... ślub :) ...
http://Hija[/img] dokladnie! glownie od pakietu, czy chcecie album i jaki (my mamy, jest wyklejany i piekny!!) i od "renomy" fotografa.
Ciekawostki z Glamour 🙂
1)25 lat ma przećietnie panna młoda w Polsce 🙂
2) Jeszcze 10 lat temu miała 23 lata.
3) 44% małżeństw powstaje w przedziale 25-29
4)Lilczba rozwodów w Polsce rośnie. Na cztery pary które właśnie brały slub, przypada jedna para rozwodników.
🙂
Ojoj, ash! To może ja przestanę narzekać - my spotkaliśmy się z cenami 1500 - 2000...
No masakra jakaś! W szoku jestem, że takie ogromne ceny! Nie spodziewałam się, że na przełomie 5 lat (od ślubu mojego brata) ceny az tak wzrosną! 😵
Jak ze wszystkim :/
My jeszcze mamy studio fotograficzne w rodzinie (teść kuzyna mojego P), więc jeszcze u nich podpytamy, choć nie ukrywam - oglądaliśmy ich galerię i zdjęcia skrajne: niektóre bardzo ładne, niektóre mocno słabe. Ech.
edit :
PS1 kwestia "techniczna", ubraniowa. Do sukni ślubnej raczej białe rajstopy/ pończochy, tak?
PS2 poprosiłam tatę, żeby poprowadził mnie do ołtarza. Tata wciąż mocno przeżywa cały ten ślub, więc wolałam go wcześnie poprosić. Jeju, jaki wzruszony, zaczął nawijać z prędkością światła, chyba, żeby ukryć wzruszenie. Nie wiem, mam stracha, że wszyscy będą ryczeć :p
gdyby ktoś szukał fotografaze Szczecina = to mogę z czystym sumieniem polecić ;-)
maleństwo, mnie doradzono cieliste. Tak samo jak odradzono mi białą bieliznę i założenie cielistej (chyba, że masz śnieżnobiałą suknię, ja miałam złamaną biel i ta moja stylistka powiedziała, że białe może wyleźć, przebić itp i będzie głupio. )
Tak samo doradziła mi, żeby się przyzwyczaić do stanika, który miałam na ślubie (tzn nie zakładać świeżynki prosto ze sklepu)
Malenstwo idziesz do slubu a nie do komunii 🙂 ja mialam cieliste, za stara jestem na biale, ale to sprawa indywidualna.
stanik mialam juz noszony, nie kupowalam specjalnie na slub bielizny.
Co do fotografa, to ja podlapalam takiego mlodego, zdolnego gimnazjaliste i za sesje zaplacilismy cale 700 zl wraz z wywolaniem 40 odbitek (plener plus slub). Album zrobilam sobie sama 🙂😉)
Ja kupowalam nowa bielizne i faktycznie nosilam stanik ze dwa razy przed slubem, zeby sie ulezal. I rajstopy tez mialam cieliste- i tak ich nie widac spod kiecki!
pończochy miałam białe (suknia śmietanka), grało ładnie z suknią... co do bielizny, to dół też śmietanka, bardziej niż białe i tak nic by widać nie było, a na górze tylko taki biustonosz silikonowy:
o takie coś:

miałam gorset, żadnych ramiączek, więc coś trzeba było założyć pod spód, ten sprawdził się idealnie i szybko do niego przywykłam, więc polecam 🙂
maleństwo, ja ryczę na ślubach/komuniach/rocznicach u wszystkich znajomych/rodziny, więc nawet nie wyobrażam sobie co zrobię na własnym ślubie 😀 Moja mam to już w ogóle, wzrusza ją totalnie wszystko w tym stylu 🙂 Ale twój tata musiał być dumny! Ach ach!
Dzionka, mi świeczki stawały na każdym ślubie (szczególnie przy Ave Maria), a u siebie... jakoś się nie rozkleiłam, w ogóle byliśmy tacy "wyluzowani", że szok hehe praktycznie zero nerwów...
ja zawsze na slubach rycze, na wlasnym tez ryczalam, znaczy w kosciele. moj m przy przysiedze tez sie zacial, ale na sile probowal trzymac fason, chodz wszyscy jego wdechy bardziej zauwazyli niz moje ryczenie 😂
jak zobaczylam zdjecia to mowie wam, miny mialam niepiekne 😁
koniara79, no proszę, może więc to nie idzie w parze 🙂 Chociaż coś czuję, że na bank się rozpłaczę jak będę mówić "Ja Karolina biorę ciebie X za mę..mę..mę.." i ryk 😉
a jest ktoś może z okolic małopolski kto sam zajmuje się fotografią albo poleci dobrego, a nie super drogiego fotografa??
