strzyżenie / golenie koni

A.,
A i mam pytanie, możecie polecić jakąś solidną, lekką i cichą, małą golarkę do głowy, nóg, wzorków etc? Końska lub dla innego zwierzaka - ale przetestowana 😉

😉
Dużą to ja mam, solidną i mocną, a te z linków to tak, ' do podstrzygania na pysku'. Nie odważyłabym się ogolić takim małym pierdkiem całego konia 😉
Karutek ja kupowałam tą Super Dandy, ale jeszcze nie wiem jak się sprawuje, bo jeszcze jej nie odebrałam 😉
Mam parę pytań.
Czy ogolony koń idąc zimą w teren musi być okryty?
Czy trzeba zmieniać warstwy lub grubość derki w ciągu dnia? Chodzi mi o to że np. na padoku jedna gruba derka, a do stajni gdzie koń jednak się nie rusza polar plus gruba derka.
Czy spotkaliście się kiedyś z wyziębieniem konia? itd.?
Z góry dzięki
w teren, powinien mieć jakąś derkę, chociaż treningówkę
co do zmian derki padok/stajnia, mojemu koniowi w stajni jest za gorąco w derce którą ma na padoku i to sporo. Na padoku jedna kobyła ma 170g druga 220g a w stajni stoją albo w bawełnie a jak się robi chłodniej to w przejściówce na polarze lub 100g, bo zwyczajnie jest im za ciepło. Ale to akurat moje konie, nie wiem jak inne reagują, no i w stajni nie jest za zimno
MR36 - to zalezy od temteratury na dworze i tego jak bardzo kon jest ogolony. Jesli jest zimno nalezy jezdzic w derce. Jesli troche cieplej to mozna w derce treningowej.
W stajni raczej niepotrzebna jest grubsza derka niz na dwor, poniewaz w stajni jest na ogol cieplej niz na zewnatrz. Oczywiscie wszystko zalezy od stajni. Moj kon chodzi w jednej derce cala dobe. A poniewaz ogolony jest w medium trace clip to w zimne dni jezdze w teren w derce a gdy jest cieplo to bez i zakladam dopiero po powrocie i wtedy go jeszcze stepuje przykrytego.
Wiem o tym że w stajni jest cieplej, jednak ja w domu też mam ciepło latam w dzień w "gaciach" a mimo to śpię w kołdrze.
Dlatego moje pytanie  😉
Dzięki za odpowiedzi.
A Lister Pico posiada ktoś może? 😉
Moj w tym roku, ogolony w grudniu, nic nie odrosl, trzymany w 200-300g derce z kapturem, przy takim mrozach jak teraz dodatkowo podpinka tatini, ale on uwielbia cvieplo.
Heh, mój też nic nie odrósł. Golony na początku listopada - sierść jak była krótka tak jest. Stawiam na to, że odrośnie jak rok temu - koło maja...
A mój oczywiście już prawie, że zarośnięty ale ponieważ dopiero wraca do pracy to nie śpieszę się z goleniem, zwłaszcza że mam teraz maszynkę do użytku. Czekam aż przejdą mrozy zupełnie.
Wasze nie odrastają, a moja niegolona od 2 tygodni intensywnie linieje. Wiosna idzie 😉
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
25 lutego 2011 06:55
Wszystkie praktycznie już linieją od jakiegoś czasu 😉
Wasze nie odrastają, a moja niegolona od 2 tygodni intensywnie linieje. Wiosna idzie 😉

Jakoś trudno mi dojrzeć tą wiosnę przy tych mrozach -17 za każdym razem jak idę rano konie karmić 😉
A.   master of sarcasm :]
25 lutego 2011 07:58
Moj w tym roku, ogolony w grudniu, nic nie odrosl, trzymany w 200-300g derce z kapturem, przy takim mrozach jak teraz dodatkowo podpinka tatini, ale on uwielbia cvieplo.

W Anglii takich mrozow nie ma a konie stoja w 3 derkach  😁
Duzo zalezy od stajni w jakiej stoja. U mnie 30 boksow, wiec stajnia dosc ciepla.
mój golony (plecki, nogi i głowa zostawione)  stoi w angielskiej stajni + cały dzień na padoku w derce 150 g jest cieplutki i nie odrasta, za to z pleców mu się sypie okropnie  😁
Medziiik   Nocna Furia - strikte Bezzębny
01 marca 2011 13:21
Czy jest możliwość ogolenia konia ale nie na łyso, a tak jak u ludzi np. na parę mm/cm, żeby tylko nie wyglądał jak mamut 😉 ale żeby mimo wszystko sierść był np. długości jak w lato lub ciut dłuższa?
jest 😉 długość cięcia sobie regulujesz, mój np, nie był ogolony bardzo krótko
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
01 marca 2011 16:36
Medziiik pewnie że jest taka możliwość, wszytsko zależy od ostrzy jakie masz w zestawie z golarką
Medziiik   Nocna Furia - strikte Bezzębny
01 marca 2011 16:40
Pytam ogólnie bo na łyso już goliłam konia a teraz chciałabym moje mamuciątko podciąć bo zarośnięte jest strasznie a moja dłoń w sierści ginie i nic się nie da doczyścić 🤣
Ada   harder. better. faster. stronger.
08 marca 2011 19:54
Medziiik, da się, da.
To zależy od maszynki(?), czy jest regulacja czy nie.
Tanio ogole koniki w okolicach leszna do 20 km dojazd gratis😉
Do ogłoszeń z tym prędko, bo ostrzeżenie dostaniesz ! 🤬
Karmelek1700   Go Go Power Rangers!
11 marca 2011 17:01
Mój golas stał całą zimę w 400g i już cały zarośnięty z powrotem 🙁

A ja mam pytanie, czy w zwykłej pralni upiorą śmierdziucha po zimie? (derka, gruba rozmiar podchodzi pod 165) Oddawał ktoś może?
Karmelek bardzo w to wątpię 😉 Musisz szukać końskiej pralni
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
11 marca 2011 17:07
Ja daje na myjnie samochodowa, ale to moi znajomi. Fakt faktem ze zastanawiaja sie czy nie brac derek od ludzi na stale.
Karmel, ja oddawałam na Jana Sawy w takich starych pawilonach, obsraną do granic możliwości i przyjeli 🙂, a poza tym chętnie znowu ogolę Robcia 🙂, jeden z grzeczniejszych moich "klientów" 🙂
W końcu mogę coś powiedzieć o tej maszynce http://pasi-konik.pl/pl,product,2504466,super,dandy,golarka,do,wrazliwych,miejsc.html
Goliłam nią okolice głowy, przy nogach i słabiźnie i robiłam wzorek i bardzo dobrze mi się z nia pracuje. Można regulować długość ostrzy, jest bardzo poręczna i cicha. 🙂
Karmelek1700   Go Go Power Rangers!
12 marca 2011 08:59
Kornelia dziękuję spróbuję tam oddać :kwiatek: A co do Robcia to się jakoś umówimy 😀
W jakich derach trzymacie teraz konie? Dzisiaj konia goliłam i się zastanawiam w co go teraz ubierać, bo wiosna już idzie. 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się