara
http://www.bazakoni.pl/database,op-show_tree,horse-140299.html

a to przykład rodowodu testowego z Carlosem DZ
http://www.bazakoni.pl/database.php?op=show_trial
film z ruchu i skoków

I jeszcze jedno klacz ma fajny lekki ruch ,dobrze skacze , chetnie ,ambitnie
Chcem uzyskać żrebaka w miare wszestronngeo skoki i ujeżdzenie z dobrym charakterem i
tu się boje czy mój żrebak nie byłby drugim Carlosem Grande czy ktoś miał doczynienia z końmi po Carlosie Dz

znalazłam jeszcze jednego ciekawego partnera ale ten to raczej tylkom skokowo jego ruch niezachwyca a moze to moje niewprawione oko ale ma takie sławy jak laddykiller czy  Cor de la Bryere  ale to i takl w dalekim pokoleniu
http://www.bazakoni.pl/anonse,a-3406.html 
film z jego ruchem i skokami
http://www.gestuet-tasdorf.de/tasdorf.php?go=hengste&sub=cracker_jack&view=videoclip&lang=en

Który partner wydaje sie wam leprzy pod względem rodowodu i skoków oraz ruchu a mozę coś jeszcze możecie mi polecić .
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się