strzyżenie / golenie koni
A.,
A i mam pytanie, możecie polecić jakąś solidną, lekką i cichą, małą golarkę do głowy, nóg, wzorków etc? Końska lub dla innego zwierzaka - ale przetestowana 😉
😉
Dużą to ja mam, solidną i mocną, a te z linków to tak, ' do podstrzygania na pysku'. Nie odważyłabym się ogolić takim małym pierdkiem całego konia 😉
Karutek ja kupowałam tą Super Dandy, ale jeszcze nie wiem jak się sprawuje, bo jeszcze jej nie odebrałam 😉
Mam parę pytań.
Czy ogolony koń idąc zimą w teren musi być okryty?
Czy trzeba zmieniać warstwy lub grubość derki w ciągu dnia? Chodzi mi o to że np. na padoku jedna gruba derka, a do stajni gdzie koń jednak się nie rusza polar plus gruba derka.
Czy spotkaliście się kiedyś z wyziębieniem konia? itd.?
Z góry dzięki
w teren, powinien mieć jakąś derkę, chociaż treningówkę
co do zmian derki padok/stajnia, mojemu koniowi w stajni jest za gorąco w derce którą ma na padoku i to sporo. Na padoku jedna kobyła ma 170g druga 220g a w stajni stoją albo w bawełnie a jak się robi chłodniej to w przejściówce na polarze lub 100g, bo zwyczajnie jest im za ciepło. Ale to akurat moje konie, nie wiem jak inne reagują, no i w stajni nie jest za zimno
MR36 - to zalezy od temteratury na dworze i tego jak bardzo kon jest ogolony. Jesli jest zimno nalezy jezdzic w derce. Jesli troche cieplej to mozna w derce treningowej.
W stajni raczej niepotrzebna jest grubsza derka niz na dwor, poniewaz w stajni jest na ogol cieplej niz na zewnatrz. Oczywiscie wszystko zalezy od stajni. Moj kon chodzi w jednej derce cala dobe. A poniewaz ogolony jest w medium trace clip to w zimne dni jezdze w teren w derce a gdy jest cieplo to bez i zakladam dopiero po powrocie i wtedy go jeszcze stepuje przykrytego.
Wiem o tym że w stajni jest cieplej, jednak ja w domu też mam ciepło latam w dzień w "gaciach" a mimo to śpię w kołdrze.
Dlatego moje pytanie 😉
Dzięki za odpowiedzi.
A Lister Pico posiada ktoś może? 😉
Moj w tym roku, ogolony w grudniu, nic nie odrosl, trzymany w 200-300g derce z kapturem, przy takim mrozach jak teraz dodatkowo podpinka tatini, ale on uwielbia cvieplo.
Heh, mój też nic nie odrósł. Golony na początku listopada - sierść jak była krótka tak jest. Stawiam na to, że odrośnie jak rok temu - koło maja...
A mój oczywiście już prawie, że zarośnięty ale ponieważ dopiero wraca do pracy to nie śpieszę się z goleniem, zwłaszcza że mam teraz maszynkę do użytku. Czekam aż przejdą mrozy zupełnie.
Wasze nie odrastają, a moja niegolona od 2 tygodni intensywnie linieje. Wiosna idzie 😉
Wszystkie praktycznie już linieją od jakiegoś czasu 😉
Wasze nie odrastają, a moja niegolona od 2 tygodni intensywnie linieje. Wiosna idzie 😉
Jakoś trudno mi dojrzeć tą wiosnę przy tych mrozach -17 za każdym razem jak idę rano konie karmić 😉
Moj w tym roku, ogolony w grudniu, nic nie odrosl, trzymany w 200-300g derce z kapturem, przy takim mrozach jak teraz dodatkowo podpinka tatini, ale on uwielbia cvieplo.
W Anglii takich mrozow nie ma a konie stoja w 3 derkach 😁
Duzo zalezy od stajni w jakiej stoja. U mnie 30 boksow, wiec stajnia dosc ciepla.
mój golony (plecki, nogi i głowa zostawione) stoi w angielskiej stajni + cały dzień na padoku w derce 150 g jest cieplutki i nie odrasta, za to z pleców mu się sypie okropnie 😁
Czy jest możliwość ogolenia konia ale nie na łyso, a tak jak u ludzi np. na parę mm/cm, żeby tylko nie wyglądał jak mamut 😉 ale żeby mimo wszystko sierść był np. długości jak w lato lub ciut dłuższa?
jest 😉 długość cięcia sobie regulujesz, mój np, nie był ogolony bardzo krótko
Medziiik pewnie że jest taka możliwość, wszytsko zależy od ostrzy jakie masz w zestawie z golarką
Pytam ogólnie bo na łyso już goliłam konia a teraz chciałabym moje mamuciątko podciąć bo zarośnięte jest strasznie a moja dłoń w sierści ginie i nic się nie da doczyścić 🤣
Medziiik, da się, da.
To zależy od maszynki(?), czy jest regulacja czy nie.
Tanio ogole koniki w okolicach leszna do 20 km dojazd gratis😉
Do ogłoszeń z tym prędko, bo ostrzeżenie dostaniesz ! 🤬
Mój golas stał całą zimę w 400g i już cały zarośnięty z powrotem 🙁
A ja mam pytanie, czy w zwykłej pralni upiorą śmierdziucha po zimie? (derka, gruba rozmiar podchodzi pod 165) Oddawał ktoś może?
Karmelek bardzo w to wątpię 😉 Musisz szukać końskiej pralni
Ja daje na myjnie samochodowa, ale to moi znajomi. Fakt faktem ze zastanawiaja sie czy nie brac derek od ludzi na stale.
Karmel, ja oddawałam na Jana Sawy w takich starych pawilonach, obsraną do granic możliwości i przyjeli 🙂, a poza tym chętnie znowu ogolę Robcia 🙂, jeden z grzeczniejszych moich "klientów" 🙂
W końcu mogę coś powiedzieć o tej maszynce
http://pasi-konik.pl/pl,product,2504466,super,dandy,golarka,do,wrazliwych,miejsc.htmlGoliłam nią okolice głowy, przy nogach i słabiźnie i robiłam wzorek i bardzo dobrze mi się z nia pracuje. Można regulować długość ostrzy, jest bardzo poręczna i cicha. 🙂
Kornelia dziękuję spróbuję tam oddać :kwiatek: A co do Robcia to się jakoś umówimy 😀
W jakich derach trzymacie teraz konie? Dzisiaj konia goliłam i się zastanawiam w co go teraz ubierać, bo wiosna już idzie. 😉