bo szukam i szukam, i albo zdjęcia beznadziejne albo ceny z kosmosu...
na co zwrócić uwagę przy podpisywaniu umowy??
najsmieszniejsze jest to, ze ja bralam slub po niemieckuz a moi rodzice nic nie rozumiejac ryczeli 😁
Kurczę, ja teraz, co oglądam zdjęcia ślubne, to się popłaczę... moja mama, która mnie po prostu rozwala swoim wyluzowaniem, stwierdziła "strzelimy sobie po kieliszku czy dwóch i już nam się nie będzie chciało płakać" (dodam, ze ani ja, ani mama nie jesteśmy bardzo pijące)
A o rajstopy pytam, bo oglądam te zdjęcia i widzę, że dominują białe i jakoś tak chciałam się zorientować...
ash nam w zeszłym roku (sierpień) wyszło od osoby 220 - 230 zł jedzenie + picie+ tort + alkohol
Moi też ryczeli. Zresztą ja też, he he he ;-)
wkoncu to wzruszajaca uroczystosc 🙂 😉
jak patrze na te wysze ceny jedzenie to nasz slub byl ubogi niezle 😎
Z tego co piszecie to cena 220-230 za osobę to standard!
Myślałam, że tylko mi się przytrafiają takie sale 😲
Tak z ciekawości ile kosztuje fotograf? Tak ogólnie. Więcej niż 2000 zł? Domyślam się, że cena zależy od tego co wchodzi w skład pakietu typu sesja, przygotowania, kościół, wesele i jakieś inne atrakcje.
Dokładnie- zależy co sobie wymarzysz. I dużo zależny od albumu/ów (rodzaju, ilości zdjęć etc.). Ja zaczynam biznes fotograficzny to biorę od 900zł. A więc jednak da się tanio 😀
I zdecydowanie cieszę się, że mieszkam w malej miejscowości: tu full wypas impreza weselna kosztuje max 120zł/os. Ja biorę sam obiad i kolację i płacę 60zł/os 🏇
No mi sie koszta zamknely tez w sumie rzedu uwaga 1,5 tys za 25 osob (obiad plus kolacja i ciasta i tort )😀
zazdroszczę
my będziemy się cieszyć jak zamkniemy się w 35 tys 🙂
Dokładnie- zależy co sobie wymarzysz. I dużo zależny od albumu/ów (rodzaju, ilości zdjęć etc.). Ja zaczynam biznes fotograficzny to biorę od 900zł. A więc jednak da się tanio 😀
Póki co jeszcze o niczym takim nie marzę 😉 Tak się pytałam teoretycznie a'propo tego co pisała Maleństwo.
Emi- a tak w ogóle to jak to planujecie? Obiad + kolacja, a pomiędzy tańce? I tak mało Was wyszło?
Nakarzynka- o żesz 😲 Ja myślałam, że tak do 20.000 zł można się zamknąć. A to i tak wydawało się dużo. A 35! Straszne. Ale ja też myślałam, że fotograf kosztuje jakieś 1500 zł 😂
wiem jedno - lepiej nie liczyć całości 😀
moja koleżanka robiła 2 dniowe, fakt że na 150 ludzi !!!! i wyszło im 55tys ( pewnie było by więcej ale ciasta i tort dostali gratis bo jej mąż pracuje w cukierni)
hmm, nie chce Cię dobijać ale w 20 tys się nie zamkniesz jeżeli robisz "tradycyjne" wesele
wszyscy jak słyszą że coś jest "ślubne" to cena za sam fakt idzie 3x do góry, nie mówię o fotografie itp, ale bukiet, fryzjer czy makijaż
uzbiera się
niestety
Zobaczcie, gdzie mój brat będzie miał przyjęcie weselne - ja się zakochałam w tym miejscu i już go straszę, że też tam chcę mieć 🙂 Józefów pod Warszawą.
http://www.dworpodkasztanami.pl/
Dzionka, wow! To będziemy tam mieć obie 😁
Dzionka super miejsce.
A czy Twój brat nie miał brać ślubu gdzieś za granicą, coś mi się kołacze po głowie....
Ja nie ryczałam na swoim ślubie, ba powiedziałabym wręcz że miałam mega radochę. Ciagle się śmiałam 😉
jak na razie podobają mi się takie:
ale nie wiem, jak to będzie po przymiarce na palec!
ash, miałam taką jak środkowa. strasznie odparzała palec ;/
nie cytuj zdjec! 🤬